پاسخ از آقای دکتر فرح بخش، مشاور خانواده: بحث ثبات و تعادل خانواده بحث حساس و مهمی است . از دیدگاه علم مشاور خانواده و بحث خانواده شناسی ، یک خانواده سالم و خوب خانواده ای است که متعادل است و در آن تعادل وجود دارد . خانواده در حال دگرگون شدن است . هیچ خانواده ای حالت ثابت و یکنواختی ندارد . هر روز آن بخاطر رشد فرزندان و همسران در حال دگرگونی است . در این دگرگونی و تغییر ، خانواده باید تعادل خودش را حفظ کند . یعنی استحکام شادی و نشاط آن لطمه نخورد . هرخانواده ای در یک رشد و تحول بسر می برد . اعضای یک خانواده باید بدانند که در چه مرحله ای از رشد هستند و در این مرحله از رشد خانوادگی خودشان چه نیازهایی دارند که باید این نیازها را خوب برآورده بکنند ، چه وظایفی دارند که باید خوب انجام بدهند ، چه تعاملاتی باید بیرون از خانواده داشته باشند ، این ها را خوب رعایت کنند تا خانواده از تعادل و پویایی خوب برخوردار باشد . از زمانی که یک پسر و دختر با هم ازدواج می کنند و بعنوان زن و شوهر در کنار همدیگر زندگی می کنند ، آنها رشد یک سلسله مراتبی را در خانواده ی خودشان شروع میکنند . یک ازدواج متعادل که با تولد بچه ها به یک خانواده ی متعادل تبدیل میشود اینها باید در فرایند تکامل رشد کنند یعنی در یک خانواده ی متعادل افراد روز به روز رشد می کنند و رشد آنها متوقف نمیشود . برعکس در خانواده های غیر سالم رشد افراد متوقف میشود . بعضی ها بعد از ازدواج دچار رکود شغلی ، تحصیلی و اجتماعی میشوند حتی رکود اخلاقی میشوند و سلامت روانی خودشان را از دست می دهند بخاطر اینکه آنها نمی توانند خانواده ای ایجاد کنند که پویایی لازم را داشته باشد . یکی از شاخصه های خانواده سالم این است که افراد در حال رشد و بالینه شدن باشند . این آزمون و سنجش توسط خانواده ها خیلی راحت است . هر خانمی که ازدواج کرده می تواند از خودش بپرسد که من بعد از ازدواجم چقدر رشد کرده ام ؟ چقدر به همسرم کمک کردم که رشد بکند ؟ هر آقایی هم می تواند این سوال را از خودش بپرسد . البته این حرفهای من ممکن است یک سوء تفاهمی را در ذهن بینندگان ما ایجاد کند و آن اینکه فقط به یک قسمت سوال بچسبد که همسر من برای رشد من چکارکرده است ؟ و از خودش نمی پرسد که من برای رشد خودم و رشد همسرم چکار کرده ام ؟ خیلی وقتها خود افراد نمی خواهند رشد داشته باشند و جلوی رشد بقیه را هم می گیرند . وقتی نمی خواهند رشد کنند خودبخود احساس ناکامی و ناخشنودی به آنها دست میدهد و از زندگی خانوادگی لذت چندانی نمی برند . پس یکی از شاخصه های خانواده ی خوب این است که افراد در این خانواده رشد و ترقی پیدا کنند . حالا اینکه یکی کمتر و یکی بیشتر رشد می کنند در هر خانواده ای بوجود میآید و مطرح است . www.ch3.ir
پاسخ از آقای دکتر فرح بخش، مشاور خانواده:
بحث ثبات و تعادل خانواده بحث حساس و مهمی است . از دیدگاه علم مشاور خانواده و بحث خانواده شناسی ، یک خانواده سالم و خوب خانواده ای است که متعادل است و در آن تعادل وجود دارد . خانواده در حال دگرگون شدن است . هیچ خانواده ای حالت ثابت و یکنواختی ندارد . هر روز آن بخاطر رشد فرزندان و همسران در حال دگرگونی است . در این دگرگونی و تغییر ، خانواده باید تعادل خودش را حفظ کند . یعنی استحکام شادی و نشاط آن لطمه نخورد . هرخانواده ای در یک رشد و تحول بسر می برد . اعضای یک خانواده باید بدانند که در چه مرحله ای از رشد هستند و در این مرحله از رشد خانوادگی خودشان چه نیازهایی دارند که باید این نیازها را خوب برآورده بکنند ، چه وظایفی دارند که باید خوب انجام بدهند ، چه تعاملاتی باید بیرون از خانواده داشته باشند ، این ها را خوب رعایت کنند تا خانواده از تعادل و پویایی خوب برخوردار باشد . از زمانی که یک پسر و دختر با هم ازدواج می کنند و بعنوان زن و شوهر در کنار همدیگر زندگی می کنند ، آنها رشد یک سلسله مراتبی را در خانواده ی خودشان شروع میکنند . یک ازدواج متعادل که با تولد بچه ها به یک خانواده ی متعادل تبدیل میشود اینها باید در فرایند تکامل رشد کنند یعنی در یک خانواده ی متعادل افراد روز به روز رشد می کنند و رشد آنها متوقف نمیشود . برعکس در خانواده های غیر سالم رشد افراد متوقف میشود . بعضی ها بعد از ازدواج دچار رکود شغلی ، تحصیلی و اجتماعی میشوند حتی رکود اخلاقی میشوند و سلامت روانی خودشان را از دست می دهند بخاطر اینکه آنها نمی توانند خانواده ای ایجاد کنند که پویایی لازم را داشته باشد . یکی از شاخصه های خانواده سالم این است که افراد در حال رشد و بالینه شدن باشند . این آزمون و سنجش توسط خانواده ها خیلی راحت است . هر خانمی که ازدواج کرده می تواند از خودش بپرسد که من بعد از ازدواجم چقدر رشد کرده ام ؟ چقدر به همسرم کمک کردم که رشد بکند ؟ هر آقایی هم می تواند این سوال را از خودش بپرسد . البته این حرفهای من ممکن است یک سوء تفاهمی را در ذهن بینندگان ما ایجاد کند و آن اینکه فقط به یک قسمت سوال بچسبد که همسر من برای رشد من چکارکرده است ؟ و از خودش نمی پرسد که من برای رشد خودم و رشد همسرم چکار کرده ام ؟ خیلی وقتها خود افراد نمی خواهند رشد داشته باشند و جلوی رشد بقیه را هم می گیرند . وقتی نمی خواهند رشد کنند خودبخود احساس ناکامی و ناخشنودی به آنها دست میدهد و از زندگی خانوادگی لذت چندانی نمی برند . پس یکی از شاخصه های خانواده ی خوب این است که افراد در این خانواده رشد و ترقی پیدا کنند . حالا اینکه یکی کمتر و یکی بیشتر رشد می کنند در هر خانواده ای بوجود میآید و مطرح است .
www.ch3.ir
- [سایر] بهداشت روانی در ثبات خانواده چه نقشی دارد؟
- [سایر] الگوهای حاکم بر مناسبات با همسر در خانواده ی متعادل، بر چه مبانی و قواعدی استوار است؟
- [سایر] ویژگی های خانواده آشفته چیست؟
- [سایر] ویژگی خانواده های سرزنده و بالنده چیست؟
- [سایر] ویژگی های خانواده های خوشبخت و موفق چیست؟
- [سایر] تعریف و تبیین ثبات سیاسی در منظر رهبر انقلاب چیست؟مؤلفههای ثبات سیاسی کدامند؟ چالشهای ثبات سیاسی چیست؟
- [سایر] وقتی خانواده تعادل خودش را از دست می دهد و دچار بحران میشود ، چطور می توانیم آنرا به حالت ثبات برگردانیم ؟
- [سایر] شاخصهای یک شخصیت متعادل در اجتماع چیست؟
- [سایر] از کجا بفهمیم که شخص مورد نظرمان برای ازدواج، خانواده اصیلی دارد و چرا اینقدر بر ویژگی اصالت تأکید میشود؟
- [سایر] ثبات شخصیت انسان به چه چیزی بستگی دارد؟
- [آیت الله جوادی آملی] .نماز ظهر روز جمعه, اگر به صورت چهار رکعت به جا آورده شود، وقت آن, همانند وقت سایر روزها وسیع است و اگر به صورت نماز جمعه انجام شود، وقت آن, محدود است به اینکه سایه حادث شده, به اندازه سایه اول زوال شود، به صورتی که بتوان در ا ی ن فرصت، شرایط نماز را انجام داد و خطبه ها و دو رکعت آن را به طور متعادل به جا آورد و اگر با گذشت این اندازه از زمان، نماز جمعه ادا نشد، باید نماز چهار رکعتِ ظهر روز جمعه خوانده شود.
- [آیت الله اردبیلی] وسیله نقلیهای که انسان برای مسافرتهای شخصی خود و خانواده و یا رفتن به زیارت میخرد، اگر خارج از شأن متعارف او نباشد، جزء مخارج همان سال به حساب میآید و خُمس ندارد، هرچند برای سالهای بعد باقی بماند.
- [آیت الله علوی گرگانی] چون رادیو وتلویزیون هم منافع حلال وهم منافع حرام دارد، خرید وفروش آنها برای منافع حلال مانعی ندارد ولی در صورتی که مواظب باشند خانواده وبچهها استفاده حرام از آنها نکنند.
- [آیت الله مظاهری] ترک مراوده بلکه قهر بدون دشمنی و کینهتوزی با افراد متجمّل در صورتی که احتمال سرایت آن حالت در خودش یا خانواده و اولاد او داده شود جایز است، ولی اگر بداند که سرایت نمیکند جایز نیست. [1]. مائده، 91.
- [آیت الله جوادی آملی] .کسب حلال جهت هزینه خود و عیال در صورت نداشتن مال دیگر, واجب است و در صورت داشتن مال دیگر , جهت انجام دادن کارهای خیر; نیز تأمین رفاه بیشتر افراد خانواده و جامعه, مستحب است.
- [آیت الله اردبیلی] حقوقی که به خانواده بازنشستگان پرداخت میشود، اگر پسانداز دوران خدمت باشد، جزء ترکه میّت بوده و پس از ادای دَین و وصیّت به همه وارثان میرسد و آنچه که از طرف خود اداره یا اداره بیمه پس از مرگ میدهند، تابع مقرّرات است و به هر کس بدهند مال او میشود.
- [آیت الله مظاهری] حقوقی را که به خانواده افراد بازنشسته میدهند اگر از زمان خدمتشان پسانداز شده باشد جزو ترکه میّت است و به همه ورثه میرسد و آنچه را از طرف خود اداره به عنوان اعانت و کمک میدهند به هرکس بدهند مال اوست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در میان بسیاری از خانواده ها معمول است که جهیزیه دختران را تدریجاً تهیّه می کنند، چنانچه سال بر آن جهیزیه بگذرد خمس آن واجب است؛ ولی در مناطقی که اگر جهیزیه را قبلاً تهیّه نکنند عیب محسوب می¬شود، یا این که تهیّه آن جز به صورت تدریجی مشکل است، خمس ندارد.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی از ابتدای سال خمسی تا به دست آوردن درآمد، هزینهای برای خود و خانواده خود نموده است، خواه از سرمایه و خواه قرض گرفته باشد و خواه از مال مخمس خودش مصرف کرده باشد، هزینه او محسوب شده و از درآمد سال مالی او کسر میشود و بقیه درآمد سال, خمس دارد. هزینه بدون استفاده
- [آیت الله اردبیلی] تشریفات منزل و زندگی و هزینه اِیاب و ذهاب و میهمانیهای انسان و خانواده او، اگر از حدّ متعارف و شأن او بیشتر نباشند، خُمس ندارند و اگر از حدّ متعارف و شأن او بیشتر باشند، باید خُمس زاید بر متعارف را بپردازد و شأن افراد به حسب زمانها و شهرها و اوضاع معیشت عمومی مردم متفاوت میباشد.