کتاب [(تجارت)] درباره خرید و فروش، شرایط طرفین معامله [یعنی خریدار و فروشنده] و شرایط عوضین، شرایط عقد؛ یعنی صیغه معامله و همچنین درباره انواع خرید و فروش ها مانند: معامله نقد، معامله نسیه [که جنس، نقد است و پول، مدت دارد] و معامله سلف [که عکس آن است؛ یعنی پیش فروش است. و به دیگر سخن، پول نقد دریافت می شود و جنس، مدت دار است] بحث می شود. البته معامله ای که هم جنس و هم پول، مدت دار باشد، باطل است. همچنین در باب بیع درباره مرابحه، مواضعه و تولید، بحث می شود. مقصود از مرابحه در اینجا آن است که شخص، معامله ای می کند و بعد با گرفتن یک مقدار سود، معامله را به دیگری واگذار می کند. مواضعه، برعکس است؛ یعنی معامله را با مقداری کسر و تحمل ضرر به دیگری واگذار می کند. تولید این است که معامله را بدون سود و زیان به دیگری واگذار نماید.1 (معامله گری) وقتی که شکل کسب و استمرار پیدا می کند، (تجارت) نامیده می شود.2 پی نوشتها: 1 .مرتضی مطهری، آشنایی با علوم اسلامی، ج 3، صص 119 و 120. 2 .مرتضی مطهری، آشنایی با قرآن، ج 3، ص 124. www.irc.ir
تجارت چیست؟
کتاب [(تجارت)] درباره خرید و فروش، شرایط طرفین معامله [یعنی خریدار و فروشنده] و شرایط عوضین، شرایط عقد؛ یعنی صیغه معامله و همچنین درباره انواع خرید و فروش ها مانند: معامله نقد، معامله نسیه [که جنس، نقد است و پول، مدت دارد] و معامله سلف [که عکس آن است؛ یعنی پیش فروش است. و به دیگر سخن، پول نقد دریافت می شود و جنس، مدت دار است] بحث می شود.
البته معامله ای که هم جنس و هم پول، مدت دار باشد، باطل است. همچنین در باب بیع درباره مرابحه، مواضعه و تولید، بحث می شود. مقصود از مرابحه در اینجا آن است که شخص، معامله ای می کند و بعد با گرفتن یک مقدار سود، معامله را به دیگری واگذار می کند. مواضعه، برعکس است؛ یعنی معامله را با مقداری کسر و تحمل ضرر به دیگری واگذار می کند. تولید این است که معامله را بدون سود و زیان به دیگری واگذار نماید.1 (معامله گری) وقتی که شکل کسب و استمرار پیدا می کند، (تجارت) نامیده می شود.2
پی نوشتها:
1 .مرتضی مطهری، آشنایی با علوم اسلامی، ج 3، صص 119 و 120.
2 .مرتضی مطهری، آشنایی با قرآن، ج 3، ص 124.
www.irc.ir
- [سایر] تجارت چیست؟
- [آیت الله خامنه ای] تجارت الکترونیکی
- [سایر] تجارت الکترونیکی بیع است یا معاطات؟ در تجارت الکترونیکی، خیارات راه دارد؟ منابعی جهت بررسی مسأله بدهید؟
- [سایر] تجارت کردن چه فوایدی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا در تجارت الکترونیک خیار مجلس هست؟
- [سایر] تجارت بهتر است یا اجیر دیگران شدن؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] راجع به انحصار تجارت در کالاهای اساسی، فتوای حضرتعالی چیست؟
- [آیت الله سبحانی] آیا نگهداری ظروف نقره برای زینت یا تجارت جایز است؟
- [سایر] در تجارت از چه کارهایی باید پرهیز نمود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] راجع به انحصار تجارت در کالاهای اساسی، فتوای حضرتعالی چیست؟
- [امام خمینی] اگر با عین مالی که برای زکات کنار گذاشته برای خودش تجارت کند صحیح نیست و اگر با اجازه حاکم شرع برای مصلحت زکات تجارت کند تجارت صحیح و نفعش مال زکات است.
- [آیت الله اردبیلی] با عین مالی که برای زکات کنار گذاشته، نمیتواند برای خودش تجارت کند و اگر با اجازه حاکم شرع برای مصلحتِ زکات تجارت کند، اشکال ندارد ولی نفع آن مال مستحقین زکات است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر عامل پس از آنکه سرمایه را برای تجارت تحویل گرفت مدتی در تجارت تأخیر انداخت و سرمایه تلف شد ضامن سرمایه است، علاوه گنه کار هم می باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه عامل در تجارت تعدی و تفریط نکند، ضرر معامله به عهده او نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه قبل از شروع تجارت یا در اثنای آن سرمایه تلف شود مضاربه خودبخود منفسخ می شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر صحرانشین برای زیارت یا حج یا تجارت و مانند اینها مسافرت کند باید نماز را شکسته بخواند
- [آیت الله سبحانی] معمولاً تجارت با سود و زیان همراه است ضرر از سود کم می شود نه از سرمایه.
- [آیت الله بروجردی] اگر صحرانشین برای زیارت یا حج یا تجارت و مانند اینها مسافرت کند، باید نماز را شکسته بخواند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر مالک شرط کرده که تجارت به گونه خاص و به کیفیّتی مخصوص انجام شود، عامل باید رعایت کند امّا در صورتی که شرط و کیفیت خاصی مطرح نشده است عامل باید بطور متعارف و معمول تجارت کند و چنانچه معامله نسیه هم متعارف باشد و قرارداد از آن منصرف نباشد می تواند به صورت نسیه نیز معامله کند.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر کسی معدنی را استخراج کرده و پیش از پرداختن خمس، آن را بفروشد یا با آن تجارت کند و سود برد، چنانچه به اذن ولیّ مسلمین بفروشد و خمس این مواد معدنی را به ذمّه پذیرد، فقط اصل مواد معدنی متعلق خمس است و سود حاصل از فروش و تجارت , متعلق به اوست و خمس ندارد.