مجموع صحاح و مسانید معروف اهل سنت و نیز خصوصیات آنها چیست؟
هنوز سه قرن از تاریخ هجرت نگذشته بود که از طرف محدثان اسلامی، صحاحی که معروفترین آنها صحاح ششگانه است، تالیف یافته و به مرور زمان، در میان آنان معروف و مشهور گردید، اینک نام و خصوصیات آنها: 1. صحیح محمد بن اسماعیل بخاری (194- 256)؛ محدثان اهل تسنن درباره صحیح بخاری سخنان بسیار اغراق آمیری دارند، در حالیکه در این کتاب از نواصب و خوارج نقل حدیث شده اما از حضرت صادق (ع) و فرزندان گرامی او که بخاری با اکثر آنها معاصر بود حتی بعنوان نمونه هم یک حدیث نقل نشده است. 2..صحیح مسلم بن حجاج قشیری نیشابوری (204 - 261)؛ با این که صحیح وی مزایایی دارد که صحیح بخاری فاقد آن است - مع الوصف - از نظر اعتبار و شهرت حائز درجه دوم میباشد. 3.صحیح ابو داوود، سلیمان بن اشعث سجستانی (202 - 275)؛ احادیث آن بسان صحاح آینده غالبا" مربوط به احکام فقهی اسلام می باشد. 4.صحیح ابو عیسی، محمد بن عیسی ترمذی(209- 279)؛ وی نخستین کسی است که احادیث نبوی را به سه قسم بنامهای صحیح و حسن و ضعیف تقسیم نمود در صورتی که پیش از وی، تقسیم حدیث از صحیح و غیر صحیح تجاوز نمی نمود. 5.صحیح احمد بن شعیب نسائی (215- 303)؛ 6.صحیح محمد بن یزید بن عبدالله بن ماجه قزوینی (متوفی 275) درگذشته است و گروهی، سنن دارمی (متوفی 255) را بر صحیح ابن ماجه مقدم داشته اند و آن را صحیح ششم می شمارند. گاهی این صحاح چهارگانه اخیر را ( سنن) نیز می گویند از این نظر که اکثر و یا همه احادیث آنها مربوط به سنن و احکام فقهی اسلام است و حق این است که این چهار کتاب اخیر (سنن) است نه صحاح؛ زیرا شرایطی را که نویسندگان دو صحیح نخست در راوی رعایت کرده اند، نویسندگان سنن در نظر نگرفته اند. w3.hadith.net
عنوان سوال:

مجموع صحاح و مسانید معروف اهل سنت و نیز خصوصیات آنها چیست؟


پاسخ:

هنوز سه قرن از تاریخ هجرت نگذشته بود که از طرف محدثان اسلامی، صحاحی که معروفترین آنها صحاح ششگانه است، تالیف یافته و به مرور زمان، در میان آنان معروف و مشهور گردید، اینک نام و خصوصیات آنها:
1. صحیح محمد بن اسماعیل بخاری (194- 256)؛ محدثان اهل تسنن درباره صحیح بخاری سخنان بسیار اغراق آمیری دارند، در حالیکه در این کتاب از نواصب و خوارج نقل حدیث شده اما از حضرت صادق (ع) و فرزندان گرامی او که بخاری با اکثر آنها معاصر بود حتی بعنوان نمونه هم یک حدیث نقل نشده است.
2..صحیح مسلم بن حجاج قشیری نیشابوری (204 - 261)؛ با این که صحیح وی مزایایی دارد که صحیح بخاری فاقد آن است - مع الوصف - از نظر اعتبار و شهرت حائز درجه دوم میباشد.
3.صحیح ابو داوود، سلیمان بن اشعث سجستانی (202 - 275)؛ احادیث آن بسان صحاح آینده غالبا" مربوط به احکام فقهی اسلام می باشد.
4.صحیح ابو عیسی، محمد بن عیسی ترمذی(209- 279)؛ وی نخستین کسی است که احادیث نبوی را به سه قسم بنامهای صحیح و حسن و ضعیف تقسیم نمود در صورتی که پیش از وی، تقسیم حدیث از صحیح و غیر صحیح تجاوز نمی نمود.
5.صحیح احمد بن شعیب نسائی (215- 303)؛
6.صحیح محمد بن یزید بن عبدالله بن ماجه قزوینی (متوفی 275) درگذشته است و گروهی، سنن دارمی (متوفی 255) را بر صحیح ابن ماجه مقدم داشته اند و آن را صحیح ششم می شمارند.
گاهی این صحاح چهارگانه اخیر را ( سنن) نیز می گویند از این نظر که اکثر و یا همه احادیث آنها مربوط به سنن و احکام فقهی اسلام است و حق این است که این چهار کتاب اخیر (سنن) است نه صحاح؛ زیرا شرایطی را که نویسندگان دو صحیح نخست در راوی رعایت کرده اند، نویسندگان سنن در نظر نگرفته اند.
w3.hadith.net





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین