مصوبات مجمع تشخیص مصلحت تا چه زمانی از اعتبار شرعی و قانونی برخوردار است؟ آیا مجمع تدبیری برای تعیین زمان انقضای مصلحت، اندیشیده است؟
معمولا در مصوبات مجمع مدت مشخصی برای اعتبار آن پیش بینی نشده است امّا با توجه به این که مصوبات مجمع بر اساس مصلحت وضع گردیده و به بقای مصلحت مقیّد و مشروط است، پرسش مطرح شده بسیار به جا می نماید. شورای نگهبان در یک نظریه تفسیری، بر این عقیده است که مجلس شورای اسلامی می تواند پس از گذشت زمان معتدّبه، قانونی خلاف مصوبات مجمع تصویب نماید.[1] بدیهی است این نظریه در صورتی قابل اعمال است که خود مجمع تشخیص مصلحت در زمان تصویب، مدت زمانی را برای اعتبار قانونی آن مشخص نکرده باشد؛ زیرا در این صورت، ملاک اعتبار قانونی آن مصوبه همان زمانی است که در مصوبه معیّن گردیده است و زودتر از آن نمی توان قانونی مغایر وضع نمود. پی نوشت: [1]. به نقل از دکتر سید محمّد هاشمی، پیشین، ج 2، ص 655. منبع: مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیّدحسین هاشمی، ناشر: مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه (1381).
عنوان سوال:

مصوبات مجمع تشخیص مصلحت تا چه زمانی از اعتبار شرعی و قانونی برخوردار است؟ آیا مجمع تدبیری برای تعیین زمان انقضای مصلحت، اندیشیده است؟


پاسخ:

معمولا در مصوبات مجمع مدت مشخصی برای اعتبار آن پیش بینی نشده است امّا با توجه به این که مصوبات مجمع بر اساس مصلحت وضع گردیده و به بقای مصلحت مقیّد و مشروط است، پرسش مطرح شده بسیار به جا می نماید.
شورای نگهبان در یک نظریه تفسیری، بر این عقیده است که مجلس شورای اسلامی می تواند پس از گذشت زمان معتدّبه، قانونی خلاف مصوبات مجمع تصویب نماید.[1]
بدیهی است این نظریه در صورتی قابل اعمال است که خود مجمع تشخیص مصلحت در زمان تصویب، مدت زمانی را برای اعتبار قانونی آن مشخص نکرده باشد؛ زیرا در این صورت، ملاک اعتبار قانونی آن مصوبه همان زمانی است که در مصوبه معیّن گردیده است و زودتر از آن نمی توان قانونی مغایر وضع نمود.
پی نوشت:
[1]. به نقل از دکتر سید محمّد هاشمی، پیشین، ج 2، ص 655.
منبع: مجمع تشخیص مصلحت نظام، سیّدحسین هاشمی، ناشر: مرکز مطالعات و پژوهش های فرهنگی حوزه علمیه (1381).





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین