رسولُ اللّه صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : لا تَستَرضِعُوا الحَمقاءَ ، ولا العَمشاءَ ؛ فإنّ اللَّبَنَ یُعدِی . پیامبر خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم : زنان کم خرد و زنان مبتلا به ضعف و آبریزش چشم را به دایگی مگیرید ؛ زیرا شیر اثر می‌گذارد . بحار الأنوار : 103 / 323 / 13 ******* امیر المؤمنین علیٌّ علیه‌السلام : تَوَقَّوا علی أولادِکُم‌لَبَنَ البَغِیِّ مِن النِّساءِ ، والَمجنونَةِ ؛ فإنّ اللَّبَنَ یُعدِی . امام علی علیه‌السلام : کودکان خود را از شیر زنان بدکاره و دیوانه ، دور نگه دارید ؛ زیرا شیر اثر می‌گذارد . بحار الأنوار : 103 / 323 / 9 ******* الإمامُ الباقرُ علیه‌السلام : اِستَرضِعْ لِولدِکَ بِلَبَنِ الحِسانِ ، وإیّاکَ والقِباحَ ؛ فإنّ اللَّبَنَ قد یُعدِی . امام باقر علیه‌السلام : برای شیر دادن کودک خود دایه خوش اخلاق استخدام کن و از دایه‌های بد اخلاق کن ؛ زیرا شیر (ویژگیها را) سرایت می‌دهد . الکافی : 6 / 44 / 12
رسولُ اللّه صلی الله علیه و آله و سلّم :
لا تَستَرضِعُوا الحَمقاءَ ، ولا العَمشاءَ ؛ فإنّ اللَّبَنَ یُعدِی .
پیامبر خدا صلی الله علیه و آله و سلّم :
زنان کم خرد و زنان مبتلا به ضعف و آبریزش چشم را به دایگی مگیرید ؛ زیرا شیر اثر میگذارد .
بحار الأنوار : 103 / 323 / 13
*******
امیر المؤمنین علیٌّ علیهالسلام :
تَوَقَّوا علی أولادِکُملَبَنَ البَغِیِّ مِن النِّساءِ ، والَمجنونَةِ ؛ فإنّ اللَّبَنَ یُعدِی .
امام علی علیهالسلام :
کودکان خود را از شیر زنان بدکاره و دیوانه ، دور نگه دارید ؛ زیرا شیر اثر میگذارد .
بحار الأنوار : 103 / 323 / 9
*******
الإمامُ الباقرُ علیهالسلام :
اِستَرضِعْ لِولدِکَ بِلَبَنِ الحِسانِ ، وإیّاکَ والقِباحَ ؛ فإنّ اللَّبَنَ قد یُعدِی .
امام باقر علیهالسلام :
برای شیر دادن کودک خود دایه خوش اخلاق استخدام کن و از دایههای بد اخلاق کن ؛ زیرا شیر (ویژگیها را) سرایت میدهد .
الکافی : 6 / 44 / 12
- [سایر] چگونه زنانی را باید برای دایگی و شیردادن به کودک برگزید؟
- [سایر] آیا می توان زنی را که از راه زنا بچه دار شده به دایگی گرفت؟
- [سایر] آیا می توان زنی را که از راه زنا بچه دار شده به دایگی گرفت؟
- [سایر] اولین کسی که در کربلا ساکن شد و در آنجا خانه برگزید که بود؟
- [سایر] به دلیل کدام خصیصه؛ خدا، حضرت موسی(ع) را به پیامبری برگزید؟
- [سایر] با وضو یا بدون وضو شیردادن بچه، چه تاثیرات دنیوی و اخروی دارد؟
- [آیت الله مظاهری] آیا زن می تواند در قبال شیردادن به فرزند از شوهر درخواست پول کند؟
- [آیت الله مظاهری] آیا زن می تواند اگر شوهر مبلغ درخواستی که بابت شیردادن از او طلب می کند به او نداد، به فرزند شیر ندهد؟
- [آیت الله جوادی آملی] آیا حاکم شرع میتواند زنانی را که در اجتماع یا انظار عمومی موی سرشان پیداست؛ یا زنانی که لباسی به تن دارند که برجستگیهای بدن را نشان میدهد؛ یا زنانی که پوشش نا مناسب دارند؛ یا زنانی که آرایش کرده باشند؛ کیفر نماید؟ اگر پاسخ مثبت است بنا به چه ادله فقهی زنان مورد سؤال را حاکم شرع میتواند کیفر نماید.
- [سایر] چرا رسول خدا جوانی به نام اسامه را به فرماندهی سپاه اسلام برگزید؟ چرا در اثر مخالفت برخی، فرمانده را تغییر نداد؟
- [آیت الله اردبیلی] از هر زنی بجز زنانی که ازدواج با آنان حرام است و در مسائل آینده بیان خواهد شد و زنانی که در عدّه هستند یا در حال احرامند، میتوان خواستگاری نمود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] زنان باردار یا زنانی که بچه شیر می دهند ممکن است حائض شوند.
- [آیت الله جوادی آملی] .درمان کودک باید با اذن ولیّ او باشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هر کودک نابالغی مالی را پیدا کند احتیاط واجب آن است که ولی او اعلان نماید و چنانچه تا یک سال صاحب آن پیدا نشد مطابق یکی از دستورهای چهارگانه گذشته، آنچه مطابق مصلحت کودک است عمل می نماید.
- [آیت الله اردبیلی] بر مادر واجب نیست که به نحو رایگان یا با دریافت مزد کودک را شیر دهد، ولی در صورتی که راه تغذیه منحصر به شیر مادر باشد و امکان استفاده از شیر غیر مادر وجود نداشته باشد و یا موجب ضرر و زیان برای کودک شود، بر خود مادر واجب است کودک را شیر بدهد.
- [آیت الله اردبیلی] اگر به واسطه شیر دادن، حقّ شوهر از بین نرود، زن میتواند بدون اجازه شوهر، بچّه کس دیگری را شیر دهد، ولی جایز نیست بچّهای را شیر دهد که به واسطه شیر دادن به آن بچّه، به شوهر خود حرام شود؛ مثلاً اگر شوهر او دختر شیرخواری را برای خود عقد کرده باشد، زن نباید آن دختر را شیر دهد، چون اگر آن دختر را شیر دهد، خود او مادر زن شوهر میشود و بر او حرام میگردد. در هر صورت بهتر است زنان قبل از شیردادن به بچه دیگران، از احکام و آثار شیردادن آگاه باشند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر زنی بچهای را با شرایطی که در مسأله (2483) و بعد از آن، گفته خواهد شد شیر دهد، رابطههای رضاعی زیر پدید میآید، این روابط که نسبی آنها موجب محرمیت میشود رضاعی آنها نیز سبب محرمیت میگردد: 1 - آن زن مادر رضاعی کودک میشود. 2 - شوهر آن زن که شیر از اوست، پدر رضاعی کودک میشود. 3 - پدر و مادر آن مرد و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه پدری رضاعی آن کودک میشوند. 4 - پدر و مادر آن زن و اجداد او - اگر چه رضاعی باشند - جدّ و جدّه مادری رضاعی آن کودک میشوند. 5 - پسران - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادران رضاعی کودک و دختران - نسبی و رضاعی - آنها خواهران رضاعی او میشوند. 6 - نوادگان - نسبی و رضاعی - آن مرد یا زن، برادرزادگان و خواهر زادگان رضاعی کودک میشوند. 7 - برادر - نسبی و رضاعی - آن مرد عموی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او عمه رضاعی کودک میشوند. 8 - برادر - نسبی و رضاعی - آن زن دایی رضاعی و خواهر - نسبی و رضاعی - او خاله رضاعی کودک میشوند. 9 - عمو و عمه و دایی و خاله آن مرد - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله پدر رضاعی کودک میشوند. 10 - عمو و عمه و دایی و خاله آن زن - هر چند با واسطه باشند - به ترتیب عمو و عمه و دایی و خاله مادر رضاعی کودک میشوند.
- [آیت الله اردبیلی] در صورتی که مادر از حقّ حضانت خود بگذرد و به گونهای باشد که حقّ کودک از بین نرود و در تربیت و نگهداری کودک اهمال نشود، پدر نمیتواند او را به حضانت مجبور نماید.
- [آیت الله اردبیلی] (حِضانت) یعنی نگهداری و پرورش کودک حق و تکلیف پدر و مادر است.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] اگر کودکی از زنا متولد شود. الف: اگر زن و مرد هر دو زنا کار باشند نه آنهااز کودک ارث میبرند ونه کودک از آنهاارث میبرد ب: اگر یکی از آن دو زنا کار باشند ولی دیگری فکر میکرده که حلال است کودک و زانی از همدیگر ارث نمیبرند ولی کودک نسبت به فردی که فکر میکرده حلال است ولد شبهه محسوب میشود و ازیکدیگر ارث میبرند. ج: اگر ولد الزنا ازدواج کند زن و فرزندان او طبق احکام ارث از او ارث میبرند.