ذکر فقط گفتن یک لفظ نیست .یک بخشی از ذکر لفظ است و بخشی از آن در قلب است . گاهی در انسان آنقدر این ارتباط قلبی قوی می شود که حجم مشکل برایش کوچک می شود حتی مشکل برایش حل نمی شود . وقتی شما در حیاط خانه تان یک موزائیک شکسته می بینید ، اگر به روی پشت بام بروید و حیاط را نگاه بکنید دیگر آن ترک را نمی بینید . اگر شما سوار هواپیما بشوید دیگر خانه تان را نمی بینید . گاهی خدا آنقدر شما را بالا می برد که شما مشکل را نمی بینید و شما وارد یک مدار بالاتر می شوید . ذکر ، ما را وارد مدار بالاتر می شود و مشکل ما از جنس مسائل کوچک نمی شود. ائمه که در ذکر و دعا این قدر بالا بودند، آیا مشکلات بشری نداشتند ؟ آنها گرسنگی ، اذیت و بیماری داشته اند ولی این مشکلات در پیش آنها کوچک بوده است . همه گرفتاری دارند و خواهند داشت . اینها مشکلات فیزیکی است .انسان فقط فیزیک نیست . آنچه مخاطب اصلی دین است قلب ماست .اگر اینها به قلب ما سرایت نکند ، یک تعامل فیزیکی است . مشکل یا حل می شود و یا نمی شود ولی انسان در آرامش قلبی هست . کارکرد ذکر مثل کارکرد اسید نیست که ما در جایی بریزیم و اثر لک را از بین ببرد .ما کارهای فیزییک و شیمیایی را از ذکر نمی خواهیم . ما از ذکر تعالی انسان می خواهیم . کسی که ذکر می گوید آنقدر نفوذناپذیر می شود که مشکلات را از راه بیرونی حل می کند اما درون او در آرامش مطلق است .
الا بذکرالله تطمئن القلوب . گاهی انسان ذکر خدا را می گوید ولی آرام نمی شود و ناامید می شود . این خطر پذیری تا کجاست ؟
ذکر فقط گفتن یک لفظ نیست .یک بخشی از ذکر لفظ است و بخشی از آن در قلب است . گاهی در انسان آنقدر این ارتباط قلبی قوی می شود که حجم مشکل برایش کوچک می شود حتی مشکل برایش حل نمی شود . وقتی شما در حیاط خانه تان یک موزائیک شکسته می بینید ، اگر به روی پشت بام بروید و حیاط را نگاه بکنید دیگر آن ترک را نمی بینید . اگر شما سوار هواپیما بشوید دیگر خانه تان را نمی بینید . گاهی خدا آنقدر شما را بالا می برد که شما مشکل را نمی بینید و شما وارد یک مدار بالاتر می شوید . ذکر ، ما را وارد مدار بالاتر می شود و مشکل ما از جنس مسائل کوچک نمی شود. ائمه که در ذکر و دعا این قدر بالا بودند، آیا مشکلات بشری نداشتند ؟ آنها گرسنگی ، اذیت و بیماری داشته اند ولی این مشکلات در پیش آنها کوچک بوده است .
همه گرفتاری دارند و خواهند داشت . اینها مشکلات فیزیکی است .انسان فقط فیزیک نیست . آنچه مخاطب اصلی دین است قلب ماست .اگر اینها به قلب ما سرایت نکند ، یک تعامل فیزیکی است . مشکل یا حل می شود و یا نمی شود ولی انسان در آرامش قلبی هست . کارکرد ذکر مثل کارکرد اسید نیست که ما در جایی بریزیم و اثر لک را از بین ببرد .ما کارهای فیزییک و شیمیایی را از ذکر نمی خواهیم . ما از ذکر تعالی انسان می خواهیم . کسی که ذکر می گوید آنقدر نفوذناپذیر می شود که مشکلات را از راه بیرونی حل می کند اما درون او در آرامش مطلق است .
- [سایر] اینکه قرآن می گوید : «الا بذکر اللّه تطمئن القلوب». یاد خدا آرامبخش دلهاست چگونه دل با یاد خدا آرام می گیرد؟
- [سایر] اینکه قرآن می گوید : «الا بذکر اللّه تطمئن القلوب». یاد خدا آرامبخش دلهاست چگونه دل با یاد خدا آرام می گیرد؟
- [سایر] در (الا بذکر الله تطمئن القلوب)، آیا فقط مقصود یاد ساده خداوند میباشد، یا اینکه منظور از ذکر خود قرآن است؟
- [سایر] در آیه 28 سورهی رعد، خداوند میفرماید: (أَلَا بِذِکْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ)، در برخی از ترجمهها نوشته شده است: (آگاه باشید، تنها با یاد خدا دلها آرامش مییابد). سؤال این است که در ترجمه از کلمه (تنها) استفاده شده است؛ در صورتی که ما انسانها در زندگیمان با خیلی چیزها احساس آرامش میکنیم. این چگونه قابل توجیه است؟
- [سایر] مقصود از تأثیر پذیری انسان چیست و شیوههای تعدیل کننده تأثیر پذیری انسان از نظر اسلام کداماند؟
- [سایر] سلام. بعد از مدتی با خوندن وبلاگ شما آرامش گرفتم. مگه نمی گن ال بذکر الله تطمئن القلوب؟ مگه آرامش شما با همین یاد خدا نیست؟ من دچار افسردگی شدم. بی هیچ دلیلی. خدا ازبهترین نعمت هاش به من داده از خانواده خوب بگیرید تا هر چیز. از 2 سال پیش غصه میخوردم که چرا ازدواج نکردم. الان یک ماهه که حتی به اونم فکر نمی کنم. از خودم می ترسم.از افکارم. رفتم دکتر. به نظر شما افسردگی درمان قطعی داره؟ شما رو به جان فاطمه زهرا برام دعا کنید تا به زندگی قبلیم برگردم.
- [آیت الله خامنه ای] گفتن ذکر "بحول الله وقوته..." در هنگام بلند شدن درست است یا باید بدن آرام باشد؟
- [سایر] این حدیث از کیست: منتظر فرج باشید و از رحمت خدا ناامید نگردید، محبوب ترین کارها در نزد خدا همانا انتظار فرج است؟
- [سایر] آیا در قرآن خداوند در مورد اعطای مرگ بر انسان منّت گذاشته است؟ لطفاً آیه مربوطه ذکر شود.
- [سایر] سلام حاج آقا. خوبین؟ من زیاد وقتتون را نمی گیرم. من هنوز هم نفهمیدم که چطوری باید نذر کنم، چکار باید بکنم که دلم آروم و مطمئن بشه؟ ( قبلا براتون نوشته بودم که توی بعضی لحظات زندگی ام، که یه حاجتی دارم، واقعا نمی دونم که برای کی نذر بکنم، یا چطوری دعا بکنم!..) مسئله صرفا رسیدن به حاجتم نیست، دوست دارم که دلم مطمئن بشه. من یه مدتی خیلی ذکر \" الا به ذکر الله تطمئن القلوب\" را می گفتم، اما اون آرامشی را که می خواستم پیدا نکردم. حاج آقا ، برای همه ی همه ی همه ی آدمها دعا کنین. بعدش هم برای من دعا کنین تا هم به حاجتهام برسم، هم اینکه امسال متفاوت از سالهای دیگه ام باشه و معرفتم نسبت به خودم و خدا بیشتر بشه........ سال نو ی شما هم مبارک. باز هم خیلی التماس دعا.
- [آیت الله خوئی] در سجود باید به مقدار ذکر واجب، بدن آرام باشد و موقع گفتن ذکر مستحب هم، آرام بودن بدن با قصد خصوصیت احوط است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر موقعی که ذکر واجب رکوع را میگوید، بیاختیار به قدری حرکت کند که سر یا بدن از حال آرام بودن خارج شود، بنا بر احتیاط واجب رجاءً ذکر را تمام کرده بعد از آرام گرفتن دوباره ذکر را بگوید، ولی اگر کمی حرکت کند که سر و بدن از حالت آرام بودن خارج نشود، یا دستها و انگشتان را حرکت دهد اشکال ندارد.
- [آیت الله سبحانی] در سجود باید به مقدار ذکر واجب، بدن آرام باشد و موقع گفتن ذکر مستحب هم، اگر آن را به قصد ذکری که برای سجده دستور داده اند بگوید، آرام بودن بدن لازم است. ولی در گفتن ذکر به قصد قربت مطلقه، آرام بودن بدن لازم نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] در رکوع باید به مقدار ذکر واجب، بدن آرام باشد و در ذکر مستحبّ هم اگر آن را به قصد ذکری که برای رکوع دستور دادهاند، بگوید بنابر احتیاط واجب، آرام بودن بدن لازم است.
- [آیت الله نوری همدانی] در سجود باید به مقدار ذکر واجب ، بدن آرام باشد و موقع گفتن ذکر مستحب هم اگر آن را به قصد ذکری که برای سجده دستور داده اند بگوید ، آرام بودن بدن لازم است .
- [آیت الله سبحانی] اگر پیش از آنکه پیشانی به زمین برسد و بدن آرام گیرد، سهواً ذکر سجده را بگوید و پیش از آنکه سر از سجده بردارد، بفهمد اشتباه کرده باید دوباره در حال آرام بودن، ذکر را بگوید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر پیش از آن که پیشانی به زمین برسد، و بدن آرام گیرد، سهواً ذکر سجده را بگوید، و پیش از آن که سر از سجده بردارد، بفهمد اشتباه کرده است، باید دوباره در حال آرام بودن، ذکر را بگوید.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در رکوع باید به مقدار ذکر واجب بدن آرام باشد و در ذکر مستحب هم اگر آن را به قصد ذکری که برای رکوع دستور داده اند بگویند بنابر احتیاط واجب باید بدن آرام باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در سجود باید به مقدار ذکر واجب بدن آرام باشد و موقع گفتن ذکر مستحب هم بنابر احتیاط اگر آن را به قصد ذکری که برای سجده دستور داده اند بگوید آرام بودن بدن لازم است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر پیش از آنکه به مقدار رکوع خم شود و بدن آرام گیرد عمدا ذکر رکوع را بگوید؛ بنا بر احتیاط لازم است دوباره ذکر را بعد از آرام گرفتن بدن بگوید و نماز را اعاده کند.