در مورد معنای لغوی (زفاف) در ترجمه المنجد آمده است: زفاف یعنی عروس را به خانة شوهر فرستاد)[1] در کتاب فرهنگ (لاروس) آمده است: (الزّفاف: فرستادن عروس به خانة شوهر،عروس و داماد را همبستر کردن.)[2] شب زفاف، اولین شبی است که یک دختر و پسر تغییر کیفی و کمی در زندگیشان دادهاند ونام شوهر و همسر عروس و داماد بر خود نهاده در خانه بخت که زندگی جدیدی و مقررات نوینی بر آن حاکم است بنام زن و مرد وارد میگردند.[3] هرچند زفاف در روز هم قابل منع نیست. اما در شب مورد ستایش روایات قرار گرفته است و سنت و شیوة معصومین علیهم السّلام شمرده شده است. رسول اکرم صلی الله علیه و آله میفرمایند: (بیداری در شب جز در سه مورد جایز نیست، تلاوت قرآن، طلب علم و عروسی که به خانة بخت هدایت میشود. میسّرین عبدالعزیز میگوید: امام باقر علیه السلام به من فرمود: (ای میسّر در شب ازدواج کن که خداوند آن را مایة سکون و آرامش قرار داده و شبانه در پی حاجت مرو که ظلمت و تاریکی است.)[4] پیامبر صلی الله علیه و آله : ازدواج سنت من است هر کسی از آن سرپیچی کند از من (مسلمان واقعی) نیست. [1] . ترجمه المنجد، رحیمی مصطفی، ج 1، نشر صبا. [2] . ازدواج یک مکتب انسانسازی، پاکنژاد، سید رضا، نشر اخلاق. [3] . فرهنگ روس، جرّ خلیل، ترجمه طبیبیان، سید حمید، انتشارات امیر کبیر. [4] . ازدواج و آداب زناشویی در اسلام، غضنفری، علی، نشر لاهیجی. ( اندیشه قم )
در مورد معنای لغوی (زفاف) در ترجمه المنجد آمده است: زفاف یعنی عروس را به خانة شوهر فرستاد)[1] در کتاب فرهنگ (لاروس) آمده است: (الزّفاف: فرستادن عروس به خانة شوهر،عروس و داماد را همبستر کردن.)[2]
شب زفاف، اولین شبی است که یک دختر و پسر تغییر کیفی و کمی در زندگیشان دادهاند ونام شوهر و همسر عروس و داماد بر خود نهاده در خانه بخت که زندگی جدیدی و مقررات نوینی بر آن حاکم است بنام زن و مرد وارد میگردند.[3]
هرچند زفاف در روز هم قابل منع نیست. اما در شب مورد ستایش روایات قرار گرفته است و سنت و شیوة معصومین علیهم السّلام شمرده شده است. رسول اکرم صلی الله علیه و آله میفرمایند: (بیداری در شب جز در سه مورد جایز نیست، تلاوت قرآن، طلب علم و عروسی که به خانة بخت هدایت میشود. میسّرین عبدالعزیز میگوید: امام باقر علیه السلام به من فرمود: (ای میسّر در شب ازدواج کن که خداوند آن را مایة سکون و آرامش قرار داده و شبانه در پی حاجت مرو که ظلمت و تاریکی است.)[4]
پیامبر صلی الله علیه و آله :
ازدواج سنت من است هر کسی از آن سرپیچی کند از من (مسلمان واقعی) نیست.
[1] . ترجمه المنجد، رحیمی مصطفی، ج 1، نشر صبا.
[2] . ازدواج یک مکتب انسانسازی، پاکنژاد، سید رضا، نشر اخلاق.
[3] . فرهنگ روس، جرّ خلیل، ترجمه طبیبیان، سید حمید، انتشارات امیر کبیر.
[4] . ازدواج و آداب زناشویی در اسلام، غضنفری، علی، نشر لاهیجی.
( اندیشه قم )
- [سایر] آداب شب زفاف چگونه است؟
- [سایر] لطفاً در مورد شب زفاف توضیح دهید.
- [سایر] لطفاً در مورد شب زفاف توضیح دهید.
- [آیت الله سیستانی] آیا زفاف در شب یا روز عید قربان جایز است؟
- [سایر] شب قدر در نزد اهل سنت چه شبی است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا حکم جواز غنا در مجلس زفاف و عروسی، در مجلس شب عقد نیز جاری است؟
- [آیت الله خامنه ای] خواهشمند است حکم آوازخوانی زنان در مجالس عروسی (غنا در شب زفاف) را بیان فرمایید.
- [سایر] روایاتی در مورد نماز و دعا و آداب شب زفاف بنویسید
- [آیت الله سیستانی] غنائی که شب زفاف و عروسی استثناء کرده اند ایشان قبول دارند یا خیر ؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی در شب زفاف نتوانست غسل کند، آیا می تواند نماز صبح را با تیمم بخواند؟
- [آیت الله سیستانی] خانهای را که غربا و زوّار در آن منزل میکنند و معلوم نیست چقدر در آن میمانند ، اگر قرار بگذارند که مثلاً شبی یک تومان بدهند و صاحب خانه راضی شود ، استفاده از آن خانه اشکال ندارد ، ولی چون مدت اجاره را معلوم نکردهاند ، اجاره نسبت به غیر از شب اول صحیح نیست ، و صاحب خانه بعد از شب اول هر وقت بخواهد میتواند آنها را بیرون کند . مسائل متفرقه اجاره
- [آیت الله شبیری زنجانی] خانهای را که افراد غریب و زوّار در آن منزل میکنند و معلوم نیست چند شب در آن میمانند، اگر قرار بگذارند که مثلاً شبی ده هزار تومان بدهند و صاحب خانه راضی باشد، استفاده از آن خانه اشکال ندارد؛ ولی چون مدّت اجاره را معلوم نکردهاند، به عنوان اجاره صحیح نیست و صاحب خانه هر وقت بخواهد میتواند آنان را بیرون کند؛ امّا اجاره نسبت به شب اوّل که مقدار قطعی اجاره است صحیح میباشد، مگر آن که اجارهکنندگان در صورتی به اجاره شب اوّل راضی باشند که اجاره شبهای بعد نیز صحیح باشد که در این صورت با باطل بودن اجاره شبهای بعد، اجاره شب اول هم باطل است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . روزه مستحاضه ای که غسل بر او واجب می باشد، در صورتی صحیح است که بنابر احتیاط لازم غسل نماز مغرب و عشای شبی که می خواهد فردای آن را روزه بگیرد، به جا آورد و بلکه بنابر احتیاط غسل نماز مغرب و عشای شب بعد را نیز، به جا آورد. و نیز در روز مستحاضه کثیره، بلکه متوسطه بنابر احوط غسل هایی را که برای نمازهای روزش واجب است انجام دهد.
- [آیت الله بروجردی] روزهی زن مستحاضهای که غسل بر او واجب میباشد، در صورتی صحیح است که غسل نماز مغرب و عشای شبی که میخواهد فردای آن را روزه بگیرد به جا آورد و نیز در روز غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است انجام دهد، ولی اگر برای نماز مغرب و عشا غسل نکند و برای خواندن نماز شب پیش از اذان صبح غسل نماید و در روز هم غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است به جا آورد، روزهی او صحیح است.
- [آیت الله نوری همدانی] خانه ای را که غریب و زوّار د رآن منزل می کنند ومعلوم نیست چقدردر آن می مانند ، اگر قرار بگذارندکه مثلاً شبی یک تومان بدهند وصاحب خانه راضی شود استفادة از آن خانه اشکال ندارد . ولی چون مدّت اجاره را معلوم نکرده اند اجاره نسبت به غیر از شب اوّل صحیح نیست وصاحب خانه هر وقت بخواهد می تواند انان را( د رغیر ازشب اوّل ) بیرون کند . مسائل متفرقة اجاره :
- [آیت الله سبحانی] مسافرخانه و هتل هایی که معلوم نیست انسان در آن چقدر می ماند اگر قرار بگذارند که مثلاً شبی صد تومان بدهند و صاحب خانه راضی شود، استفاده از آن خانه اشکال ندارد. ولی چون مدت اجاره را معلوم نکرده اند اجاره صحیح نیست و صاحب خانه هر وقت بخواهد می تواند آنانرا بیرون کند ولی اگر تعداد شب ها را معین کند حق دارد تا آخر مدت بماند.
- [آیت الله سبحانی] زن مستحاضه باید روزه ماه رمضان را بگیرد و در صورتی روزه او درست است که غسل نماز مغرب و عشای شبی که می خواهد فردای آن روز روزه بگیرد، بجا آورد و همچنین غسل، روزی که روزه است.
- [آیت الله اردبیلی] نافله صبح پیش از نماز صبح خوانده میشود و وقت آن از61 آخر شب شروع میشود و اگر نافله شب را به جا آورد، میتواند نافله صبح را متّصل به نافله شب پس از نیمه شب بخواند و اگر از کسانی باشد که تقدیم نافله شب بر نیمه شب برای آنان جایز است، میتواند نافله صبح را همراه نافله شب قبل از نیمه شب بجا آورد.
- [امام خمینی] روزه زن مستحاضه ای که غسل بر او واجب می باشد، در صورتی صحیح است که در روز غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است، انجام دهد. و نیز بنابر احتیاط واجب باید غسل نماز مغرب و عشای شبی که می خواهد فردای آن را روزه بگیرد بجا آورد. ولی اگر برای نماز مغرب و عشا غسل نکند و برای خواندن نماز شب پیش از اذان صبح غسل نماید و در روز هم غسلهایی را که برای نمازهای روزش واجب است بجا آورد، روزه او صحیح است.
- [آیت الله اردبیلی] روزه زن مستحاضهای که غسل بر او واجب میباشد، بنابر احتیاط در صورتی صحیح است که غسلهایی را که برای خواندن نمازهای روز بر وی واجب است، در روز انجام دهد؛ بنابر این چنانچه قبل از خواندن نماز صبح یا ظهر و عصر مستحاضه شود و استحاضه وی متوسطه یا کثیره باشد و برای نماز غسل نکند، روزه آن روز او باطل است و بنابر احتیاط واجب، غسل نماز مغرب و عشای شبی که میخواهد فردای آن را روزه بگیرد نیز شرط صحّت روزه فردا میباشد؛ ولی چنانچه برای نماز مغرب و عشاء غسل نکند، اگر پیش از طلوع فجر به جهتی (مثل نماز شب) غسل کند، برای صحّت روزه فردا کافی است.