وسوسۀ گناه مانند خود گناه یک نوع مریضی است که نجات از آن (مانند هر بیماری دیگر) دارای دو مرحلۀ پیش گیری و درمان است: در مرحلۀ پیش گیری از وسوسۀ گناه باید توجه داشت، شخص با تقویت رابطه خود با خداوند و داشتن توسّلات به اهل بیت (ع) مستمر می تواند زمینه های وسوسۀ گناه را از بین ببرد؛ چنان که با در نظر گرفتن آثار بد گناهان نیز می توان از وسوسۀ گناه جلوگیری به عمل آورد. در مورد درمان وسوسۀ گناه نیز می توان گفت گناه تا زمانی که در مرحلۀ وسوسه است درمان آن آسان تر است؛ زیرا در این مرحله همان گونه که شیطان با ابزار شهوت،خیال و وهم، انسان را به سمت گناه می خواند و وسوسه می کند؛ در مقابل، فرشتگان الاهی نیز با استفاده از ابزاری مانند فطرت توحیدی و عقل، انسان را به سمت پاکی و طهارت دعوت می کنند؛ در این مرحله اگر شخص حقیقتاً از ذات متعالی خداوند استمداد کند و به انوار مقدسه پیامبر و اهل بیت (علیهم السلام) متوسل شود می تواند بر وسوسه های شیطانی پیروز گردد. ضمن این که خواندن دعاهایی که ائمه (سلام الله علیهم) به اصحاب تعلیم داده اند در این زمینه مفید است؛ این دعاها در کتب ادعیه مذکور است؛ مرحوم شیخ عباس قمی نیز در کتاب مفاتیح الجنان برخی را در عناوینی ذکر نموده است: 1.نماز حدیث نفس؛ از حضرت صادق (علیه السلام) روایت شده که نیست هیچ مؤمنی که بر او چهل صباح بگذرد مگر عارض شود او را حدیث نفس پس هر گاه او را حدیث نفس عارض شود دو رکعت نماز گذارد و پناه برد به خدا از آن. و شکایت کرد حضرت آدم (علیه السلام) به سوی خداوند عز و جل از حدیث نفس پس جبرئیل نازل شد و گفت:بگو لا حول و لا قوة إلا بالله، این ذکر را گفت و حدیث نفس از او بر طرف شد . روایت شده که برای دفع وسوسه شیطان هنگامی که در سینه ات شکی پیدا شد، بگو: هو الاول و الاخر و الظاهر و الباطن و هو بکل شیء علیم[1]. 2. دعا به جهت دفع وسوسه شیطان. 3. دعای دفع شر ابلیس. 4) مناجات استعاذه و پناه بردن به خدا.[2] پی نوشتها: [1] حدید، 3. [2] شیخ عباس قمی، مفاتیح الجنان. http://farsi.islamquest.net
وسوسۀ گناه مانند خود گناه یک نوع مریضی است که نجات از آن (مانند هر بیماری دیگر) دارای دو مرحلۀ پیش گیری و درمان است:
در مرحلۀ پیش گیری از وسوسۀ گناه باید توجه داشت، شخص با تقویت رابطه خود با خداوند و داشتن توسّلات به اهل بیت (ع) مستمر می تواند زمینه های وسوسۀ گناه را از بین ببرد؛ چنان که با در نظر گرفتن آثار بد گناهان نیز می توان از وسوسۀ گناه جلوگیری به عمل آورد.
در مورد درمان وسوسۀ گناه نیز می توان گفت گناه تا زمانی که در مرحلۀ وسوسه است درمان آن آسان تر است؛ زیرا در این مرحله همان گونه که شیطان با ابزار شهوت،خیال و وهم، انسان را به سمت گناه می خواند و وسوسه می کند؛ در مقابل، فرشتگان الاهی نیز با استفاده از ابزاری مانند فطرت توحیدی و عقل، انسان را به سمت پاکی و طهارت دعوت می کنند؛ در این مرحله اگر شخص حقیقتاً از ذات متعالی خداوند استمداد کند و به انوار مقدسه پیامبر و اهل بیت (علیهم السلام) متوسل شود می تواند بر وسوسه های شیطانی پیروز گردد.
ضمن این که خواندن دعاهایی که ائمه (سلام الله علیهم) به اصحاب تعلیم داده اند در این زمینه مفید است؛ این دعاها در کتب ادعیه مذکور است؛ مرحوم شیخ عباس قمی نیز در کتاب مفاتیح الجنان برخی را در عناوینی ذکر نموده است:
1.نماز حدیث نفس؛ از حضرت صادق (علیه السلام) روایت شده که نیست هیچ مؤمنی که بر او چهل صباح بگذرد مگر عارض شود او را حدیث نفس پس هر گاه او را حدیث نفس عارض شود دو رکعت نماز گذارد و پناه برد به خدا از آن. و شکایت کرد حضرت آدم (علیه السلام) به سوی خداوند عز و جل از حدیث نفس پس جبرئیل نازل شد و گفت:بگو لا حول و لا قوة إلا بالله، این ذکر را گفت و حدیث نفس از او بر طرف شد .
روایت شده که برای دفع وسوسه شیطان هنگامی که در سینه ات شکی پیدا شد، بگو: هو الاول و الاخر و الظاهر و الباطن و هو بکل شیء علیم[1].
2. دعا به جهت دفع وسوسه شیطان.
3. دعای دفع شر ابلیس.
4) مناجات استعاذه و پناه بردن به خدا.[2]
پی نوشتها:
[1] حدید، 3.
[2] شیخ عباس قمی، مفاتیح الجنان.
http://farsi.islamquest.net
- [سایر] چه جور می شود جلوی وسوسۀ گناه را فوری گرفت؟
- [سایر] چه جور می شود فوراً جلوی وسوسه گناه را گرفت؟
- [سایر] چگونه در مقابل وسوسه های گناه، خود را از آلودگی حفظ کنیم؟
- [آیت الله خامنه ای] در جایی می دیدم که توبه از گناه، واجب فوری است. آیا این جمله درست است؟ معنای دقیق آن چیست؟
- [سایر] فوری فوری فوری فوری چطورفیلم برنامه سفربه زنجان را تهیه کنم ممنون اگهلطف کنید سریع جواب بدید من کارمند نمی تونم درآن ساعت بیام دارالقرآن ممنون حاج آقا
- [سایر] باسلام حکمت اینکه یکی از دلایل ظهور پر شدن جهان از ظلم و جور هست،از اون طرف هم ما باید گناه نکنیم چیه؟
- [سایر] شکی نداریم که شیطان انسان را وسوسه میکند، اما بزرگترین وسوسه شیطان بر چه کاری است؟
- [سایر] سلام استاد 1)مااین تصورروداریم که حضورشما فقط یکبار توهفته توپارک ملت شدیدا کمه، شماچطور؟؟ 2)یه وقتایی یه کارای مباح به دلمون الهام میشه ومیفثه که ممکنه اخرش گناه باشه یا ثواب چطورتشخیص بدیم وسوسه است یاچیزدیگه؟؟
- [آیت الله سبحانی] آیا خیار فوری است؟
- [سایر] در (مفاتیح الجنان) در اعمال روز جمعه روایتی آمده که امام کاظم(ع) فرمود: (هر که یک انار روز جمعه ناشتا بخورد، تا چهل روز دلش را نورانی گرداند و اگر دو تا بخورد تا هشتاد روز و اگر سه انار بخورد تا صد و بیست روز و وسوسه شیطان را از او دور میکند و هر که وسوسه شیطان از او دور گردد معصیت خدا نکند و داخل بهشت شود)؛ آیا این روایت و امثال آن سند صحیحی دارند؟ و اگر آری، به راستی این روایات چه میخواهند بگویند؟ مگر با خوردن سه انار وسوسه قوی شیطان و هوای نفس تمام میشود؟!
- [آیت الله مکارم شیرازی] به جا آوردن کفاره واجب فوری نیست ولی نباید طوری باشد که بگویند کوتاهی می کند.
- [آیت الله مظاهری] حقّ شفعه فوری است و چنانکه شریک بدون عذر آن را تأخیر بیندازد، دیگر نمیتواند اخذ به شفعه کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] کسی که در کارهای وضو یا شرایط آن؛ مثل پاک بودن آب، خیلی شک میکند، چنانچه به حد وسوسه برسد، باید به شک خود اعتنا نکند.
- [آیت الله مظاهری] اگر چیزی از حمد و سوره و ذکرهای نماز را عمداً یا احتیاطاً چند مرتبه بگوید اشکال ندارد ولی اگر به خاطر وسوسه باشد جایز نیست.
- [آیت الله بهجت] تکرار مسح موجب بطلان وضو نیست خصوصا اگر برای رعایت احتیاط باشد، مگر آن که از روی تشریع یا وسوسه باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] تکرار کردن آیات حمد و سوره یا ذکرهای رکوع و سجود و تسبیحات برای ثواب یا برای احتیاط مانعی ندارد، اما اگر به خاطر وسوسه باشد اشکال دارد.
- [آیت الله مظاهری] اگر کلمهای را نداند باید یاد بگیرد و چنانچه دو جور یا بیشتر بخواند نمازش باطل است.
- [آیت الله جوادی آملی] .هر گاه واجب فوری در بین باشد؛ مانند نجات کسی که در معرض خطر است و پاک کردن مسجدی که متنجّس شد و ادای دّیّن طلبکاری که مهلت نمیدهد و در تمام این موارد, وقت نماز وسیع است، باید آنها را قبل از نماز انجام دهد و بعد نماز بخواند و اگر نماز را بر آن ها مقدّم داشت، گناه کرده؛ ولی نماز او صحیح است. چنانچه وقت نماز تنگ باشد، اول, نماز را به پا دارد، سپس آن واجبها را انجام دهد.
- [آیت الله اردبیلی] حقّ به هم زدن عقد در موارد نام برده غیر از مورد عنّین بودن مرد، فوری است؛ پس اگر زن یا مرد بر یکی از عیوب ذکر شده اطّلاع پیدا کند و عقد را به هم نزند، بنابر احتیاط واجب حقّ او ساقط میشود، مگر این که به اصل حق فسخ یا به فوریّت آن جاهل بوده باشد که در این صورت پس از آگاهی و اطّلاع، باز هم حقّ فسخ او فوری است.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] کسی که در کارهای وضو و شرائط آن مثل پاک بودن آب و غصبی نبودن آن خیلی شک می کند اگر به حد وسوسه برسد باید به شک خود اعتنا نکند.