برای معیارهای ازدواج صحیح و انتخاب همسر مناسب، لازم می دانیم روایتی را که از امام علی بن ابی طالب (ع) نقل شده متذکر شویم. آن که حضرت ضمن آموزش دعایی جهت ازدواج، معیارهایی را برای انتخاب همسر ارایه می دهند: 1- صالحه (شایسته): خانمی که کارهای شایسته و مورد پسندخدا را انجام دهد. 2- ودود: با محبت باشد. 3- ولود: فرزند آور باشد یعنی، نازا و عقیم نباشد. 4- شکور: در مقابل نعمت های الهی شکرگزارباشد. 5- قنوع: اهل قناعت باشد تا در زندگی تو را به زحمت نیندازد. 6- غیور: نسبت به دین خدا و عفت خود غیرتمند باشد. 7- در برابر احسانی که به او می شود قدردانی کند. 8- چنانچه از سوی تو کار ناروایی نسبت به اوسر زد، عفو و اغماض کند. 9- اگر در زندگی یادآور نام خدا شدی، تو راهمراهی کند، و اگر خدا را فراموش کردی یادآور شود و تذکر دهد. 10- آن گاه که از منزل خارج شدی خودش را حفظ کند. 11- و هرگاه به منزل واردمی شوی با ورودت خوشحال و مسرور گردد. 12- چنان چه بر او دستور وفرمانی دادی اطاعت کند و اگر بر او قسم یاد کردی، ذمه ات را بری کند وتکلیف خود را انجام دهد. 13- اگر ناراحت شدی و اورا مورد غضب قراردادی اسباب خوشنودی ات را فراهم آورد. (1) پی‌نوشت‌ (1) برای آگاهی بیتشر در این موردمی توانید به کتاب)) جوانان و انتخاب همسر ((، علی اکبر مظاهری مراجعه کنید.
بهترین معیار برای انتخاب همسر از نظر اسلام چیست؟
برای معیارهای ازدواج صحیح و انتخاب همسر مناسب، لازم می دانیم روایتی را که از امام علی بن ابی طالب (ع) نقل شده متذکر شویم.
آن که حضرت ضمن آموزش دعایی جهت ازدواج، معیارهایی را برای انتخاب همسر ارایه می دهند: 1- صالحه (شایسته):
خانمی که کارهای شایسته و مورد پسندخدا را انجام دهد.
2- ودود:
با محبت باشد.
3- ولود:
فرزند آور باشد یعنی، نازا و عقیم نباشد.
4- شکور:
در مقابل نعمت های الهی شکرگزارباشد.
5- قنوع: اهل
قناعت باشد تا در زندگی تو را به زحمت نیندازد.
6- غیور:
نسبت به دین خدا و عفت خود غیرتمند باشد.
7- در برابر احسانی که به او می شود قدردانی کند.
8- چنانچه از سوی تو کار ناروایی نسبت به اوسر زد، عفو و اغماض کند.
9- اگر در زندگی یادآور نام خدا شدی، تو راهمراهی کند، و اگر خدا را فراموش کردی یادآور شود و تذکر دهد.
10- آن گاه که از منزل خارج شدی خودش را حفظ کند.
11- و هرگاه به منزل واردمی شوی با ورودت خوشحال و مسرور گردد.
12- چنان چه بر او دستور وفرمانی دادی اطاعت کند و اگر بر او قسم یاد کردی، ذمه ات را بری کند وتکلیف خود را انجام دهد.
13- اگر ناراحت شدی و اورا مورد غضب قراردادی اسباب خوشنودی ات را فراهم آورد. (1)
پینوشت
(1) برای آگاهی بیتشر در این موردمی توانید به کتاب)) جوانان و انتخاب همسر ((، علی اکبر مظاهری مراجعه کنید.
- [سایر] بهترین معیار برای انتخاب همسر چیست؟
- [سایر] چرا اساسی ترین معیار در انتخاب همسر عامل ایمان است؟
- [سایر] چرا اساسی ترین معیار در انتخاب همسر عامل ایمان است؟
- [سایر] آیا از نظر دین مقدس اسلام، معیار خاصی برای نامگذاری کودک وجود دارد؟
- [سایر] آیا از نظر دین مقدس اسلام، معیار خاصی برای نامگذاری کودک وجود دارد؟
- [سایر] به نظر شما در جامعه و فرهنگ امروزی، چگونه میتوان یک همسر خوب انتخاب کرد؟ راه های عملی برای یافتن همسر مورد نظر چیست؟
- [سایر] برای انتخاب همسر آینده باید چه ملاک هایی را در نظر گرفت ؟
- [سایر] سلام مشکل من اینه انتخاب همسر هست نمی دونم چه جوری باید انتخاب کنم یکی از معیار های انتخاب همسر اینده ام خوش چهره بودن همسرم هست یک مورد خانوادهم معرفی کردند از همه لحاظ میپشندم اما اون زیبای که در نظرم هست ندارد من متولد 1362 هستم کارمند دولتی هستم همسر مورد نظرم رو تو خیابان میبینم اما نمی دونم باید چه کار کرد برم دنباش خونه شون رو پیدا کنم بعد از تحقیق .... از نظر روحی در شرایط خوبی قرار ندارم و میترسم هرچه از ازدواجم بگذره بیشتر تو گناه پیشرفت کنم امیدوارم مرا راهنمایی کنید باتشکر
- [سایر] سلام علیکم خسته نباشید می خواستم بدانم اسلام چه شرایطی را برای انتخاب همسر به ما گفته؟
- [سایر] در انتخاب همسر چه معیارهایی را باید مد نظر داشته باشیم و در جلسه خواستگاری چه سوالاتی باید پرسیده شود؟
- [آیت الله مظاهری] لازم است مخصوصاً بر پدر و مادر که برای پسران و دختران خود که احتیاج به همسر دارند، همسر انتخاب کنند و در روایات ما ثواب فراوانی بر این کار مترتّب شده است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] همسر موقت می تواند بدون اجازه شوهر از خانه بیرون رود یا کاری در خارج خانه برای خود انتخاب کند، مگر این که به خاطر بیرون رفتنش حق شوهر از بین برود.
- [آیت الله مظاهری] اگر مسلمانی کافر شود (زن باشد یا مرد) همسرش بر او حرام و مالش به ورثه مسلمان او منتقل میشود و اگر توبه کند توبهاش قبول است و عبادتش صحیح میباشد و میتواند همسر مسلمان بگیرد و یا همسر سابق را به عقد جدید اختیار کند، ولی مالش به او بر نمیگردد، و در این مسئله فرقی نیست بین کسی که مسلمان زاده باشد (مرتدّ فطری) یا نباشد (مرتدّ ملّی)، و مرتدّ احکام دیگری دارد که در احکام حدود میآید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] برای دادن خمس می توان معیار را سال شمسی یا قمری قرار داد.
- [آیت الله اردبیلی] زن مسلمان نمیتواند به عقد کافر درآید، مرد مسلمان هم نمیتواند با زنهای کافر غیر اهل کتاب یهودی، مسیحی و زرتشتی ازدواج کند، ولی ازدواج دائم یا موقّت با زنهای اهل کتاب مانعی ندارد؛ البته چنانچه مردی همسر مسلمان داشته باشد، بدون اجازه او نمیتواند با زن کتابی ازدواج نماید مگر آن که او را متعه نماید و مدّت ازدواجش بسیار کوتاه باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که از وطنش صرف نظر کرده و می خواهد وطن دیگری برای خود انتخاب کند باید در مسافرت نماز را شکسته بخواند، مگر آن که سفرش طولانی شود و جزء افراد خانه بدوش حساب شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . پدر و جد پدری می توانند برای فرزند نابالغ، یا دیوانه خود که به حال دیوانگی بالغ شده است همسر انتخاب کند، و بعد از آن که آن طفل بالغ شد، یا دیوانه عاقل گردید، اگر ازدواجی که برای او کرده اند، مفسده ای نداشته، نمی تواند آن را به هم بزند و اگر مفسده ای داشته، می تواند آن را به هم بزند
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . پدر و جد پدری میتوانند برای فرزند نابالغ یا دیوانه خود که به حال دیوانگی بالغ شده است همسر انتخاب کنند، و بعد از آن که آن طفل بالغ شد یا دیوانه عاقل گردید، اگر ازدواجی که برای او کردهاند مفسدهای نداشته، نمیتواند آن را به هم بزند و اگر مفسدهای داشته، میتواند آن را به هم بزند.
- [آیت الله جوادی آملی] .نصاب گنج , بیست دینار طلا یا دویست درهم نقره است که قیمت هر کدام کمتر باشد , معیار نصاب خواهد بود , بنابراین اگر ارزش بیست دینار طلا بیشتر از قیمت دویست درهم نقره بود، معیارِ نصاب س نجی، قیمت دویست درهم است و اگر ارزش بیست دینار طلا کمتر از قیمت دویست درهم نقره بود، معیار نصاب، قیمت بیست دینار طلا خواهد بود. مصادیق گنج اشیای با ارزشی؛ مانند طلا و نقره خواه مسکوک و خواه غیر مسکوک و جواهرات و سنگ های قیمتی , همچنین اشیای عتیقه و آثار باستانی و مانند آنها، از مصادیق گنجاند.
- [امام خمینی] قوانین و مصوباتی که از مجالس قانونگذاری دولتهای جائر به امر عمال اجانب خَذَلَهم اللَّه تعالی بر خلاف صریح قرآن کریم و سنّت پیغمبر اسلام صلی الله علیه و آله و سلم میگذرد و گذشته است، از نظر اسلام لغو و از نظر قانون بیارزش است، و لازم است مسلمانها از امرکننده و رأیدهنده به هر طور ممکن است اعراض کنند، و با آنها معاشرت و معامله نکنند، و آنان مجرمند و عملکننده به رأی آنها معصیت کار و فاسق است.