خواستگاری پسر از دختر و پذیرش آن از سوی دختر به معنای ازدواج و محرمیت نیست؛ بنابراین تا زمانی که فرایند خواستگاری )دوره نامزدی( پایان نیافته، حتی تا واپسین لحظات یعنی پس از جلسه بله‌برون و قبل از عقد، هیچ تفاوتی بین دو نامزد و دو نامحرم نیست و براساس آموزه‌های دینی، حق هیچ‌گونه ارتباطی جز در محدوده دین و براساس ضوابط شرعی ندارند. براساس فتاوای مراجع تقلید، )نامزد نامحرم، هیچ تفاوتی با زنان نامحرم دیگر ندارد( ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 177. آنان فتوا داده‌اند که )اظهار عشق و محبت بین دختر و پسر به منظور ازدواج، حرام است(. ) نرم افزار پرسمان 2 )www.porseman.org( استفتا از مراجع برخی از جوانان به سبب عدم آشنایی با مسائل شرعی، گمان می‌کنند که خواستگاری می‌تواند مجوز رابطه باشد و می‌گویند )ما دیگه مال همیم( یا به صرف خواستگاری )با هم محرم شده‌ایم( که چنین نیست و گاهی گمان می‌کنند که بدون قصد لذت و فقط از روی عشق می‌توانند دست همدیگر را بگیرند و هنگام احوالپرسی به هم دست بدهند. فرموده‌اند که )دست دادن با نامحرم حرام است؛ خواه فامیل باشد یا غیر فامیل و خواه با قصد لذت باشد یا بدون قصد لذت( تنها چیزی که موانع ارتباط را از سر راه دو نامزد برمی‌دارد، صیغه محرمیت است. یادتان باشد که ممکن است نامزدی شما به ازدواج نینجامد و افزون بر گناهی که مرتکب شده‌اید، عذاب وجدان و احساس خیانت به همسر آینده شما را به شدت رنج دهد. گذشته از این که مردان به طور معمول دختران سهل‌الوصول را برای زندگی مشترک دوست ندارند و اجازه دختر برای ارتباط به پسران در این دوره، ممکن است او را در اصل انتخابش دچار تردید جدی کند.
خواستگاری پسر از دختر و پذیرش آن از سوی دختر به معنای ازدواج و محرمیت نیست؛ بنابراین تا زمانی که فرایند خواستگاری )دوره نامزدی( پایان نیافته، حتی تا واپسین لحظات یعنی پس از جلسه بلهبرون و قبل از عقد، هیچ تفاوتی بین دو نامزد و دو نامحرم نیست و براساس آموزههای دینی، حق هیچگونه ارتباطی جز در محدوده دین و براساس ضوابط شرعی ندارند.
براساس فتاوای مراجع تقلید، )نامزد نامحرم، هیچ تفاوتی با زنان نامحرم دیگر ندارد( ) سید مسعود معصومی، احکام روابط زن و مرد، ص 177. آنان فتوا دادهاند که )اظهار عشق و محبت بین دختر و پسر به منظور ازدواج، حرام است(. ) نرم افزار پرسمان 2 )www.porseman.org( استفتا از مراجع
برخی از جوانان به سبب عدم آشنایی با مسائل شرعی، گمان میکنند که خواستگاری میتواند مجوز رابطه باشد و میگویند )ما دیگه مال همیم( یا به صرف خواستگاری )با هم محرم شدهایم( که چنین نیست و گاهی گمان میکنند که بدون قصد لذت و فقط از روی عشق میتوانند دست همدیگر را بگیرند و هنگام احوالپرسی به هم دست بدهند. فرمودهاند که )دست دادن با نامحرم حرام است؛ خواه فامیل باشد یا غیر فامیل و خواه با قصد لذت باشد یا بدون قصد لذت(
تنها چیزی که موانع ارتباط را از سر راه دو نامزد برمیدارد، صیغه محرمیت است. یادتان باشد که ممکن است نامزدی شما به ازدواج نینجامد و افزون بر گناهی که مرتکب شدهاید، عذاب وجدان و احساس خیانت به همسر آینده شما را به شدت رنج دهد. گذشته از این که مردان به طور معمول دختران سهلالوصول را برای زندگی مشترک دوست ندارند و اجازه دختر برای ارتباط به پسران در این دوره، ممکن است او را در اصل انتخابش دچار تردید جدی کند.
- [سایر] چگونه میتوان در دوره عقد، شناخت کاملتری از همسر خود به دست آورد؟
- [سایر] من در دوران نامزدی هستم. آیا میتوانم با همسرم نزدیکی و رابطه جنسی داشته باشم؟
- [سایر] چگونه میتوانم عشق به امام زمان (عج) را در زندگیام اثر دهم؟
- [سایر] روابط دختر و پسر در دوران نامزدی باید ، در چه سطحی و درچه شکلی باشد و آیا محدودیت برای دوره نامزدی وجود دارد یا خیر ؟
- [سایر] با عشق های دوره نوجوانی چگونه باید روبه رو شد ؟
- [سایر] دوره نامزدی چه دورهای است و بهتر است چقدر طول بکشد و آیا لازم است دختر و پسر در این دوره محرم باشند؟
- [سایر] مدتی پیش، همسر آیندهام را در خواب دیدم و منتظرم تا به خواستگاریام بیاید. تا چه حد میتوان به این خوابها اطمینان کرد؟
- [سایر] پسر و دختر در دوره نامزدی چگونه باید گفتوگو کنند و چه نکاتی را در نظر بگیرند؟
- [سایر] چگونه می توان عشق ها و دوستی های افراطی دوره نوجوانی را متعادل ساخت؟
- [سایر] جایگاه و اهمیت گفتگو در دوره نامزدی چیست و توجه به آن تا چه حد می تواند در ازدواج موفق مؤثر باشد؟
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر در شکم ماهیِ خریداری شده از حوضچه های پرورشی و بخش خصوصی, اشیای قیمتی مانند انگشتر و غیره به دست آید، باید به مالکش معرفی شود ; چنانچه ادعای ملکیت کرد , مال اوست و اگر اظهار بیاطلاعی کرد، حکم مجهول المالک را دارد و باید به حاکم شرع و ولیّ فقیه مراجعه شود. خمس گنج پس از کسر هزینه ها
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه انسان از طریق زراعت یا صنعت یا تجارت یا از طریق کارگری و کارمندی در مؤسسات مختلف درآمدی به دست آورد، چنانچه از مخارج سال او و همسر و فرزندان و سایر کسانی که نفقه آنها را می دهد زیاد آید، باید خمس (پنج یک) آن را به شرحی که بعداً گفته می شود بپردازد.
- [آیت الله وحید خراسانی] بچه کافر به تبعیت در دو مورد پاک می شود کافری که مسلمان شود بچه او در پاکی تابع اوست و همچنین اگر جد بچه یا مادر یا جده او مسلمان شود بچه کافری که به دست مسلمانی اسیر گردد و پدر یا یکی از اجداد او همراهش نباشد و در این دو مورد پاکی بچه به تبعیت مشروط به این است که بچه در صورت ممیز بودن اظهار کفر ننماید
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] بچه کافر به تبعیت در دو مورد پاک می شود: 1- کافری که مسلمان شود؛ طفل او در پاکی تابع او است و همچنین اگر جد طفل یا مادر یا جده او مسلمان شوند. 2- طفل کافری که به دست مسلمانی اسیر گردد و پدر یا یکی از اجداد او همراه نباشد. در این دو مورد پاکی طفل به تابعیت مشروط به این است که طفل در صورت ممیز بودن؛ اظهار کفر ننماید.
- [آیت الله سیستانی] أمر به معروف و نهی از منکر دارای مراتبی است : 1 اظهار انزجار درونی و قلبی ، مانند روگرداندن ، و سخن نگفتن با شخص گنهکار . 2 با زبان ، و بصورت وعظ و ارشاد . 3 إجراءات عملی ، از قبیل کتک زدن و حبس نمودن . و لازم است ابتداءً از مرتبه اوّل یا دوم شروع نماید ، و أوّل آنرا انتخاب بکند که اذیّت آن کمتر و تأثیر آن بیشتر است ، و اگر نتیجه نگرفت به مراتب بعدی و سخت و دشوار دست بزند ، و درجههای بعدی را انتخاب کند . و اگر اظهار انزجار قلبی و زبان مرتبه اوّل و دوم مؤثر واقع نشد نوبت میرسد به مرتبه عملی ، و احتیاط واجب آن است که در انتخاب مرتبه سوم اجراءات عملی از حاکم شرع اجازه بگیرد . و لازم است عمل را از آنجا شروع بکند که ناراحتی و اذیّت آن کمتر است ، و اگر نتیجه نگرفت با اعمال سختتر و شدید اقدام نماید ، ولی نباید بحدّی برسد که سبب شکستن عضوی و یا مجروح شدن بدن باشد .
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی حیوانی را خرید و پس از ذبح، مقداری پول یا چیز با ارزشی از شکم ش پیدا شد، باید به مالک یا مالکا ن قبلی که در روزهای اخیر مالک این حیوان بوده اند, معرفی کند، اگر اظهار بی اطلاعی کردند, باید به سایر افرادی که قبلاً مالک آن بودند , معرفی نماید و اگر صاحبش پیدا نشد، متعلق به یابنده است و خمس ندارد; همچنین است اگر ماهی را از صیادی خرید و در شکم آن گوهری پیدا کرد، اگر آن گوهر طبیعی بود متعلق به یابنده است و خمس ندار د. چنانچه آن گوهر، ساخت بشر با شد باید به فروشنده مراجعه کند، اگر ادعای ملکیت کرد بدون بینه به او می پردازد و اگر اظهار بی اطلاعی کرد، با داشت ن م الک قبلی باید به او مراجعه کند؛ ولی اگر مالک قبلی نداشت و از دریا صید کرده بود، در این صورت مال یابنده است و خمس ندارد. اشیای به دست آمده از شکم ماهیهای پرورشی
- [آیت الله سیستانی] بچه کافر به تبعیّت در دو مورد پاک میشود : 1 کافری که مسلمان شود ، طفل او در پاکی تابع اوست ، و همچنین اگر جدّ طفل یا مادر یا جدّه او مسلمان شوند . ولی حکم به طهارت در این مورد مشروط به آن است که بچّه همراه آن تازه مسلمان و در کفالت او باشد ، و همچنین کافری نزدیکتر از او همراه آن بچّه نباشد . 2 طفل کافری که به دست مسلمانی اسیر گردد ، و پدر یا یکی از اجداد همراه او نباشد . در این مورد پاکی طفل به تابعیّت مشروط به این است که طفل در صورت ممیّز بودن ، اظهار کفر ننماید .
- [آیت الله اردبیلی] کسی که مرد بیگانهای را با همسر، دختر یا یکی از زنان خویشاوند خود بیابد، چنانچه او قصد تجاوز به آنان را داشته باشد، باید به هر شیوه ممکن از حریم آنان دفاع نماید، هرچند به کشته شدن تجاوزگر بینجامد؛ بلکه در صورت تجاوز به ناموس مسلمانان دیگر هم باید از آنان دفاع کند و در هر حال رعایت مراتب دفاع لازم است و با رعایت مراتب، انسان ضامن خسارت وارده بر متجاوز نیست؛ ولی اگر با وجود مراتب پایینتر دست به کار شدیدتر بزند، بنابر احتیاط ضامن است.
- [آیت الله سبحانی] هر چیزی که روزه را باطل می کند، مایه بطلان اعتکاف می شود، به شرط این که در روز انجام بگیرد، زیرا روزه یکی از ارکان اعتکاف است. و بطلان روزه، مایه باطل شدن اعتکاف می شود، ولی برخی از چیزها مطلقاً مایه بطلان اعتکاف است، مانند جماع و معاشرت های جنسی با زن و بوسیدن و دست دادن. و احتیاط آن است که اگر در اعتکاف خرید و فروش غیر ضروری انجام داد و یا بوی خوش به کاربرد اعتکاف خود را به پایان برساند و اگر واجب بود، قضا کند. هرگاه یکی از محرمات ، از فرد معتکف از روی سهو سر زد، اعتکاف او صحیح است، ولی اگر سهواً با همسر خود نزدیکی کرد، اعتکاف او باطل می شود، و اگر اعتکاف واجب بوده، باید قضا کند، و اگر مستحب بود، آن را به پایان برساند.
- [آیت الله سیستانی] شخص مسلمان باید عقیدهاش به اصول دین از روی بصیرت باشد، و نمیتواند در اصول دین تقلید نماید، یعنی گفته کسی را که علم به آنها دارد بهصرف اینکه او گفته است قبول کند. ولی چنانچه شخص به عقاید حقّه اسلام یقین داشته باشد، و آنها را اظهار نماید هرچند از روی بصیرت نباشد آن شخص مسلمان و مؤمن است، و همه احکام اسلام و ایمان بر او جاری میشود. و اما در احکام دین در غیر ضروریات و قطعیات باید شخص یا مجتهد باشد که بتواند احکام را از روی دلیل به دست آورد، یا از مجتهد تقلید کند، یا از راه احتیاط طوری به وظیفه خود عمل نماید که یقین کند تکلیف خود را انجام داده است. مثلاً: اگر گروهی از مجتهدین عملی را حرام میدانند، و گروه دیگر میگویند حرام نیست، آن عمل را انجام ندهد. و اگر عملی را بعضی واجب، و بعضی مستحب میدانند، آن را بجا آورد. پس کسانی که مجتهد نیستند، و نمیتوانند به احتیاط عمل کنند، واجب است از مجتهد تقلید نمایند.