ازدواج و تشکیل زندگی مشترک به جهت اهمیت زیادی که دارد، نیازمند دقت و برنامه ریزی است. اولین قدم و مهمترین مرحله این برنامه انتخاب همسر است. اگر ملاک هایی که عقل و دین برای ما تعیین کرده که اصل آن ایمان وا خلاق است، رعایت نشود، نمی توان به موفقیت ازدواج خوش بین بود. شما در نامه تان دو مطلب را مطرح کرده اید: اول، این که آیا ارتباط قلبی خواستگارتان با جنس مخالف در ارزیابی وی و نهایتا در تصمیم شما برای ازدواج تأثیر دارد. در مورد مطلب اول باید بگوییم ملاک در ارزیابی افراد حال کنونی آنهاست. گذشته افراد تا زمانی که در خلق و خوی قبلی آنها تأثیر دارد قابل توجه است به صرف این که فردی گذشته مشکوکی داشته نمی توان درباره او اظهار نظر کرد. ممکن است آن فرد به خاطر بی تجربگی اش یا محیط نامناسبی که در آن بوده دچار انحرافاتی شده باشد ولی الان که مدتی گذشته، دیدگاهش عوض شده و کارهای قبلی را کنار گذاشته است. علاوه بر این، این مطلب را هم باید در نظر داشت که کشش طبیعی و غریزی که بین پسر و دختر در زمان بلوغ به وجود می آید عامل مهمی در برقرار کردن ارتباط های خام و نپخته بین آنان می شود، ولی به مرور زمان عده ای از آنها به خطای این روش پی می برند و سعی می کنند نیاز عاطفی خود به جنس مخالف را از طریق صحیح و عاقلانه یعنی خواستگاری و ازدواج برطرف کنند. البته حساسیت شما کاملا بجاست و لازم است درباره او تحقیق کنید؛ اما اگر الان به توضیحاتی که از ایشان کرده اید به این که شرایط مناسب ازدواج را دارد و از نظر اخلاقی فردی مقبول است اطمینان دارید، به گذشته او فکر نکنید و هیچگاه هم در صدد تفحص از آن نباشید. www.eporsesh.com
ازدواج و تشکیل زندگی مشترک به جهت اهمیت زیادی که دارد، نیازمند دقت و برنامه ریزی است. اولین قدم و مهمترین مرحله این برنامه انتخاب همسر است. اگر ملاک هایی که عقل و دین برای ما تعیین کرده که اصل آن ایمان وا خلاق است، رعایت نشود، نمی توان به موفقیت ازدواج خوش بین بود. شما در نامه تان دو مطلب را مطرح کرده اید:
اول، این که آیا ارتباط قلبی خواستگارتان با جنس مخالف در ارزیابی وی و نهایتا در تصمیم شما برای ازدواج تأثیر دارد.
در مورد مطلب اول باید بگوییم ملاک در ارزیابی افراد حال کنونی آنهاست. گذشته افراد تا زمانی که در خلق و خوی قبلی آنها تأثیر دارد قابل توجه است به صرف این که فردی گذشته مشکوکی داشته نمی توان درباره او اظهار نظر کرد. ممکن است آن فرد به خاطر بی تجربگی اش یا محیط نامناسبی که در آن بوده دچار انحرافاتی شده باشد ولی الان که مدتی گذشته، دیدگاهش عوض شده و کارهای قبلی را کنار گذاشته است.
علاوه بر این، این مطلب را هم باید در نظر داشت که کشش طبیعی و غریزی که بین پسر و دختر در زمان بلوغ به وجود می آید عامل مهمی در برقرار کردن ارتباط های خام و نپخته بین آنان می شود، ولی به مرور زمان عده ای از آنها به خطای این روش پی می برند و سعی می کنند نیاز عاطفی خود به جنس مخالف را از طریق صحیح و عاقلانه یعنی خواستگاری و ازدواج برطرف کنند. البته حساسیت شما کاملا بجاست و لازم است درباره او تحقیق کنید؛ اما اگر الان به توضیحاتی که از ایشان کرده اید به این که شرایط مناسب ازدواج را دارد و از نظر اخلاقی فردی مقبول است اطمینان دارید، به گذشته او فکر نکنید و هیچگاه هم در صدد تفحص از آن نباشید.
www.eporsesh.com
- [سایر] هیچگونه میلی به جنس مخالف ندارم. آیا این مسأله میتواند مشکلی در زندگی زناشویی ایجاد کند؟
- [سایر] برای ازدواج باید از قبل ارتباط ایجاد کرد؟
- [سایر] در مورد آشنایی اینترنتی و درخواست برای ازدواج از طریق اینترنت آیا مشکلی ایجاد می کند یا خیر؟
- [سایر] آیا شناخت خط فکر سیاسی همسر آینده پیش از ازدواج لازم است و آیا دو خط فکر سیاسی متضاد، مشکلی در آینده ایجاد نخواهد کرد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] نظر حضرتعالی در خصوص عقد موقت دختر بالغهی رشیده بدون اذن ولی چیست؟ در حالی که قصد ایجاد ارتباط زناشویی نباشد؟
- [سایر] باسلام وخسته نباشی سوال بنده اینه که ایا کاشت ناخن مشکلی در نماز خوندن ایجاد میکنه یا مشکلی نداره
- [سایر] رابطه گرایش مذهبی و تمایل به برقراری ارتباط با جنس مخالف از نظر اسلام چگونه است؟
- [سایر] فردی هستم که تقریبا قیافه بدی ندارم(25-40) .لباسهای ساده(مخالف جلف) میپوشم . اما دوست دختری ندارم . یک نفر را که میبینم واحساسی ابجاد میشود ولی میترسم و خجالت میکشم پا پیش گذارم و احساسم را بیان کنم . خواهشمندم مرا راهنمایی کنید تا بدام چه باید بکنم .چون احساس تنهایی میکنم .ولطفا نگویید که با اعضای خانواده ودوستان ار تباط برقرار کن چون خدا را شکر از ان لحاظ مشکلی ندارم فقط مشکل من در ارتباط برقرار کردن با جنس مونث است ..این را هم بگویم که قصد بدی از ایجاد ارتباط ندارم. با تشکر بسیار ناشناسم
- [سایر] خواستگار عالی دارم ولی با تحصیل و کار کردن من مخالف است . آیا ممکن است بعدا اجازه این کار را به من بدهد ؟
- [سایر] سلام ببخشید ازدواج با همسن مشکلی دارد؟؟آیا ازدواج در19یا20سالگی مشکلی دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] خواستگاری و وعده ازدواج ایجاد محرمیّت یا زناشویی نمیکند، اگرچه مهریهای که برای زمان عقد تعیین شده است از پیش پرداخت شده باشد؛ بنابر این هر یک از زن و مرد قبل از عقد ازدواج میتوانند از آن منصرف شوند و طرف دیگر نمیتواند او را مجبور به ازدواج کند.
- [آیت الله بهجت] کسی که صیغه عقد را میخواند، چه برای خود و چه بهعنوان وکیل، بنابر احتیاط واجب، باید بالغ و عاقل باشد و در هنگام خواندن صیغه قصد ایجاد عقد نکاح داشته باشد، و اگر در حال مستی صیغه را بخوانند، عقد صحیح نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه سهم سادات بیش از نیاز سادات باشد باید آن را به مجتهد عادل داد تا در مصارف دیگری که صلاح می داند صرف کند و اگر کمتر از نیاز سادات باشد می توان از سهم امام(علیه السلام) به آنها داد، بنابراین کم و زیاد بودن سهم سادات مشکلی ایجاد نمی کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه سهم سادات بیش از نیاز سادات باشد باید آن را به مجتهد عادل داد تا در مصارف دیگری که صلاح می داند صرف کند و اگر کمتر از نیاز سادات باشد می توان از سهم امام(علیه السلام) به آنها داد، بنابراین کم و زیاد بودن سهم سادات مشکلی ایجاد نمی کند.
- [امام خمینی] در معامله مساقات لازم نیست صیغه بخوانند بلکه اگر صاحب درخت به قصد مساقات آن را واگذار کند و کسی که کار میکند به همین قصد تحویل بگیرد معامله صحیح است.
- [امام خمینی] موکّل یعنی کسی که دیگری را وکیل میکند و نیز کسی که وکیل میشود، باید بالغ و عاقل باشند و از روی قصد و اختیار اقدام کنند، و بچه ممیز هم اگر فقط در خواندن صیغه وکیل شده باشد و صیغه را با شرایطش بخواند صیغهای که خوانده صحیح است.
- [آیت الله سیستانی] اگر دیانت و اخلاق خواستگار مورد رضایت باشد ، بهتر آن است که رد نشود ؛ از پیغمبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم روایت شده که : هر گاه خواستگاری برای دختر شما آمد که اخلاق و دیانت او مورد رضایت شما بود ، دختر را به ازدواج او در آورید ، اگر چنین نکنید فتنه و فساد بزرگی در زمین بپا خواهد شد .
- [امام خمینی] کسی که مالی را وقف میکند، باید برای همیشه وقف کند پس اگر مثلًا بگوید این مال تا ده سال وقف باشد و بعد نباشد و یا بگوید این مال تا ده سال وقف باشد و بعد تا پنج سال وقف نباشد و بعد دوباره وقف باشد باطل است، و به احتیاط واجب باید وقف از موقع خواندن صیغه باشد پس اگر مثلًا بگوید این مال بعد از مردن من وقف باشد چون از موقع خواندن صیغه تا مردنش وقف نبوده، اشکال دارد.
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که امر به معروف و نهی از منکر متوقّف به برخورد عملی با افراد و ایجاد محدودیت بر آنها و یا اتلاف مال و یا تعرّض به جان و آبروی آنها باشد، امر به معروف و نهی از منکر باید با اجازه مجتهد آگاه و جامع شرایط انجام گیرد و در صورتی که جامعه بر اساس قانون شرع و یا قانونی که مخالف شرع نیست اداره گردد، برخورد عملی با گناهکار باید با حکم دادگاه صالح انجام پذیرد، بلکه آمر به معروف و ناهی از منکر باید به گونهای عمل کند که ظاهر و باطن این عمل موجب توهین به اسلام و یا هرج و مرج و خودسری نگردد.
- [آیت الله اردبیلی] عقد ازدواج چند شرط دارد: اوّل:بنابر احتیاط مستحب به عربی خوانده شود و اگر خود مرد و زن نتوانند صیغه را به عربی صحیح بخوانند، به هر لفظی که صیغه را بخوانند صحیح است و لازم نیست که وکیل بگیرند؛ ولی باید لفظی بگویند که معنای (زَوَّجْتُ) و (قَبِلْتُ) را بفهماند. دوم: مرد و زن یا وکیل آنها که صیغه را میخوانند، قصد انشا یعنی ایجاد پیوند زناشویی داشته باشند؛ مثلاً اگر خود مرد و زن صیغه را میخوانند، قصد زن از گفتن: (زَوَّجْتُکَ نَفْسی) این باشد که خود را زن او قرار دهد و قصد مرد از گفتن: (قَبِلْتُ التَّزْویجَ) این باشد که زن بودن او را برای خود قبول نماید و اگر وکیل مرد و زن صیغه را میخوانند، قصد آنها با گفتن: (زَوَّجْتُ) و (قَبِلْتُ) این باشد که مرد و زنی که آنان را وکیل کردهاند، زن و شوهر شوند. سوم:کسی که صیغه را میخواند، بالغ و عاقل باشد؛ ولی اگر به وکالت از دیگری میخواند، بالغ بودن او لازم نیست. چهارم:اگر صیغه عقد را وکیل زن و شوهر یا ولیّ آنها میخوانند، باید زن و شوهر را با نام بردن یا با اشاره و مانند آن معلوم کنند؛ پس کسی که چند دختر دارد، اگر به مردی بگوید: (زَوَّجْتُکَ إحْدی بَناتی) یعنی: (یکی از دخترانم را زن تو نمودم) و او بگوید: (قَبِلْتُ) یعنی: (قبول کردم)، چون در هنگام عقد، دختر را معیّن نکردهاند، عقد باطل است. پنجم:زن و مرد به ازدواج راضی باشند، ولی اگر ظاهراً با کراهت اذن دهند و معلوم باشد قلباً راضی هستند، عقد صحیح است. ششم: توالی عرفی بین ایجاب و قبول وجود داشته باشد، یعنی عرفا بین ایجاب و قبول فاصله زیادی نشود.