جوامع روایی ششگانه اهل سنت (صحاح ست) و نیز مؤلفین آنها را معرفی نمائید؟
پس از مالک عصر طلائی حدیث شروع می شود و در این عصر است که مجامع حدیث اهل سنت که در رأس آنان صحاح سته (ششگانه) است بوجود آمد.صحاح به ترتیب زمان از این قرار است: 1 صحیح بخاری (1) یا (الجامع الصحیح) از ابو عبد الله محمد بن اسمعیل بخاری متوفی 256 ق. 2 صحیح مسلم از ابو الحسین مسلم بن حجاج قشیری نیشابوری متوفی 261ق. 3 سنن ابن ماجه از محمد بن یزید بن ماجه قزوینی متوفی 273 ق. 4 سنن ابی داود از سلیمان بن اشعث بن اسحق سجستانی متوفی 275 ق. 5 جامع ترمذی یا (سنن ترمذی) از ابو عیسی محمد بن عیسی بن سوره (2) متوفی 279 ق. 6 سنن نسائی (مسمی به مجتبی) از ابو عبد الرحمن احمد بن شعیب متوفی 303 ق. کتب ششگانه مذکور در فوق به اضافه موطأ مالک و مسند ابن حنبل متوفی 241 ق جوامع اولیه حدیث اهل سنت را تشکیل می دهد. مؤلفین صحاح اینک ترجمه مختصری از مؤلفین جوامع مزبور ضمیمه توضیحاتی درباره هر کتاب تقدیم می شود . الف) (بخاری): ابو عبد الله محمد بن اسماعیل بن ابراهیم بن مغیره جعفی بخاری است که در بخارا به سال 194 ق متولد و در سال 256 ق در گذشت و از وی اولاد ذکور نماند. اجداد وی زردشتی بودند و اول کسی که از آنان به دین اسلام مشرف شد، مغیره (پدر سوم بخاری) بوده و به واسطه انتساب (ولاء) به سعید جعفی (والی خراسان)، به جعفی مشهور شد. پدرش هنگامی که وی کودک بود در گذشت و ثروت سرشاری برای او به ارث گذارد لذا بخاری برای اخذ حدیث و تکمیل معلومات خود به بیشتر بلاد مشهور از قبیل شهرهای خراسان و عراق و حجاز و شام و مصر مسافرت نمود در نیشابور ابتداء مورد تکریم دانشمندان آن شهرستان واقع شد .ولی بواسطه اختلافی که بین وی و محمد بن یحیی نیشابوری (شیخ حدیث آن سامان) رخ داد مجبور به مهاجرت گردید. w3.hadith.net
عنوان سوال:

جوامع روایی ششگانه اهل سنت (صحاح ست) و نیز مؤلفین آنها را معرفی نمائید؟


پاسخ:

پس از مالک عصر طلائی حدیث شروع می شود و در این عصر است که مجامع حدیث اهل سنت که در رأس آنان صحاح سته (ششگانه) است بوجود آمد.صحاح به ترتیب زمان از این قرار است:
1 صحیح بخاری (1) یا (الجامع الصحیح) از ابو عبد الله محمد بن اسمعیل بخاری متوفی 256 ق.
2 صحیح مسلم از ابو الحسین مسلم بن حجاج قشیری نیشابوری متوفی 261ق.
3 سنن ابن ماجه از محمد بن یزید بن ماجه قزوینی متوفی 273 ق.
4 سنن ابی داود از سلیمان بن اشعث بن اسحق سجستانی متوفی 275 ق.
5 جامع ترمذی یا (سنن ترمذی) از ابو عیسی محمد بن عیسی بن سوره (2) متوفی 279 ق.
6 سنن نسائی (مسمی به مجتبی) از ابو عبد الرحمن احمد بن شعیب متوفی 303 ق.
کتب ششگانه مذکور در فوق به اضافه موطأ مالک و مسند ابن حنبل متوفی 241 ق جوامع اولیه حدیث اهل سنت را تشکیل می دهد.
مؤلفین صحاح
اینک ترجمه مختصری از مؤلفین جوامع مزبور ضمیمه توضیحاتی درباره هر کتاب تقدیم می شود .

الف) (بخاری): ابو عبد الله محمد بن اسماعیل بن ابراهیم بن مغیره جعفی بخاری است که در بخارا به سال 194 ق متولد و در سال 256 ق در گذشت و از وی اولاد ذکور نماند.
اجداد وی زردشتی بودند و اول کسی که از آنان به دین اسلام مشرف شد، مغیره (پدر سوم بخاری) بوده و به واسطه انتساب (ولاء) به سعید جعفی (والی خراسان)، به جعفی مشهور شد.
پدرش هنگامی که وی کودک بود در گذشت و ثروت سرشاری برای او به ارث گذارد لذا بخاری برای اخذ حدیث و تکمیل معلومات خود به بیشتر بلاد مشهور از قبیل شهرهای خراسان و عراق و حجاز و شام و مصر مسافرت نمود در نیشابور ابتداء مورد تکریم دانشمندان آن شهرستان واقع شد .ولی بواسطه اختلافی که بین وی و محمد بن یحیی نیشابوری (شیخ حدیث آن سامان) رخ داد مجبور به مهاجرت گردید.
w3.hadith.net





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین