از مجموع احادیث معصومین علیهم السلام استفاده میشود طهارتی که در اثر وضو یا غسل یا تیمّم به دست میآید در وجود انسان ایجاد نوعی نورانیّت و صفای باطن مینماید. در روایتی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده: (من افراد امت خویش را در روز قیامت به واسطۀ آثاری که وضو در ایشان گذاشته میشناسم.) و یا در حدیث دیگری که از ایشان وارد شده آمده است: (به واسطۀ آثار وضو امت من در قیامت روسپید وارد صحرای محشر میشوند.) به همین جهت در سخنان پیشوایان دین علیهم السلام آمده که اگر شخصی دارای طهارت است، برای او نیز مستحب است که تجدید طهارت نماید؛ در روایتی از حضرت امام صادق علیه السلام نقل شده: (الطُّهْرُ عَلَی الطُّهْرِ عَشْرُ حَسَناتٍ) یعنی: تجدید طهارت در حال طهارت ثواب ده حسنه دارد. در برخی دیگر از روایات این گونه تعبیر شده که وضو گرفتن در حال طهارت داشتن ثواب ده حسنه دارد. در روایت دیگری نقل شده: (الوُضوءُ عَلَی الوُضُوءِ نُورٌ عَلیٰ نُورٍ) یعنی: وضو گرفتن در حال داشتن وضو انباشت نور بر نور است.معارف و احکام بانوان، ص: 45 مستحب است برای شیر دادن اولاد، زن مسلمان، مؤمن، با وضو، عاقل، عفیفه و زنی که دارای صفات پسندیده است، انتخاب شود. زیرا شیر تأثیر زیادی در شیرخوار از جهت شکل و قیافه، اخلاق و سجایای اخلاقی دارد. چنانکه علم و تجربه بر آن شهادت میدهد، و روایات زیادی نیز بر آن تأکید میکند.رساله توضیح المسائل (فیاض)، ص:551 منبع:سایت انوار طاها
از مجموع احادیث معصومین علیهم السلام استفاده میشود طهارتی که در اثر وضو یا غسل یا تیمّم به دست میآید در وجود انسان ایجاد نوعی نورانیّت و صفای باطن مینماید.
در روایتی از پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و سلم نقل شده: (من افراد امت خویش را در روز قیامت به واسطۀ آثاری که وضو در ایشان گذاشته میشناسم.)
و یا در حدیث دیگری که از ایشان وارد شده آمده است: (به واسطۀ آثار وضو امت من در قیامت روسپید وارد صحرای محشر میشوند.)
به همین جهت در سخنان پیشوایان دین علیهم السلام آمده که اگر شخصی دارای طهارت است، برای او نیز مستحب است که تجدید طهارت نماید؛
در روایتی از حضرت امام صادق علیه السلام نقل شده: (الطُّهْرُ عَلَی الطُّهْرِ عَشْرُ حَسَناتٍ) یعنی: تجدید طهارت در حال طهارت ثواب ده حسنه دارد.
در برخی دیگر از روایات این گونه تعبیر شده که وضو گرفتن در حال طهارت داشتن ثواب ده حسنه دارد.
در روایت دیگری نقل شده: (الوُضوءُ عَلَی الوُضُوءِ نُورٌ عَلیٰ نُورٍ) یعنی: وضو گرفتن در حال داشتن وضو انباشت نور بر نور است.معارف و احکام بانوان، ص: 45
مستحب است برای شیر دادن اولاد، زن مسلمان، مؤمن، با وضو، عاقل، عفیفه و زنی که دارای صفات پسندیده است، انتخاب شود. زیرا شیر تأثیر زیادی در شیرخوار از جهت شکل و قیافه، اخلاق و سجایای اخلاقی دارد. چنانکه علم و تجربه بر آن شهادت میدهد، و روایات زیادی نیز بر آن تأکید میکند.رساله توضیح المسائل (فیاض)، ص:551
منبع:سایت انوار طاها
- [سایر] تفاوت پاداش دنیوی با اخروی چیست؟
- [سایر] تأثیرات دنیوی دین در دنیای ما چیست؟
- [سایر] پیامدهای دنیوی و اخروی زنا چیست؟
- [سایر] دایره حجیت سنت شامل امور دنیوی و اخروی است یا شامل امور اخروی و دینی است؟ شواهد قرآنی و روایی و نظریات علما در این مورد چیست؟
- [سایر] تعدادی از تفاوتهای زندگی دنیوی و اخروی که از متون دینی به ما رسیدهاند، کدامند؟
- [سایر] آثار و فایده های دنیوی و اخروی نماز در زندگی آدمی چیست؟
- [سایر] ارتباط روح و بدن پس از مرگ چگونه است و آیا زیارت اهل قبور، آثار دنیوی و اخروی دارد؟
- [سایر] منجی ادیان دیگر چه نام دارند ؟ این منجی ها دنیوی است یا اخروی ؟ و بر نامه آنها چیست ؟
- [آیت الله علوی گرگانی] آیا جایز است که پدری بدون مرجّح دنیوی و اخروی قسمتی از دارایی خود را به یکی از فرزندان خود هبه کند؟
- [سایر] آیا وضو دارای اثرهای خوب دنیوی است؟ لطفاً بیان فرمایید.
- [آیت الله اردبیلی] اگر به واسطه شیر دادن، حقّ شوهر از بین نرود، زن میتواند بدون اجازه شوهر، بچّه کس دیگری را شیر دهد، ولی جایز نیست بچّهای را شیر دهد که به واسطه شیر دادن به آن بچّه، به شوهر خود حرام شود؛ مثلاً اگر شوهر او دختر شیرخواری را برای خود عقد کرده باشد، زن نباید آن دختر را شیر دهد، چون اگر آن دختر را شیر دهد، خود او مادر زن شوهر میشود و بر او حرام میگردد. در هر صورت بهتر است زنان قبل از شیردادن به بچه دیگران، از احکام و آثار شیردادن آگاه باشند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . برای شیر دادن بچه بهتر از هر کس مادر اوست، و سزاوار است که مادر برای شیردادن از شوهر خود مزد نگیرد، و خوب است که شوهر مزد بدهد، و اگر مادر بخواهد بیشتر از دایه مزد بگیرد، شوهر میتواند بچه را از او گرفته و به دایه بدهد.
- [آیت الله نوری همدانی] برای شیر دادن بچّه بهتر از هر کس مادر او است و سزاوار است که مادر برای شیردادن از شوهر خود مزد نگیرد و خوب است که شوهر مزد بدهد . و اگر مادر بخواهد بیشتر از دایه مزد بگیرد ، شوهر می تواند بچّه را از او گرفته و به دایه بدهد .
- [آیت الله مظاهری] چون عقد ازدواج معمولاً مبنی بر خانهداری زن و بچهداری و شیردادن او انجام میگیرد، بنابراین خانهداری و بچهداری و شیردادن مطابق معمول به عهده زن میباشد، مگر اینکه در ضمن عقد شرط کند که چنین وظیفهای نداشته باشد یا حقالزحمة خود را در برابر این کارها بگیرد.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . زنی که بچه شیر می دهد و شیر او کم است چه مادر بچه، یا دایه او باشد، یا بی اجرت شیر دهد، اگر روزه برای بچه یا برای خودش ضرر دارد روزه بر او واجب نیست. و در صورت اول باید برای هر روز یک مد طعام به فقیر بدهد و در هر دو صورت روزه هایی را که نگرفته باید قضا نماید، ولی اگر کسی پیدا شود که بی اجرت بچه را شیر دهد، یا برای شیردادن بچه از پدر یا مادر بچه یا از کس دیگری که اجرت او را بدهد اجرت بگیرد، احتیاط واجب آن است که بچه را به او بدهد و روزه بگیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه دیوانه یا بچه ای بدون وضو دست به خط قرآن می زند جلوگیری او واجب نیست، اما اگر کاری کنند که بی احترامی به قرآن باشد باید از آنها جلوگیری کرد.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] باید بچه در بین یک شبانه روز، غذا یا شیر کس دیگر را نخورد ولی اگر کمی غذا بخورد که نگویند در بین شیردادن، غذا خورده اشکال ندارد، و نیز باید پانزده مرتبه را از شیر یک زن بخورد و در بین پانزده مرتبه شیر کس دیگر را نخورد حتی اگر به طور ناقص باشد بنابر احتیاط واجب و در هر دفعه بدون فاصله شیر بخورد، ولی اگر در بین شیر خوردن نفس تازه کند، یا کمی صبر کند، که از زمان اولی که پستان در دهان می گیرد تا وقتی سیر می شود، یک دفعه حساب شود اشکال ندارد.
- [آیت الله سیستانی] شکستن نماز واجب از روی اختیار بنابر احتیاط واجب جایز نیست . ولی برای حفظ مال ، و جلوگیری از ضرر مالی یا بدنی مانعی ندارد ، بلکه برای هر غرضی دینی یا دنیوی که مورد اهتمام نمازگزار است ، مانعی ندارد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] زن می تواند برای آنکه از شیرش استفاده کنند اجیر شود و لازم نیست از شوهر خود اجازه بگیرد؛ ولی اگر به واسطه شیردادن؛ حق شوهر از بین برود؛ بدون اجازه او نمی تواند اجیر شود. شرایط استفاده ای که مال را برای آن اجاره می دهند
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زنی بچه ای را با شرایطی که در مساله ذکر خواهد شد شیر دهد ان بچه به این عده محرم می شود اول خود ان زن و او را مادر رضاعی می گویند دوم شوهر زن که شیر از اوست و او را پدر رضاعی می گویند سوم پدر و مادر ان زن هرچه بالا روند اگرچه پدر و مادر رضاعی او باشند چهارم بچه هایی که از ان زن به دنیا امده اند یا بعد به دنیا می ایند پنجم بچه های اولاد ان زن هرچه پایین روند چه از اولاد او به دنیا امده چه اولاد او ان بچه هارا شیر داده باشند ششم خواهر و برادر ان زن اگرچه رضاعی باشند یعنی به واسطه شیر خوردن با ان زن خواهر و برادر شده باشند هفتم عمو و عمه ان زن اگرچه رضاعی باشند هشتم دایی و خاله ان زن اگرچه رضاعی باشند نهم اولاد شوهر ان زن که شیر از ان شوهر است هرچه پایین روند اگرچه اولاد رضاعی او باشند دهم پدر و مادر شوهر ان زن که شیر از ان شوهر است هرچه بالا روند اگرچه رضاعی باشند یازدهم خواهر و برادر شوهری که شیر از اوست اگرچه خواهر و برادر رضاعی او باشند دوازدهم عمو و عمه و دایی و خاله شوهری که شیر از اوست هرچه بالا روند اگرچه رضاعی باشند و نیز عده دیگری که در مسایل بعد می اید به واسطه شیردادن محرم می شوند