کسی در این جهت شک ندارد که مدیریت فعلی جامعه اسلامی، آرمانی و کاملا مطلوب نیست، اما این سخن به معنای غلط بودن صددرصد آن و لزوم جانشینی آن با شیوهای دیگر از مدیریت نیست، زیرا ما مسلمان و پیرو ائمه اطهار سلام الله علیهم اجمعین هستیم و زندگی و حکومت ایشان الگوی زندگی و حکومت ماست. با مرور کوتاهی به تاریخ حکومت علی علیه السلام این حقیقت روشن میشود که حکومت آن حضرت هم با اینکه سرمشق حکومت اسلامی بود تا چه اندازه با مشکلات و نابسامانی ها مواجه بود. خیانتِ کارگزاران حکومتی، جنگ منافقان، خیانت عوامل حکومت و صدها مورد از این قبیل، نشان میدهد که تخلف از قوانین اسلامی، در درون حکومت علی علیه السلام تا چه اندازه زیاد بوده است. حال از حکومتی که امامت آن بر عهده معصوم نیست و مجریان آن در سطوح پایین، آشنایی کافی با قوانین اسلامی ندارند و علاوه بر این، مردم آن صدها سال تحت تسلط استکبار زندگی میکرده اند، چه توقعی دارید؟ در عین حال، وقتی که جهات مثبت آن را با جهات منفی آن مقایسه میکنیم، هم از دیدگاه اسلامی و هم با بینش اقتصادی، به ارزش و اهمیت آن پی میبریم. حال، سؤال این است که چگونه میشود یک جمعیت چندین میلیونی را با این شرایط خاص اجتماعی به گونهای اداره کرد که هیچ کارگزار و کارمندی، دست به اعمال خلاف قانون و اسلام نزند؟ تنها راه قضیه، زنده کردن و تقویت ارزشهای اسلامی است و الاّ نظام کنترل، به معنای فعلی، کار چندانی از پیش نخواهد برد. منبع:پیش نیازهای مدیریت اسلامی ، آیت الله محمدتقی مصباح ، قم : موسسه آموزشی امام خمینی 1367
کسی در این جهت شک ندارد که مدیریت فعلی جامعه اسلامی، آرمانی و کاملا مطلوب نیست، اما این سخن به معنای غلط بودن صددرصد آن و لزوم جانشینی آن با شیوهای دیگر از مدیریت نیست، زیرا ما مسلمان و پیرو ائمه اطهار سلام الله علیهم اجمعین هستیم و زندگی و حکومت ایشان الگوی زندگی و حکومت ماست. با مرور کوتاهی به تاریخ حکومت علی علیه السلام این حقیقت روشن میشود که حکومت آن حضرت هم با اینکه سرمشق حکومت اسلامی بود تا چه اندازه با مشکلات و نابسامانی ها مواجه بود. خیانتِ کارگزاران حکومتی، جنگ منافقان، خیانت عوامل حکومت و صدها مورد از این قبیل، نشان میدهد که تخلف از قوانین اسلامی، در درون حکومت علی علیه السلام تا چه اندازه زیاد بوده است. حال از حکومتی که امامت آن بر عهده معصوم نیست و مجریان آن در سطوح پایین، آشنایی کافی با قوانین اسلامی ندارند و علاوه بر این، مردم آن صدها سال تحت تسلط استکبار زندگی میکرده اند، چه توقعی دارید؟ در عین حال، وقتی که جهات مثبت آن را با جهات منفی آن مقایسه میکنیم، هم از دیدگاه اسلامی و هم با بینش اقتصادی، به ارزش و اهمیت آن پی میبریم.
حال، سؤال این است که چگونه میشود یک جمعیت چندین میلیونی را با این شرایط خاص اجتماعی به گونهای اداره کرد که هیچ کارگزار و کارمندی، دست به اعمال خلاف قانون و اسلام نزند؟ تنها راه قضیه، زنده کردن و تقویت ارزشهای اسلامی است و الاّ نظام کنترل، به معنای فعلی، کار چندانی از پیش نخواهد برد.
منبع:پیش نیازهای مدیریت اسلامی ، آیت الله محمدتقی مصباح ، قم : موسسه آموزشی امام خمینی 1367
- [سایر] چگونه میتوان فلسفه نبوت و آمدن انبیاء را درک نمود و در جامعة فعلی نیز کاربرد آن را فهمید؟
- [سایر] چگونه میتوان فلسفه نبوت و آمدن انبیاء را درک نمود و در جامعة فعلی نیز کاربرد آن را فهمید؟
- [سایر] مدیریت علمی و مدیریت فقهی چه تاثیری در حکومت اسلامی دارند؟
- [سایر] تاکنون همسری که مطابق معیارهای مورد نظرم باشد نیافته ام . چگونه باید عمل کنم ؟
- [سایر] در جامعه فعلی فقه پویا کارآمد است یا سنتی؟
- [سایر] در جامعه فعلی فقه پویا کارآمد است یا سنتی؟
- [سایر] دموکراسی یک مکتب است یا شکل و شیوه ای برای اداره ی جامعه؟
- [سایر] پرسش من درباره اصل اولویت در آیهی (النَّبِیُّ أَوْلَی بِالْمُؤْمِنِینَ مِنْ أَنفُسِهِمْ) است؛ یعنی اینکه طبق آیه شریفه، اولویت در مدیریت اسلامی را چگونه میتوان اثبات نمود؟ (ارتباط میان اولویت در آیه با مدیریت اسلامی).
- [سایر] شیوه تدوین قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران چگونه بود؟
- [سایر] جامعه توحیدی در جامعه اسلامی چگونه تشکیل می شود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که در جامعه اسلامی زندگی می کند و از اعتقادات او خبر نداریم، پاک است و جستجو و تفتیش لازم نیست و نیز در جوامع غیر اسلامی چنانچه افرادی باشند که معلوم نباشد مسلمان هستند یا کافر، پاکند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . هر مسلمانی باید سعی کند روش و رفتار و اخلاق او، طبق تعالیم اخلاقی و فقهی اسلام باشد تا هم خودش سعادتمند گردد و هم بر آبروی جامعه اسلامی بیفزاید.
- [آیت الله بهجت] اگر خمس مال حلال مخلوط به حرام را بدهد و بعد بفهمد که مقدار حرام بیشتر از خمس بوده، باید در مقداری که میداند از خمس بیشتر است، به وظیفه فعلی خود عمل نماید و در مقداری که نمیداند و احتمال میدهد، مطابق مسئله قبلی عمل نماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . چون اقتصاد و تجارت جامعه مسلمانان در اثر غفلت هایی که شده و وابسته به بانک ها گردیده است، تا بانک ها وضع خود را با تعالیم اقتصادی اسلامی تطبیق نکرده اند، مسلمانان متمکن با همکاری یکدیگر مؤسسات قرض الحسنه اسلامی تأسیس کنند و این مخالفت علنی با احکام خدا را به اطاعت احکام او مبدل سازند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] خرید و فروش گوشت هایی که از ممالک غیر اسلامی می آورند یا از دست کافر گرفته می شود باطل است، ولی اگر بداند که آنها از حیوانی است که مطابق دستور شرع یا با نظارت مسلمان ذبح شده اشکال ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسب و کار و تلاش برای زندگی از طریق تجارت و زراعت و صنعت و مانند آن برای کسانی که مخارج همسر و فرزند خود را ندارند واجب است، همچنین برای حفظ نظام و تأمین احتیاجات جامعه اسلامی، و در غیر این صورت، مستحب مؤکد است، مخصوصاً برای کمک به فقرا و یا وسعت بخشیدن به زندگی خانواده.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 48 خریدار و فروشنده در تعیین نرخ کالا آزادند، ولی اگر این آزادی در مواردی سبب فساد و اختلال نظام اقتصادی جامعه اسلامی گردد، حاکم شرع در چنین مواردی می تواند تعیین نرخ کند و مردم را به آن ملزم سازد.
- [آیت الله اردبیلی] نیکویی رفتار، منش و حسن سلوک مسلمانان خصوصا عالمان، فرهیختگان و سرشناسان از بهترین وسایل امر به معروف و نهی از منکر است و بر همه واجب است با روش و منش پسندیده خود عملاً جامعه اسلامی را به انجام معروف و ترک منکر رهنمون بسازند.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی دوست داشته باشد که واجبی از واجبات بیارزش یا متروک شود و یا حرامی از محرّمات با ارزش و یا جایی در جامعه باز کند، گرچه در این امر قبیح خود عامل نباشد و تبلیغ نیز برای آن نکند، از نظر قرآن شریف کیفر بزرگی در دنیا و عذاب بزرگی در آخرت دارد، مثلاً کسی که دوست دارد در جامعه اسلامی، چادر جای خود را به بدحجابی و قرضالحسنه جای خود را به قرض ربوی بدهد، و قطعاً اگر توبه نکند، عذاب دردناکی در دنیا و آخرت به سراغ او خواهد آمد.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است در برابر نعمتِ رسیده یا نقمت رفع شده, سجده انجام شود. نعمت, گاهی مادّی است و زمانی معنوی مانند ادای فریضه یا نافله و گاهی سیاسی است و زمانی اجتماعی. نظام اسلامی را تقویت کردن و وحدت جامعه را تأمین نمودن، همگی سجدهّ شکر دارد. صحّت سجده شکر, مشروط به ذکر نیست و فقط نهادن پیشانی به قصد تعظیم پروردگار بر زمین, کافی است. مستحب است که گفته شود: (شکراً للّه).