الف) توضیحی کوتاه درباره گرایش تکنولوژی آموزشی: یکی دیگر از گرایشهای موجود در رشته علوم تربیتی گرایش تکنولوژی آموزشی میباشد. تکنولوژی آموزشی عبارت است از آگاهی ها و مهارتهای علمی که شامل روش سیستماتیک طراحی اجرا و ارزشیابی کل فرایند تدریس و یادگیری بر مبنای هدفهای بخصوص و بر اساس پژوهش در یادگیری و ارتباط انسانی و بکارگیری ترکیبی از منابع انسانی و مادی برای ایجاد یادگیری عمیق و پایدار. بر خلاف تصور عامه، تکنولوژی آموزشی صرفاً در وسایل و تجهیزات خلاصه نمیشود، بلکه یک نگرش تازه و به نوعی فلسفه تعلیم و تربیت است که با استفاده از اصول روانشناسی و بهرهگیری از علم برنامهریزی آموزشی و طراحی دقیق مبتنی بر هدفهای مشخص و بالاخره با در نظر گرفتن توأم منابع و امکانات انسانی و مادی بهترین روش وسائل آموزشی را در جهت تغییر رفتار فراگیران عرضه میکند. ب) صنعت و بازارکار گرچه در کشور ما دانشجویان علوم انسانی از نظر اشتغال دچار مشکلات زیادی هستند اما با گذشت زمان و ایجاد حساسیت هایی که از طرف رسانه ها و خانواده ها صورت گرفته جهت گیری کلی کشور به سمتی است که دانشجویان رشته هایی مانند علوم تربیتی بتوانند در خصوص اشتغال خود در مراکزی فراتر از مدارس آموزش و پرورش ، مشغول به کار شوند. مراکزی همچون فرهنگسراها ، سازمان بهزیستی ، سازمان زندان ها ، کانون های اصلاح و تربیت ، مراکز مشاوره خصوصی ، محل اشتغال این فارغ التحصیلان می تواند باشد.
الف) توضیحی کوتاه درباره گرایش تکنولوژی آموزشی:
یکی دیگر از گرایشهای موجود در رشته علوم تربیتی گرایش تکنولوژی آموزشی میباشد. تکنولوژی آموزشی عبارت است از آگاهی ها و مهارتهای علمی که شامل روش سیستماتیک طراحی اجرا و ارزشیابی کل فرایند تدریس و یادگیری بر مبنای هدفهای بخصوص و بر اساس پژوهش در یادگیری و ارتباط انسانی و بکارگیری ترکیبی از منابع انسانی و مادی برای ایجاد یادگیری عمیق و پایدار.
بر خلاف تصور عامه، تکنولوژی آموزشی صرفاً در وسایل و تجهیزات خلاصه نمیشود، بلکه یک نگرش تازه و به نوعی فلسفه تعلیم و تربیت است که با استفاده از اصول روانشناسی و بهرهگیری از علم برنامهریزی آموزشی و طراحی دقیق مبتنی بر هدفهای مشخص و بالاخره با در نظر گرفتن توأم منابع و امکانات انسانی و مادی بهترین روش وسائل آموزشی را در جهت تغییر رفتار فراگیران عرضه میکند.
ب) صنعت و بازارکار
گرچه در کشور ما دانشجویان علوم انسانی از نظر اشتغال دچار مشکلات زیادی هستند اما با گذشت زمان و ایجاد حساسیت هایی که از طرف رسانه ها و خانواده ها صورت گرفته جهت گیری کلی کشور به سمتی است که دانشجویان رشته هایی مانند علوم تربیتی بتوانند در خصوص اشتغال خود در مراکزی فراتر از مدارس آموزش و پرورش ، مشغول به کار شوند.
مراکزی همچون فرهنگسراها ، سازمان بهزیستی ، سازمان زندان ها ، کانون های اصلاح و تربیت ، مراکز مشاوره خصوصی ، محل اشتغال این فارغ التحصیلان می تواند باشد.
- [آیت الله بهجت] ملاک و معیار شرعی در انتخاب و گزینش رشته تحصیلی، علاوه بر وجوب کفایی برخی علوم، چیست؟
- [سایر] در آیات قرآن، سنت و احادیث اهل بیت (ع) فراوان مشاهده می شود که انسان ها را به فراگیری علم تشویق نموده اند، سؤال این جا است که آیا علم مورد تشویق و تأیید اسلام، شامل علوم دانشگاه ها و مؤسسات آموزشی و علوم بشری؛ مانند شیمی، فیزیک ، ریاضی و ... می شود، یا فقط علوم دینی و تفقه در دین مورد نظر است؟
- [سایر] دو نفر درس میخوانند و در رشته خودشان عالم میشوند؛ یعنی مثلاً یکی در ریاضیات و دیگری در علوم فقهی. چه دلیلی دارد آن فردی که در علوم دینی عالم شد به ما حق ولایت داشته باشد؟
- [سایر] سلام علیک خدمت شما. بنده سوالم اینه که من با سن 15سال رشته تحصیلی علوم انسانی میتوانم در حوزه ها برای خواندن درس طلبگی یا علوم فقه اقدام نمایم؟ باتشکراز زحمات شما.
- [سایر] در علوم تربیتی و روانشناسی تکیه بر اعتماد به نفس میشود، و در معارف اسلامی و اخلاقی و عرفانی، مسئله توکل بر خدا مطرح است، آیا این دو منافاتی با هم ندارند؟
- [سایر] باسلام بنده دانشجوی رشته ی مهندسی شیمی دانشگاه سیستان وبلوچستان میباشم که درخردادسال آینده فاغ تحصیل میشوم وقصددارم بعدازپایان تحصیلات واردحوزه ی علمیه شوم وهدف اصلی ام نیزاین است که علوم دینی رافراگرفته وبتوانم به جامعهخدمت کنم.اما مساله ای که ذهن مرامشغول کره این است که مرود به حوزه بلندمدت بهتر است یاسفیران هدایت؟لطفایک راهنمایی کامل وجامع بفرمایید.
- [سایر] منظور از تکنولوژی فکر چیست؟
- [سایر] من در مورد اخلاق دانشجویی تحقیق می کنم. در همه احادیث فقط از علوم اسلامی صحبت شده و حرفی از سایر علوم نشده. اگر سایر علوم بی فایده هستند پس چرا در دانشگاه های ایران اسلامی تدریس می شوند. اگر این رشته های غیر اسلامی (مثل ریاضی، اقتصاد، حقوق و ...) مفید هستند؟ رابطه آنها با علوم اسلامی چیست و چرا حرفی از آنها زده نمی شود؟
- [سایر] در تاریخ 90/3/23 فرمودید فرصت شغلی بسیار است اما من دانشجوی ارشد هستم با معدل 18.5رشته تکنولوژی آموزشی اما همه سابقه کار می خواهند و جواب سربالا می دهند. سوالم از سرکار عالی این است که این فرصت های فراوان شغلی ذکر شده را جهت جلوگیری از ترک تحصیل بنده معرفی نمایید.
- [سایر] نقش تربیتی خانواده چقدر است؟
- [آیت الله خوئی] کسی که چند رشته کسب دارد، مثلًا اجارة ملک میگیرد و خرید و فروش هم میکند، باید خمس آنچه را که در آخر سال از مخارج او زیاد میآید بدهد. و چنانچه از یک رشته نفع ببرد و از رشتة دیگر ضرر کند، بنابر احتیاط مستحب باید خمس نفعی را که برده بدهد ولی اگر دو رشتة مختلف دارد مثلًا تجارت و زراعت میکند در این صورت بنابر احتیاط وجوبی نمیشود ضرر یک رشته را به نفع رشتة دیگر تدارک نمود.
- [آیت الله سبحانی] کسی که چند رشته کسب دارد مثلاً اجاره ملک می گیرد و خرید و فروش و زراعت هم می کند باید منافع همه رشته ها را یک جا حساب کند و خمس آن را بدهد و لذا اگر در رشته ای ضرر کند، می تواند از رشته دیگر آن را جبران کند.
- [آیت الله سیستانی] کسی که چند رشته تجارت دارد مثلاً با سرمایه خود مقداری شکر و مقداری برنج خریده است ، چنانچه همه آن رشتهها در شئون تجارت مانند خرج و دخل ، و حساب صندوق و سود و زیان ، یکی باشند ، باید خمس آنچه را که در آخر سال از مخارج او زیاد میآید بدهد ، و چنانچه از یک رشته نفع ببرد و از رشته دیگر ضرر کند ، میتواند ضرر یک رشته را به نفع رشته دیگر تدارک نماید . ولی اگر دو رشته مختلف کسب دارد ، مثلاً تجارت و زراعت میکند ، یا یک رشته است ، و حساب دخل و خرج آنها از هم جدا است ، در این دو صورت بنابر احتیاط وجوبی نمیشود ضرر یک رشته را به نفع رشته دیگر تدارک نمود .
- [امام خمینی] کسی که چند رشته کسب دارد، مثلا اجاره ملک می گیرد و خرید و فروش و زراعت هم می کند، چنانچه در هر رشته کسبی که دارد، سرمایه و دخل و خرج و حساب صندوق جداگانه دارد، باید منافع همان رشته را حساب کند و خمس آن را بدهد،و اگر در آن رشته ضرر کند، از رشته دیگر جبران نمی شود. و اگر رشته های مختلف در دخل و خرج و حساب صندوق یکی باشند، باید همه را آخر سال یک جا حساب کند و اگر نفع داشت خمس آن را بدهد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . از مهمترین مطالب اسلامی، توجه به وضع تعلیم و تربیت فرزندان و مراقبت در حسن ترقی و تکامل علمی و تربیتی آنها است.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که چند رشته کسب دارد مثلا اجاره ملک می گیرد و خرید و فروش و زراعت هم می کند باید خمس فایده هایی را که در اخر سال از مخارج او زیاد می اید بدهد و چنانچه از یک رشته نفع ببرد و از رشته دیگر ضرر کند بنابر احتیاط مستحب خمس نفعی را که برده بدهد
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که چند رشته کسب دارد مثلا اجاره ملک می گیرد و خرید و فروش و زراعت هم می کند؛ باید خمس آنچه را در آخر سال از مخارج او زیاد می آید بدهد و چنانچه از یک رشته نفع ببرد و از رشته دیگر ضرر کند؛ بنا بر اظهر نفع و ضرر روی هم حساب می شود.
- [آیت الله بروجردی] کسی که چند رشته کسب دارد، مثلاً اجاره ملک میگیرد و خرید و فروش و زراعت هم میکند، باید خمس آنچه را در آخر سال از مخارج او زیاد میآید بدهد و چنانچه از یک رشته نفع ببرد و از رشتة دیگر ضرر کند، بنا بر احتیاط واجب باید خمس نفعی را که برده بدهد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که چند رشته کسب دارد، مثلاً اجاره ملک میگیرد و خرید و فروش و زراعت هم میکند، چنانچه در هر رشته کسبی که دارد سرمایه و دخل و خرج و حساب صندوق جداگانه دارد، باید منافع همان رشته را حساب کند و خمس آن را بدهد و اگر در آن رشته ضرر کند، بنا بر احتیاط واجب نمیتواند آن را از سود رشته دیگر کسر نماید و اگر رشتههای مختلف در دخل و خرج و حساب صندوق، یکی باشد، باید همه را آخر سال یکجا حساب کند و اگر نفع داشت خمس آن را بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] با توجه به گستردگی رشتههای فقه و تخصصی بودن آنها، اگر در بین چند مجتهد هر کدام در یک یا چند رشته از مسائل فقهی از دیگران اعلم باشند، وجوب تقلید از آنها در همان رشته یا رشتهها، متعیّن است.