الکافی عن أبی یحیی الرازی عن الإمام الصادق علیه‌السلام : إذا وُلِدَ لَکُمُ المَولودُ ، أیُّ شَیءٍ تَصنَعونَ بِهِ؟ قُلتُ : لا أدری ما نَصنَعُ بِهِ . قالَ : خُذ عَدَسَةَ جاوَشیرَ فَدُفهُ بِماءٍ ، ثُمَّ قَطِّر فی أنفِهِ فِی المِنخَرِ الأَیمَنِ قَطرَتَینِ ، وفِی الأَیسَرِ قَطرَةً واحِدَةً ، وأذِّن فی اُذُنِهِ الیُمنی وأقِم فِی الیُسری ، تَفعَلُ بِهِ ذلِکَ قَبلَ أن تُقطَعَ سُرَّتُهُ ؛ فَإِنَّهُ لا یَفزَعُ أبَداً ولا تُصیبُهُ اُمُّ الصِّبیانِ . الکافی- به نقل از ابو یحیی رازی: امام صادق علیه‌السلام فرمود : (چون کودکتان زاده شود ، با او چه می‌کنید؟) گفتم : نمی‌دانم چه کنیم . فرمود : (به اندازه یک عدس ، گاوْشیر بردار و آن را در آب ، حل کن . سپس ، از آن ، دو قطره در سوراخ راست بینی و یک قطره در سوراخ چپ بینی وی بچکان و در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه بگوی . این کار ، پیش از آن که ناف نوزاد را ببُرند ، برایش انجام شود ؛ چرا که در این صورت ، هرگز پریشانی نبیند و به اُمّ صِبیان مبتلا نشود . الکافی ، جلد 6 ، صفحه 23 ، حدیث 1 ، تهذیب الأحکام ، جلد 7 ، صفحه 436 ، حدیث 1738 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 676 امّ صبیان ، یعنی بادی که بر اشخاص ، عارض شود و گاه نیز به سبب آن از هوش بروند . همچنین گفته شده که امّ صبیان ، نوعی جنّ است که کودکان را می‌آزارد . در فارسی ، امّ صبیان ، برابرْ نهاده مادر دیو و همچنین دیوزدگی دانسته شده است (واژه‌یاب ، جلد 1 ، صفحه 216). م . www.hadithcity.com
برای جلوگیری از ابتلای نوزاد به ام صبیان چه باید کرد؟
الکافی عن أبی یحیی الرازی عن الإمام الصادق علیهالسلام :
إذا وُلِدَ لَکُمُ المَولودُ ، أیُّ شَیءٍ تَصنَعونَ بِهِ؟
قُلتُ : لا أدری ما نَصنَعُ بِهِ .
قالَ : خُذ عَدَسَةَ جاوَشیرَ فَدُفهُ بِماءٍ ، ثُمَّ قَطِّر فی أنفِهِ فِی المِنخَرِ الأَیمَنِ قَطرَتَینِ ، وفِی الأَیسَرِ قَطرَةً واحِدَةً ، وأذِّن فی اُذُنِهِ الیُمنی وأقِم فِی الیُسری ، تَفعَلُ بِهِ ذلِکَ قَبلَ أن تُقطَعَ سُرَّتُهُ ؛ فَإِنَّهُ لا یَفزَعُ أبَداً ولا تُصیبُهُ اُمُّ الصِّبیانِ .
الکافی- به نقل از ابو یحیی رازی: امام صادق علیهالسلام فرمود : (چون کودکتان زاده شود ، با او چه میکنید؟)
گفتم : نمیدانم چه کنیم .
فرمود : (به اندازه یک عدس ، گاوْشیر بردار و آن را در آب ، حل کن . سپس ، از آن ، دو قطره در سوراخ راست بینی و یک قطره در سوراخ چپ بینی وی بچکان و در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه بگوی . این کار ، پیش از آن که ناف نوزاد را ببُرند ، برایش انجام شود ؛ چرا که در این صورت ، هرگز پریشانی نبیند و به اُمّ صِبیان مبتلا نشود .
الکافی ، جلد 6 ، صفحه 23 ، حدیث 1 ، تهذیب الأحکام ، جلد 7 ، صفحه 436 ، حدیث 1738 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 676 امّ صبیان ، یعنی بادی که بر اشخاص ، عارض شود و گاه نیز به سبب آن از هوش بروند . همچنین گفته شده که امّ صبیان ، نوعی جنّ است که کودکان را میآزارد . در فارسی ، امّ صبیان ، برابرْ نهاده مادر دیو و همچنین دیوزدگی دانسته شده است (واژهیاب ، جلد 1 ، صفحه 216). م .
www.hadithcity.com
- [سایر] برای جلوگیری از ابتلای نوزاد به ام صبیان چه باید کرد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا دعای "ام صبیان" سند معتبری دارد؟
- [سایر] حکم فردی که از دین صبیان باشد چیست؟ آیاآنها نجس هستند.
- [سایر] چه کاری از ابتلای به ناسور جلوگیری می کند؟
- [سایر] از دیدگاه قرآن فایده ابتلای بشر به «نعمتها» و نقمتها» برای چیست؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا زن به واسطه ابتلای شوهر به جذام و برص میتواند نکاح را فسخ نماید؟
- [سایر] تسکین گریه نوزاد چگونه ممکن است؟
- [سایر] چرا باید موی سر نوزاد را تراشید؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا انسان با ترک فراگیری مسائل مورد ابتلای خود گناهکار محسوب می شود؟
- [آیت الله بهجت] آیا انسان با ترک فراگیری مسایل مورد ابتلای خود گناهکار محسوب می شود؟
- [آیت الله اردبیلی] برای پدر و مادر نوزاد و عائله پدر مکروه است از عقیقه نوزادشان بخورند و این کراهت برای مادر نوزاد بیشتر است.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که برای نماز قضای میّت اجیر شده، باید یا مجتهد باشد یا مسائل مورد ابتلای نماز را از روی تقلید به نحو صحیح بداند.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است معادل وزن موهای تراشیده شده سرِ نوزاد، طلا یا نقره صدقه دهند.
- [آیت الله بهجت] کار کردن برای کسی که مالش مخلوط به حرام است، و دستمزد گرفتن از او، در صورتی که شخصی یقین ندارد که در مال مورد ابتلای او، حرام وجود دارد، مانعی ندارد و حلال است.
- [آیت الله اردبیلی] عقیقه در نوزاد پسر و دختر فرقی نمیکند، ولی بهتر است عقیقه برای پسر، حیوان نر و برای دختر، حیوان مادّه باشد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] حفظ و پرورش نوزاد پسر تا دو سال و نوزاد دختر تا هفت سال حق مادر است به شرط اینکه عاقل و مسلمان و آزاد باشد و به دیگری شوهر نکرده باشد و الاّ پدر مقدّم است ولی اگر پدر مرده باشد مادر هر چند شوهر کرده باشد بر جدّ و دیگران مقدّم است.
- [آیت الله جوادی آملی] .مقلد باید احکام امورِ مورد ابتلای خود را یاد بگیرد, تا هنگام نیاز مطابق حکم شرعی عمل کند و در این جهت, فرقی بین عبادات و معاملات و شئون عادی نیست.
- [آیت الله جوادی آملی] .مستحب است هنگام تولد نوزاد، پیش از افتادن بند ناف یا پس از آن, در گوش راست او اذان و در گوش چپ او اقامه گفته شود.
- [آیت الله اردبیلی] مستحب است پس از تولّد، نوزاد را غسل دهند بلکه بعضی از علما غسل دادن را واجب دانستهاند و جامه سفید بپوشانند و در گوش راست او (اذان) و در گوش چپ او (اقامه) بگویند و چنانچه ممکن باشد، کام او را با آب فرات و تربت حضرت سیّد الشهداء علیهالسلام و اگر نشد با آب باران یا با خرما بردارند. همچنین مستحب است برای نوزاد ولیمه ولادت بدهند.
- [آیت الله اردبیلی] بهتر است گوشت عقیقه را به نحو ساده و با آب و نمک بپزند و حدّ اقل ده نفر از مؤمنان را برای خوردن آن دعوت کنند تا از آن بخورند و برای نوزاد دعا کنند و میتوانند گوشت عقیقه را میان مؤمنان تقسیم نمایند و از آنان بخواهند تا برای نوزاد دعا کنند. همچنین مستحب است در تقسیم کردن، استخوانهای عقیقه را نشکنند و مستحب است یک چهارم آن را برای قابله بفرستند.