مرحوم کفعمی در کتاب مصباح کفعمی بدون آن که سند محکمی ذکر کند می گوید: این حروف (دعای شرف الشمس) شکل اسم اعظم است، سپس در حاشیه کتاب یاد شده می گوید: در بعضی از کتاب های شیعه دیدم که از امیر المؤمنین علیه السّلام نقل شده است.[1] به نظر می رسد بیان چنین نقلی محکم نیست، چون سند روایت امام علی علیه السّلام ذکر نشده است. مرحوم شیخ بهایی نیز در کتاب (سر المستتر) با اندکی تغییر آن را آورده است. البته در کتاب های یاد شده این حروف و شکل به شرف الشمس نامیده نشده است، بلکه ممکن است تشخیص اساتید علوم ختوم و اذکار این بوده که این شکل در شرف شمس که نوزدهم فروردین ماه است نوشته شود که ساعت خوبی است و باعث تأثیر بیشتر این ذکر می شود. برخی این شکل و ذکر را بر روی انگشتر حک می کنند، ولی سندی برای آن یافت نشد.[2] معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر: 1 سید مصطفی خمینی، تفسیر القرآن الکریم، قم، مؤسسه العروج، الطبعه الثانیه، 1418 ق، ج 1، ص 152. 2 مرحوم مجلسی، بحار الانوار، بیروت، مؤسسه الوفاء، الطبعه الثانیه، 1403 ق، ج 59، ص 355. [1] . مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، مؤسسه الوفاء، الطبعه الثانیه، 1403 ق، ج 54، ص 22. [2] . ر.ک: ابراهیم بن علی عاملی کفعمی، قم، انتشارات رضی، 1405 ق.
مرحوم کفعمی در کتاب مصباح کفعمی بدون آن که سند محکمی ذکر کند می گوید: این حروف (دعای شرف الشمس) شکل اسم اعظم است، سپس در حاشیه کتاب یاد شده می گوید: در بعضی از کتاب های شیعه دیدم که از امیر المؤمنین علیه السّلام نقل شده است.[1]
به نظر می رسد بیان چنین نقلی محکم نیست، چون سند روایت امام علی علیه السّلام ذکر نشده است. مرحوم شیخ بهایی نیز در کتاب (سر المستتر) با اندکی تغییر آن را آورده است.
البته در کتاب های یاد شده این حروف و شکل به شرف الشمس نامیده نشده است، بلکه ممکن است تشخیص اساتید علوم ختوم و اذکار این بوده که این شکل در شرف شمس که نوزدهم فروردین ماه است نوشته شود که ساعت خوبی است و باعث تأثیر بیشتر این ذکر می شود. برخی این شکل و ذکر را بر روی انگشتر حک می کنند، ولی سندی برای آن یافت نشد.[2]
معرفی منابع جهت مطالعه بیشتر:
1 سید مصطفی خمینی، تفسیر القرآن الکریم، قم، مؤسسه العروج، الطبعه الثانیه، 1418 ق، ج 1، ص 152.
2 مرحوم مجلسی، بحار الانوار، بیروت، مؤسسه الوفاء، الطبعه الثانیه، 1403 ق، ج 59، ص 355.
[1] . مجلسی، محمد باقر، بحارالانوار، مؤسسه الوفاء، الطبعه الثانیه، 1403 ق، ج 54، ص 22.
[2] . ر.ک: ابراهیم بن علی عاملی کفعمی، قم، انتشارات رضی، 1405 ق.
- [سایر] شرف الشمس چیست؟
- [سایر] سلام 2-دعای شرف الشمس آیا مبنای فقهی دارد ؟و همچین دعایی ساختگی است یا خیر و روز خاصی دارد و روی انگشتر ها می نویسند آیا مبنای فقهی دارد ؟ توضیح دهید.
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا حرز شرف الشمس که به صورت اشکال مبهمی است و می گویند روز نوزدهم فروردین روی کاغذ زرد رنگی نوشته شود و آثار فراوانی دارد صحیح است؟
- [سایر] آیا دعای شرف شمس که در 19 فروردین بر انگشتر عقیق زرد حک می کنند، سندیت و اعتبار دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخصی جهت گرفتن وضو با انگشتر عقیق که دعای 4 شرف روی آن حک شده به دستشویی برود اشکال دارد؟
- [آیت الله اردبیلی] اگر شخصی جهت گرفتن وضو با انگشتر عقیق که دعای 4 شرف روی آن حک شده به دستشویی برود اشکال دارد؟
- [سایر] واقعه رد الشمس را توضیح دهید.
- [سایر] قضیه ردالشمس چیست؟ چند نمونه از معجزات حضرت علی(علیه السلام)را توضیح دهید؟
- [سایر] در مسجد رد الشمس در مدینه چه معجزه ای از رسول الله صلی الله علیه و آله رخ داده است؟
- [آیت الله وحید خراسانی] هل یحسب منتصف اللیل فی المبیت بمنی لیالی التشریق من الغروب الی طلوع الشمس ام الی طلوع الفجر
- [آیت الله جوادی آملی] .تمام کلمات، حروف و حرکتهای قرائت، ذکر و دعای واجب نماز باید بدون غلط ادا شود . ترک یا جابه جایی عمدی آن ها موجب بطلان نماز است.
- [آیت الله علوی گرگانی] خواندن قرآن در نماز، غیر از چهار سورهای که سجده واجب دارد و در احکام جنابت گفته شد3 و نیز دعا کردن در نماز اشکال ندارد، ولی احتیاط واجب آن است که در نمازهای واجب دعای غیر عربی نخواند.
- [آیت الله مظاهری] طول دادن رکوع و سجود و قیام و قنوت و تشهّد در صورتی که موالات را به هم بزند نماز را باطل میکند مثل آنکه سوره بقره را بعد از حمد و یا دعای ابوحمزه را در قنوت بخواند.
- [آیت الله اردبیلی] جنب وقتی که دعای کمیل میخواند، نباید آیه (أفمن کان مؤمنا کمن کان فاسقا لا یستوون) را که آیه هجدهم سوره سجده میباشد، بخواند؛ ولی اگر آن را به قصد قرآن نخواند، اشکال ندارد، اگرچه نخواندن آن بهتر است.
- [امام خمینی] جایز نیست برای علما و ائمه جماعت تصدّی مدارس دینیه از طرف دولت جائر و اداره اوقاف چنان دولتی چه حقوق خود و طلاب علوم دینیه را از دولت جائر یا از مردم یا از موقوفات بگیرند اگر چه موقوفه خود مدرسه باشد زیرا دخالت دولت جائر در این امور و امثال آن مقدمه است برای هدم اساس اسلام به دستور مستعمرین که در جمیع دول اسلامی اشباه آن اجرا شد یا در شرف اجراست.
- [آیت الله مکارم شیرازی] در قنوت، ذکر و دعای مخصوصی شرط نیست، همچنین بلند کردن دستها، ولی بهتر آن است دستها را تا مقابل صورت بلند کند بطوری که کف دست رو به آسمان باشد و آنها را به یکدیگر بچسباند و ذکر خدا بگوید و یا دعا کند و هر ذکری در قنوت بخواند جایز است حتی گفتن یک (سبْحان الله)، ولی بهتر است دعاهایی مانند دعای زیر را بخواند: (لا اله إلا الله الْحلیم الْکریم لا اله إلا الله الْعلی الْعظیم سبْحان الله رب السموات السبْع و رب الاْرضین السبْع و ما فیهن و ما بیْنهن و رب الْعرْش الْعظیم والْحمْد لله رب الْعالمین) وحوائج دنیاو آخرت را از خدا طلب کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] مستحب است شهادتین و اقرار به دوازده امام علیهم السلام و سایر عقاید حقه را به کسی که در حال جان دادن است طوری تلقین کنند که بفهمد و همچنین مستحب است چیزهایی را که ذکر شد تا وقت مرگ تکرار کنند و نیز دعای فرج را به محتضر تلقین نمایند
- [آیت الله جوادی آملی] .تکبیرةالاحرام، حم د و سوره، ذکر و دعای واجب (مانند صلوات تشهد ) باید به گونه ای گفته شود که قابل شنیدن باشد , هرچند بر اثر وجود مانعی از درون مانند (کری) یا از بیرون مانند طوفان یا همهمه زیاد شنیده نشود.
- [آیت الله جوادی آملی] .قنوت نماز، کیفیت ویژه دارد که با مطلق ذکر و دعای مشروع در نماز متفاوت است و آن این است که نمازگزار دستها را تا مقابل صورت بلند کند و کف دستها را رو به آسمان قرار دهد و به امید ثواب, انگشتها را به جز انگشت شست, به هم بچسباند و نگاه وی در حال قنوت به کف دستهایش باشد.
- [آیت الله شبیری زنجانی] اگر مأموم موقعی برسد که امام مقداری از تکبیرها را گفته، بعد از آن که امام به رکوع رفت، باید آنچه از تکبیرها و قنوتها را که با امام نگفته خودش بگوید و اگر در هر قنوت یک ذکر یا دعای مختصر؛ مثل یک (سبحان اللَّه) یا یک (العفو) یا یک (الجنّة) بگوید، کافی است.