ابتدا باید عوامل نگرانی و پریشانی را بررسی کنیم تا کلام قرآن روشن شود. 1- گاهی اضطراب و نگرانی به خاطر آینده تاریک و مبهمی است که در برابر فکرانسان خودنمائی می کند اما ایمان به خداوند قادر و متعال، خدایی که همواره کفالت بندگان خویش را بر عهده دارد می تواند این گونه نگرانیها را از میان ببردو به او آرامش دهد که تو در برابر حوادث آینده درمانده نیستی خدایی داری توانا. 2- گاه گذشته تاریک فکر انسان را به خود مشغول می دارد، نگرانی از گناهانی که انجام داده، اما توجه به اینکه خداوند غفار و توبه پذیر و رحیم است به اوآرامش می دهد. 3- گاه ضعف و ناتوانی انسان در برابر عوامل طبیعی و گاه در مقابل انبوه دشمنان داخلی و خارجی او را نگران می سازد، اما هنگامی که به یاد خدامی افتد و متکی به قدرت و رحمت او می شود قدرتی که برترین قدرتهاست و هیچ چیز دربرابر آن یارای مقاومت ندارد قلبش آرام می گیرد. 4- گاهی ریشه نگرانیهای آزاردهنده انسان احساس پوچی زندگی و بی هدف بودن آن است ولی کسی که به خدا ایمان دارد و مسیر تکامل زندگی را به عنوان یک هدف بزرگ پذیرفته همچون افراد بی هدف سرگردان نیست. 5- دنیا پرستی و دلباختگی در برابر زرق و برق زندگی مادی یکی ازبزرگترین عوامل اضطراب انسانها بوده و هست اما ایمان به خدا و توجه به آزادگی مومن که همیشه با زهد و پارسایی سازنده و عدم اسارت در چنگال زرق و برق زندگی مادی همراه است به همه این اضطرابها پایان می دهد. 6- یک عامل مهم دیگر برای نگرانی ترس و وحشت از مرگ است از آنجا که امکان مرگ تنها در سنین بالا نیست بلکه در سنین دیگر بخصوص هنگام بیماریها، جنگها، ناامنیها وجود دارد این نگرانی می تواند عمومی باشد ولی اگر ما از نظر جهان بینی مرگ را به معنی فنا و نیستی وپایان همه چیز بدانیم این اضطراب و نگرانی کاملا بجاست اما هرگاه در سایه ایمان به خدا مرگ را دریچه ای به یک زندگی وسیعتر و والاتر بدانیم و گذشتن از گذرگاه مرگ را همچون عبور از دالان زندان و رسیدن به فضای آزاد بشمریم دیگر این نگرانی بی معنی است. و هنگامی که دیدیم این عوامل- که البته عوامل نگرانی منحصر به اینها نیست- در برابر ایمان به خدا ذوب و بی رنگ و نابود می گردد تصدیق خواهیم کرد که یاد خدامایه آرامش دلهاست. تفسیر نمونه ج 10 ص 210، آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی و دیگران
اینکه قرآن می گوید : «الا بذکر اللّه تطمئن القلوب». یاد خدا آرامبخش دلهاست چگونه دل با یاد خدا آرام می گیرد؟
ابتدا باید عوامل نگرانی و پریشانی را بررسی کنیم تا کلام قرآن روشن شود.
1- گاهی اضطراب و نگرانی به خاطر آینده تاریک و مبهمی است که در برابر فکرانسان خودنمائی می کند اما ایمان به خداوند قادر و متعال، خدایی که همواره کفالت بندگان خویش را بر عهده دارد می تواند این گونه نگرانیها را از میان ببردو به او آرامش دهد که تو در برابر حوادث آینده درمانده نیستی خدایی داری توانا.
2- گاه گذشته تاریک فکر انسان را به خود مشغول می دارد، نگرانی از گناهانی که انجام داده، اما توجه به اینکه خداوند غفار و توبه پذیر و رحیم است به اوآرامش می دهد.
3- گاه ضعف و ناتوانی انسان در برابر عوامل طبیعی و گاه در مقابل انبوه دشمنان داخلی و خارجی او را نگران می سازد، اما هنگامی که به یاد خدامی افتد و متکی به قدرت و رحمت او می شود قدرتی که برترین قدرتهاست و هیچ چیز دربرابر آن یارای مقاومت ندارد قلبش آرام می گیرد.
4- گاهی ریشه نگرانیهای آزاردهنده انسان احساس پوچی زندگی و بی هدف بودن آن است ولی کسی که به خدا ایمان دارد و مسیر تکامل زندگی را به عنوان یک هدف بزرگ پذیرفته همچون افراد بی هدف سرگردان نیست.
5- دنیا پرستی و دلباختگی در برابر زرق و برق زندگی مادی یکی ازبزرگترین عوامل اضطراب انسانها بوده و هست اما ایمان به خدا و توجه به آزادگی مومن که همیشه با زهد و پارسایی سازنده و عدم اسارت در چنگال زرق و برق زندگی مادی همراه است به همه این اضطرابها پایان می دهد.
6- یک عامل مهم دیگر برای نگرانی ترس و وحشت از مرگ است از آنجا که امکان مرگ تنها در سنین بالا نیست بلکه در سنین دیگر بخصوص هنگام بیماریها، جنگها، ناامنیها وجود دارد این نگرانی می تواند عمومی باشد ولی اگر ما از نظر جهان بینی مرگ را به معنی فنا و نیستی وپایان همه چیز بدانیم این اضطراب و نگرانی کاملا بجاست اما هرگاه در سایه ایمان به خدا مرگ را دریچه ای به یک زندگی وسیعتر و والاتر بدانیم و گذشتن از گذرگاه مرگ را همچون عبور از دالان زندان و رسیدن به فضای آزاد بشمریم دیگر این نگرانی بی معنی است. و هنگامی که دیدیم این عوامل- که البته عوامل نگرانی منحصر به اینها نیست- در برابر ایمان به خدا ذوب و بی رنگ و نابود می گردد تصدیق خواهیم کرد که یاد خدامایه آرامش دلهاست.
تفسیر نمونه ج 10 ص 210، آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی و دیگران
- [سایر] اینکه قرآن می گوید : «الا بذکر اللّه تطمئن القلوب». یاد خدا آرامبخش دلهاست چگونه دل با یاد خدا آرام می گیرد؟
- [سایر] در (الا بذکر الله تطمئن القلوب)، آیا فقط مقصود یاد ساده خداوند میباشد، یا اینکه منظور از ذکر خود قرآن است؟
- [سایر] الا بذکر الله تطمئن القلوب . ناامیدی چه تاثیری در زندگی دارد و راه حل برطرف کردن آن چیست ؟
- [سایر] در آیه 28 سورهی رعد، خداوند میفرماید: (أَلَا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ)، در برخی از ترجمهها نوشته شده است: (آگاه باشید، تنها با یاد خدا دلها آرامش مییابد). سؤال این است که در ترجمه از کلمه (تنها) استفاده شده است؛ در صورتی که ما انسانها در زندگیمان با خیلی چیزها احساس آرامش میکنیم. این چگونه قابل توجیه است؟
- [سایر] الا بذکرالله تطمئن القلوب . گاهی انسان ذکر خدا را می گوید ولی آرام نمی شود و ناامید می شود . این خطر پذیری تا کجاست ؟
- [سایر] آیا حضرت سلیمان(ع) از یاد خدا غافل شد؟ در حالیکه خداوند ایشان را «نعم العبد» و «انه اواب» خطاب میفرماید؟
- [سایر] چگونه دل با یاد خدا آرام میگیرد؟ عوامل نگرانی و پریشانی چیست؟
- [سایر] سلام. بعد از مدتی با خوندن وبلاگ شما آرامش گرفتم. مگه نمی گن ال بذکر الله تطمئن القلوب؟ مگه آرامش شما با همین یاد خدا نیست؟ من دچار افسردگی شدم. بی هیچ دلیلی. خدا ازبهترین نعمت هاش به من داده از خانواده خوب بگیرید تا هر چیز. از 2 سال پیش غصه میخوردم که چرا ازدواج نکردم. الان یک ماهه که حتی به اونم فکر نمی کنم. از خودم می ترسم.از افکارم. رفتم دکتر. به نظر شما افسردگی درمان قطعی داره؟ شما رو به جان فاطمه زهرا برام دعا کنید تا به زندگی قبلیم برگردم.
- [سایر] خداوند می فرماید: « فَتَبارَکَ اللهُ اَحْسَنُ الْخالِقینَ » مگر غیر از خداوند خالق دیگری هم وجود دارد که می فرماید: « اَحْسَنُ الْخالِقینَ » ؟!
- [سایر] چرا خداوند با این که «احد» و «واحد» است در قرآن ضمیر جمع (ما) به خود نسبت می دهد؟
- [آیت الله سیستانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان ، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند ، و هر وقت میّت را یاد میکند (إنّا للّهِ وَاِنّا اِلَیْهِ راجِعُونَ) بگوید ، وبرای میّت قرآن بخواند ، و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد ، و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود .
- [آیت الله خوئی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند. و هر وقت میت را یاد میکند،" انا لله و انا الیه راجعون" بگوید. و برای میت قرآن بخواند، و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد، و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله علوی گرگانی] مستحبّ است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میّت را یاد میکند )اًّنّا &ِضِ وَانّا اًّلَیْهِ راجِعون( بگوید و برای میّت قرآن بخواند وسر قبر پدر ومادر از خداوند حاجت بخواهد وقبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد میکند (إنّا للَّه و إنّا إلیه راجعون)، بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند انا لله و انا الیه راجعون بگوید و برای میت قران بخواند و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] مستحب است انسان در مرگ خویشان؛ مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند انا للّه و انا الیه راجعون بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله سبحانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند، صبر کند و هر وقت میّت را یاد می کند إنّا للّهِ و إنّا إلَیْهِ راجِعونَ بگوید و برای میّت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مستحب است انسان در مرگ خویشان، مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند بگوید: (اِنّالله وَاِنّا اِلَیْهِ راجِعُونَ) و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [آیت الله بروجردی] مستحب است انسان در مرگ خویشان مخصوصاً در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد میکند (اِنّا لِلّهِ وَ اِنّا اِلَیهِ راجِعُونَ) بگوید و برای میت قرآن بخواند و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.
- [امام خمینی] مستحب است انسان در مرگ خویشان مخصوصا در مرگ فرزند صبر کند و هر وقت میت را یاد می کند "انا لله و انا الیه راجعون" بگوید. و برای میت قرآن بخواند، و سر قبر پدر و مادر از خداوند حاجت بخواهد و قبر را محکم بسازد که زود خراب نشود.