آیا عید نوروز ریشه دینی دارد؟
در برخی روایات، تجلیل امامان(علیهم السلام) از عید نوروز مشهود است. به عنوان مثال، در روایتی منسوب به حضرت امام جعفر صادق(علیه السلام) آمده است که می‌فرماید: (نوروز، روزی است که پروردگار از بندگان پیمان گرفته است او را عبادت کنند و بدو شرک نورزند و به فرستادگانش و امامان(علیهم السلام) ایمان آورند. نوروز، روزی است که خورشید در آن طلوع کرده و هیچ نوروزی نیست مگر این که ما در آن روز در انتظار از میان رفتن سختیهاییم؛ زیرا نوروز از روزهای ما و شیعیان ماست.)(1) در روایتی دیگر از معصوم(علیه السلام) وارد است: (چون نوروز فرا می‌رسد، غسل کنید، لباس پاکیزه بپوشید، خود را معطّر سازید و در آن روز، روزه گیرید.)(2) در برابر این روایات، روایتی دیگر است منسوب به حضرت امام موسی بن جعفر(علیه السلام) که در پاسخ درخواست منصور(عبّاسی) بر این که حضرت هنگام عید نوروز در جایی بنشیند و به دیگران تبریک و تهنیّت گوید، می‌فرماید: (در اخبار جَدّم‌[رسول اللَّه‌صلی الله علیه وآله‌] خبری از این روز[نوروز] نیافتم.)(3) مرحوم مجلسی پس از ذکر این روایت، می‌گوید: (ممکن است بتوانیم این خبر را حمل بر تقیّه کنیم.) به هر حال، نباید فراموش کنیم که حضرت علی(علیه السلام) می‌فرماید: (هر روزی که در آن، نافرمانی خدا نشود، عید است.)(4) پس باید در عید نوروز به کارهایی مشغول شویم که ما را به خدا نزدیک کند و او را از ما خشنود سازد و از انجام کارهای خرافی و ارج نهادن به سنّتهای نادرست و نامعقول خویشتن‌داری کنیم. عبادت خداوند و قرائت قرآن و پاکی و نظافت خانه و نیز لباس نو بر تن کردن - نه تحمّل گرایی و فخر فروشی کردن - و همچنین روزه داشتن و به دیدار دوستان و خویشان رفتن، بسیار پسندیده و ارزشمند است. ولی اعتقاد به نامیمونی روز سیزدهم فروردین و واجب بودن سفره هفت سین و برگزاری مراسم چهارشنبه سوری، چون علّت عقلانی و شرعی ندارد، محکوم و مطرود است. پی نوشتها: 1) بحارالانوار، ج 59، صص 1 - 92. 2) وسائل‌الشیعه، ج 7، صص 346 - 13871. 3) بحارالانوار، ج 59، صص 2 - 100. 4) شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، ج 20، ص 73.
عنوان سوال:

آیا عید نوروز ریشه دینی دارد؟


پاسخ:

در برخی روایات، تجلیل امامان(علیهم السلام) از عید نوروز مشهود است. به عنوان مثال، در روایتی منسوب به حضرت امام جعفر صادق(علیه السلام) آمده است که می‌فرماید: (نوروز، روزی است که پروردگار از بندگان پیمان گرفته است او را عبادت کنند و بدو شرک نورزند و به فرستادگانش و امامان(علیهم السلام) ایمان آورند. نوروز، روزی است که خورشید در آن طلوع کرده و هیچ نوروزی نیست مگر این که ما در آن روز در انتظار از میان رفتن سختیهاییم؛ زیرا نوروز از روزهای ما و شیعیان ماست.)(1) در روایتی دیگر از معصوم(علیه السلام) وارد است: (چون نوروز فرا می‌رسد، غسل کنید، لباس پاکیزه بپوشید، خود را معطّر سازید و در آن روز، روزه گیرید.)(2)
در برابر این روایات، روایتی دیگر است منسوب به حضرت امام موسی بن جعفر(علیه السلام) که در پاسخ درخواست منصور(عبّاسی) بر این که حضرت هنگام عید نوروز در جایی بنشیند و به دیگران تبریک و تهنیّت گوید، می‌فرماید: (در اخبار جَدّم‌[رسول اللَّه‌صلی الله علیه وآله‌] خبری از این روز[نوروز] نیافتم.)(3) مرحوم مجلسی پس از ذکر این روایت، می‌گوید: (ممکن است بتوانیم این خبر را حمل بر تقیّه کنیم.)
به هر حال، نباید فراموش کنیم که حضرت علی(علیه السلام) می‌فرماید: (هر روزی که در آن، نافرمانی خدا نشود، عید است.)(4) پس باید در عید نوروز به کارهایی مشغول شویم که ما را به خدا نزدیک کند و او را از ما خشنود سازد و از انجام کارهای خرافی و ارج نهادن به سنّتهای نادرست و نامعقول خویشتن‌داری کنیم.
عبادت خداوند و قرائت قرآن و پاکی و نظافت خانه و نیز لباس نو بر تن کردن - نه تحمّل گرایی و فخر فروشی کردن - و همچنین روزه داشتن و به دیدار دوستان و خویشان رفتن، بسیار پسندیده و ارزشمند است. ولی اعتقاد به نامیمونی روز سیزدهم فروردین و واجب بودن سفره هفت سین و برگزاری مراسم چهارشنبه سوری، چون علّت عقلانی و شرعی ندارد، محکوم و مطرود است.
پی نوشتها:
1) بحارالانوار، ج 59، صص 1 - 92.
2) وسائل‌الشیعه، ج 7، صص 346 - 13871.
3) بحارالانوار، ج 59، صص 2 - 100.
4) شرح نهج البلاغه ابن ابی الحدید، ج 20، ص 73.





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین