حضرت امام صادق(علیه السَّلام) به ُمعَلَّی بن خُنَیس تعلیم فرمودند: چون روز نوروز شود، غسل کن و پاکیزه‌ترین جامه‌های خود را بپوش و به بهترین بوهایِ خوش خود را خوشبو گردان و در آن روز روزه بدار. پس چون از نماز پیشین و پسین و نافله‌های آن فارغ شوی، چهار رکعت نمازبگذار (یعنی هر دو رکعت به یک سلام) و در رکعت اوّل پس از حمد ده مرتبه سوره (إِنّا أَنزلنا) بخوان و در رکعت دوّم، بعد از حمد ده مرتبه سوره (قُل یا أَیُّها الکافرون) و در رکعت سوم بعد از حمد ده مرتبه سوره (قل هو الله أَحد) و در رکعت چهارم بعد از حمد ده مرتبه (قل أَعُوذُ بربّ الفلق و قل أَعُوذُ بربّ النّاس) بخوان و بعد از نماز به سجده شکر برو و این دعا را بخوان: (أَللّهُمَّ صلِّ علی محمَّد و آل محمَّد الاوصیاء المرضیّین و علی جمیع انبیائک و رسلک بافضل صلواتک و بارک علیهم بافضل برکاتک وصَلِّ علی ارواحهم و اجسادهم. أَللّهُمَّ بارک علی محمّد و آل محمّد و بارک لنا فی یومنا هذا الذی فضّلتَه و کرّمتَه و شرّفتَه و عَظّمتَ خطره. أَللّهُمَّ بارک لِیَ فیما انعمتَ به علیَّ حتی لا أَشُکُرَ احداً غیرَک و وَسِّعُ علیَّ فی رزقی یا ذاالجلال و الإِکرام. أَللّهُمَّ ما غاب عنّی فلا تغیبنَّ عنّی عونَک و حفظَک و ما فقدتُ مِن شی‌ءٍ فلا تفقدنی عونَک علیه، حتّی لا اتکلَّف ما لا احتاج الیه یا ذاالجلال و الاکرام) چون چنین کنی، گناهان پنجاه ساله تو آمرزیده شود . و بسیار بگو: (یا ذالجلال و الإِکرام). [1] پی‌نوشت: [1]. مفاتیح الجنان، ص 496
حضرت امام صادق(علیه السَّلام) به ُمعَلَّی بن خُنَیس تعلیم فرمودند:
چون روز نوروز شود، غسل کن و پاکیزهترین جامههای خود را بپوش و به بهترین بوهایِ خوش خود را خوشبو گردان و در آن روز روزه بدار. پس چون از نماز پیشین و پسین و نافلههای آن فارغ شوی، چهار رکعت نمازبگذار (یعنی هر دو رکعت به یک سلام) و در رکعت اوّل پس از حمد ده مرتبه سوره (إِنّا أَنزلنا) بخوان و در رکعت دوّم، بعد از حمد ده مرتبه سوره (قُل یا أَیُّها الکافرون) و در رکعت سوم بعد از حمد ده مرتبه سوره (قل هو الله أَحد) و در رکعت چهارم بعد از حمد ده مرتبه (قل أَعُوذُ بربّ الفلق و قل أَعُوذُ بربّ النّاس) بخوان و بعد از نماز به سجده شکر برو و این دعا را بخوان:
(أَللّهُمَّ صلِّ علی محمَّد و آل محمَّد الاوصیاء المرضیّین و علی جمیع انبیائک و رسلک بافضل صلواتک و بارک علیهم بافضل برکاتک وصَلِّ علی ارواحهم و اجسادهم. أَللّهُمَّ بارک علی محمّد و آل محمّد و بارک لنا فی یومنا هذا الذی فضّلتَه و کرّمتَه و شرّفتَه و عَظّمتَ خطره. أَللّهُمَّ بارک لِیَ فیما انعمتَ به علیَّ حتی لا أَشُکُرَ احداً غیرَک و وَسِّعُ علیَّ فی رزقی یا ذاالجلال و الإِکرام. أَللّهُمَّ ما غاب عنّی فلا تغیبنَّ عنّی عونَک و حفظَک و ما فقدتُ مِن شیءٍ فلا تفقدنی عونَک علیه، حتّی لا اتکلَّف ما لا احتاج الیه یا ذاالجلال و الاکرام) چون چنین کنی، گناهان پنجاه ساله تو آمرزیده شود .
و بسیار بگو: (یا ذالجلال و الإِکرام). [1]
پینوشت:
[1]. مفاتیح الجنان، ص 496
- [آیت الله مکارم شیرازی] اعمالی که در مفاتیح تحت عنوان عید نوروز آمده مربوط به کدام تقویم است؟ آیا هر سال نو را در هر فرهنگ شامل می شود (مثلا عید نوروز ایرانیان) یا برای تقویم قمری است؟
- [سایر] گزیده ای از روایات در شأن و عظمت عید و نوروز بیان نمایید.
- [سایر] عید نوروز از منظر فقها و دانشمندان اسلامی چگونه بوده است؟
- [آیت الله خامنه ای] عید نوروز
- [آیت الله مکارم شیرازی] عید نوروز در روایات و احادیث ما شیعیان و در شرع مقدس اسلام چه جایگاهی دارد؟ و آیا در این باره حدیث و روایتی موجود است؟ و آیا رسم و رسوماتی برای آن تعریف شده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا این درست است که دین اسلام عید نوروز را رد کرده است؟ با توجه به روایت امام موسی کاظم (علیه السلام) چرا باید دین اسلام عید نوروز را رد کند؟ آیا نمی شود ما تمام سنت های کشورمان را که مربوط به زمان هخامنشیان است داشته باشیم و شیعه هم باشیم؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا گفتن لفظ (عید) برای سال نو و عید نوروز اشکال دارد؟
- [سایر] آیا روز غدیر، مقارن با عید نوروز بود؟ دیگر مناسبتهای همزمان با عید غدیر چیست؟
- [سایر] آیا عید نوروز ریشه دینی دارد؟
- [سایر] آیا اهمیت دادن به عید نوروز بدعت نیست؟
- [آیت الله خوئی] در روایات معتبره وارد است که نماز با جماعت بیست و پنج درجه افضل از نماز فرادا است.
- [آیت الله علوی گرگانی] فطره مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده ونان خور او حساب میشود، بر او واجب است.
- [آیت الله علوی گرگانی] فطره مهمانی که بعد از غروب شب عید فطر وارد میشود، بر صاحبخانه واجب نیست اگر چه در خانه او هم افطار کند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] فطره مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و نان خور او حساب می شود؛ بر او واجب است.
- [آیت الله اردبیلی] فطره مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر بر صاحبخانه وارد شده و نانخور او حساب میشود، بر میزبان واجب است.
- [آیت الله سبحانی] فطره مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و عرفاً نان خور او حساب می شود بر او واجب است.
- [آیت الله بروجردی] فطرهی مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحب خانه وارد شده، اگر نانخور او حساب میشود بر او واجب است.
- [آیت الله خوئی] فطرة مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و نانخور او حساب میشود، بر او واجب است.
- [امام خمینی] فطره مهمانی که پیش از غروب شب عید فطر با رضایت صاحبخانه وارد شده و نان خور او حساب می شود، بر او واجب است.
- [آیت الله شبیری زنجانی] در روایات معتبره وارد شده است که ثواب نماز با جماعت بیست و پنج برابر نماز فرادی، یعنی نمازی که تنها خوانده شود، است.