افساد و ایجاد کینه و دشمنی بین مردم، مخالف دستور دین مبین اسلام است؛ زیرا اسلام به دوستی و مودّت و رفت و آمد و هدیه و عاریه دادن و نهی از غیبت و سوءظنّ و نمّامی و هر چه که موجب فساد و تفرقه و کینه و دشمنی است سفارش نموده است. اصلاح ذات البین ضدّ افساد، اصلاح ذات البین است که دلیل شرافت و طبع بلند انسان است و اگر کسی موّفق شود بین دو نفر یا دو فامیل آشتی و الفت (به جای قهر و کینه) ایجاد کند ثواب اخروی و نیز لذّت در دنیا را دارد. خداوند تبارک و تعالی می فرماید: (فَاتَّقُوا اللّهَ وَ أَصْلِحُوا ذاتَ بَیْنِکُمْ)؛[1] پس از خدا بترسید و میان خویش را اصلاح کنید. رسول خدا(صلی الله علیه وآله) نیز می فرماید: افضل الصدقه اصلاح ذات البین[2]؛ بهترین صدقات، اصلاح میان مردم است. از بعضی روایات استفاده می شود که چنانچه اصلاح بین مردم نیاز به صرف مال دارد انجام دهید؛ هم چنان که امام صادق(علیه السلام) به مفضل می فرماید: اذا رأیت بین اثنین من شیعتنا منازعة فافتدها من مالی[3]؛ هرگاه میان دو نفر از شیعیان ما نزاعی دیدی، از مال من فدیه بده (و آنان را آشتی بده). گاهی بین دو نفر بر سر مال جزئی اختلاف رخ می دهد؛ مثلا به خاطر کرایه ی تاکسی؛ یا جنسی خریده، مشتری می گوید پول دادم و فروشنده می گوید ندادی؛ چه مانعی دارد انسان مؤمن آن پول را بدهد تا نزاع خاتمه یابد، یا این که اگر دو نفر با هم قهرند و یا اختلاف دارند، شما آنها را (حتی بدون اطلاع همدیگر) به شام دعوت کنی و آنها را آشتی دهی. از جاهایی که دروغ جایز است، در اصلاح ذات البین است. امام صادق(علیه السلام)به معاویه بن عمّار فرمود: المصلح لیس بکاذب،؛[4] کسی که بین دو نفر اصلاح می کند، دروغگو نیست. (اگر چه بر خلاف واقع حرف بزند) یعنی موضوعاً از دروغ خارج است. پی نوشتها: [1]. سوره ی انفال، آیه ی 1. [2]. جامع السعادات، ج 2، ص 216. [3]. همان. [4]. همان، ص 216 منبع: دروس اخلاق اسلامی، سید محمد علی جزایری (آل غفور)، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه
افساد و ایجاد کینه و دشمنی بین مردم، مخالف دستور دین مبین اسلام است؛ زیرا اسلام به دوستی و مودّت و رفت و آمد و هدیه و عاریه دادن و نهی از غیبت و سوءظنّ و نمّامی و هر چه که موجب فساد و تفرقه و کینه و دشمنی است سفارش نموده است.
اصلاح ذات البین
ضدّ افساد، اصلاح ذات البین است که دلیل شرافت و طبع بلند انسان است و اگر کسی موّفق شود بین دو نفر یا دو فامیل آشتی و الفت (به جای قهر و کینه) ایجاد کند ثواب اخروی و نیز لذّت در دنیا را دارد.
خداوند تبارک و تعالی می فرماید:
(فَاتَّقُوا اللّهَ وَ أَصْلِحُوا ذاتَ بَیْنِکُمْ)؛[1] پس از خدا بترسید و میان خویش را اصلاح کنید.
رسول خدا(صلی الله علیه وآله) نیز می فرماید:
افضل الصدقه اصلاح ذات البین[2]؛ بهترین صدقات، اصلاح میان مردم است.
از بعضی روایات استفاده می شود که چنانچه اصلاح بین مردم نیاز به صرف مال دارد انجام دهید؛ هم چنان که امام صادق(علیه السلام) به مفضل می فرماید:
اذا رأیت بین اثنین من شیعتنا منازعة فافتدها من مالی[3]؛ هرگاه میان دو نفر از شیعیان ما نزاعی دیدی، از مال من فدیه بده (و آنان را آشتی بده).
گاهی بین دو نفر بر سر مال جزئی اختلاف رخ می دهد؛ مثلا به خاطر کرایه ی تاکسی؛ یا جنسی خریده، مشتری می گوید پول دادم و فروشنده می گوید ندادی؛ چه مانعی دارد انسان مؤمن آن پول را بدهد تا نزاع خاتمه یابد، یا این که اگر دو نفر با هم قهرند و یا اختلاف دارند، شما آنها را (حتی بدون اطلاع همدیگر) به شام دعوت کنی و آنها را آشتی دهی. از جاهایی که دروغ جایز است، در اصلاح ذات البین است. امام صادق(علیه السلام)به معاویه بن عمّار فرمود:
المصلح لیس بکاذب،؛[4] کسی که بین دو نفر اصلاح می کند، دروغگو نیست.
(اگر چه بر خلاف واقع حرف بزند) یعنی موضوعاً از دروغ خارج است.
پی نوشتها:
[1]. سوره ی انفال، آیه ی 1.
[2]. جامع السعادات، ج 2، ص 216.
[3]. همان.
[4]. همان، ص 216
منبع: دروس اخلاق اسلامی، سید محمد علی جزایری (آل غفور)، مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه
- [سایر] آیا برای تشکیل مجلس عزا از طرف ائمه اطهار (علیهم السلام) توصیه ای وارد شده است؟
- [سایر] آیا ائمه اطهار (علیهم السلام) علم غیب می دانستند؟
- [سایر] آیا ائمه اطهار (علیهم السلام) از جهت علم برابر هستند؟
- [سایر] وجود ائمه اطهار علیهم السلام چگونه اثبات می شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا دست کشیدن به اسامی انبیاء علیهم السّلام نیز حکم اسامی ائمّه ی اطهار علیهم السّلام را دارد؟
- [سایر] آیا ائمه اطهار علیهم السلام از مهدی موعود علیه السلام خبر داده اند؟
- [سایر] چگونه باید زندگی کرد که شفاعت ائمه اطهار(علیهم السلام) شامل حالمان شود؟
- [آیت الله سیستانی] اگر به ائمه اطهار علیهم السلام قسم بخوریم و آن قسم را بشکنیم حکمش چیست؟
- [سایر] آیا ائمه اطهار علیهم السّلام به جز امیر المؤمنین علیه السّلام هم دارای «اصحاب سرّ» بوده اند؟
- [سایر] آیات مربوط به شفاعت ائمه اطهار(علیهم السلام) را بیان کنید.
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن جلوتر از قبر پیغمبر و ایمه اطهار علیهم السلام در صورتی که هتک باشد حرام و باطل است و همچنین در غیر این صورت بنابر احتیاط واجب ولی اگر در نماز چیزی مانند دیوار بین او و قبر مطهر باشد اشکال ندارد و فاصله شدن صندوق شریف و ضریح و پارچه ای که روی ان افتاده کافی نیست
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه کسی به خدا یا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا فاطمه زهرا علیها السلام ناسزا گوید یا با یکی از اینها دشمنی داشته باشد و یا یکی از ائمه علیهم السلام یا غیر آنها را خدا بداند کافر است.
- [آیت الله سیستانی] اگر بخواهد خبری را که دلیلی بر حجیت او ندارد و نمیداند راست است یا دروغ نقل کند بنا بر احتیاط واجب باید به نحو نقل بگوید، و آن را به پیامبر و ائمه علیهم السلام مستقیماً نسبت ندهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر دروغی را که دیگری ساخته عمداً به خدا و پیغمبر و ائمه علیهم السلام نسبت دهد بنا بر احتیاط لازم روزهاش باطل میشود، ولی اگر از قول کسی که آن دروغ را ساخته نقل کند اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر خبری را به اعتقاد این که راست است به خدا یا پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم یا ایمه علیهم السلام نسبت بدهد و بعد بفهمد دروغ بوده روزه اش باطل نمی شود
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا نسبت دهد بنابر احتیاط کفاره جمع که تفصیل ان در مساله پیش گذشت بر او واجب می شود
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا خبری را به دروغ نسبت بدهد اگر چه فورا بگوید دروغ گفتم یا توبه کند روزه او باطل است و نسبت دادن به دروغ به سایر پیغمبران و اوصیای انان علی نبینا و اله و علیهم السلام بنابر احتیاط واجب روزه را باطل می کند مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال که در این صورت روزه اش باطل است و همچنین است نسبت دادن به دروغ به حضرت زهراء علیها السلام مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال و حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم و ایمه علیهم السلام که در این صورت روزه اش باطل است
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی ادّعای نبوّت و پیامبری کند یا به پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا حضرت زهرا علیها السلام دشنام دهد، بر هر کس که بشنود واجب است او را بکشد مگر اینکه بر جان یا مال یا ناموس خود یا مسلمان دیگری بترسد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال و اسم مبارک پیامبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم و ائمّه طاهرین علیهم السلام و حضرت زهرا علیها السلام را به هر زبانی که نوشته شده باشد اگر هتک و بیاحترامی باشد مس نماید.