این اشکال، ناشی از اشتباه و خلط ولایت تکوینی و معنوی با ولایت حکومتی است. ولایت فقیه، نه از ‌سنخ ولایت بر تشریع و قانونگذاری؛ بلکه ولایت حکومتیِ در دایره تشریع و قانون الهی است. اگر گفته ‌میشود فقیه جامع الشرایط، همه اختیارات پیامبر و ائمّه (علیهمالسلام) را داراست، مقصود، اختیارات مربوط ‌به اداره جامعه و حکومت است و هیچ کس چنین ادعایی ندارد که مقام معنوی فقیه، همانند مقام معنوی آن ‌بزرگان الهی که مظاهر اسماء حسنای الهیند میباشد و آنچه آنان دارند او نیز دارد.‌ آنچه بر غیر خداوند پوشیده است، ملکه عصمت است که در پیامبر و امام معتبر است و چنین ملکهای، هرگز ‌در والی و سرپرست جامعه اسلامی که نائب از طرف آن ذوات نوری است معتبر نیست. ولایت حکومتی، ‌مشروط به بعضی (ملکات علمی) مانند فقاهت و اجتهاد، و برخی (ملکات عملی) مانند عدالت و تدبیر و ‌شجاعت است و هر یک از این ملکات، آثاری دارند که کارشناسان و خبرگان هر رشته، به وسیله آن آثار، به ‌تحقق ملکات یاد شده پی میبرند؛ چنانکه از دیر زمان، علمای بزرگ، عهدهدار شناسایی ملکات علمی و ‌عملی مراجع تقلید بودهاند.‌ ‌‌ ‌ ‌مأخذ: ( آیةالله جوادئی آملی ، ولایت فقیه ، ص 459)‌
شناخت ولی فقیه از طریق خبرگان یا مردم امکان ندارد؛ زیرا ولایت، امری الهی است و شناخت ولی، منحصراً با علم خداوند صورت میگیرد.
این اشکال، ناشی از اشتباه و خلط ولایت تکوینی و معنوی با ولایت حکومتی است. ولایت فقیه، نه از سنخ ولایت بر تشریع و قانونگذاری؛ بلکه ولایت حکومتیِ در دایره تشریع و قانون الهی است. اگر گفته میشود فقیه جامع الشرایط، همه اختیارات پیامبر و ائمّه (علیهمالسلام) را داراست، مقصود، اختیارات مربوط به اداره جامعه و حکومت است و هیچ کس چنین ادعایی ندارد که مقام معنوی فقیه، همانند مقام معنوی آن بزرگان الهی که مظاهر اسماء حسنای الهیند میباشد و آنچه آنان دارند او نیز دارد. آنچه بر غیر خداوند پوشیده است، ملکه عصمت است که در پیامبر و امام معتبر است و چنین ملکهای، هرگز در والی و سرپرست جامعه اسلامی که نائب از طرف آن ذوات نوری است معتبر نیست. ولایت حکومتی، مشروط به بعضی (ملکات علمی) مانند فقاهت و اجتهاد، و برخی (ملکات عملی) مانند عدالت و تدبیر و شجاعت است و هر یک از این ملکات، آثاری دارند که کارشناسان و خبرگان هر رشته، به وسیله آن آثار، به تحقق ملکات یاد شده پی میبرند؛ چنانکه از دیر زمان، علمای بزرگ، عهدهدار شناسایی ملکات علمی و عملی مراجع تقلید بودهاند.
مأخذ: ( آیةالله جوادئی آملی ، ولایت فقیه ، ص 459)
- [سایر] آیا امکان دارد که مجلس خبرگان در مورد انتخاب ولی فقیه اشتباه کند؟ چه تضمینی دراین زمینه وجود دارد؟
- [سایر] آیا ولی فقیه می تواند خبرگان را منحل کند؟
- [سایر] اگر خبرگان ولی فقیه را منحل کند (به خاطر اختیارات قانونی خود) ولی فقیه نیز همزمان خبرگان را منحل کند (چون مشروعیت بخش خبرگان است) حق با کیست؟ آیا مشابه این اشکال در کشورهای دیگر نیز وجود دارد؟
- [سایر] اگر ولایت حکم انتصابی خداست، چگونه نظر خبرگان ولی فقیه را تعیین می کند؟
- [سایر] اگر همزمان ولی فقیه مجلس خبرگان را منحل کند و خبرگان نیز رهبری را فاقد صلاحیت اعلام کنند تکلیف چیست؟
- [سایر] آیا امکان دارد که چند ولی فقیه در یک زمان باشند. آیا امکان دارد که فردی بر ولی فقیه ولایت داشته باشد (به جز ولی عصر عج) آیا حتما باید در دنیا فقط یک ولی فقیه وجود داشته باشد؟
- [سایر] چرا ولایت فقیه فقط در ایران است و چرا باید ولی فقیه و نمایندگان خبرگان رهبری ایرانی باشند؟
- [سایر] آیا مجلس خبرگان میتواند مصلحتاً ولی فقیه را ابقا کند؟ آیا ولی فقیه در هر دوره فقط یک نفر است؟ آیا درست است بگوییم امام خامنهای؟
- [سایر] آیا خبرگان علاوه بر کشف و تعیین ولی فقیه به عنوان رهبر، وظیفه دیگری هم دارند؟
- [سایر] نصب در عبارت (نصب الهی ولی فقیه) به چه معناست؟