دوره عقد، دوره شناخت بهتر و عمیق‌تر است. شناخت دوره نامزدی برای انتخاب بود و شناخت در این دوره برای تفاهم بیشتر و در نتیجه سازگاری افزون‌تر در زندگی مشترک است. امکان شناخت در این دوره خیلی بیشتر است؛ زیرا محدودیت‌های دوره نامزدی وجود ندارد. ترس‌ها، دلهره‌ها و رودربایستی‌ها از بین رفته و امکان رابطه‌ی راحت‌تر و گفت‌وگوی بیشتر وجود دارد. افزون بر این، شناخت در موقعیت‌های مختلف، از جمله جمع خانواده، جمع نزدیکان )با پاگشا کردن(، جمع دوستان و در مسافرت‌ها انجام می‌شود که با توجه به تغییر موقعیت همسر شما، زوایای روحی‌اش بیشتر برایتان آشکار خواهد شد. امام علی )علیه‌السلام( فرمود: فی تقلب الاحوال علم جواهر الرجال. ، ج 15، ص 281 در دگرگونی حالت‌ها، حقیقت افراد شناخته می‌شود. پس از این موقعیت‌ها برای شناخت کامل‌تر از همسر خود استفاده کنید.
دوره عقد، دوره شناخت بهتر و عمیقتر است. شناخت دوره نامزدی برای انتخاب بود و شناخت در این دوره برای تفاهم بیشتر و در نتیجه سازگاری افزونتر در زندگی مشترک است.
امکان شناخت در این دوره خیلی بیشتر است؛ زیرا محدودیتهای دوره نامزدی وجود ندارد. ترسها، دلهرهها و رودربایستیها از بین رفته و امکان رابطهی راحتتر و گفتوگوی بیشتر وجود دارد. افزون بر این، شناخت در موقعیتهای مختلف، از جمله جمع خانواده، جمع نزدیکان )با پاگشا کردن(، جمع دوستان و در مسافرتها انجام میشود که با توجه به تغییر موقعیت همسر شما، زوایای روحیاش بیشتر برایتان آشکار خواهد شد.
امام علی )علیهالسلام( فرمود:
فی تقلب الاحوال علم جواهر الرجال. ، ج 15، ص 281
در دگرگونی حالتها، حقیقت افراد شناخته میشود.
پس از این موقعیتها برای شناخت کاملتر از همسر خود استفاده کنید.
- [سایر] آیا در دوره نامزدی میتوانم به همسر آیندهام اظهار عشق کنم و دست او را بگیرم؟
- [سایر] مطلوبترین شکل ارتباط در دوران عقد چیست و چگونه میتوان از این دوره برای استحکام پایههای زندگی مشترک استفاده کرد؟
- [سایر] چگونه میتوان بهتر خدا را شناخت؟
- [سایر] مدعیان دروغین را چگونه میتوان شناخت؟
- [سایر] چگونه میتوان امام زمان(ارواحنا له الفداء) را شناخت؟
- [سایر] چگونه میتوان جایگاه علمی امام حسین(علیه السلام) را شناخت؟
- [سایر] مقصود از شرک، کفر و نفاق و علل آنها چیست؟ چگونه میتوان انسانها را بر این اساس شناخت تا معیاری برای شناخت خودمان باشد؟
- [سایر] چگونه میتوان نایب امام زمان علیه السلام را در زمان غیبت شناخت؟
- [سایر] با وجود غیبت امام زمان علیه السلام چگونه میتوان امام زمان خود را شناخت؟
- [سایر] با سلام:در زمینه شناخت زن وهمسر وآداب همسر داری کتاب یا مرجع معرفی نمایید. با تشکر
- [آیت الله مظاهری] اگر مرد یا زن مسلمانی کافر شود و دوباره مسلمان شود میتواند با همان همسر اوّلی به عقد جدید ازدواج کند گرچه آن زن هنوز در عدّه باشد، چنانکه میتوانند همسر جدید انتخاب کنند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] پدر و جد پدری دیوانه می توانند زن او را در صورت مصلحت طلاق دهند، اما ولی صغیر اگر همسر دائمی برای او عقد کرده است بنابر احتیاط واجب نمی تواند او را طلاق دهد، اما اگر همسر موقت برای او عقد کرده می تواند باقیمانده مدت را در صورت مصلحت ببخشد.
- [آیت الله مظاهری] پدر و جد پدری دیوانه اگر مصلحت باشد میتوانند زن او را طلاق بدهند امّا اگر همسر دائمی برای صغیر عقد کرده باشند نمیتوانند او را طلاق دهند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] همسر موقّت اگر نداند که حقّ خرجی و همخوابی ندارد عقد او صحیح است و برای آن که نمیدانسته، حقّی به شوهر پیدا نمیکند.
- [آیت الله مظاهری] دختری که رشیده است، یعنی مصلحت خود را تشخیص میدهد، چنانچه باکره باشد، باید با اجازه پدر ازدواج نماید، ولی اگر همسر مناسبی برای دختر پیدا شود و پدر مخالفت کند، اجازه او شرط نیست. همچنین اگر به پدر یا جدّ پدری دسترسی نباشد یا دختر قبلاً شوهر کرده و بکارتش از بین رفته باشد، اجازه پدر لازم نیست. عیوبی که بخاطر آن میتوان عقد را بر هم زد:
- [آیت الله اردبیلی] اگر مرد همسرش را دو بار طلاق دهد و به او رجوع کند یا دو بار او را طلاق دهد و بعد از هر طلاق او را عقد کند، بعد از طلاق سوم آن زن بر او حرام است، ولی اگر بعد از طلاق سوم، زن به دیگری شوهر کند، با چهار شرط به شوهر اوّل حلال میشود، یعنی مرد میتواند آن زن را دوباره عقد نماید: اوّل: آن که عقد همسر دوم دائمی باشد و اگر مثلاً یک ماهه یا یک ساله او را عقد موقّت کند، بعد از آن که از او جدا شد، شوهر اوّل نمیتواند او را عقد کند. دوم: همسر دوم بالغ باشد و با او از جلو آمیزش و دخول کند به نحوی که موجب غسل شود. سوم: همسر دوم زن را طلاق بدهد یا بمیرد. چهارم: عدّه طلاق یا عده وفات شوهر دوم تمام شود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] احتیاط مستحب آن است که یک نفر از سوی دو همسر صیغه عقد را نخواند، یعنی دو طرف عقد دو نفر باشند. و نیز احتیاط مستحب این است که انسان نمی تواند از طرف زن وکیل شود تا او را برای خود بطور دائم و یا موقّت عقد کند.
- [آیت الله مظاهری] هر چیزی را که مالیّت داشته باشد میتوان مهر قرار داد، کم باشد یا زیاد، عین باشد یا منفعت، حتّی تعلیم قرآن و یا صنعت دیگری را هم میتوان مهر قرار داد، و در عقد دائم خوب است بیشتر از مهر السّنه حضرت زهرا علیها السلام (پانصد درهم) نباشد که تقریباً دویست و شصت مثقال نقره میشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] پدر یا جد پدری میتوانند در صورتی که برای دختر نابالغ مفسده نداشته باشد، او را به عقد ازدواج درآورند و پس از ازدواج، نزدیکی با همسر نابالغ جایز نیست ولی دیگر بهرهگیریهای جنسی اشکال ندارد. اگر مرد با همسر نابالغ خود نزدیکی کند، این کار حرام عقد آنها را باطل نمیسازد و نزدیکی آنها پس از بالغ شدن همسر نیز حرام نمیگردد، ولی اگر با این کار دختر افضا شود؛ یعنی راه بول و حیض یا راه حیض و غایط او یکی شود، باید ارش بپردازد، یعنی خسارتی را که به همسر وارد کرده جبران کند و اگر پس از افضا او را طلاق دهد، به جای ارش باید دیه کامل بپردازد و در هر حال، علاوه بر مهریه همسر باید تا پایان عمر نفقه او را نیز بدهد، هر چند او را طلاق دهد و او نیز با شوهر دیگری ازدواج کند.
- [آیت الله اردبیلی] با عقد ازدواج، زن به مرد و مرد به زن حلال میشوند. عقد ازدواج بر دو قسم است: =============================================================================== 1 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، باب 1 از (أبواب مقدّمات النکاح)،ج20،ص13 و ما بعد آن. 2 نور(24):32. 3 وسائل الشیعة، چاپ آل البیت، باب 3 از (أبواب مقدّمات النکاح)،ح4 و 5،ج20،ص22 و 23. 4 همان، باب 8،ح8،ص40. 5 همان، باب 27،ح2 و 3،ص72 و 73. اوّل: (عقد دائم) و آن عقدی است که مدّت ندارد و به واسطه آن زن و مرد تا پایان زندگی به هم حلال میشوند و همسری را که به این صورت عقد میشود، (همسر دائم) میگویند. دوم:(عقد موقّت) و یا (مُتْعه) و آن عقدی است که با آن زن و مرد به طور موقّت و تا زمان محدودی به هم حلال میشوند و زنی را که به این صورت عقد میشود، (همسر موقّت) میگویند.