امیرالمؤمنین (ع)، فواید یاد مرگ را امور ذیل شمرده‌اند: 1. یاد مرگ سبب بازداشتن انسان از بیهودگی و بازی‌های دنیوی می‌شود: (به خدا سوگند، یاد مرگ مرا از هزل و بیهودگی منع می‌کند).(1) 2. اندیشه مرگ مانع انجام دادن کارهای زشت و ناروا است: (هان [مرگ‌] بر هم زننده لذت‌ها، تیره کننده شهوت‌ها، و برنده آرزوها را به یاد آرید، آن‌گاه که به کارهای زشت شتاب می‌آرید).(2) 3. یاد مرگ موجب انجام دادن اعمال و کردار نیک می‌شود: (آن که مرگ را چشم داشت، در کارهای نیک پای پیش گذاشت)(3) 4. تذکر مرگ سبب بی‌رغبتی و کم‌خشنودی در دنیا می‌شود: (آن که مرگ را بسیار یاد کند، از دنیا به اندک خشنود شود).(4) 5. اندیشه مرگ و تفکر در مردگان پیشین باعث عبرت‌آموزی است: (پنداشتند که جای مردگان تهی است حال آن که سخت مایه عبرت‌اند [مردگان‌شان‌] مایه پند باشند، بهتر است تا وسیله فخر و بزرگواری).(5) پی‌نوشت‌ (1) نهج البلاغه، خطبه 84، ص 66. (2) همان، خطبه 99، ص 92. (3) همان، کلمات قصار 31، ص 364. (4) همان، کلمات قصار 349، ص 423. (5) همان، خطبه 221، ص 252.
امیرالمؤمنین (ع)، فواید یاد مرگ را امور ذیل شمردهاند:
1. یاد مرگ سبب بازداشتن انسان از بیهودگی و بازیهای دنیوی میشود: (به خدا سوگند، یاد مرگ مرا از هزل و بیهودگی منع میکند).(1)
2. اندیشه مرگ مانع انجام دادن کارهای زشت و ناروا است: (هان [مرگ] بر هم زننده لذتها، تیره کننده شهوتها، و برنده آرزوها را به یاد آرید، آنگاه که به کارهای زشت شتاب میآرید).(2)
3. یاد مرگ موجب انجام دادن اعمال و کردار نیک میشود: (آن که مرگ را چشم داشت، در کارهای نیک پای پیش گذاشت)(3)
4. تذکر مرگ سبب بیرغبتی و کمخشنودی در دنیا میشود: (آن که مرگ را بسیار یاد کند، از دنیا به اندک خشنود شود).(4)
5. اندیشه مرگ و تفکر در مردگان پیشین باعث عبرتآموزی است: (پنداشتند که جای مردگان تهی است حال آن که سخت مایه عبرتاند [مردگانشان] مایه پند باشند، بهتر است تا وسیله فخر و بزرگواری).(5)
پینوشت
(1) نهج البلاغه، خطبه 84، ص 66.
(2) همان، خطبه 99، ص 92.
(3) همان، کلمات قصار 31، ص 364.
(4) همان، کلمات قصار 349، ص 423.
(5) همان، خطبه 221، ص 252.
- [سایر] یاد مرگ چه فوایدی دارد؟
- [سایر] یاد مرگ چه فوایدی دارد؟
- [سایر] آیا یاد مرگ برای انسان آثار و فوایدی هم دارد؟
- [سایر] یاد مرگ چه آثاری دارد؟
- [سایر] بسیار به یاد مرگ بودن نشانه چیست؟
- [سایر] یاد مرگ بودن کار خوبی است؟
- [آیت الله بهجت] چه مقدار لازم است که انسان در طول زندگی به یاد مرگ باشد؟ و آیا یاد مرگ موجب افسردگی و رکود در کارهای زندگی نمی شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] ساختن فیلمهای ترسناک، به منظور به یاد مرگ انداختن مخاطبان، چه حکمی دارد؟
- [سایر] چه امری باعث میشود که مرگ از یاد شخص خارج نشود؟
- [سایر] با اینکه مرگ برای مومن رحمت است چرا از شب اول قبر به سختی یاد می کنند.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میّت را یاد میکند )اًّنّا &ِضِ وَانّا اًّلَیْهِ راجِعون( بگوید و برای میّت قرآن بخواند وسر قبر پدر ومادر از خداوند حاجت بخواهد وقبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد میکند (إنّا للَّه و إنّا إلیه راجعون)، بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند انا لله و انا الیه راجعون بگوید و برای میت قران بخواند و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است انسان در مرگ خویشان؛ مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند انا للّه و انا الیه راجعون بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند، صبر کند و هر وقت میّت را یاد می کند إنّا للّهِ و إنّا إلَیْهِ راجِعونَ بگوید و برای میّت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند بگوید: (اِنّالله وَاِنّا اِلَیْهِ راجِعُونَ) و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است انسان در مرگ خویشان مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد میکند (اِنّا لِلّهِ وَ اِنّا اِلَیهِ راجِعُونَ) بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [امام خمینی] مستحب است انسان در مرگ خویشان مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند "انا لله و انا الیه راجعون" بگوید. و برای میت قرآن بخواند، و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میّت را یاد میکند، (اِنّا للّهِ وَاِنّا إلَیْهِ راجِعُونَ) بگوید و برای میّت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مستحب است انسان در مرگ خویشان مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند "إنَّا للهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ راجِعوُن" بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر، از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.