امروزه کسی مخالف توسعه به معنای بهبود وضع رفاهی مردم نیست، بلکه بحث در این است که، آیا رفاه مادی، منتهای سیر و تلاش انسان و هدف نهایی اوست؟ اگر ما قبل از هر چیز، مسائلی از قبیل هدف خلقت و آفرینش انسان، تعریف خوشبختی و سعادت او و جایگاه آدمی در نظام خلقت را برای خود حل کنیم، درمییابیم که توسعهی اقتصادی، هدف نهایی و اصیل انسان در این جهان نمیباشد و در یک نظام اسلامی، اساساً رشد و توسعه، به طور مطلق، هدف نهایی نیست، بلکه به عنوان هدفی متوسط، یعنی وسیله و ابزاری در راه رسیدن انسان به فضایل و مکارم اخلاقی و پیمودن مسیر قرب الی الله به کار گرفته میشود. تأمین رفاه مادی انسان در حدّ معقول، مقدمهای برای جهت مذکور میباشد. خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید: ... وَ رَزَقَکُمْ مِنَ الطَّیِّباتِ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ؛[1] خداوند شما را از نعمتهای پاکیزه بهرهمند ساخت تا (با استفادهی صحیح و به جا) سپاسگزار به درگاه الهی باشید. در سورهی قصص آمده است: وَ ابْتَغِ فِیما آتاکَ اللَّهُ الدَّارَ الآخِرَةَ وَ لا تَنْسَ نَصِیبَکَ مِنَ الدُّنْیا...؛[2] با آنچه خداوند به تو عنایت کرده است، خانهی آخرت را طلب نما و نصیب خود را از دنیا فراموش نکن... پس تأمین نیازهای مادی و بهره مندی از نعمتهای الهی، گرچه از دیدگاه اسلام امری لازم و مطلوب است، ولی باید از آن به عنوان وسیلهی تکامل معنوی بشر استفاده نمود. خلاصه این که: در توسعه، به خصوص توسعهی اقتصادی، امکانات مادّی و تسهیلات رشد و کمال برای افراد جامعه فراهم میشود و این همان مدینهی فاضلهای است که در آن ظلم و بهرهکشی، جهالت و سایر پدیدههای مخالف فطرت و تکامل جامعه وجود ندارد و سیر همهی امور به سوی کمال مطلق است. بدین ترتیب، در دنیای امروز، کشوری که به توسعهی کامل و همه جانبه رسیده باشد وجود ندارد،[3] ولی افراد مسلمان در یک جامعهی اسلامی، با توجّه به بینشی که با الهام از آیات قرآنی و سخنان پیشوایان معصوم نسبت به دنیا و امکانات موجود در آن به دست می آورند، قادر به حرکت در جهت رشد و تعالی مادی و معنوی جامعه و پرهیز از ظلم و ستم به دیگران هستند. ما این دید ابزاری به دنیا و نعمت های آن را به خوبی میتوانیم از روایات ائمه طاهرین بدست آوریم؛ به عنوان نمونه، امام باقر(ع) در یکی از دعاهای خود می فرماید: اسئلک اللهم الرفاهیة فی معیشتی ما ابقیتنی معیشةً اتوی بها علی طاعتک و ابلغ بها رضوانک... ؛ پروردگارا؛ در زندگیام آن چنان رفاهی قرار ده که با آن بر اطاعت و بندگی تو توانا باشم و خشنودی و رضایت تو را به دست آورم. -------------------------------------------------------------------------------- [1] . سورهی انفال (8)، آیهی 26. [2] . سورهی قصص (28)، آیهی 77.
توسعه اقتصادی در اسلام، یک هدف است یا وسیله؟
امروزه کسی مخالف توسعه به معنای بهبود وضع رفاهی مردم نیست، بلکه بحث در این است که، آیا رفاه مادی، منتهای سیر و تلاش انسان و هدف نهایی اوست؟
اگر ما قبل از هر چیز، مسائلی از قبیل هدف خلقت و آفرینش انسان، تعریف خوشبختی و سعادت او و جایگاه آدمی در نظام خلقت را برای خود حل کنیم، درمییابیم که توسعهی اقتصادی، هدف نهایی و اصیل انسان در این جهان نمیباشد و در یک نظام اسلامی، اساساً رشد و توسعه، به طور مطلق، هدف نهایی نیست، بلکه به عنوان هدفی متوسط، یعنی وسیله و ابزاری در راه رسیدن انسان به فضایل و مکارم اخلاقی و پیمودن مسیر قرب الی الله به کار گرفته میشود. تأمین رفاه مادی انسان در حدّ معقول، مقدمهای برای جهت مذکور میباشد. خداوند متعال در قرآن کریم میفرماید:
... وَ رَزَقَکُمْ مِنَ الطَّیِّباتِ لَعَلَّکُمْ تَشْکُرُونَ؛[1] خداوند شما را از نعمتهای پاکیزه بهرهمند ساخت تا (با استفادهی صحیح و به جا) سپاسگزار به درگاه الهی باشید.
در سورهی قصص آمده است:
وَ ابْتَغِ فِیما آتاکَ اللَّهُ الدَّارَ الآخِرَةَ وَ لا تَنْسَ نَصِیبَکَ مِنَ الدُّنْیا...؛[2] با آنچه خداوند به تو عنایت کرده است، خانهی آخرت را طلب نما و نصیب خود را از دنیا فراموش نکن...
پس تأمین نیازهای مادی و بهره مندی از نعمتهای الهی، گرچه از دیدگاه اسلام امری لازم و مطلوب است، ولی باید از آن به عنوان وسیلهی تکامل معنوی بشر استفاده نمود.
خلاصه این که: در توسعه، به خصوص توسعهی اقتصادی، امکانات مادّی و تسهیلات رشد و کمال برای افراد جامعه فراهم میشود و این همان مدینهی فاضلهای است که در آن ظلم و بهرهکشی، جهالت و سایر پدیدههای مخالف فطرت و تکامل جامعه وجود ندارد و سیر همهی امور به سوی کمال مطلق است.
بدین ترتیب، در دنیای امروز، کشوری که به توسعهی کامل و همه جانبه رسیده باشد وجود ندارد،[3] ولی افراد مسلمان در یک جامعهی اسلامی، با توجّه به بینشی که با الهام از آیات قرآنی و سخنان پیشوایان معصوم نسبت به دنیا و امکانات موجود در آن به دست می آورند، قادر به حرکت در جهت رشد و تعالی مادی و معنوی جامعه و پرهیز از ظلم و ستم به دیگران هستند.
ما این دید ابزاری به دنیا و نعمت های آن را به خوبی میتوانیم از روایات ائمه طاهرین بدست آوریم؛ به عنوان نمونه، امام باقر(ع) در یکی از دعاهای خود می فرماید:
اسئلک اللهم الرفاهیة فی معیشتی ما ابقیتنی معیشةً اتوی بها علی طاعتک و ابلغ بها رضوانک... ؛ پروردگارا؛ در زندگیام آن چنان رفاهی قرار ده که با آن بر اطاعت و بندگی تو توانا باشم و خشنودی و رضایت تو را به دست آورم.
--------------------------------------------------------------------------------
[1] . سورهی انفال (8)، آیهی 26.
[2] . سورهی قصص (28)، آیهی 77.
- [سایر] توسعهی اقتصادی در اسلام، یک هدف است یا وسیله؟
- [سایر] توسعه یک وسیله است یا هدف؟
- [سایر] راجع به (هدف وسیله را توجیه می کند) توضیح دهید؟
- [سایر] آیا برای رسیدن به یک هدف مقدس الهی می توان از هر وسیله ای استفاده کرد؟
- [سایر] آیا به هر وسیلهای جایز است به هدف رسید؟ یا هدف مقدّس، وسیلهاش نیز باید مقدّس باشد؟ آیا قداست هدف، موجب قداست وسیله میشود، هر چند گناه باشد یا خیر؟
- [سایر] بنا بر نظر معظم له آیا هدف وسیله رو توجیه میکند یا نه؟
- [سایر] هدف نهایی از ورزش در اسلام چیست؟
- [سایر] نظام اقتصادی در اسلام چگونه است؟
- [سایر] آیا ارث در اسلام مانع فعالیت اقتصادی نیست؟
- [سایر] آیا اسلام, نظام تربیتی, سیاسی, اقتصادی و اجتماعی خاصی دارد؟
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . مبارزه با نفوذ اقتصادی و فکری و سیاسی بیگانگان، در بلاد اسلام، بر هر مسلمان واجب است و کمک کردن به آن حرام است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . بر تجار و بازرگانان مسلمان، واجب است به وجوب کفایی که از رخنه کردن بیگانگان داخلی و خارجی در امور تجارت و صنایع و مؤسسات بازرگانی با همکاری و مشورت یکدیگر و تأسیس شرکت های مشابه، جلوگیری نمایند و نگذارند فرق ضاله و بیگانه زمامدار امور اقتصادی مسلمین شوند و به هر وسیله ای ممکن است ایادی آنها را قطع نمایند.
- [آیت الله مظاهری] اگر بعضی از مسؤولین ممالک اسلامی موجب بسط نفوذ سیاسی یا اقتصادی یا نظامی اجانب شود که مخالف مصالح اسلام و مسلمانان است، یا موجب بسط اشاعه فحشا و گناهان بزرگ یا ترک واجبات شود خود به خود عزل میشود و بر مسلمانان لازم است با او مخالفت کنند و از اسلام و مصالح مسلمین دفاع کنند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر دشمن بر بلاد مسلمانان وسر حدّات آن هجوم نماید ، واجب است بر جمیع مسلمانان دفاع ازآن به هر وسیله ای که امکان داشته باشد ازبذل جان ومال .ودراین امر احتیاج به اذن حاکم شرع نیست .
- [آیت الله اردبیلی] اگر دشمن بر سرزمین مسلمانان و سرحدّات آن هجوم نماید، بر همه مسلمانان واجب است به هر وسیله ممکن و نثار جان و مال از آن دفاع کنند و در دفاع، به اجازه حاکم شرع نیازی نیست.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مسلمانان بترسند که اجانب نقشة استیلاء بر بلاد مسلمانان را کشیده اند چه بدون واسطه یا به واسطة عمال خود از خارج یا داخل ، واجب است دفاع از ممالک اسلامی کنند به هر وسیله ای که امکان داشته باشد .
- [آیت الله سبحانی] لباسی که بر تن کافر است، و قبلا به وسیله عرق بدن و غیره نجس شده باشد با اسلام آوردن پاک نمی شود.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر به واسطة توسعة نفوذ سیاسی یا اقتصادی وتجاری اجانب خوف آن باشد که تسلّط بر بلاد مسلمین پیداکنند ، واجب است بر مسلمانان ، دفاع به هر نحوکه ممکن است ، وقطع ایادی اجانب چه عمّال داخلی باشند یا خارجی .
- [آیت الله مظاهری] اگر به واسطه توسعه نفوذ سیاسی، اقتصادی و تجاری اجانب یا روابط سیاسی با آنها، خوف آن باشد که تسلّط بر بلاد مسلمین پیدا کنند بر مسلمانان واجب است نقشه آنان را به هم بزنند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر بواسطه نفوذ سیاسی یا اقتصادی و تجاری اجانب خوف آن باشد که تسلط بر بلاد مسلمین پیدا کنند، واجب است بر مسلمانان، دفاع به هر نحو که ممکن است، و قطع ایادی اجانب. چه عمال داخلی باشند یا خارجی.