تهمت زدن به بی گناه از زشت ترین کارهایی است که اسلام آن را به شدت محکوم ساخته است . از پیامبراسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) نقل شده که فرمود: (کسی که به مرد یا زن با ایمان تهمت بزندو یا در باره او چیزی بگوید که در او نیست ، خداوند در روز قیامت او را بر تلی از آتش قرار می دهد تا از مسؤولیت آنچه گفته است درآید) در حقیقت رواج این کار ناجوانمردانه در یک محیط، سبب به هم ریختن نظام و عدالت اجتماعی و آلوده شدن حق به باطل و گرفتار شدن بیگناه و تبرئه گنهکار واز میان رفتن اعتماد عمومی می شود.. با توجه به این مطالب ، باید عرض شود که صحیح نیست شما هم رفتار زشت آنها را مرتکب شوید این کار زشت وناپسند واز گناهان کبیره می باشد ومرتکب آن در قیامت دچار عذاب هولناک می گردد.واز طرفی کسی که می خواهد محبوب الهی واقع شود ومورد اتهام واقع شد هیچگاه به خودش اجازه نمی دهد که رفتار ناشایست را که خداوند از آن نهی فرموده است مرتکب گردد. بجای این کار سعی براین داشته باشید با رفتار حسنه خودتان بهتر با تهمت زننده برخورد داشته باشید وبه قول عوام اورا شرمنده خودتان سازید.اگر رفتارحسنه شما در وی تأثیر نداشت بلکه مفسده ای به همراه داشت کمتر با او صمیمی شوید( البته این در مورد دوستان صادق است) واگر مسئله حیثیتی وناموسی باشد می توانید از آن شخص شکایت نموده وطرح ادعای شرف بنمائید. www.morsalat.com
تهمت زدن به بی گناه از زشت ترین کارهایی است که اسلام آن را به شدت محکوم ساخته است .
از پیامبراسلام (صلی الله علیه وآله وسلم) نقل شده که فرمود: (کسی که به مرد یا زن با ایمان تهمت بزندو یا در باره او چیزی بگوید که در او نیست ، خداوند در روز قیامت او را بر تلی از آتش قرار می دهد تا از مسؤولیت آنچه گفته است درآید)
در حقیقت رواج این کار ناجوانمردانه در یک محیط، سبب به هم ریختن نظام و عدالت اجتماعی و آلوده شدن حق به باطل و گرفتار شدن بیگناه و تبرئه گنهکار واز میان رفتن اعتماد عمومی می شود..
با توجه به این مطالب ، باید عرض شود که صحیح نیست شما هم رفتار زشت آنها را مرتکب شوید این کار زشت وناپسند واز گناهان کبیره می باشد ومرتکب آن در قیامت دچار عذاب هولناک می گردد.واز طرفی کسی که می خواهد محبوب الهی واقع شود ومورد اتهام واقع شد هیچگاه به خودش اجازه نمی دهد که رفتار ناشایست را که خداوند از آن نهی فرموده است مرتکب گردد. بجای این کار سعی براین داشته باشید با رفتار حسنه خودتان بهتر با تهمت زننده برخورد داشته باشید وبه قول عوام اورا شرمنده خودتان سازید.اگر رفتارحسنه شما در وی تأثیر نداشت بلکه مفسده ای به همراه داشت کمتر با او صمیمی شوید( البته این در مورد دوستان صادق است) واگر مسئله حیثیتی وناموسی باشد می توانید از آن شخص شکایت نموده وطرح ادعای شرف بنمائید.
www.morsalat.com
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر شخصی به شخص دیگری تهمت دزدی (و سارق مسلّح) بزند و در محاکم قضایی نتواند ادّعای خود را به اثبات برساند و متّهم از نظر قانونی تبرئه شود از نظر شرعی مجازات شخصی که تهمت زده چیست؟
- [سایر] با سلام،<br />میخواستم بدونم آیا برای علاقه همسر نسبت به خود باید خیلی مطابق نظر همسر رفتار کرد یا اینکه عوامل دیگه مهمتر است. ممنون
- [آیت الله سبحانی] فردی در میان جمعی، شخصی را مورد تهمت قرار می دهد ولی فردی که می توانست از وی دفاع کند سکوت کرده و مُهر تأیید بر اتهام او زد آیا وی مرتکب گناهی شده است؟
- [آیت الله بهجت] معامله را از چه راه های شرعی می توان به هم زد و آیا خیارات شرعی بعد از مرگ به ورثه انتقال پیدا می کند؟
- [آیت الله خامنه ای] انجام دادن تحقیق و پژوهش در مورد حجامت و فصد (و سایر موضوعات پزشکی مشابه که در روایات موجود است)، مطابق با استانداردهای علمی بین المللی و بررسی آماری نتایج حاصل از آن، از نظر شرعی چه وجهی دارد؟
- [سایر] از نظر روایات، چگونه باید با غیر مسلمانان رفتار کرد؟
- [سایر] تهمت چه پیامدی دارد؟
- [آیت الله سیستانی] تهمت را برایم تعریف کنید؟
- [سایر] نظر شما در مورد قانون جذب چیست آیا درسته و با دین اسلام مطابق هست؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] اگر موصی به وصیّتهای متناقض وصیّت کرده، و وصیّت نهایی مشخّص نباشد آیا باید قرعه زد، یا به قاعده عدل و انصاف رفتار کرد، یا حکم، چیز دیگری است؟
- [آیت الله نوری همدانی] اگر انسان احتمال بدهد که تا آخر وقت بتواند ایستاده نماز بخواند ، بنابر احتیاط لازم نماز را تاخیر بیاندا زد ، پس اگر نتوانست بایستد مطابق وظیفه اش ، نماز بجا آورد .
- [آیت الله مظاهری] تهمت به فردی مجهول که شنونده او را نمیشناسد، چون دروغ است حرام است، گرچه گناه تهمت را ندارد و همچنین است تهمت به جمعی یا اهل شهری، ولی اگر مراد او همه آن جمعیّت باشد، تهمت به همه جمعیّت است و گناه آن به اندازه آن جمعیّت مضاعف میشود.
- [آیت الله مظاهری] شنیدن تهمت مانند تهمت زدن، حرام و از گناهان کبیره است و باید علاوه بر منع تهمت زننده، از کسی که تهمت به او میزنند دفاع کند و اگر قدرت ندارد یا فایده ندارد، باید گوش ندهد و اگر مجبور است که بشنود، باید توجّه به آن نداشته باشد و ترتیب اثر ندهد.
- [آیت الله سیستانی] زن مستحاضه اگر و ظیفهاش این باشد که میان وضو یا غسل و نماز فاصله نیندازد ولی مطابق وظیفهاش رفتار نکند ، باید دوباره وضو گرفته یا غسل کند و بلا فاصله مشغول نماز شود .
- [آیت الله اردبیلی] کسی که در کارهای وضو و شرایط آن مثل پاک بودن آب و غصبی نبودن آن خیلی شک میکند، نباید به شک خود اعتنا کند و باید مطابق معمول مردم رفتار کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .مقلد باید احکام امورِ مورد ابتلای خود را یاد بگیرد, تا هنگام نیاز مطابق حکم شرعی عمل کند و در این جهت, فرقی بین عبادات و معاملات و شئون عادی نیست.
- [آیت الله سبحانی] هرگاه عقد مضاربه از نظر قوانین شرعی فاسد باشد و مالک کارهای مطابق شرع عامل را تنفیذ کند سود حاصل از آن مالک است و برای عامل اجرة المثل پرداخت می شود، به شرط این که جاهل به فساد عقد مضاربه باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر انسان کسی را مجروح کرد یا به او ضربه یا سیلی زد، دیه را باید به خود او بدهد، ولی اگر بچه یا دیوانهای را بزند، باید دیه را به ولیّ شرعی او بدهد تا به مصرف او برساند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر برای چیزی که وقف کرده متولّی معیّن کند، باید مطابق نظر او رفتار نمایند و اگر معیّن نکند، چنانچه بر افراد مخصوصی، مثلاً بر اولاد خود، وقف کرده باشد و آنها بالغ و عاقل باشند و سفیه نباشند اختیار با خود آنان است و اگر نابالغ یا دیوانه یا سفیه باشند، اختیار با ولیّ ایشان است و برای استفاده از وقف اجازه حاکم شرع لازم نیست.
- [آیت الله مظاهری] تهمت اقسام و مراتبی دارد: الف) افترا بر خدا و پیامبران و اوصیای گرامی صلوات اللَّه علیهم اجمعین و قرآن شریف این قسم افترا و تهمت را بالاترین ظلمها میداند: (وَ مَنْ اظْلَمُ مِمَّنِ افْتَری عَلَی اللَّهِ الْکَذِب)[2] (و چه کسی ستمگرتر از آن کس که به خدا دروغ میبندد؟) ب) افترای زنا به زنها و مردان پاکدامن که این افترا و تهمت علاوه بر گناه بزرگی که دارد، اگر منجر به دادگاه شود، حاکم اسلامی باید او را حدّ قذف که هشتاد تازیانه است بزند. ج) افترا و تهمت به افرادی که تهمت به آنان موجب تضعیف دین میشود، نظیر تهمت به علما و افرادی که وابسته به دین میباشند که گناه این قسم تهمت، مضاعف و نظیر افترا بر خدا و پیامبر و ائمّه طاهرین است. د) افترا و تهمت به افراد معمولی، که این قسم تهمت گرچه گناه مضاعف ندارد، ولی در روایات آمده است که در روز قیامت آن تهمتزننده را بر روی چرکها و خونها نگاه میدارند تا مردم از حساب فارغ شوند سپس او را به جهنّم میبرند.