برخی، مسائل امنیتی را در نظر می‌گیرند و احتیاط می‌کنند تا دردسری برایشان ایجاد نشود؛ در حالی که انسانیت حکم می‌کند اگر حقایقی را درباره شخصی می‌دانند و جلو مشکلات پدید آمده برای دو خانواده را در آینده بگیرند؛ زیرا اگر ازدواج نادرستی شکل بگیرد، هر دو خانواده با جدایی بعدی متحمل ضررهای مادی و معنوی می‌شوند. اگر بینی که نابینا و چاه است‌ اگر خاموش بنشینی گناه است‌ برخی به لحاظ شرعی احتیاط می‌کنند؛ زیرا معتقدند که اسلام، کشف )آشکار ساختن(عیب دیگران و تجسس و غیبت را جایز نمی‌داند؛ اما گویا اطلاع ندارند که اسلام، ازدواج را استثنا کرده و در این مورد می‌توانند هم عیب خود فرد و هم عیب خانواده‌اش را به تحقیق کننده بگویند. ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 170 فقیهان شیعه تحت عنوان )نصح مستشیر( یعنی خیرخواهی مشورت‌خواه، به جواز آن فتوا داده‌اند؛ البته فقط ذکر عیب‌هایی که مجاز است که در ازدواج تأثیر داشته باشد و به شناخت طرف کمک کند؛ برای مثال: ذکر گناه یا خطایی که پیش‌تر داشته و توبه کرده و دیگر تکرار نمی‌کند؛ جایز نیست. در ضمن، عیوب باید به کسی گفته شود که در تحقیق ازدواج نقش دارد و نه دیگران. در صورت منتهی نشدن خواستگاری و تحقیق به ازدواج، باید تمام معایب دو طرف پوشیده بماند و هیچ یک حق آشکار کردن آن را ندارد.
برخی، مسائل امنیتی را در نظر میگیرند و احتیاط میکنند تا دردسری برایشان ایجاد نشود؛ در حالی که انسانیت حکم میکند اگر حقایقی را درباره شخصی میدانند و جلو مشکلات پدید آمده برای دو خانواده را در آینده بگیرند؛ زیرا اگر ازدواج نادرستی شکل بگیرد، هر دو خانواده با جدایی بعدی متحمل ضررهای مادی و معنوی میشوند.
اگر بینی که نابینا و چاه است
اگر خاموش بنشینی گناه است
برخی به لحاظ شرعی احتیاط میکنند؛ زیرا معتقدند که اسلام، کشف )آشکار ساختن(عیب دیگران و تجسس و غیبت را جایز نمیداند؛ اما گویا اطلاع ندارند که اسلام، ازدواج را استثنا کرده و در این مورد میتوانند هم عیب خود فرد و هم عیب خانوادهاش را به تحقیق کننده بگویند. ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 170
فقیهان شیعه تحت عنوان )نصح مستشیر( یعنی خیرخواهی مشورتخواه، به جواز آن فتوا دادهاند؛ البته فقط ذکر عیبهایی که مجاز است که در ازدواج تأثیر داشته باشد و به شناخت طرف کمک کند؛ برای مثال: ذکر گناه یا خطایی که پیشتر داشته و توبه کرده و دیگر تکرار نمیکند؛ جایز نیست.
در ضمن، عیوب باید به کسی گفته شود که در تحقیق ازدواج نقش دارد و نه دیگران.
در صورت منتهی نشدن خواستگاری و تحقیق به ازدواج، باید تمام معایب دو طرف پوشیده بماند و هیچ یک حق آشکار کردن آن را ندارد.
- [سایر] برای تحقیقات ازدواج بهتر است سراغ چه کسانی برویم؟
- [سایر] آیا اثبات حقایق قرآنی به وسیله حقایق علمی صحیح است؟
- [سایر] چرا حکمت مشّاء حقایق اشیاء را متباین ولی حکمت متعالیه حقایق اشیاء را تشکیکی می داند؟
- [سایر] بهترین سنّ ازدواج برای افراد مؤمن هم دختر و هم پسر طبق تحقیقات چه سنینی است ؟
- [سایر] ما چطور بای تحقیقات ازدواج، دوستان و آشنایان خانوادگی طرف را پیدا کنیم و تحقیق کنیم ؟
- [سایر] مقصود از حقایق توحید و حقایق اسماء و تجلیات آنها چیست؟
- [سایر] چگونه می توانیم حقایق را آن گونه که هست ، ببینیم ؟
- [سایر] تا چه حد به تحقیقات میتوان اعتماد کرد؟ اگر پس از تحقیق و ازدواج فهمیدیم شخص مورد نظر مطلوب ما نبوده است، چه کنیم؟
- [سایر] پدر من تا تحقیقات کاملی را درباره خواستگار انجام ندهد، اجازه خواستگاری به وی نمیدهد. آیا اینگونه تحقیقات درست است؟
- [سایر] طریقه علم و معرفت به حقایق فراطبیعی از دیدگاه ابن سینا چیست ؟
- [آیت الله مظاهری] زن و مرد در ازدواج موقّت هیچ حقّی جز لذّت جنسی به یکدیگر پیدا نمیکنند، بنابراین زن بدون اجازه شوهر میتواند از خانه بیرون برود، و از شوهر ارث نمیبرد و شوهر هم از او ارث نمیبرد و نفقه هم ندارد گرچه آبستن شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] حملهدار، یعنی کسی که برای رساندن حاجیها به مکه مسافرت میکند، اگر بسیار مسافرت میکند باید نماز را تمام بخواند، ولی امروزه که معمولاً بسیار مسافرت نمیکنند نمازشان شکسته است.
- [آیت الله مظاهری] برخورد زن با شوهر و یا شوهر با زن در میان مردم اعمّ از محرم و نامحرم، اگر شهوتانگیز یا موجب مفسده باشد حرام است، و اگر شهوتانگیز و مفسدهزا نباشد، ولی عرفپسند نباشد، گرچه حرام نیست، ولی زن باعفّت و مرد باغیرت چنین کارهایی نمیکنند، امّا اگر خلاف مروّت باشد، به طوری که کاشف از لاابالیگری آنها باشد، حرام است.
- [آیت الله سیستانی] خرید و فروش آلات لهو حرام ، جایز نیست ، و امّا آلات مشترکه ، مثل رادیو ، و ضبط صوت ، و ویدئو ، خرید و فروش آن مانعی ندارد . و نگهداری آن برای کسی که مطمئن است که خودش و خانوادهاش از آن در موارد حرام استفاده نمیکنند جایز است .
- [آیت الله سیستانی] نگاه کردن به بدن زنهای بی باک که اگر کسی آنها را امر به حجاب نماید اعتنا نمیکنند ، اشکال ندارد ، مشروط به آنکه بدون شهوت و ترس وقوع در حرام باشد ، و در این حکم فرقی میان زنهای کفار و دیگر زنها نیست ، و همچنین فرقی نیست میان دست و صورت و دیگر جاهای بدن ، که معمولاً آنها نمیپوشانند .
- [آیت الله اردبیلی] نگاه کردن بدون قصد لذّت و بدون این که بترسد به گناه بیفتد، به صورت، دست و موی زنان روستایی که معمولاً موی خود را نمیپوشانند یا به صورت، دست و موی زنان بدحجابی که عمدا مراعات حجاب شرعی را نمیکنند، هرچند خلاف احتیاط است، ولی ظاهرا اشکال ندارد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] ازدواج موقّت هر چند برای لذّت بردن هم نباشد صحیح است، همسر موقّت را (متعه) یا (صیغه) نیز میگویند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] ازدواج از مستحبات است و اگر کسی بترسد که با ترک ازدواج در حرام بیفتد ازدواج بر او واجب است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر میداند چیزی به اعضای وضو چسبیده ولی شک دارد که از رسیدن آب جلوگیری میکند یا نه، باید آن را برطرف کند، یا آب را به زیر آن برساند. لازم به ذکر است که معیار در شک در وجود مانع یا مانع بودن چیزی که در محل وضو است، متعارف مردم میباشد، پس اگر متعارف مردم در جایی شک نمیکنند ولی برای کسی شک ایجاد شود، به شک خود اعتنا نمیکند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] به واسطه عقد ازدواج زن و مرد به هم حلال می شوند و آن بر دو قسم است: ازدواج دائم که همیشگی است و زنی را که به این عقد در می آید (دائمه) گویند و ازدواج موقت که برای مدت معینی عقد زناشوئی می بندند، خواه این مدت کوتاه باشد یا طولانی و آن را (متعه) و (صیغه) نیز می نامند.