الف) صرف وجود این روحیه در صورتی که بروز عملی نداشته باشد گناه نیست؛ اما ابراز آن دارای اشکال و درجات مختلفی است. برخی از مراتب آن گناه بزرگی است و بعضی از درجات آن چه بسا شخصی را به حد کفر برساند. ب) برای رهایی از این حالت، باید انسان روحیه تسلیم و رضا را در خود تقویت کند و آن را به صورت ملکه راسخه نفسانی درآورد. حصول این حالت نیز، جز از طریق جهادی جدی در دو عرصه علم و عمل نیست؛ یعنی: اولاً؛ جهت نظری و فکری انسان باید به خوبی حکمت الهی را درک کند و بداند که از ناحیه پروردگار جز خیر به او نمی‌رسد و آنچه به نظرش نامطلوب می‌آید، در باطن خود خیراتی نهفته دارد. ثانیا؛ با تمرین همواره نفس خود را عادت دهد که از هر امر مشکلی با گشاده‌رویی استقبال کند و سختی‌ها و ناملایمات را به کام خود هم‌چون عسل شیرین سازد. برای آگاهی بیشتر به صفحات 767 - 773 کتاب معراج‌السعاده مراجعه نمایید. www.morsalat.com
الف) صرف وجود این روحیه در صورتی که بروز عملی نداشته باشد گناه نیست؛ اما ابراز آن دارای اشکال و درجات مختلفی است. برخی از مراتب آن گناه بزرگی است و بعضی از درجات آن چه بسا شخصی را به حد کفر برساند.
ب) برای رهایی از این حالت، باید انسان روحیه تسلیم و رضا را در خود تقویت کند و آن را به صورت ملکه راسخه نفسانی درآورد. حصول این حالت نیز، جز از طریق جهادی جدی در دو عرصه علم و عمل نیست؛ یعنی:
اولاً؛ جهت نظری و فکری انسان باید به خوبی حکمت الهی را درک کند و بداند که از ناحیه پروردگار جز خیر به او نمیرسد و آنچه به نظرش نامطلوب میآید، در باطن خود خیراتی نهفته دارد.
ثانیا؛ با تمرین همواره نفس خود را عادت دهد که از هر امر مشکلی با گشادهرویی استقبال کند و سختیها و ناملایمات را به کام خود همچون عسل شیرین سازد.
برای آگاهی بیشتر به صفحات 767 - 773 کتاب معراجالسعاده مراجعه نمایید.
www.morsalat.com
- [سایر] از نظر شخصیتی انسان کم صبری هستم چگونه می توانم بر این حالت غلبه کنم؟
- [سایر] جوانی هستم مجرد که از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، کاری و غیره مشکلی ندارم و تنها مسأله ای که باعث ناراحتی من می شود کمی صبری است که دارم و باعث می شود که در محیط خانواده گاهی اوقات تندی کنم. لطفا بفرمایید علت این کم صبری من چیست و چگونه درمان می شود؟
- [سایر] اگر شخصی بداند که با ضرر زدن به جسم خود مثل سوزاندن دست یا زخم کردن و ...، در لحظاتی که شهوت بر او غلبه میکند، میتواند از ارتکاب گناه جلوگیری کند، آیا چنین کاری جایز است؟
- [سایر] چگونه بر اضطرابم غلبه کنم؟
- [سایر] چگونه بر سودای بدن غلبه کنیم؟
- [سایر] راه غلبه بر شیطان چگونه است؟
- [سایر] راهکارهای غلبه بر احساسات و تعارفی بودن چیست؟
- [سایر] چگونه می توان بر ترس از مرگ غلبه کرد؟
- [سایر] راهکارهای غلبه بر احساسات و تعارفی بودن چیست؟
- [سایر] چه کنیم تا بر ترس قبل از امتحان غلبه کنیم؟
- [آیت الله بروجردی] اگر شک کند که آبیاری با آب باران و آب دلو به یک اندازه بوده یا آب باران غلبه داشته، میتواند از نصف آن ده یک و از نصف دیگر آن بیست یک بدهد و نیز اگر شک کند که هر دو به یک اندازه بوده، یا آبیاری با دلو غلبه داشته، میتواند زکات تمام آن را بیست یک بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر گندم و جو و خرما و انگور ، هم از آب باران مشروب شود و هم از آب دلو و مانند آن استفاده کند ، چنانچه طوری باشد که بگویند آبیاریبا دلو و مانند آن غلبه داشته ، زکوه آن بیست یک است و اگر بگویند آبیاری با آب نهر و باران غلبه داشته ، زکوه آن ده یک است ؛ بلکه اگر نگویند آب باران و نهر غلبه داشته ولی آبیاری با آب باران و نهر بیشتر از آب دلو و مانند آب باشد ، بنابر احتیاط واجب زکوه آن ده یک می باشد . و اگر عرفأ بگویند با هر دو آبیاری شده ، زکوه آن سه چهلم است .
- [آیت الله بروجردی] اگر گندم و جو و خرما و انگور، هم از آب باران مشروب شود و هم از آب دلو و مانند آن استفاده کند، چنانچه طوری باشد که بگویند آبیاری با دلو و مانند آن غلبه داشته، زکات آن بیست یک است و اگر بگویند آبیاری با آب نهر و باران غلبه داشته، زکات آن ده یک است، بلکه اگر نگویند آب باران و نهر غلبه داشته ولی آبیاری با آب باران و نهر بیشتر از آب دلو و مانند آن باشد، بنا بر احتیاط واجب زکات آن ده یک میباشد.
- [امام خمینی] اگر گندم و جو و خرما و انگور هم از آب باران مشروب شود و هم از آب دلو و مانند آن استفاده کند، چنانچه طوری باشد که بگویند آبیاری با دلو و مانند آن غلبه داشته زکات آن بیست یک است، و اگر بگویند آبیاری با آب نهر و باران غلبه داشته زکات آن ده یک است بلکه اگر نگویند آب باران و نهر غلبه داشته ولی آبیاری با آب باران و نهر بیشتر از آب دلو و مانند آن باشد بنابر احتیاط زکات آن ده یک می باشد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر گندم، جو، خرما و انگور، هم از آب باران آبیاری شود و هم از آب دلو و مانند آن استفاده کند، چنانچه به گونهای باشد که بگویند آبیاری با دلو و مانند آن غلبه داشته، زکات آن (یک بیستم) است و اگر بگویند آبیاری با آب نهر و باران غلبه داشته، زکات آن (یک دهم) است؛ بلکه اگر نگویند آب باران و نهر غلبه داشته ولی آبیاری با آب باران و نهر بیشتر از آب دلو و مانند آن باشد، بنابر احتیاط مستحب زکات آن (یک دهم) است.
- [آیت الله مظاهری] به سیّدی که معصیت کار است، اگر خمس دادن کمک به معصیت او باشد، نمیشود خمس داد و به سیّدی هم که آشکارا معصیت میکند، گرچه دادن خمس کمک به معصیت او نباشد. نباید خمس بدهند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر جلوگیری از معصیت توقّف داشته باشد بر اینکه دست معصیت کار را بگیرد یا اورا از محلّ معصیت بیرون کند یا در آلتی که به آن معصیت می کند تصرّف کند جایز است ، بلکه واجب است عمل کند .
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر شک کند که آبیاری با آب باران و آب دلو به یک اندازه بوده یا آب باران غلبه داشته، میتواند از نصف آن ده یک، و از نصف دیگر آن، بیست یک بدهد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] : در بین اعضاء وضو تنها جای مسح باید خشک باشد و خشک بودن بقیّه اعضاء لازم نیست. ولی اگر جای مسح نیز مختصری رطوبت داشته باشد بطوری که آب دست هنگام مسح بر آن غلبه کند اشکال ندارد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر جلوگیری از معصیت با گرفتن دست گناهکار یا حائل شدن بین او و گناه یا خارج کردن او از محل ارتکاب معصیت یا گرفتن ابزار گناه ممکن باشد، واجب است بدان عمل شود.