الإمام علیّ علیه‌السلام - فی المَرأَةِ یَموتُ وَلَدُها فی بَطنِها فَیُتَخَوَّفُ عَلَیها -: لا بَأسَ أن یَدخُلَ الرَّجُلُ یَدَهُ فَیُقَطِّعَهُ ، إذا لَم تَرفَق بِهِ النِّساءُ . امام علی علیه‌السلام - درباره زنی که فرزندش در شکمش می‌میرد و آن‌گاه ، بیم جان خود او می‌رود -: اشکال ندارد که مردی دست خویش را به درون [رَحِم] ببرد و بچّه را قطعه قطعه کند ، البته اگر زنان را یارای این کار نباشد . الکافی ، جلد 3 ، صفحه 206 ، حدیث 2 ، تهذیب الأحکام ، جلد 1 ، صفحه 344 ، حدیث 176 کلاهما عن وهب بن وهب عن الإمام الصادق علیه‌السلام ، قرب الإسناد ، صفحه 136 ، حدیث 478 عن أبی البختری عن الإمام الصادق عن أبیه عنه علیهم‌السلام ، بحار الأنوار ، جلد 82 ، صفحه 12 ، حدیث 9 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 76 بدیهی است که که این سخن بر فرض صدور از امام علیه‌السلام مربوط است به شرایط جرّاحی آن دوران و فقدان امکانات پزشکی . ******* الکافی عن أبی حمزة الثُّمالی عن الإمام الباقر علیه‌السلام ، قال : سَأَلتُهُ عَنِ المَرأَةِ المُسلِمَةِ یُصیبُهَا البَلاءُ فی جَسَدِها ، إمّا کَسرٌ ، أو جِراحٌ فی مَکانٍ لا یَصلُحُ النَّظَرُ إلَیهِ ، ویَکونُ الرِّجالُ أرفَقَ بِعِلاجِهِ مِنَ النِّساءِ ، أیَصلُحُ لَهُ أن یَنظُرَ إلَیها؟ قالَ : إذَا اضطُرَّت إلَیهِ ، فَیُعالِجُها إن شاءَت . الکافی- به نقل از ابو حمزه ثمالی -: از امام باقر علیه‌السلام پرسیدم: زن مسلمانی در جایی از بدنش که نگاه کردن به آن جایز نیست ، عارضه‌ای ، شکستگی یا زخمی ، رخ می‌دهد و در این حال ، مردان نیز در درمان وی از زنان توانمندترند . آیا برای مرد [در چنین حالتی] جایز است به او بنگرد؟ فرمود : (اگر زن ، ناچار شود و خودش نیز بخواهد ، [جایز است] مرد او را درمان کند) . الکافی ، جلد 5 ، صفحه 534 ، حدیث 1 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 78 ******* دعائم الإسلام : عَن جَعفَرِ بنِ مُحَمَّدٍ علیه‌السلام أنَّهُ سُئِلَ عَنِ المَرأَةِ تُصیبُهَا العِلَّةُ فِی جَسَدِها ، أیَصلُحُ أن یُعالِجَهَا الرَّجُلُ؟ قالَ : إذَا اضطُرَّت إلی ذلِکَ فَلا بَأسَ . دعائم الإسلام : از امام صادق علیه‌السلام روایت شده که از او در این باره پرسیدند که : اگر زنی به بیماری‌ای جسمی مبتلا شود ، آیا درست است که مردی او را درمان کند؟ فرمود : (اگر چاره‌ای جز این نباشد ، اشکالی ندارد) . دعائم الإسلام ، جلد 2 ، صفحه 144 ، حدیث 502 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 74 ، حدیث 32 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 78
الإمام علیّ علیهالسلام
- فی المَرأَةِ یَموتُ وَلَدُها فی بَطنِها فَیُتَخَوَّفُ عَلَیها -: لا بَأسَ أن یَدخُلَ الرَّجُلُ یَدَهُ فَیُقَطِّعَهُ ، إذا لَم تَرفَق بِهِ النِّساءُ .
امام علی علیهالسلام
- درباره زنی که فرزندش در شکمش میمیرد و آنگاه ، بیم جان خود او میرود -: اشکال ندارد که مردی دست خویش را به درون [رَحِم] ببرد و بچّه را قطعه قطعه کند ، البته اگر زنان را یارای این کار نباشد .
الکافی ، جلد 3 ، صفحه 206 ، حدیث 2 ، تهذیب الأحکام ، جلد 1 ، صفحه 344 ، حدیث 176 کلاهما عن وهب بن وهب عن الإمام الصادق علیهالسلام ، قرب الإسناد ، صفحه 136 ، حدیث 478 عن أبی البختری عن الإمام الصادق عن أبیه عنه علیهمالسلام ، بحار الأنوار ، جلد 82 ، صفحه 12 ، حدیث 9 ، دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 76 بدیهی است که که این سخن بر فرض صدور از امام علیهالسلام مربوط است به شرایط جرّاحی آن دوران و فقدان امکانات پزشکی .
*******
الکافی عن أبی حمزة الثُّمالی عن الإمام الباقر علیهالسلام ، قال :
سَأَلتُهُ عَنِ المَرأَةِ المُسلِمَةِ یُصیبُهَا البَلاءُ فی جَسَدِها ، إمّا کَسرٌ ، أو جِراحٌ فی مَکانٍ لا یَصلُحُ النَّظَرُ إلَیهِ ، ویَکونُ الرِّجالُ أرفَقَ بِعِلاجِهِ مِنَ النِّساءِ ، أیَصلُحُ لَهُ أن یَنظُرَ إلَیها؟
قالَ : إذَا اضطُرَّت إلَیهِ ، فَیُعالِجُها إن شاءَت .
الکافی- به نقل از ابو حمزه ثمالی -: از امام باقر علیهالسلام پرسیدم: زن مسلمانی در جایی از بدنش که نگاه کردن به آن جایز نیست ، عارضهای ، شکستگی یا زخمی ، رخ میدهد و در این حال ، مردان نیز در درمان وی از زنان توانمندترند . آیا برای مرد [در چنین حالتی] جایز است به او بنگرد؟
فرمود : (اگر زن ، ناچار شود و خودش نیز بخواهد ، [جایز است] مرد او را درمان کند) .
الکافی ، جلد 5 ، صفحه 534 ، حدیث 1 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 78
*******
دعائم الإسلام :
عَن جَعفَرِ بنِ مُحَمَّدٍ علیهالسلام أنَّهُ سُئِلَ عَنِ المَرأَةِ تُصیبُهَا العِلَّةُ فِی جَسَدِها ، أیَصلُحُ أن یُعالِجَهَا الرَّجُلُ؟
قالَ : إذَا اضطُرَّت إلی ذلِکَ فَلا بَأسَ .
دعائم الإسلام :
از امام صادق علیهالسلام روایت شده که از او در این باره پرسیدند که : اگر زنی به بیماریای جسمی مبتلا شود ، آیا درست است که مردی او را درمان کند؟ فرمود : (اگر چارهای جز این نباشد ، اشکالی ندارد) .
دعائم الإسلام ، جلد 2 ، صفحه 144 ، حدیث 502 ، بحار الأنوار ، جلد 62 ، صفحه 74 ، حدیث 32 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 78
- [سایر] آیا با لباس هدیه گرفته از جنس مخالف می توان نماز خواند؟
- [آیت الله نوری همدانی] آیا برای کارهای که طبیب همجنس هم می تواند انجام دهد می توان به پزشک غیر همجنس مراجعه نمود ؟
- [سایر] دوستی دو جنس مخالف چه حکمی دارد؟ حکم انواع دوستی بین دو جنس مخالف را بیان کنید.
- [سایر] دوستی با جنس مخالف ضرر دارد؟
- [سایر] اظهار محبت به جنس مخالف چه پیامدهایی دارد؟
- [آیت الله خامنه ای] پوشیدن لباس جنس مخالف و تقلید صدای او در نمایش
- [سایر] آشنایی و رابطه با جنس مخالف چه فوایدی دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] تزریق آمپول به جنس مخالف چه حکمی دارد؟
- [آیت الله بهجت] اگر معامله ای باطل بود، ولی طرفین برای تصرف در جنس و پول رضایت داشتند، آیا می توان حکم به صحت تصرفات نمود؟
- [سایر] چرا اسلام ما را در رابطه با جنس مخالف محدود کرده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] زکات فطره را از جنس معیوب نمی توان داد، ولی اگر جایی باشد که آن جنس خوراک غالب آنها محسوب می شود اشکال ندارد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] خمس را می توان از عین مال متعلق خمس بدهد یا از قیمت آن ولی نمی توان از جنس دیگری داد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر خریدار قیمت جنس را نداند یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند، و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند، یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند؛ یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد؛ چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیت می دهند؛ می تواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند؛ یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد؛ در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند؛ می تواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله بروجردی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند، یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند، یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد، در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله خوئی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه بقدری گران خریده که مردم به آن اهمیت میدهند، میتواند معامله را به هم بزند، و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد، در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر خریدار قیمت جنس را نداند، یا در موقع معامله غفلت کند و جنس را گرانتر از قیمت معمولی آن بخرد، چنانچه به قدری گران خریده که مردم به آن اهمیّت میدهند میتواند معامله را به هم بزند و نیز اگر فروشنده قیمت جنس را نداند، یا موقع معامله غفلت کند و جنس را ارزانتر از قیمت آن بفروشد، در صورتی که مردم به مقداری که ارزان فروخته اهمیّت بدهند، میتواند معامله را به هم بزند.
- [آیت الله بروجردی] لازم نیست موقع اعلان جنس چیزی را که پیدا کرده بگوید، بلکه همین قدر که بگوید:چیزی پیدا کردهام، کافی است.
- [آیت الله علوی گرگانی] لازم نیست موقع اعلان، جنس چیزی را که پیدا کرده بگوید بلکه همینقدر که بگوید چیزی پیدا کردهام کافی است، ولی اگر بدون تعیین جنس، اعلان بیفائده باشد باید تعیین بنماید.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . پوست های مختصر لب و جاهای دیگر بدن که موقع افتادنشان رسیده، اگر چه آنها را بکنند پاک است. ولی بنابر احتیاط واجب باید از پوستی که موقع افتادنش نرسیده و آن را کنده اند اجتناب نمود.