قرآن می‌ فرماید: "یا ایها الذین آمنوا لایسخر قوم من قوم عسی ان یکونوا خیراً منهم ولانساء من نساء عسی ان یکن خیراً منهن و لاتلمزوا انفسکم و لاتنابزوا بالالقاب بئس الاثم الفسوق بعد الایمان و من لم یتب فاولئک هم الظالمون"؛ "ای کسانی که ایمان آورده ‌اید. نباید گروهی از مردان شما گروه دیگر را مسخره کننده شاید آنان از اینها بهتر باشند و نه زنانی زنانی دیگر را، شاید آنان بهتر از اینان باشند و یکدیگر را مورد طعن و عیب جویی قرار ندهید و با القاب زشت و ناپسند یکدیگر را یاد نکنید بسیار بد است که بر کسی پس از ایمان نام کفرآمیز بگذارید و آنها که توبه نکنند ظالم و ستمگرند." در این آیه از مسخره کردن و عیب جویی و گفتن القاب زشت و ناپسند به یکدیگر نهی شده است. و چنین کسانی را ستمگر قلمداد نموده است و در آیاتی دیگر وعده عذاب و جهنم برای این افراد داده شده است. (توبه، آیه 79). و چون وعده عذاب داده شده، شبهه ‌ای نیست که از گناهان کبیره است. در برخورد با چنین افرادی، اولاً باید آنان را نصیحت کرد تا به عواقب اعمال شان آگاه شود. نوع برخورد در موارد مختلف با افراد متفاوت است. گاهی باید آنان را ترک کرد و گاهی انسان با اخم کردن به نتیجه می‌رسد و گاهی هم تند خویی لازم است. تشخیص مورد با خود انسان است؛ ولی اخلاق حسنه و نصیحت بهترین گزینه است. eporsesh.com
قرآن می فرماید: "یا ایها الذین آمنوا لایسخر قوم من قوم عسی ان یکونوا خیراً منهم ولانساء من نساء عسی ان یکن خیراً منهن و لاتلمزوا انفسکم و لاتنابزوا بالالقاب بئس الاثم الفسوق بعد الایمان و من لم یتب فاولئک هم الظالمون"؛ "ای کسانی که ایمان آورده اید. نباید گروهی از مردان شما گروه دیگر را مسخره کننده شاید آنان از اینها بهتر باشند و نه زنانی زنانی دیگر را، شاید آنان بهتر از اینان باشند و یکدیگر را مورد طعن و عیب جویی قرار ندهید و با القاب زشت و ناپسند یکدیگر را یاد نکنید بسیار بد است که بر کسی پس از ایمان نام کفرآمیز بگذارید و آنها که توبه نکنند ظالم و ستمگرند."
در این آیه از مسخره کردن و عیب جویی و گفتن القاب زشت و ناپسند به یکدیگر نهی شده است. و چنین کسانی را ستمگر قلمداد نموده است و در آیاتی دیگر وعده عذاب و جهنم برای این افراد داده شده است. (توبه، آیه 79). و چون وعده عذاب داده شده، شبهه ای نیست که از گناهان کبیره است.
در برخورد با چنین افرادی، اولاً باید آنان را نصیحت کرد تا به عواقب اعمال شان آگاه شود. نوع برخورد در موارد مختلف با افراد متفاوت است. گاهی باید آنان را ترک کرد و گاهی انسان با اخم کردن به نتیجه میرسد و گاهی هم تند خویی لازم است. تشخیص مورد با خود انسان است؛ ولی اخلاق حسنه و نصیحت بهترین گزینه است.
eporsesh.com
- [سایر] با کسانی که منتظران امام زمان (عج) را مسخره میکنند، چگونه برخورد کنیم؟
- [سایر] چگونه باید وجود امام زمان (عج) را اثبات نماییم؟
- [سایر] چگونه دوستی کودکان را با کتاب را تقویت نماییم؟
- [سایر] در هنگام صحبت با دختر 13 ساله ام در مورد خوش بینی، دخترم گفت من خوش بین نیستم و همیشه احساس میکنم فردا اتفاق بدی خواهد افتاد. با این مسئله چگونه برخورد نمایم تا بتوانیم با همدیگر آن را حل نمائیم.
- [سایر] طبق چه سندی باید فقط بر روی خاک سجده نماییم؟
- [سایر] برای حفظ قران از چه روشی باید استفاده نماییم باتشکر از شما
- [سایر] چرا در مسایل سیاسی و حکومتی نمی توان از مرجع تقلید منتخب خود مان تقلید نماییم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا مجازیم مسلمانی را که وصیّت کرده بعد از وفاتش وی را تشریح کنند، تشریح نماییم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا می توان به آنچه به عنوان مباح بودن ربای استنتاجی مطرح گردیده عمل نماییم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا می توانیم از امین تقاضای معرفی ضامن یا اخذ تضمینات (مثلا وثیقه) نماییم؟
- [آیت الله علوی گرگانی] تراشیدن ریش وماشین کردن آن اگر مثل تراشیدن باشد حرام است و در این حکم تمام مردم یکسانند و حکم خدا به واسطه مسخره مردم تغییر نمیکند; پس کسی هم که اوّل تکلیف اوست، یا اگر ریش نتراشد مردم او را مسخره میکنند، چنانچه ریش بتراشد یا طوری ماشین کند که مثل تراشیدن باشد، حرام میباشد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تراشیدن ریش و ماشین کردن آن اگر مثل تراشیدن باشد حرام است و در این حکم تمام مردم یکسانند و حکم خدا به واسطه مسخره مردم تغییر نمی کند پس کسی هم که اول تکلیف اوست، یا اگر ریش نتراشد مردم او را مسخره می کنند، چنان چه ریش بتراشد یا طوری ماشین کند که مثل تراشیدن ریش باشد حرام می باشد.
- [آیت الله بروجردی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند و جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان واجب نیست.
- [آیت الله مظاهری] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند واجب نیست و خوب است در جواب سلام غیر مسلمان گفته شود علیک.
- [آیت الله جوادی آملی] .آب قلیل با برخورد عین نجس یا شیء نجس شده، نجس میشود؛ ولی اگر از بالا یا پایین یا پهلو با فشار به آن برخورد کند، فقط مقداری از آن که با شیء نجس برخورد کرده, نجس میشود. اگر آب پایین فواره نجس شد, آب بالای آن نیز نجس میشود
- [آیت الله جوادی آملی] .آب جاری, هر چند کمتر از کُر باشد با برخورد شیء نجس، نجس نمیشود, مگر آنکه بو یا رنگ یا مزّه آن, به سبب برخورد با نجس، دگرگون شود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام میکند و جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان واجب نیست و چنانچه در حال نماز باشد جایز نیست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه سلام از روی مسخره یا شوخی باشد و یا طوری غلط بگوید که سلام حساب نشود جواب آنها لازم نیست و احتیاط واجب آن است که در جواب سلام غیر مسلمان فقط (سلام) بگوید، یا تنها (علیک).
- [آیت الله فاضل لنکرانی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام می کند واجب نیست، و احتیاط واجب آن است که در جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان اهل ذمه بگوید (علیک).
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] جواب سلام کسی که از روی مسخره یا شوخی سلام می کند و جواب سلام مرد و زن غیر مسلمان در صورتی که ذمی نباشند؛ واجب نیست و اگر ذمی باشند بنا بر احتیاط واجب به کلمه (علیک) اکتفا شود.