وجود ائمه(ع) را برایم اثبات نمایید. در اینجا باید به دو نکته توجه کرد، اول اینکه این بحث از جهتی بحثی تاریخی است و دیگر این که ازجهتی نیز بحثی عقلی است؛ یعنی آنجا که به ضرورت وجود امام مربوط می شود. در مورد بحث اول باید گفت که تاریخ به صورت متواتر و یقین آور از افرادی سخن میگید که به نحوی عهده دار هدایت و ارشاد انسان در زمینه دینی و دنیایی بوده اند و از سخنانی که پیامبر در مورد آنان گفته حرف می زند، که با مراجعه به فرمایش های پیامبر اکرم(ص) که خبر از جانشینان خود می دهد ونیز آیاتی که از صفات اولیاء و رهبران مؤمنین سخن می گوید، می بینیم که از وجود افرادی که عهده دار سرپرستی مسلمانان اند خبر می دهد.و با توجه به روایاتی که از پیامبر اکرم(ص) ذیل ایات آمده می توان به مشخصات و نام های آنان پی برد؛ آیاتی مانند آیه ولایت (مائده، آیات 55-56)، آیه ابلاغ (مائده، آیه 67)، آیه اکمال دین (مائده، آیه 3) و نیز احادیثی مانند حدیث غدیر، حدیث منزلت، حدیث ثقلین، حدیث جابر بن عبدالله انصاری که برخی از اینان بر ولایت حضرت علی(ع) دلالت دارد و برخی نیز از همه امامان(ع) به نام یاد کرده است. در مورد بحث دوم که بحثی عقلی است و در مورد ضرورت وجود امام است در ابتدا چند مقدمه را باید مطرح کنیم تا مطلب روشن و واضح گردد: 1. تحقق یافتن هدف از آفرینش انسان که رسیدن او به سعادت دنیوی و اخروی است منوط به راهنمایی به وسیله وحی است و حکمت الهی اقتضاء می کند که پیامبرانی را مبعوث نماید تا راه سعادت دنیا و آخرت را به بشر بیاموزند و نیز به تربیت افراد مستعد بپردازند تا این مسیر را بشر به راحتی تا سرانجام طی کند. 2. دین اسلام، دینی همگانی و جاودانی و نسخ ناشدنی است و بعد از پیامبر اسلام(ص) پیامبری نخواهد آمد و ختم نبوت در صورتی با حکمت بعثت انبیاء وفق می یابد که آخرین شریعت آسمانی، پاسخ گوی همه نیازهای بشر باشد و بقاء آن تا پایان جهان تضمین شده باشد. 3. در هر شرایطی بشر با نیازها و خواسته هایی رو به رو می وشد که باید به نحوی آنها برآورده و جواب داده شود و این پاسخگویی باید تا رسیدن به سر منزل مقصود و سعدت ابدی ادامه یابد. بنابراین بعد از پیامبر(ص) باید افرادی باشند تا در دوره های مختلف و حساس زندگی بشری او را راهنمایی کنند تا در ورطه هلاکت و نابودی گرفتار نیاید.(ر.ک: آموزش عقاید، مصباح یزدی، صص 304-305) جهت مطالعه بیشتر ر.ک: 1. آموزش عقید، مصباح یزدی 2. همراه با راستگویان، دکتر سید محمد تیجانی سماوی، ترجمه سید محمد جواد مهری 3. آنگاه هدایت شدم، دکتر سید محمد تیجانی سماوی، ترجمه سید محمد جواد مهری.
وجود ائمه(ع) را برایم اثبات نمایید.
در اینجا باید به دو نکته توجه کرد، اول اینکه این بحث از جهتی بحثی تاریخی است و دیگر این که ازجهتی نیز بحثی عقلی است؛ یعنی آنجا که به ضرورت وجود امام مربوط می شود.
در مورد بحث اول باید گفت که تاریخ به صورت متواتر و یقین آور از افرادی سخن میگید که به نحوی عهده دار هدایت و ارشاد انسان در زمینه دینی و دنیایی بوده اند و از سخنانی که پیامبر در مورد آنان گفته حرف می زند، که با مراجعه به فرمایش های پیامبر اکرم(ص) که خبر از جانشینان خود می دهد ونیز آیاتی که از صفات اولیاء و رهبران مؤمنین سخن می گوید، می بینیم که از وجود افرادی که عهده دار سرپرستی مسلمانان اند خبر می دهد.و با توجه به روایاتی که از پیامبر اکرم(ص) ذیل ایات آمده می توان به مشخصات و نام های آنان پی برد؛ آیاتی مانند آیه ولایت (مائده، آیات 55-56)، آیه ابلاغ (مائده، آیه 67)، آیه اکمال دین (مائده، آیه 3) و نیز احادیثی مانند حدیث غدیر، حدیث منزلت، حدیث ثقلین، حدیث جابر بن عبدالله انصاری که برخی از اینان بر ولایت حضرت علی(ع) دلالت دارد و برخی نیز از همه امامان(ع) به نام یاد کرده است.
در مورد بحث دوم که بحثی عقلی است و در مورد ضرورت وجود امام است در ابتدا چند مقدمه را باید مطرح کنیم تا مطلب روشن و واضح گردد:
1. تحقق یافتن هدف از آفرینش انسان که رسیدن او به سعادت دنیوی و اخروی است منوط به راهنمایی به وسیله وحی است و حکمت الهی اقتضاء می کند که پیامبرانی را مبعوث نماید تا راه سعادت دنیا و آخرت را به بشر بیاموزند و نیز به تربیت افراد مستعد بپردازند تا این مسیر را بشر به راحتی تا سرانجام طی کند.
2. دین اسلام، دینی همگانی و جاودانی و نسخ ناشدنی است و بعد از پیامبر اسلام(ص) پیامبری نخواهد آمد و ختم نبوت در صورتی با حکمت بعثت انبیاء وفق می یابد که آخرین شریعت آسمانی، پاسخ گوی همه نیازهای بشر باشد و بقاء آن تا پایان جهان تضمین شده باشد.
3. در هر شرایطی بشر با نیازها و خواسته هایی رو به رو می وشد که باید به نحوی آنها برآورده و جواب داده شود و این پاسخگویی باید تا رسیدن به سر منزل مقصود و سعدت ابدی ادامه یابد.
بنابراین بعد از پیامبر(ص) باید افرادی باشند تا در دوره های مختلف و حساس زندگی بشری او را راهنمایی کنند تا در ورطه هلاکت و نابودی گرفتار نیاید.(ر.ک: آموزش عقاید، مصباح یزدی، صص 304-305)
جهت مطالعه بیشتر ر.ک:
1. آموزش عقید، مصباح یزدی
2. همراه با راستگویان، دکتر سید محمد تیجانی سماوی، ترجمه سید محمد جواد مهری
3. آنگاه هدایت شدم، دکتر سید محمد تیجانی سماوی، ترجمه سید محمد جواد مهری.
- [سایر] آیا ائمه اطهار (علیهم السلام) علم غیب می دانستند؟
- [سایر] آیا ائمه اطهار (علیهم السلام) از جهت علم برابر هستند؟
- [آیت الله بهجت] آیا دست کشیدن به اسامی انبیاء علیهم السّلام نیز حکم اسامی ائمّه ی اطهار علیهم السّلام را دارد؟
- [سایر] آیا ائمه اطهار علیهم السلام از مهدی موعود علیه السلام خبر داده اند؟
- [سایر] چگونه باید زندگی کرد که شفاعت ائمه اطهار(علیهم السلام) شامل حالمان شود؟
- [سایر] آیا برای تشکیل مجلس عزا از طرف ائمه اطهار (علیهم السلام) توصیه ای وارد شده است؟
- [آیت الله سیستانی] اگر به ائمه اطهار علیهم السلام قسم بخوریم و آن قسم را بشکنیم حکمش چیست؟
- [سایر] آیا ائمه اطهار علیهم السّلام به جز امیر المؤمنین علیه السّلام هم دارای «اصحاب سرّ» بوده اند؟
- [سایر] آیات مربوط به شفاعت ائمه اطهار(علیهم السلام) را بیان کنید.
- [سایر] روش ائمه اطهار (علیهم السلام) در زنده نگه داشتن حماسه عظیم عاشورا چه بود؟
- [آیت الله وحید خراسانی] نماز خواندن جلوتر از قبر پیغمبر و ایمه اطهار علیهم السلام در صورتی که هتک باشد حرام و باطل است و همچنین در غیر این صورت بنابر احتیاط واجب ولی اگر در نماز چیزی مانند دیوار بین او و قبر مطهر باشد اشکال ندارد و فاصله شدن صندوق شریف و ضریح و پارچه ای که روی ان افتاده کافی نیست
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه کسی به خدا یا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا فاطمه زهرا علیها السلام ناسزا گوید یا با یکی از اینها دشمنی داشته باشد و یا یکی از ائمه علیهم السلام یا غیر آنها را خدا بداند کافر است.
- [آیت الله سیستانی] اگر بخواهد خبری را که دلیلی بر حجیت او ندارد و نمیداند راست است یا دروغ نقل کند بنا بر احتیاط واجب باید به نحو نقل بگوید، و آن را به پیامبر و ائمه علیهم السلام مستقیماً نسبت ندهد.
- [آیت الله سیستانی] اگر دروغی را که دیگری ساخته عمداً به خدا و پیغمبر و ائمه علیهم السلام نسبت دهد بنا بر احتیاط لازم روزهاش باطل میشود، ولی اگر از قول کسی که آن دروغ را ساخته نقل کند اشکال ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر خبری را به اعتقاد این که راست است به خدا یا پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم یا ایمه علیهم السلام نسبت بدهد و بعد بفهمد دروغ بوده روزه اش باطل نمی شود
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار دروغی را به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا نسبت دهد بنابر احتیاط کفاره جمع که تفصیل ان در مساله پیش گذشت بر او واجب می شود
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر روزه دار به گفتن یا به نوشتن یا به اشاره و مانند اینها به خدا و پیغمبر صلی الله علیه واله وسلم و ایمه معصومین علیهم السلام عمدا خبری را به دروغ نسبت بدهد اگر چه فورا بگوید دروغ گفتم یا توبه کند روزه او باطل است و نسبت دادن به دروغ به سایر پیغمبران و اوصیای انان علی نبینا و اله و علیهم السلام بنابر احتیاط واجب روزه را باطل می کند مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال که در این صورت روزه اش باطل است و همچنین است نسبت دادن به دروغ به حضرت زهراء علیها السلام مگر این که ان نسبت برگردد به خداوند متعال و حضرت رسول صلی الله علیه واله وسلم و ایمه علیهم السلام که در این صورت روزه اش باطل است
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی ادّعای نبوّت و پیامبری کند یا به پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا حضرت زهرا علیها السلام دشنام دهد، بر هر کس که بشنود واجب است او را بکشد مگر اینکه بر جان یا مال یا ناموس خود یا مسلمان دیگری بترسد.
- [آیت الله مظاهری] کسی که وضو ندارد، حرام است اسم خداوند متعال و اسم مبارک پیامبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم و ائمّه طاهرین علیهم السلام و حضرت زهرا علیها السلام را به هر زبانی که نوشته شده باشد اگر هتک و بیاحترامی باشد مس نماید.