درمان اعتیاد چیست؟
مواد اعتیادآور بسیاری وجود دارند و روش‌های درمانی برای هر ماده خاص ممکن است متفاوت باشد و همینطور روش درمان نیز بسته به خصوصیات و ویژگی‌های خاص فرد بیمار متفاوت است. مشکلاتی که به نحوی با اعتیاد فرد مرتبط هستند به طور قابل ملاحظه‌ای متفاوت و متنوع است. افرادی که برای ترک اعتیاد به مواد مراجعه می‌کنند دارای اشکال متنوع زندگی و روش‌های متفاوتی در زندگی خود هستند. بسیاری از آن‌ها از مشکلاتی مانند عدم سلامت روانی، مشکلات شغلی، سلامت جسمانی و یا مشکلات اجتماعی، رنج می‌برند که همین امر، درمان اختلال اعتیاد را در آن‌ها بسیار دشوارتر می‌سازد. حتی اگر مشکلاتی که به نحوی با اعتیاد فرد مرتبط هستند از اهمیت کمی برخوردار باشند ولی شدت اعتیاد را به خودی خود در میان مردم و در گستره وسیعی تغییر می‌دهد. رویکردها و دیدگاه‌های علمی متنوع و متفاوتی نسبت به درمان اعتیاد وجود دارد. روش‌های درمان اعتیاد می‌تواند شامل روش‌هایی از جمله رفتار درمانی (مانند مشاوره، شناخت درمانی، یا روان درمانی)، دارو درمانی و یا ترکیبی از هر دو روش رفتار درمانی و دارو درمانی باشد. روش‌های مبتنی بر رفتار درمانی راه‌کارهای استراتژیکی برای مقابله و مقاومت در برابر میل مصرف مواد به افراد توصیه می‌کند، روش‌هایی برای اجتناب از مصرف دوباره مواد و نیز جلوگیری از لغزش‌های گاهگاه به آن‌ها می‌آموزد و همچنین روش‌هایی برای مواجهه در صورت بروز چنین لغزش‌هایی را به آن‌ها پیشنهاد می‌کند. هنگامی که مصرف مواد فرد را در معرض رفتارهای پرخطر و ابتلا به ایدز یا سایر بیماری‌های مسری قرار می‌دهد، رفتار درمانی می‌تواند به کاهش خطر انتقال بیماری کمک کند. برنامه‌ریزی متناسب با وضعیت فرد و ارجاع او به سایر خدمات دارویی و پزشکی، روانشناختی و اجتماعی، مؤلفه‌های بسیار مهمی در تشکیل روش‌های درمان اعتیاد هستند. بهترین برنامه‌‌های درمانی، ترکیب روش های درمانی اعتیاد و تدارک خدمات مطابق با نیازهای فردی شخص بیمار است. این برنامه‌های ترکیبی درمان اعتیاد با در نظر گرفتن مسائلی همچون، سن، نژاد، فرهنگ، جنسیت فرد، جهت‌گیری جنسی، بارداری، بچه‌دار بودن، خانه‌دار بودن و اشتغال در سایر مشاغل، و همچنین مسائلی مانند سوءاستفاده جسمی و جنسی، طرح‌ریزی می‌شوند. داروهای درمان اعتیاد مانند متادون، LAAM و نالترکسان نیز برای افراد وابسته به مواد مخدر مرفین‌دار (افیونی) در دسترس است، محصولات جایگزین نیکوتین مثل آدامس‌ها، جویدن‌های نعناعی و طعم‌دار یا اسپری‌های استنشاقی و نیز بوپروپیون (Buprenorphine) برای افراد وابسته به نیکوتین موجود است. چنانچه فرد همزمان با اعتیاد دچار اختلالات روانی دیگری مثل افسردگی، اختلالات اضطرابی اختلالات دوقطبی و یا روان‌پریشی نیز باشد، داروهایی ضدافسردگی، تثبیت کننده خلق و خو، یا آرام‌بخش‌ها نیز برای درمان موفقیت‌آمیز اعتیاد بسیار مهم و حیاتی هستند. روش‌های درمان اعتیاد می‌تواند به صورت مجموعه‌های متنوع، در اشکال بسیار گوناگون، و با دوره‌های زمانی بسیار متفاوت، به افراد بیمار ارائه شود. به این دلیل که اعتیاد، نوعاً یک بیماری مزمن به شمار می‌رود که از مشخصه‌های بارز آن لغزش‌های گهگاه فرد به سوی مصرف مواد در دوران ترک می‌باشد، لذا یک روش درمانی کوتاه مدت یا فقط یک مرتبه استفاده از روش‌های درمانی، اغلب کافی نیست. برای بسیاری از افراد، درمان اعتیاد، یک فرآیند درازمدت است که اقدامات چندگانه و چند لایه و نیز کوشش‌های فراوانی را در عدم بازگشت به مصرف مواد در بر می‌گیرد.
عنوان سوال:

درمان اعتیاد چیست؟


پاسخ:

مواد اعتیادآور بسیاری وجود دارند و روش‌های درمانی برای هر ماده خاص ممکن است متفاوت باشد و همینطور روش درمان نیز بسته به خصوصیات و ویژگی‌های خاص فرد بیمار متفاوت است. مشکلاتی که به نحوی با اعتیاد فرد مرتبط هستند به طور قابل ملاحظه‌ای متفاوت و متنوع است. افرادی که برای ترک اعتیاد به مواد مراجعه می‌کنند دارای اشکال متنوع زندگی و روش‌های متفاوتی در زندگی خود هستند. بسیاری از آن‌ها از مشکلاتی مانند عدم سلامت روانی، مشکلات شغلی، سلامت جسمانی و یا مشکلات اجتماعی، رنج می‌برند که همین امر، درمان اختلال اعتیاد را در آن‌ها بسیار دشوارتر می‌سازد.
حتی اگر مشکلاتی که به نحوی با اعتیاد فرد مرتبط هستند از اهمیت کمی برخوردار باشند ولی شدت اعتیاد را به خودی خود در میان مردم و در گستره وسیعی تغییر می‌دهد.
رویکردها و دیدگاه‌های علمی متنوع و متفاوتی نسبت به درمان اعتیاد وجود دارد. روش‌های درمان اعتیاد می‌تواند شامل روش‌هایی از جمله رفتار درمانی (مانند مشاوره، شناخت درمانی، یا روان درمانی)، دارو درمانی و یا ترکیبی از هر دو روش رفتار درمانی و دارو درمانی باشد. روش‌های مبتنی بر رفتار درمانی راه‌کارهای استراتژیکی برای مقابله و مقاومت در برابر میل مصرف مواد به افراد توصیه می‌کند، روش‌هایی برای اجتناب از مصرف دوباره مواد و نیز جلوگیری از لغزش‌های گاهگاه به آن‌ها می‌آموزد و همچنین روش‌هایی برای مواجهه در صورت بروز چنین لغزش‌هایی را به آن‌ها پیشنهاد می‌کند. هنگامی که مصرف مواد فرد را در معرض رفتارهای پرخطر و ابتلا به ایدز یا سایر بیماری‌های مسری قرار می‌دهد، رفتار درمانی می‌تواند به کاهش خطر انتقال بیماری کمک کند.
برنامه‌ریزی متناسب با وضعیت فرد و ارجاع او به سایر خدمات دارویی و پزشکی، روانشناختی و اجتماعی، مؤلفه‌های بسیار مهمی در تشکیل روش‌های درمان اعتیاد هستند.
بهترین برنامه‌‌های درمانی، ترکیب روش های درمانی اعتیاد و تدارک خدمات مطابق با نیازهای فردی شخص بیمار است. این برنامه‌های ترکیبی درمان اعتیاد با در نظر گرفتن مسائلی همچون، سن، نژاد، فرهنگ، جنسیت فرد، جهت‌گیری جنسی، بارداری، بچه‌دار بودن، خانه‌دار بودن و اشتغال در سایر مشاغل، و همچنین مسائلی مانند سوءاستفاده جسمی و جنسی، طرح‌ریزی می‌شوند. داروهای درمان اعتیاد مانند متادون، LAAM و نالترکسان نیز برای افراد وابسته به مواد مخدر مرفین‌دار (افیونی) در دسترس است، محصولات جایگزین نیکوتین مثل آدامس‌ها، جویدن‌های نعناعی و طعم‌دار یا اسپری‌های استنشاقی و نیز بوپروپیون (Buprenorphine) برای افراد وابسته به نیکوتین موجود است.
چنانچه فرد همزمان با اعتیاد دچار اختلالات روانی دیگری مثل افسردگی، اختلالات اضطرابی اختلالات دوقطبی و یا روان‌پریشی نیز باشد، داروهایی ضدافسردگی، تثبیت کننده خلق و خو، یا آرام‌بخش‌ها نیز برای درمان موفقیت‌آمیز اعتیاد بسیار مهم و حیاتی هستند.
روش‌های درمان اعتیاد می‌تواند به صورت مجموعه‌های متنوع، در اشکال بسیار گوناگون، و با دوره‌های زمانی بسیار متفاوت، به افراد بیمار ارائه شود.
به این دلیل که اعتیاد، نوعاً یک بیماری مزمن به شمار می‌رود که از مشخصه‌های بارز آن لغزش‌های گهگاه فرد به سوی مصرف مواد در دوران ترک می‌باشد، لذا یک روش درمانی کوتاه مدت یا فقط یک مرتبه استفاده از روش‌های درمانی، اغلب کافی نیست. برای بسیاری از افراد، درمان اعتیاد، یک فرآیند درازمدت است که اقدامات چندگانه و چند لایه و نیز کوشش‌های فراوانی را در عدم بازگشت به مصرف مواد در بر می‌گیرد.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین