آیة اللّه العظمی اراکی قدس سره او در سال 1312 ه ق در اراک دیده به جهان گشود، پدرش حجة الاسلام حاج احمد آقا از علمای مشهور آن سامان بود مادرش نیز از نوادگان امامزاده سید حسن واقف است، وی پس از یادگیری خواندن و نوشتن در نوجوانی وارد حوزه علمیه اراک شد- دروس سطح حوزه را نزد آیة اللّه العظمی سید محمد تقی خوانساری به خوبی پشت سر گذراند و سالها در درس آیة اللّه العظمی شیخ عبدالکریم حائری یزدی شرکت کرد و از دانش و تقوای آن مرجع بزرگ بهره‌ها برد و به دنبال هجرت آیة اللّه العظمی حائری یزدی به قم وارد حوزه علمیه قم شد، آیة اللّه اراکی در این سالها با امام خمینی آشنا شد و علاقه خاصی به امام داشت و هماره از فعالیتهای سیاسی ایشان علیه رژیم پهلوی پشتیبانی می‌نمود- عکاسی هما عکسی از امام در خیابان ارم زده بود، آیة اللّه اراکی که از فیضیه برمی‌گشتند وقتی نگاهشان به آن عکس افتاد فرموده بودند قسم می‌خورم که صاحب این عکس اگر در کربلا می‌بود در رکاب امام حسین‌علیه السلام به شهادت می‌رسید، آیة اللّه اراکی در طول بیش از 35 سال تدریس در حوزه علمیه قم پیچیده‌ترین مباحث علمی را با گفتاری شیوا و بیانی رسا مطرح می‌کرد و بیش از 12 اثر فقهی و اصولی از وی به یادگار مانده که تقریرات فقه و اصول مرحوم مؤسس حوزه علمیة از آن جمله است. یکی از باصفا و پر معنویت‌ترین نمازهای جماعت نماز جماعت ایشان در مدرسه فیضیه بود که تا سالهای آخر عمر با برکت آن مرد الهی ادامه داشت- مایه دل گرمی و قوّت روحیه طلاب علوم دینی و فضلاء و علما حوزه علمیه بود و نصایح واندرزهای اخلاقی او همیشه جان تازه‌ای به کالبد محصلین علوم دینی می‌بخشید، در اخلاص و صفای باطن کم نظیر بود- واقعاً مجسمه تقوا و بندگی خدا بود و با وجودی که هیچ قدمی برای شهرت خویش برنداشت در دل آحاد مسلمین و شیعیان و علما جای داشت تا اینکه روح بلند آن فقیه وارسته در سال 1373 ه ش به ملکوت پیوست و دار فانی را وداع گفت و پیکرش با تشییع با شکوه مردم قم در حرم حضرت معصومه‌صلی الله علیه وآله وسلم به خاک سپرده شد، رضوان و رحمت خدا بر او باد پرسمان
آیة اللّه العظمی اراکی قدس سره
او در سال 1312 ه ق در اراک دیده به جهان گشود، پدرش حجة الاسلام حاج احمد آقا از علمای مشهور آن سامان بود مادرش نیز از نوادگان امامزاده سید حسن واقف است، وی پس از یادگیری خواندن و نوشتن در نوجوانی وارد حوزه علمیه اراک شد- دروس سطح حوزه را نزد آیة اللّه العظمی سید محمد تقی خوانساری به خوبی پشت سر گذراند و سالها در درس آیة اللّه العظمی شیخ عبدالکریم حائری یزدی شرکت کرد و از دانش و تقوای آن مرجع بزرگ بهرهها برد و به دنبال هجرت آیة اللّه العظمی حائری یزدی به قم وارد حوزه علمیه قم شد، آیة اللّه اراکی در این سالها با امام خمینی آشنا شد و علاقه خاصی به امام داشت و هماره از فعالیتهای سیاسی ایشان علیه رژیم پهلوی پشتیبانی مینمود- عکاسی هما عکسی از امام در خیابان ارم زده بود، آیة اللّه اراکی که از فیضیه برمیگشتند وقتی نگاهشان به آن عکس افتاد فرموده بودند قسم میخورم که صاحب این عکس اگر در کربلا میبود در رکاب امام حسینعلیه السلام به شهادت میرسید، آیة اللّه اراکی در طول بیش از 35 سال تدریس در حوزه علمیه قم پیچیدهترین مباحث علمی را با گفتاری شیوا و بیانی رسا مطرح میکرد و بیش از 12 اثر فقهی و اصولی از وی به یادگار مانده که تقریرات فقه و اصول مرحوم مؤسس حوزه علمیة از آن جمله است.
یکی از باصفا و پر معنویتترین نمازهای جماعت نماز جماعت ایشان در مدرسه فیضیه بود که تا سالهای آخر عمر با برکت آن مرد الهی ادامه داشت-
مایه دل گرمی و قوّت روحیه طلاب علوم دینی و فضلاء و علما حوزه علمیه بود و نصایح واندرزهای اخلاقی او همیشه جان تازهای به کالبد محصلین علوم دینی میبخشید، در اخلاص و صفای باطن کم نظیر بود- واقعاً مجسمه تقوا و بندگی خدا بود و با وجودی که هیچ قدمی برای شهرت خویش برنداشت در دل آحاد مسلمین و شیعیان و علما جای داشت تا اینکه روح بلند آن فقیه وارسته در سال 1373 ه ش به ملکوت پیوست و دار فانی را وداع گفت و پیکرش با تشییع با شکوه مردم قم در حرم حضرت معصومهصلی الله علیه وآله وسلم به خاک سپرده شد، رضوان و رحمت خدا بر او باد
پرسمان
- [سایر] در باره زندگی و شخصیت آیة اللّه بهاءالدینی قدس سره الشریف توضیح دهید؟
- [سایر] در باره زندگی و شخصیت آیة اللّه شیخ فضل اللّه نوری قدس سره الشریف توضیح دهید؟
- [سایر] در باره زندگی و شخصیت آیة اللّه قطبالدین راوندی قدس سره الشریف توضیح دهید؟
- [سایر] در باره زندگی و شخصیت آیة اللّه سید حسین بروجردی قدس سره توضیح دهید؟
- [سایر] لطفاً دعای مخصوصی که برای شفای بیمار از حضرت آیت الله العظمی بهجت (قدس سره) تعلیم نمودید را بیان فرمائید.
- [سایر] در باره زندگی و شخصیت آیة اللّه العظمی شیخ عبدالکریم حائری رحمت الله علیه توضیح دهید؟
- [سایر] در مصاحبه ای فرمودید از آیت الله العظمی بهجت (قدس سره) طلب دعا برای شفای بیماری خاص نمودید و ایشان دعایی را به شما تعلیم فرمودند. لطفا آن دعا را با کیفیت انجام آن لطف فرمایید.
- [سایر] آیا اسراییل (رژیم اشغالگر قدس) در مقابل حضرت مهدی(عجل الله تعالی فرجه الشریف)مقابله می کند ؟
- [آیت الله وحید خراسانی] من عمل بمسایل فی الحج کالتظلیل لیلا باجازه من السید الروحانی قدس سره و هو باق علی تقلید السید الخویی قدس سره لعده سنوات هل یعمل بنفس المساله بالجواز ام لا
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اینجانب بعد از رحلت حضرت امام(قدس سره) به تکلیف رسیده ام و فعلاً یقین به اعلمیت امام(قدس سره) پیدا کرده ام، آیا جایز است از آن حضرت تقلید کنم؟
- [آیت الله سبحانی] اگر احتمال دهد که داخل ماشین، یا در منزلی که به آنجا وارد شده یا در قافله آب هست، باید به قدری جستوجو نماید که به نبودن آب یقین کند، یا از پیدا کردن آن ناامید شود. 1. مجلسی(قدس سره) در کتاب (شرح من لایحضره الفقیه) مقدار پرتاب تیر را دویست گام معین فرموده است.
- [آیت الله خوئی] اگر پیش از وقت نماز جستجو نماید، و آب پیدا نکند و تا وقت نماز همآنجا بماند، چنانچه احتمال دهد که آب پیدا میکند، احتیاط مستحب آن است که دوباره در جستجوی آب برود. ______________________________ (1). مجلسی اول قدس سره در شرح کتاب من لا یحضره الفقیه، مقدار پرتاب تیر را دویست گام معین فرموده است. توضیح المسائل، ص: 95
- [آیت الله سبحانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است، که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از مسجد محله، مسجد بازار است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجد الحرام است و بعد از آن مسجد پیامبر صلی الله علیه و آله و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از مسجد محله، مسجد بازار است.
- [آیت الله نوری همدانی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است ، که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همة مسجد ها مسجد الحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر (صلی الله علیه و آله و سلم ) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعداز مسجد بیت المقدس ، مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و بعد از محله ، مسجد بازار است .
- [آیت الله بروجردی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همهی مسجدها مسجدالحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر صَلَّی اللَّهُ عَلَیْهِ وَ آلِه وَ سَلَّم و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس و بعد از مسجد بیت المقدس مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه و بعد از مسجد محلّه، مسجد بازار است.
- [امام خمینی] در شرع مقدس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند. و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است، و بعد از آن مسجد پیغمبر صلی الله علیه و آله و سلم، و بعد مسجد کوفه، و بعد از آن مسجد بیت المقدس، و بعد از مسجد بیت المقدس مسجد جامع هر شهر، و بعد از آن مسجد محله، و بعد از مسجد محله مسجد بازار است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگرانسان به قدری وقت دارد که می تواند وضو بگیرد، یا غسل کند و نماز را بدون کارهای مستحبی آن مثل اقامه و قنوت بخواند، باید غسل کند یا وضو بگیرد، و نماز را بدون کارهای مستحبی آن به جا آورد بلکه اگر به اندازه سوره هم وقت ندارد، باید غسل کند یا وضو بگیرد و نماز را بدون سوره بخواند. 1. مرحوم مجلسی قدس سره در کتاب شرح من لایحضره الفقیه مقدار پرتاب تیر را دویست گام معین فرموده است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] در شرع مقدّس اسلام بسیار سفارش شده است که نماز را در مسجد بخوانند و بهتر از همه مسجدها مسجدالحرام است و بعد از آن مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدّس و بعد مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محلّه، و بعد از مسجد محلّه، مسجد بازار است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] مستحب است انسان نماز را در مسجد بخواند و بسیار روی آن تاکید شده و بهتر از همه مساجد، مسجدالحرام است، سپس مسجد پیغمبر(صلی الله علیه وآله) و بعد مسجد کوفه و بعد از آن مسجد بیت المقدس است و در درجه بعد مسجد جامع هر شهر و بعد از آن مسجد محله و مسجد بازار است.