در آیات و روایات با سخن چینی چگونه برخورد کرده اند؟
سخن چنینی، نوعی افشای سرّ و پرده دری و از صفات خبیثه و بسیار پست است و از آن تعبیر به سعایت هم می شود، که موجب کینه و عداوت و دشمنی، بین دو فامیل، یا دو رفیق و یا زن و شوهر می شود. خداوند تبارک و تعالی می فرماید: (وَیْلٌ لِکُلِّ هُمَزَة لُمَزَة);[1] وای بر هر عیب جو (و سخن چین) و طعنه زن. هم چنین می فرماید: (هَمّاز مَشّاء بِنَمِیم مَنّاع لِلْخَیْرِ مُعْتَد أَثِیم);[2] سخن چین و عیب جو، مانع خیر، و ستمگر و گناهکار است. رسول خدا(صلی الله علیه وآله) نیز می فرماید: لا یدخل الجنة نمّام[3]; سخن چین به بهشت نمی رود. هم چنین می فرماید: الا انبئکم بشرارکم؟ قالوا بلی یا رسول الله قال المشّاؤن بالنمیمة، المفرّقون بین الاحبّه، الباغون للبراء المعایب[4]; می خواهید شما را به بدترین شما آگاه کنم؟ عرض کردند: بلی، یا رسول الله. فرمود: آنان که به سخن چینی می روند و میان دوستان جدایی می افکنند و برای پاکان عیب جویی می کنند. پس باید کسی را که از دیگران بدگویی و سخن چینی می کند، نهی از منکر نمود. -------------------------------------------------------------------------------- [1]. سوره ی همزه، آیه ی 1. [2]. سوره ی قلم، آیه ی 11. [3]. جامع السعادات، ج 2، ص 212. [4]. همان.
عنوان سوال:

در آیات و روایات با سخن چینی چگونه برخورد کرده اند؟


پاسخ:

سخن چنینی، نوعی افشای سرّ و پرده دری و از صفات خبیثه و بسیار پست است و از آن تعبیر به سعایت هم می شود، که موجب کینه و عداوت و دشمنی، بین دو فامیل، یا دو رفیق و یا زن و شوهر می شود.
خداوند تبارک و تعالی می فرماید:
(وَیْلٌ لِکُلِّ هُمَزَة لُمَزَة);[1] وای بر هر عیب جو (و سخن چین) و طعنه زن.
هم چنین می فرماید:
(هَمّاز مَشّاء بِنَمِیم مَنّاع لِلْخَیْرِ مُعْتَد أَثِیم);[2] سخن چین و عیب جو، مانع خیر، و ستمگر و گناهکار است.
رسول خدا(صلی الله علیه وآله) نیز می فرماید:
لا یدخل الجنة نمّام[3]; سخن چین به بهشت نمی رود.
هم چنین می فرماید:
الا انبئکم بشرارکم؟ قالوا بلی یا رسول الله قال المشّاؤن بالنمیمة، المفرّقون بین الاحبّه، الباغون للبراء المعایب[4]; می خواهید شما را به بدترین شما آگاه کنم؟ عرض کردند: بلی، یا رسول الله. فرمود: آنان که به سخن چینی می روند و میان دوستان جدایی می افکنند و برای پاکان عیب جویی می کنند.
پس باید کسی را که از دیگران بدگویی و سخن چینی می کند، نهی از منکر نمود.
--------------------------------------------------------------------------------
[1]. سوره ی همزه، آیه ی 1.
[2]. سوره ی قلم، آیه ی 11.
[3]. جامع السعادات، ج 2، ص 212.
[4]. همان.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین