هنوز سه قرن از تاریخ هجرت نگذشته بود که از طرف محدثان اسلامی، صحاحی که معروفترین آنها صحاح ششگانه است، تالیف یافته و به مرور زمان، در میان آنان معروف و مشهور گردید، اینک نام و خصوصیات آنها: 1. صحیح محمد بن اسماعیل بخاری (194- 256)؛ محدثان اهل تسنن درباره صحیح بخاری سخنان بسیار اغراق آمیری دارند، در حالیکه در این کتاب از نواصب و خوارج نقل حدیث شده اما از حضرت صادق (ع) و فرزندان گرامی او که بخاری با اکثر آنها معاصر بود حتی بعنوان نمونه هم یک حدیث نقل نشده است. 2..صحیح مسلم بن حجاج قشیری نیشابوری (204 - 261)؛ با این که صحیح وی مزایایی دارد که صحیح بخاری فاقد آن است - مع الوصف - از نظر اعتبار و شهرت حائز درجه دوم میباشد. 3.صحیح ابو داوود، سلیمان بن اشعث سجستانی (202 - 275)؛ احادیث آن بسان صحاح آینده غالبا" مربوط به احکام فقهی اسلام می باشد. 4.صحیح ابو عیسی، محمد بن عیسی ترمذی(209- 279)؛ وی نخستین کسی است که احادیث نبوی را به سه قسم بنامهای صحیح و حسن و ضعیف تقسیم نمود در صورتی که پیش از وی، تقسیم حدیث از صحیح و غیر صحیح تجاوز نمی نمود. 5.صحیح احمد بن شعیب نسائی (215- 303)؛ 6.صحیح محمد بن یزید بن عبدالله بن ماجه قزوینی (متوفی 275) درگذشته است و گروهی، سنن دارمی (متوفی 255) را بر صحیح ابن ماجه مقدم داشته اند و آن را صحیح ششم می شمارند. گاهی این صحاح چهارگانه اخیر را ( سنن) نیز می گویند از این نظر که اکثر و یا همه احادیث آنها مربوط به سنن و احکام فقهی اسلام است و حق این است که این چهار کتاب اخیر (سنن) است نه صحاح؛ زیرا شرایطی را که نویسندگان دو صحیح نخست در راوی رعایت کرده اند، نویسندگان سنن در نظر نگرفته اند. w3.hadith.net
هنوز سه قرن از تاریخ هجرت نگذشته بود که از طرف محدثان اسلامی، صحاحی که معروفترین آنها صحاح ششگانه است، تالیف یافته و به مرور زمان، در میان آنان معروف و مشهور گردید، اینک نام و خصوصیات آنها:
1. صحیح محمد بن اسماعیل بخاری (194- 256)؛ محدثان اهل تسنن درباره صحیح بخاری سخنان بسیار اغراق آمیری دارند، در حالیکه در این کتاب از نواصب و خوارج نقل حدیث شده اما از حضرت صادق (ع) و فرزندان گرامی او که بخاری با اکثر آنها معاصر بود حتی بعنوان نمونه هم یک حدیث نقل نشده است.
2..صحیح مسلم بن حجاج قشیری نیشابوری (204 - 261)؛ با این که صحیح وی مزایایی دارد که صحیح بخاری فاقد آن است - مع الوصف - از نظر اعتبار و شهرت حائز درجه دوم میباشد.
3.صحیح ابو داوود، سلیمان بن اشعث سجستانی (202 - 275)؛ احادیث آن بسان صحاح آینده غالبا" مربوط به احکام فقهی اسلام می باشد.
4.صحیح ابو عیسی، محمد بن عیسی ترمذی(209- 279)؛ وی نخستین کسی است که احادیث نبوی را به سه قسم بنامهای صحیح و حسن و ضعیف تقسیم نمود در صورتی که پیش از وی، تقسیم حدیث از صحیح و غیر صحیح تجاوز نمی نمود.
5.صحیح احمد بن شعیب نسائی (215- 303)؛
6.صحیح محمد بن یزید بن عبدالله بن ماجه قزوینی (متوفی 275) درگذشته است و گروهی، سنن دارمی (متوفی 255) را بر صحیح ابن ماجه مقدم داشته اند و آن را صحیح ششم می شمارند.
گاهی این صحاح چهارگانه اخیر را ( سنن) نیز می گویند از این نظر که اکثر و یا همه احادیث آنها مربوط به سنن و احکام فقهی اسلام است و حق این است که این چهار کتاب اخیر (سنن) است نه صحاح؛ زیرا شرایطی را که نویسندگان دو صحیح نخست در راوی رعایت کرده اند، نویسندگان سنن در نظر نگرفته اند.
w3.hadith.net
- [سایر] جوامع روایی ششگانه اهل سنت (صحاح ست) و نیز مؤلفین آنها را معرفی نمائید؟
- [سایر] صحاح سته اهل سنت کداماند و تا چه میزان معتبر میباشند؟
- [سایر] آیا حدیث غدیر در کتب معتبر اهل سنت یا صحاح سته ایشان نیز آمده است؟
- [سایر] آیا حدیث غدیر در کتب معتبر اهل سنت یا صحاح سته ایشان نیز آمده است؟
- [سایر] خدا در کتب اهل سنت مخصوصا صحاح سته چگونه معرفی شده است؟( توضیح کامل و جامع)
- [سایر] کدامین علمای معروف شیعه را اهل سنت به شهادت رسانیده؟
- [سایر] با این که شیعه باید اهل سنت را امر به معروف و نهی از منکر کند، وحدت با آنان چگونه میسّر است؟
- [سایر] اهل تسنن میگویند اهل بیت سنی هستند؟
- [سایر] خواستم بدانم که: چه فرقی و چه شباهتهایی بین سنی ناصبی و سنی وهابی و سنی سلفی وجود دارد؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] کدام یک از موارد زیر صحیح است؟ الف) شهادت اهل سنّت علیه اهل تشیّع در دعاوی مالی یا کیفری (چنان چه خواهان سنّی مذهب، و خوانده شیعه باشد). ب) شهادت اهل سنّت علیه اهل سنّت در دعاوی مالی یا کیفری (چنانچه خواهان و خوانده هر دو سنی باشند.) ج) شهادت اهل سنّت در دعاوی مالی یا کیفری (چنانچه خواهان و خوانده هر دو شیعه باشند; لیکن شهودشان سنّی باشد.) د) شهادت اهل سنّت به نفع اهل تشیّع (چنانچه خواهان شیعه، و خوانده سنّی مذهب باشد.) ه) شهادت اهل کتاب له یا علیه مسلمانان.
- [آیت الله سیستانی] از نظر اهل سنّت، زن از همه تَرَکه شوهر اعمّ از منقول و غیرمنقول مانند زمین و غیره، ارث میبرد. حال آنکه از نظر مذهب امامیه، زن از اصل زمین یا قیمت آن ارث نمیبرد و تنها از قیمت بنا و درختان ارث میبرد، نه اصل آنها. بنابراین اگر مذهب اهل سنّت بر شیعه نافذ باشد به گونهای که زن سنّی مذهب از زمین و اصل بنا و درختان ارث ببرد، در صورتی که دیگر ورثه امامی مذهب باشند، زن امامی مذهب نیز میتواند میراثی را که از زمین و اصل بنا و درختان به او میرسد، بگیرد که سایر ورثه اهل سنت باشند.
- [آیت الله فاضل لنکرانی] چنانچه یکی از اولاد از نظر سنّی بزرگتر و دیگری از جهت بلوغ بزرگتر باشد قضاء نماز بر اولّی واجب است.
- [آیت الله سیستانی] نظر اهل سنّت آن است که مازاد سهمالارث میراث بر آن، به عَصَبه میت مانند برادر او داده میشود. لکن نظر مذهب امامیه خلاف آن است، مثلاً اگر مردی بمیرد و تنها دختری و برادری داشته باشد، از نظر امامیه باید نیمی از ارث را به دختر به عنوان سهمالارث و نیم دیگر را به عنوان ردّ به او بپردازند و به برادر میت سهمی تعلّق نمیگیرد. لکن نظر اهل سنّت آن است که در این فرض نیمی از ارث میت به برادر پرداخت میشود، چون که از عصبه میت به شمار میرود. حال اگر مذهب اهل سنّت بر وارث امامی مذهب نافذ باشد و مازاد سهمالارث به او پرداخت نشود، عصبه میت اگر امامی مذهب باشند، میتوانند از باب قاعده مقاصّه نوعی، مازاد سهمالارث وارثِ سنّی مذهب را بگیرند.
- [آیت الله مظاهری] اگر خویشان اهل معصیت باشند، در صورتی که صلهرحم کمک در معصیت آنها نشود، باید قطع رحم نکند و در صورت امکان باید آنها را امر به معروف و نهی از منکر نماید.
- [آیت الله وحید خراسانی] بر هر مکلفی به مقتضای فرمان خداوند متعال یایها الذین ءامنوا قوا انفسکم واهلیکم نارا وقودها الناس والحجاره ای کسانی که ایمان اورده اید نگهدارید خود را و اهل خود را از اتشی که اتش افروز ان مردم و سنگ است واجب موکد است که اهل خود را امر به معروف و نهی از منکر کند و به انچه خود را به ان امر می کند انان را امر کند و از انچه خود را نهی می کند انان را نهی نماید
- [آیت الله خوئی] هرگاه چیزی که پیدا کرده نشانهای دارد که به واسط آن میتواند صاحبش را پیدا کند، اگرچه بداند صاحب آن سنی یا کافری است که اموالش محترم است، در صورتی که قیمت آن چیز به یک درهم برسد باید از روزی که آن را پیدا کرده تا یک سال در محل اجتماع مردم اعلان کند.
- [آیت الله اردبیلی] پیروی از امر پدر و مادر در غیر از انجام کارهای حرام و ترک کارهای واجب عینی(1) بنابر احتیاط لازم است و مخالفت آنان اگر موجب آزار و بیاحترامی به آنان شود، حرام است و فرزندان در هر سنی که باشند، باید به پدر و مادر خود احترام بگذارند.
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] هرگاه چیزی که پیدا کرده؛ نشانه ای دارد که به واسطه آن می تواند صاحبش را پیدا کند؛ اگرچه بداند صاحب آن سنی یا کافری است که اموالش محترم است؛ در صورتی که قیمت آن چیز به مقدار یک درهم برسد؛ باید از روزی که آن را پیدا کرده تا یک سال در محل اجتماع مردم اعلان کند.
- [آیت الله شبیری زنجانی] مستحبّ است در شوهر دادن دختری که بالغه است (یعنی مکلّف شده) و به سنی رسیده که حیض دیدن وی متعارف است، عجله کنند، از حضرت صادق علیهالسلام روایت شده که یکی از سعادتهای مرد آن است که دخترش در خانه او حیض نبیند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . وجوب امر به معروف و نهی از منکر، درباره مکلف، نسبت به اهل خودش تأکید بیشتر دارد. پس اگر انسان ببیند که اهل خودش از واجبات، تهاون میورزد، مثلاً نماز نمیخواند، یا اگر بخواند دارای قرائت صحیح نیست، یا وضوی صحیح نمیگیرد، یا آن که با بدن و لباس نجس، نماز میخواند، در این صورت لازم است به ترتیبی که گفته شد، آنها را امر و نهی کند.