چرا طلبه‌ها به خدمت سربازی نمی‌روند، مگر فرق افراد عادی با آنها چیست؟
در رابطه با سؤال شما باید مقدمه‌ای بیان شود و آن این که در تمام کشورها و از جمله در کشور اسلامی ما ایران یک سری قوانین عمومی است و یک سری قوانین خصوصی که این قوانین خصوصی متناسب با شرایط هر مؤسسه یا ارگان و با توجه به اهداف آن ارگان وضع می‌شود. مثلاً مالیات یک قانون عمومی است و تمام ارگانها و مؤسسات تولیدی موظف هستند مالیات بپردازند، ولی کیفیت آموزش، یکی از قوانین خاصی است و در یگانها و مؤسسات مختلف فرق می‌کند، مثلا سبک آموزش در دانشگاه با سبک آموزش در حوزه فرق دارد. یا مثلا رفتن به سربازی یک قانون عمومی است ولی کیفیت انجام آن متناسب با هر موسسه است و لذا کسانی که معلم هستند به عنوان سرباز معلم و کسانی که پزشک هستند به عنوان سرباز پزشک در مناطق محروم باید به مدت دو سال خدمت کنند. با توجه به این مقدمه باید عرض کنم که اولاً یک قانون عمومی وجود دارد که افراد مشغول به تحصیل در مدت سپری کردن تحصیلات معاف از سربازی هستند و این قانون دربارة همه وجود دارد و طلبه‌ها تا زمانی که مشغول به تحصیل هستند مثل دیگران معاف از سربازی هستند و اگر از تحصیلات فارغ شوند یا نتوانند نمره کافی را اخذ نمایند و یا در درسها مرتب شرکت نکنند، کارت معافیت آنها تمدید نمی‌شود و باید به سربازی بروند و هیچ کسی هم از این قانون استثناء نشده است. ثانیا، طبق مصوبات شورای عالی حوزه طلبه‌ها هم به عنوان سرباز طلبه به سربازی می‌روند و در یکی از مناطق شهرستانها به تبلیغ یا تدریس می‌پردازند. و لذا اکثر طلبه‌ها کارت پایان خدمت گرفته‌اند و عده‌ای هم در شهرستانها مشغول دوره سربازی هستند. ثالثا اگر طلبه‌ای کارت معافیت دایم یا پایان خدمت نداشته باشد مثل دیگران از بعضی امتیازات محروم است، مثلا نمی‌تواند قاضی بشود مگر این که دو سال به عنوان سربازی در قوه قضائیه خدمت کند. البته لازم به توضیح است که لازم نیست طلبه‌ها لباس سربازی بپوشند بلکه با همان لباس در کارهای متناسب خدمت می‌کنند همانند پزشکان و معلمان. ( اندیشه قم )
عنوان سوال:

چرا طلبه‌ها به خدمت سربازی نمی‌روند، مگر فرق افراد عادی با آنها چیست؟


پاسخ:

در رابطه با سؤال شما باید مقدمه‌ای بیان شود و آن این که در تمام کشورها و از جمله در کشور اسلامی ما ایران یک سری قوانین عمومی است و یک سری قوانین خصوصی که این قوانین خصوصی متناسب با شرایط هر مؤسسه یا ارگان و با توجه به اهداف آن ارگان وضع می‌شود. مثلاً مالیات یک قانون عمومی است و تمام ارگانها و مؤسسات تولیدی موظف هستند مالیات بپردازند، ولی کیفیت آموزش، یکی از قوانین خاصی است و در یگانها و مؤسسات مختلف فرق می‌کند، مثلا سبک آموزش در دانشگاه با سبک آموزش در حوزه فرق دارد.
یا مثلا رفتن به سربازی یک قانون عمومی است ولی کیفیت انجام آن متناسب با هر موسسه است و لذا کسانی که معلم هستند به عنوان سرباز معلم و کسانی که پزشک هستند به عنوان سرباز پزشک در مناطق محروم باید به مدت دو سال خدمت کنند.
با توجه به این مقدمه باید عرض کنم که اولاً یک قانون عمومی وجود دارد که افراد مشغول به تحصیل در مدت سپری کردن تحصیلات معاف از سربازی هستند و این قانون دربارة همه وجود دارد و طلبه‌ها تا زمانی که مشغول به تحصیل هستند مثل دیگران معاف از سربازی هستند و اگر از تحصیلات فارغ شوند یا نتوانند نمره کافی را اخذ نمایند و یا در درسها مرتب شرکت نکنند، کارت معافیت آنها تمدید نمی‌شود و باید به سربازی بروند و هیچ کسی هم از این قانون استثناء نشده است.
ثانیا، طبق مصوبات شورای عالی حوزه طلبه‌ها هم به عنوان سرباز طلبه به سربازی می‌روند و در یکی از مناطق شهرستانها به تبلیغ یا تدریس می‌پردازند.
و لذا اکثر طلبه‌ها کارت پایان خدمت گرفته‌اند و عده‌ای هم در شهرستانها مشغول دوره سربازی هستند.
ثالثا اگر طلبه‌ای کارت معافیت دایم یا پایان خدمت نداشته باشد مثل دیگران از بعضی امتیازات محروم است، مثلا نمی‌تواند قاضی بشود مگر این که دو سال به عنوان سربازی در قوه قضائیه خدمت کند.
البته لازم به توضیح است که لازم نیست طلبه‌ها لباس سربازی بپوشند بلکه با همان لباس در کارهای متناسب خدمت می‌کنند همانند پزشکان و معلمان.
( اندیشه قم )





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین