با توجه به سفارش اسلام به وقف، لطفاً رابطه ی وقف را با توسعه بیان فرمایید.
وقف، بخشی از امکانات شخصی است که از قلمرو مالکیت شخصی خارج می شود و به نفع عمومی انتقال پیدا می کند. وقف، یک نوع سرمایه گذاری عمومی است و نتیجه ی آن با توسعه سازگار است. آن چه که در توسعه باید به آن توجه شود کار و تلاش عنصر نیروی انسانی است؛ لکن همه ی حاصل کار و کوشش او به خودش اختصاص پیدا نمی کند؛ بلکه بخشی از آن به جامعه اختصاص می یابد. از اوقاف عمومی، عامه ی مردم، خصوصاً نیازمندان، بهره می گیرند؛ علاوه بر منافعی که با کار، به دست نیازمندان می رسد، آنان می توانند با بهره بردن از اوقاف هم زندگی بهتری داشته باشند. پس وقف، ضد توسعه نیست. اگر به اوقاف توجه شود، زمینه ای است برای توسعه؛ چرا که یکی از پیش نیازهای توسعه، سرمایه گذاریِ بیش تر است و هر چه سرمایه بیش تر بعد فردی پیدا کند، با توسعه ناسازگارتر است. بنابر تعریف وقف، بخشی از ثروت های خصوصی مردم تبدیل به ثروت های جامعه می شود. طبعاً وقتی ثروت عمومی جامعه افزایش یابد و از اوقاف استفاده ی درست شود، حاصل آن رشد بیش تر و رفاه افزون تر خواهد بود. منبع: دین و اقتصاد، گفتگو با حجت الاسلام دکتر غلامرضا مصباحی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1382).
عنوان سوال:

با توجه به سفارش اسلام به وقف، لطفاً رابطه ی وقف را با توسعه بیان فرمایید.


پاسخ:

وقف، بخشی از امکانات شخصی است که از قلمرو مالکیت شخصی خارج می شود و به نفع عمومی انتقال پیدا می کند. وقف، یک نوع سرمایه گذاری عمومی است و نتیجه ی آن با توسعه سازگار است. آن چه که در توسعه باید به آن توجه شود کار و تلاش عنصر نیروی انسانی است؛ لکن همه ی حاصل کار و کوشش او به خودش اختصاص پیدا نمی کند؛ بلکه بخشی از آن به جامعه اختصاص می یابد.
از اوقاف عمومی، عامه ی مردم، خصوصاً نیازمندان، بهره می گیرند؛ علاوه بر منافعی که با کار، به دست نیازمندان می رسد، آنان می توانند با بهره بردن از اوقاف هم زندگی بهتری داشته باشند.
پس وقف، ضد توسعه نیست. اگر به اوقاف توجه شود، زمینه ای است برای توسعه؛ چرا که یکی از پیش نیازهای توسعه، سرمایه گذاریِ بیش تر است و هر چه سرمایه بیش تر بعد فردی پیدا کند، با توسعه ناسازگارتر است. بنابر تعریف وقف، بخشی از ثروت های خصوصی مردم تبدیل به ثروت های جامعه می شود. طبعاً وقتی ثروت عمومی جامعه افزایش یابد و از اوقاف استفاده ی درست شود، حاصل آن رشد بیش تر و رفاه افزون تر خواهد بود.
منبع: دین و اقتصاد، گفتگو با حجت الاسلام دکتر غلامرضا مصباحی، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1382).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین