بهترین دلیل نبوت عامه این است که خود عقل فتوا میدهد که منِ انسان، در قلمرو زندگی مادی ‌و معنوی خود با همه موجودات ارتباط دارم و در عین حال، نسبت به بسیاری از امور جاهل هستم و معلومات ‌من، قابل قیاس با مجهولاتم نیست و لذا برای رسیدن به هدف، نیازمند راهنما و راه بلد میباشم. عقل ‌انسان، نیازمندی خود به راهنما را به روشنی در مییابد؛ همانگونه که (4=2×2) را به خوبی میفهمد و در ‌این دریافت خود، ذرّهای احتمال اشتباه نمیدهد. عقل میگوید من از آینده، هیچ خبر ندارم، نمیدانم قبر ‌چیست، برزخ چیست، قیامت چیست؛ من مسافرم؛ امّا کجا میروم؟ چگونه میروم؟ با چه سرمایهای ‌میروم؟ نمیدانم! به همین دلیل، آمدن راهنما از سوی خداوند برای من، امری ضروری است: (النبی موجود ‌بالضرورة لا بنحو الامکان).‌ عقل، بسیاری از خطوط کلی جهانبینی را درک میکند؛ درباره توحید، درباره معاد، درباره وحی و رسالت و ‌معجزه؛ اینکه پیامبر باید معجزه داشته باشد واینکه معجزه چه ویژگیهایی دارد و اینکه چه کسی پیامبر است ‌و چه کسی پیامبرنما؛ صدها حکم اصلی و جامع را عقل دارد و میداند، ولی صدها حکم فرعی و جزئی را هم ‌میفهمد که نمیفهمد و میداند که نمیداند؛ لذا نیازمند وحی و نقل است. وحی میآید و آنچه را که عقل ‌میفهمد، شکوفا میسازد، باز و روشن میکند و از سوی دیگر، آنچه را که عقل نمیفهمد، برای او روشن ‌میسازد. انسان و جامعهای که از وحی الهی استفاده میکند، عصارهای از تعقّل و تعبّد میشود؛ تعبّدش با ‌تعقّل آمیخته است و دچار تحجّر یا عقلگرایی افراطی نمیشود.( آیةالله جوادی آملی )‌ ‌‌
بهترین دلیل نبوت عامه این است که خود عقل فتوا میدهد که منِ انسان، در قلمرو زندگی مادی و معنوی خود با همه موجودات ارتباط دارم و در عین حال، نسبت به بسیاری از امور جاهل هستم و معلومات من، قابل قیاس با مجهولاتم نیست و لذا برای رسیدن به هدف، نیازمند راهنما و راه بلد میباشم. عقل انسان، نیازمندی خود به راهنما را به روشنی در مییابد؛ همانگونه که (4=2×2) را به خوبی میفهمد و در این دریافت خود، ذرّهای احتمال اشتباه نمیدهد. عقل میگوید من از آینده، هیچ خبر ندارم، نمیدانم قبر چیست، برزخ چیست، قیامت چیست؛ من مسافرم؛ امّا کجا میروم؟ چگونه میروم؟ با چه سرمایهای میروم؟ نمیدانم! به همین دلیل، آمدن راهنما از سوی خداوند برای من، امری ضروری است: (النبی موجود بالضرورة لا بنحو الامکان). عقل، بسیاری از خطوط کلی جهانبینی را درک میکند؛ درباره توحید، درباره معاد، درباره وحی و رسالت و معجزه؛ اینکه پیامبر باید معجزه داشته باشد واینکه معجزه چه ویژگیهایی دارد و اینکه چه کسی پیامبر است و چه کسی پیامبرنما؛ صدها حکم اصلی و جامع را عقل دارد و میداند، ولی صدها حکم فرعی و جزئی را هم میفهمد که نمیفهمد و میداند که نمیداند؛ لذا نیازمند وحی و نقل است. وحی میآید و آنچه را که عقل میفهمد، شکوفا میسازد، باز و روشن میکند و از سوی دیگر، آنچه را که عقل نمیفهمد، برای او روشن میسازد. انسان و جامعهای که از وحی الهی استفاده میکند، عصارهای از تعقّل و تعبّد میشود؛ تعبّدش با تعقّل آمیخته است و دچار تحجّر یا عقلگرایی افراطی نمیشود.( آیةالله جوادی آملی )
- [سایر] آیا نمی شود گفت چون عقل بشر برای قانونگذاری کافی است لذا نیازی به تقنین الهی نیست؟
- [سایر] انواع نارسایی عقل بشر چیست؟
- [سایر] آیا قرآن میتواند نیاز بشر عصر حاضر را برطرف نماید؟
- [سایر] آیا در ازدواج، شرط بلوغ و عقل کافی است یا اینکه دختر و پسر باید به مرحله ای از رشد نیز برسند؟
- [آیت الله بهجت] آیا برای امام جماعت شدن نیاز به کسب اجازه از مجتهد است، یا همان توجّه و اعتماد مردم کافی است؟
- [سایر] چه کتاب هایی در مورد نیاز بشر به دین نوشته شده است؟
- [سایر] چرا مقربان درگاه الهی، با دعا، حداقل یک مساله در جهت اهداف عالی بشر را محقق نمی کنند؟
- [سایر] آیا با عقل می توانیم به وحی الهی بودن قرآن پی ببریم؟
- [آیت الله بهجت] خانمی که عقد کرده، ولی به خانه ی شوهر نرفته، به اجازه ی پدر و مادر نیاز دارد یا اجازه ی شوهر کافی است؟
- [آیت الله نوری همدانی] ب: در صورت نیاز به شکایت، آیا برای اجرای حد، صرف مرافعه کافی است، یا مطالبه قطع ید از سوی مال باخته نیز لازم است؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر انسان وصیت کند که چیزی مال کسی باشد و او قبول کند مالک می شود بلکه اظهر آن است که عدم رد وصیت کافی است و نیاز به قبول او نیست.
- [آیت الله علوی گرگانی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [امام خمینی] است، ولی اگریکی از آنان جواب دهد کافی است.
- [آیت الله بهجت] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.
- [امام خمینی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد، کافی نیست.
- [آیت الله بروجردی] اگر فطره را از چیز معیوب بدهد کافی نیست.