آیا عالمان دین که خود را مدافع آزادی می‌دانند می‌توانند به نام دین، مانع آزادی شوند؟
خدای تعالی در قرآن مجید فرمان داده است که عدّه‌ای برای کسب معارف الهی و تفقه در دین اقدام نمایند و سپس در جامعه به بیان و تعلیم اصول و احکام دین بپردازند و با یادآوری معاد، مردم را از عاقبت کارهای ناشایست بیم دهند. افرادی که در راستای این فرمان الهی به تلاش علمی و عملی پرداخته و خود را برای انجام این رسالت الهی آماده کرده‌اند، عالم دینی نامیده می‌شوند. خداوند از عالمان دین پیمان گرفته است که در برابر ستم ظالمان و پایمال شدن حقّ مظلوم سکوت نکنند. وظیفه‌ی آنها دفاع و حفاظت از مرزهای عقیده و ایمان مردم است. آنها به فرمان خداوند، این مسؤولیّت را پذیرفته‌اند و در انجام وظیفه‌ی خویش نیز جز رضا و خشنودی او را طلب نمی‌کنند و هر سختی را در این راه بر خود هموار می‌نمایند. عالمان دین، مدافعان حقیقی آزادی‌اند که با سعی در تربیت و تزکیه‌ی خود و دیگران، به دنبال آزاد سازی انسان‌ها از بردگی هوی و هوس و بندگی غیر خدا هستند، تا همه بتوانند به قلّه‌ی کمال خویش اوج بگیرند. آنها که در سخت‌ترین شرایط و با فداکاری و جان‌فشانی به تبیین حقایق پرداخته‌اند، بهتر از هر کسی به نقش آزادی در بیان حقیقت و هر آنچه که برای صلاح و کمال آدمیان لازم است واقف‌اند، آنها برای انجام وظیفه‌ی خود از همه‌ی کسانی که طالب حقیقت‌اند دعوت می‌کنند که آزادانه و در حضورشان هر مشکل و شبهه‌ای که دارند ابراز کنند تا با فکر و دل اقناع شده، به راه حق بگروند. آن آزادی‌ای که انسان را اسیر هوی و هوس می‌نماید و به او اجازه می‌دهد که خود را به ذلّت بندگی غیر خدا گرفتار کند و یا در راستای اشاعه‌ی فحشا و دامن زدن به خواسته‌های حیوانی باشد و یا جاهلانه و مغرضانه شبهاتی را مطرح کند که مردم از دین، یعنی تنها راه سعادت خود دست بردارند، در واقع آزادی نیست؛ بلکه دام شیطان است و موجب اسارت آدمی است و طبعاً عالمان دین، مخالف چنین آزادی‌ای هستند. آری! دشمنان اسلام تشخیص داده‌اند که پیش‌بردِ اهدافشان، تنها با ایجاد شک و شبهه در باورهای حقّ مردم میسّر است؛ لذا با تحریک عدّه‌ای عالم نما و حمایت از افراد مغرض، به نام عالم دینی و یا در لباس عالم دینی، در صددند فضایی ایجاد کنند که شرایط عملی و زمینه‌ی نظری برای شکست نظام اسلامی فراهم شود. این افراد به اسم مدافع آزادی، جوّی را حاکم می‌کنند که بیان مسلّمات اسلام را دچار مشکل می‌کند و در نهایت قصد دارند فرصت تبیین و دفع شبهات و فتنه‌ها را از عالمان واقعی اسلام بگیرند. در نتیجه اگر عدّه‌ای به نام دین، به‌گونه‌ای عمل کنند که زمینه برای اسارت بیرونی و درونی انسان فراهم گردد و یا برای رسیدن به منافع مادّی فردی یا گروهی خود، محدودیّت‌هایی را برای مردم اعمال کنند، مخالف اسلام و تعالیم متعالی آن می‌باشند. جوانان عزیز باید مراقب باشند تا در دامی که به اسم آزادی، برای شکار آزادی حقیقی آنها گسترده شده است نیفتند. ما به عنوان یک مسلمان وظیفه داریم با تقویت آگاهی و شناخت صحیح از اسلام و آموزه‌های اصولی و احکام فردی و اجتماعی آن، مانع تحقّق اهداف شوم دشمنان اسلام شویم و در مقابل این فتنه‌انگیزی‌ها و اعمال پست‌ شیطانی، با برخورد اصولی و صحیح، به دفاع و حمایت از اسلام و نظام اسلامی بپردازیم. منبع: دین و آزادی، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، نشر مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه‌ علمیه (1381).
عنوان سوال:

آیا عالمان دین که خود را مدافع آزادی می‌دانند می‌توانند به نام دین، مانع آزادی شوند؟


پاسخ:

خدای تعالی در قرآن مجید فرمان داده است که عدّه‌ای برای کسب معارف الهی و تفقه در دین اقدام نمایند و سپس در جامعه به بیان و تعلیم اصول و احکام دین بپردازند و با یادآوری معاد، مردم را از عاقبت کارهای ناشایست بیم دهند. افرادی که در راستای این فرمان الهی به تلاش علمی و عملی پرداخته و خود را برای انجام این رسالت الهی آماده کرده‌اند، عالم دینی نامیده می‌شوند.
خداوند از عالمان دین پیمان گرفته است که در برابر ستم ظالمان و پایمال شدن حقّ مظلوم سکوت نکنند. وظیفه‌ی آنها دفاع و حفاظت از مرزهای عقیده و ایمان مردم است. آنها به فرمان خداوند، این مسؤولیّت را پذیرفته‌اند و در انجام وظیفه‌ی خویش نیز جز رضا و خشنودی او را طلب نمی‌کنند و هر سختی را در این راه بر خود هموار می‌نمایند.
عالمان دین، مدافعان حقیقی آزادی‌اند که با سعی در تربیت و تزکیه‌ی خود و دیگران، به دنبال آزاد سازی انسان‌ها از بردگی هوی و هوس و بندگی غیر خدا هستند، تا همه بتوانند به قلّه‌ی کمال خویش اوج بگیرند. آنها که در سخت‌ترین شرایط و با فداکاری و جان‌فشانی به تبیین حقایق پرداخته‌اند، بهتر از هر کسی به نقش آزادی در بیان حقیقت و هر آنچه که برای صلاح و کمال آدمیان لازم است واقف‌اند، آنها برای انجام وظیفه‌ی خود از همه‌ی کسانی که طالب حقیقت‌اند دعوت می‌کنند که آزادانه و در حضورشان هر مشکل و شبهه‌ای که دارند ابراز کنند تا با فکر و دل اقناع شده، به راه حق بگروند.
آن آزادی‌ای که انسان را اسیر هوی و هوس می‌نماید و به او اجازه می‌دهد که خود را به ذلّت بندگی غیر خدا گرفتار کند و یا در راستای اشاعه‌ی فحشا و دامن زدن به خواسته‌های حیوانی باشد و یا جاهلانه و مغرضانه شبهاتی را مطرح کند که مردم از دین، یعنی تنها راه سعادت خود دست بردارند، در واقع آزادی نیست؛ بلکه دام شیطان است و موجب اسارت آدمی است و طبعاً عالمان دین، مخالف چنین آزادی‌ای هستند.
آری! دشمنان اسلام تشخیص داده‌اند که پیش‌بردِ اهدافشان، تنها با ایجاد شک و شبهه در باورهای حقّ مردم میسّر است؛ لذا با تحریک عدّه‌ای عالم نما و حمایت از افراد مغرض، به نام عالم دینی و یا در لباس عالم دینی، در صددند فضایی ایجاد کنند که شرایط عملی و زمینه‌ی نظری برای شکست نظام اسلامی فراهم شود. این افراد به اسم مدافع آزادی، جوّی را حاکم می‌کنند که بیان مسلّمات اسلام را دچار مشکل می‌کند و در نهایت قصد دارند فرصت تبیین و دفع شبهات و فتنه‌ها را از عالمان واقعی اسلام بگیرند.
در نتیجه اگر عدّه‌ای به نام دین، به‌گونه‌ای عمل کنند که زمینه برای اسارت بیرونی و درونی انسان فراهم گردد و یا برای رسیدن به منافع مادّی فردی یا گروهی خود، محدودیّت‌هایی را برای مردم اعمال کنند، مخالف اسلام و تعالیم متعالی آن می‌باشند.
جوانان عزیز باید مراقب باشند تا در دامی که به اسم آزادی، برای شکار آزادی حقیقی آنها گسترده شده است نیفتند. ما به عنوان یک مسلمان وظیفه داریم با تقویت آگاهی و شناخت صحیح از اسلام و آموزه‌های اصولی و احکام فردی و اجتماعی آن، مانع تحقّق اهداف شوم دشمنان اسلام شویم و در مقابل این فتنه‌انگیزی‌ها و اعمال پست‌ شیطانی، با برخورد اصولی و صحیح، به دفاع و حمایت از اسلام و نظام اسلامی بپردازیم.
منبع: دین و آزادی، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی، نشر مرکز مطالعات و پژوهشهای فرهنگی حوزه‌ علمیه (1381).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین