روءیا یا خواب دیدن امری است که برای همه در طول زندگی اتفاق افتاده است. هنوز چگونگی و کیفیت آن برای دانشمندان به خوبی روشن نشده است. قرآن کریم از یوسف یاد می کند که هم روءیای صادقه دید[1] و هم علم تعبیر روءیا را خداوند به او آموخت[2]. یوسف در زندان، روءیای دوستان زندانی اش و درخارج از زندان روءیای پادشاه مصر را تعبیر و تأویل کرد. پس تعبیر خواب یا به قول قرآن "تأویل"[3] روءیا، یک امر واقعی و حقیقی و یک علم است که خداوند، دانش آن را به این پیامبر خدا، تعلیم داد. دانیال پیامبر نیز از کسانی بود که خداوند به او علم تعبیر روءیا را داده بود.[4] قرآن مصادیق دیگری از پیامبران الاهی را نقل می کند که خداوند بر صحت روءیای آنان صحه گذاشته است.[5] در تقسیم بندی خوابها در روایات به دو دسته بر می خوریم: برخی از خوابها، روءیای صادقه اند و برخی کذب و دروغ اند.[6] از خوابی که صادق و راست باشد در روایات به "یک جزء از هفتاد جزء نبوت" [7] یاد شده است. این علم با تحصیل به دست نمی آید و نیاز به تزکیه و تطهیر دارد و در شرایط خاصی به شخص داده می شود و از این جهت عدۀ کمی از این موهبت برخوردارند. البته در برخی از کتب تعبیر خواب، ملاکها و قواعدی برای این کار نقل شده است که لازم است توجه داده شود این ملاکها کلی و مطلق نیست و با توجه به شرایط، شخصی که خواب دیده و دیگر قیود تغییر می یابد و بر این اساس نمی توان از آنچه در آن کتب آمده است به نتیجۀ صدرصد اطمینان بخشی دست یافت. پی نوشتها: [1] یوسف، 4. [2] یوسف،101. [3] یوسف،101. [4] مجلسی، بحارالانوار، ج14، ص 371. [5] صافات، 105؛ فتح، 27. [6] کلینی، کافی، ج8، ص 91، دارالکتب الاسلامیه. [7] صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج2، ص 584. www.islamquest.net
یک فرد چگونه می تواند به توانایی تعبیر رؤیا و خواب ها دست پیدا کند؟ آیا حدیثی در این زمینه وجود دارد؟
روءیا یا خواب دیدن امری است که برای همه در طول زندگی اتفاق افتاده است. هنوز چگونگی و کیفیت آن برای دانشمندان به خوبی روشن نشده است. قرآن کریم از یوسف یاد می کند که هم روءیای صادقه دید[1] و هم علم تعبیر روءیا را خداوند به او آموخت[2].
یوسف در زندان، روءیای دوستان زندانی اش و درخارج از زندان روءیای پادشاه مصر را تعبیر و تأویل کرد. پس تعبیر خواب یا به قول قرآن "تأویل"[3] روءیا، یک امر واقعی و حقیقی و یک علم است که خداوند، دانش آن را به این پیامبر خدا، تعلیم داد. دانیال پیامبر نیز از کسانی بود که خداوند به او علم تعبیر روءیا را داده بود.[4] قرآن مصادیق دیگری از پیامبران الاهی را نقل می کند که خداوند بر صحت روءیای آنان صحه گذاشته است.[5]
در تقسیم بندی خوابها در روایات به دو دسته بر می خوریم:
برخی از خوابها، روءیای صادقه اند و برخی کذب و دروغ اند.[6] از خوابی که صادق و راست باشد در روایات به "یک جزء از هفتاد جزء نبوت" [7] یاد شده است. این علم با تحصیل به دست نمی آید و نیاز به تزکیه و تطهیر دارد و در شرایط خاصی به شخص داده می شود و از این جهت عدۀ کمی از این موهبت برخوردارند.
البته در برخی از کتب تعبیر خواب، ملاکها و قواعدی برای این کار نقل شده است که لازم است توجه داده شود این ملاکها کلی و مطلق نیست و با توجه به شرایط، شخصی که خواب دیده و دیگر قیود تغییر می یابد و بر این اساس نمی توان از آنچه در آن کتب آمده است به نتیجۀ صدرصد اطمینان بخشی دست یافت.
پی نوشتها:
[1] یوسف، 4.
[2] یوسف،101.
[3] یوسف،101.
[4] مجلسی، بحارالانوار، ج14، ص 371.
[5] صافات، 105؛ فتح، 27.
[6] کلینی، کافی، ج8، ص 91، دارالکتب الاسلامیه.
[7] صدوق، من لا یحضره الفقیه، ج2، ص 584.
www.islamquest.net
- [سایر] یک فرد چگونه می تواند به توانایی تعبیر رؤیا و خواب ها دست پیدا کند؟ آیا حدیثی در این زمینه وجود دارد؟
- [سایر] یک فرد چگونه می تواند به توانایی تعبیر رؤیا و خواب ها دست پیدا کند؟
- [سایر] اقسام خواب و رویا را بیان کنید؟
- [سایر] به طور کلی خواب و رویا بر چند قسم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا تعبیر و تفسیر خواب، از روی کتب تعبیر خواب، مثل کتاب تعبیر خواب حضرت یوسف(ع)، ابن سیرین و دانیال پیامبر(ص) و مانند آن، برای خود و دیگران جایز است؟
- [سایر] آیا کتابهای تعبیر خوابی که در بازار هستند و تعابیری را از امام صادق(ع) نقل میکنند معتبر هستند و آیا واقعا امام صادق تعبیر خواب میکردند؟
- [سایر] معجزه حضرت یوسف چه بود؟ آیا تعبیر خواب هم معجزه محسوب می شود یا علم خدادادی؟
- [سایر] معجزه حضرت یوسف چه بود؟ آیا تعبیر خواب هم معجزه محسوب می شود یا علم خدادادی؟
- [سایر] نظر شما در مورد تعبیر خواب ابن سیرین چیست. آیا واقعیت دارد یا خیر؟
- [سایر] آیا تعبیر خواب هایی که به حضرت یوسف(علیه السلام) نسبت می دهند اعتبار دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که خودش توانایی بر تیمم ندارد باید نایب بگیرد، یعنی کسی دستهای او را بر زمین زند، و اگر ممکن نیست، بر زمین بگذارد و بعد با دست خودش او را تیمم دهد، اگر این هم ممکن نباشد باید نایب دست خود را بر چیزی که تیمم بر آن صحیح است بزند و بر پیشانی و دستهای او بکشد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه شخص مستطیع حج به جا نیاورد سپس توانایی جسمانی را از دست بدهد، بطوری که نا امید باشد از این که خودش حج را به جا آورد، باید شخص دیگری را از طرف خود به حج بفرستد، اما هرگاه کسی قدرت مالی پیدا کند ولی بر اثر پیری یا بیماری، توانایی نداشته باشد، حج بر او واجب نیست، ولی احتیاط مستحب این است که اجیر بگیرد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی به زور بدهکاری را از دست طلبکار رها کند، چنانچه طلبکار توانایی دسترسی به او را نداشته باشد واجب است او را به دست طلبکار برساند یا دین او را ادا نماید و اگر شخص یا اشخاصی قاتلی را از دست صاحبان خون بگیرند و فراری دهند حاکم شرع می تواند آن شخص یا اشخاص را زندانی کند تا قاتل را به وسیله کسان خود تحویل دهند و اگر تحویل قاتل ممکن نشود باید دیه شخص مقتول را بپردازند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر مالی را سیل یا دزد ببرد و بعد به دست کسی بیفتد یا در اثر اشتباه در نقل و انتقال و یا اشتباه در معامله و نظایر آن به دست کسی بیفتد، آن فرد باید به نحو امانت از آن نگهداری نماید و آن را به دست مالک یا وکیل او برساند ویا به آنها اطّلاع دهد؛ همچنین است اگر کسی مال گمشدهای را پیدا کند و یا مالی را که در معرض تلف و نابودی است به دست آورد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] کسی که شخصاً قادر به وضو گرفتن نیست باید کسی را کمک بگیرد که او را وضو دهد و چنانچه مزد هم بخواهد در صورت توانایی باید بدهد، ولی باید خود او نیت وضو کند و با دست خود مسح نماید و اگر نمی تواند باید دیگری دست او را بگیرد و به محل مسح بکشد و اگر این هم ممکن نیست، باید از دست او رطوبت بگیرد و با آن رطوبت سر و پای او را مسح نماید، ولی در این صورت احتیاط واجب این است که تیمم هم بکند.
- [آیت الله مظاهری] تفحّص و شنود بهواسطه خواب کردن یا مست کردن و یا او را از خود بیخود کردن و همچنین بهواسطه شکنجههای روحی و جسمی، گناه مضاعف دارد، زیرا هم از نظر تفحّص و شنود حرام است و هم از نظر ظلم، و آنچه از این راهها به دست میآید حجّت نیست، مگر اینکه با قرائن دیگر یقین پیدا شود.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . اگر در حال سجده از خواب بیدار شود و شک کند که در سجده آخر نماز است، یا در سجده شکر، چنان چه بداند بی اختیار خوابش برده است، باید آن نماز را دوباره بخواند. سوم از مبطلات نماز آن است که مثل بعض کسانی که شیعه نیستند دست ها را روی هم بگذارد.
- [آیت الله سبحانی] به دست آوردن فتوای مجتهد در مسأله چهار راه دارد: اوّل شنیدن از خود مجتهد. دوم شنیدن از فرد عادل که فتوای مجتهد را نقل کند. سوم شنیدن از کسی که مورد اطمینان و راستگوست. چهارم مراجعه به رساله مجتهد در صورتی که انسان به درستی آن رساله اطمینان داشته باشد.
- [آیت الله اردبیلی] بجز سه دستهای که در مسأله قبل بیان شد، خویشاوندان دیگر همچون برادر، خواهر، عمو، عمّه، دایی، خاله و اولاد آنان، واجبالنّفقه نیستند، ولی =============================================================================== 1 (واجب عینی) به واجبی میگویند که بر تک تک افراد واجب باشد و با انجام دادن دیگران از انسان ساقط نشود، مانند: نماز و روزه و در مقابل (واجب کفایی) واجبی است که اگر فرد یا افراد نسبت به آن اقدام نماید از عهده دیگران ساقط میشود، مانند: تدفین میّت مسلمان. مستحب است در صورتی که نیازمند باشند و انسان توانایی داشته باشد، نفقه آنان را نیز بدهد.
- [آیت الله سبحانی] کسی که نماز واجب خود را در وقت آن نخوانده باید قضای آن را به جا آورد، اگرچه در تمام وقت نماز، خواب مانده یا به واسطه بی هوشی که به دست خود انجام گرفته و یا مستی نماز نخوانده باشد، ولی نمازهائی را که کافر مسلمان شده و زن در حال حیض یا نفاس نخوانده قضا ندارد چه نمازهای یومیّه باشد چه غیر آن.