رسولُ اللّه صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم: لمّا قالَ لَهُ رجُلٌ : قد عَلَّمتُ ابنی هذا الکتابَ ففی أیِّ شیءٍ اُسَلِّمُهُ ؟ فقالَ: سَلِّمْهُ للّه‌ِ أبوکَ ، ولا تُسَلِّمْهُ فی خَمسٍ : لا تُسَلِّمْهُ سَیّاءً ، ولا صایغا ، ولا قَصّابا ، ولا حَنّاطا ، ولا نَخّاسا . فقالَ : یا رسولَ اللّه صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم ، وما السَّیّاءُ ؟ قالَ : الذی یَبیعُ الأکفانَ ویَتَمَنّی مَوتَ اُمَّتی ، ولَلمَولُودُ مِن اُمَّتی أحَبُّ إلَیَّ ممّا طَلَعَت علَیهِ الشَّمسُ ، وأما الصائغُ فإنّهُ یُعالِجُ غَبنَ اُمّتی ، فأمّا القَصّابُ فإنّهُ یَذبَحُ حتّی تَذهَبَ الرَّحمَةُ مِن قَلبهِ ، وأمّا الحَنَّاطُ فإنّهُ یَحتَکِرُ الطَّعامَ علی اُمَّتی ، ولَأن یَلقَی اللّه‌ُ العَبدَ سارِقا أحَبُّ إلیَّ مِن أن یَلقاهُ قدِ احتَکَرَ طَعاما أربَعینَ یَوما . وأمّا النَّخّاسُ فإنّهُ أتانی جَبَرئیلُ علیه‌السلام فقالَ : یا محمّدُ ، إنَّ شِرارَ اُمَّتِکَ الذینَ یَبیعُونَ الناسَ؛ مردی به رسول خدا صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم عرض کرد: من این فرزندم را سواد آموخته‌ام ؛ حالا او را به چه شغلی بگمارم ؟ حضرت فرمود : خدا پدرت را بیامرزد ، او را در هر شغلی بگذار امّا به پنج گروه مسپارش : سیّاء ، زرگر ، قصّاب ، گندم فروش و برده فروش . مرد گفت: ای رسول خدا ، سیّاء کیست؟ فرمودند: کسی که کفن می‌فروشد و آرزوی مرگ افراد امّت مرا دارد، در حالی که من یک نوزاد امّت خود را ، از هر آنچه آفتاب بر آن می‌تابد بیشتر دوست دارم. امّا زرگر ؛ زیرا به فکر مغبون ساختن افراد امّت من است. امّا قصّاب؛ زیرا آن قدر حیوان می‌کشد، که رحم از دلش رخت بر می‌بندد. اما گندم فروش؛ زیرا ارزاق امّت مرا احتکار می‌کند. اگر بنده با عنوان دزد، خدا را دیدار کند بهتر است از این که او را در حالی دیدار کند که چهل روز خوراک مردم را احتکار کرده باشد. امّا برده فروش؛ زیرا جبرئیل علیه‌السلام نزد من آمد و گفت: ای محمّد ! بدترین افراد امّت تو ، کسانی هستند که انسان خرید و فروش می‌کنند . بحار الأنوار : 103 / 77 / 1
شغل های نکوهیده کدام است؟
رسولُ اللّه صلی الله علیه و آله و سلّم:
لمّا قالَ لَهُ رجُلٌ : قد عَلَّمتُ ابنی هذا الکتابَ ففی أیِّ شیءٍ اُسَلِّمُهُ ؟ فقالَ: سَلِّمْهُ للّهِ أبوکَ ، ولا تُسَلِّمْهُ فی خَمسٍ : لا تُسَلِّمْهُ سَیّاءً ، ولا صایغا ، ولا قَصّابا ، ولا حَنّاطا ، ولا نَخّاسا . فقالَ : یا رسولَ اللّه صلی الله علیه و آله و سلّم ، وما السَّیّاءُ ؟ قالَ : الذی یَبیعُ الأکفانَ ویَتَمَنّی مَوتَ اُمَّتی ، ولَلمَولُودُ مِن اُمَّتی أحَبُّ إلَیَّ ممّا طَلَعَت علَیهِ الشَّمسُ ، وأما الصائغُ فإنّهُ یُعالِجُ غَبنَ اُمّتی ، فأمّا القَصّابُ فإنّهُ یَذبَحُ حتّی تَذهَبَ الرَّحمَةُ مِن قَلبهِ ، وأمّا الحَنَّاطُ فإنّهُ یَحتَکِرُ الطَّعامَ علی اُمَّتی ، ولَأن یَلقَی اللّهُ العَبدَ سارِقا أحَبُّ إلیَّ مِن أن یَلقاهُ قدِ احتَکَرَ طَعاما أربَعینَ یَوما . وأمّا النَّخّاسُ فإنّهُ أتانی جَبَرئیلُ علیهالسلام فقالَ : یا محمّدُ ، إنَّ شِرارَ اُمَّتِکَ الذینَ یَبیعُونَ الناسَ؛
مردی به رسول خدا صلی الله علیه و آله و سلّم عرض کرد: من این فرزندم را سواد آموختهام ؛ حالا او را به چه شغلی بگمارم ؟ حضرت فرمود : خدا پدرت را بیامرزد ، او را در هر شغلی بگذار امّا به پنج گروه مسپارش : سیّاء ، زرگر ، قصّاب ، گندم فروش و برده فروش .
مرد گفت: ای رسول خدا ، سیّاء کیست؟ فرمودند: کسی که کفن میفروشد و آرزوی مرگ افراد امّت مرا دارد، در حالی که من یک نوزاد امّت خود را ، از هر آنچه آفتاب بر آن میتابد بیشتر دوست دارم. امّا زرگر ؛ زیرا به فکر مغبون ساختن افراد امّت من است. امّا قصّاب؛ زیرا آن قدر حیوان میکشد، که رحم از دلش رخت بر میبندد. اما گندم فروش؛ زیرا ارزاق امّت مرا احتکار میکند. اگر بنده با عنوان دزد، خدا را دیدار کند بهتر است از این که او را در حالی دیدار کند که چهل روز خوراک مردم را احتکار کرده باشد. امّا برده فروش؛ زیرا جبرئیل علیهالسلام نزد من آمد و گفت: ای محمّد ! بدترین افراد امّت تو ، کسانی هستند که انسان خرید و فروش میکنند .
بحار الأنوار : 103 / 77 / 1
- [سایر] تعصب نکوهیده چیست؟
- [سایر] چرا تکبر، ترس و بخل بهترین خصلت زنان و نکوهیده ترین خصلت مردان است؟
- [سایر] آیا فتوایی در مورد شغل دوم داریم؟ یا کلا شغل دوم داشتن دنیاگرایی است؟
- [آیت الله خوئی] شخصی تحصیلدار بانک است آیا به شغل خود ادامه بدهد یا تغییر شغل دهد؟
- [سایر] آیا فتوایی در مورد شغل دوم داریم؟ یا کلا شغل دوم داشتن دنیاگرایی است؟ لطفاً راهنمایی فرمایید؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] کسی که سفر شغل اوست، اگر بعد از انجام شغل، در آن محل یک روز یا چند روز برای کار دیگری بماند، چنانچه انجام سفر از اول به قصد شغل بوده، در آن چند روز وظیفه او چیست؟
- [آیت الله سبحانی] کسی که دارای دو شغلِ معلمی و تجارت است و برای شغل معلمی بین قم و تهران و برای شغل دوم، بین قم و شیراز رفت و آمد می کند، اکنون مدت یک ماه است که برای شغل دوم (تجارت) به شیراز نرفته است. اگر بعد از مدتی به شیراز برود، آیا نماز او کامل است؟
- [سایر] درباره شغل آینده درحوزه علمیه توضیح دهید.ممنون
- [آیت الله نوری همدانی] آیا خدمت مقدس سربازی شغل محسوب میگردد؟
- [سایر] لطفاً در مورد دین بهایی توضیح کامل دهید، رفت و آمد مسلمانان با آنان به اقتضای شغل و غیر شغل چیست؟
- [آیت الله اردبیلی] مکروه است انسان کفن فروشی، قصّابی، حجامت و شکار کردن را شغل خود قرار دهد.
- [آیت الله اردبیلی] کسی که مثلاً فقط در تابستان یا زمستان شغل او مسافرت است، مثل رانندهای که فقط در تابستان یا زمستان اتومبیل خود را کرایه میدهد، باید در سفری که شغل او میباشد، نماز را تمام بخواند و احتیاط مستحب آن است که هم شکسته و هم تمام بخواند.
- [آیت الله سبحانی] اگر صحرانشین برای زیارت یا حج یا تجارت و مانند اینها مسافرت کند، باید نماز را تمام بخواند، خصوصاً اگر با همان چادر و اثاثیه سفر کند. شرط هفتم: سفر برای شغل نباشد شغل و کار او مسافرت نباشد کسانی که دارای چنین شرطی نیستند به سه گروه تقسیم می شوند: 1. راننده ها و خلبان ها و کشتیبان ها و ساربان ها و مانند آنها سفر شغل آنها است باید نماز را تمام بخوانند. 2. کسی که سفر شغل او نیست ولی سفر مقدّمه شغل او است یعنی برای انجام به طور مرتب سفر کند مانند معلمی که باید هر روز یا غالباً به مقدار مسافت شرعی سفر می کند، و پس از تدریس به وطن بازمی گردد و همچنین است محصل و بیله وری که برای خرید و یا فروش باید به مقدار مسافت شرعی سفر کند سپس برگردد آن گروه نیز باید نماز خود را تمام بخواند. 3. کسی که سفر شغل او و یا مقدمه شغل او نیست، ولی برای زیارت هر هفته مرتب سفر می کند، این گروه نیز باید نماز را تمام و روزه را بگیرند خلاصه کسانی که سفر برای آنان به صورت یک امر عادی درآید، نماز آنان تمام و روزه را باید بگیرند.
- [آیت الله اردبیلی] اگر کسی که شغل او مسافرت است، شک کند که در وطن خود یا جای دیگر ده روز مانده یا نه، باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله بهجت] کسی که شغلش مسافرت است، اگر در وطن یا غیر وطن خود ده روز بماند، در سفر اولی که بعد از ده روز میرود، مانند سفر اولی است که این شغل را در ابتدا شروع کرده بود و بنابراین تا زمانی که این سفر، عرفاً شغل او حساب نمیشود، باید نماز را شکسته بخواند. بلی ماندن ده روز متصل در غیر وطن، باید با قصد اقامه باشد، ولی در وطن اگرچه بدون قصد هم باشد، همین حکم را دارد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که شغل او حمله داری است وحاجیها را از راه دور به مکّه میبرد، چنانچه تمام سال یا بیشتر سال را در راه باشد، باید نماز را تمامبخواند.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . کسی که شغل او حمله داری است و حاجی ها را از راه دور به مکه می برد، چنان چه تمام سال یا بیشتر سال را در راه باشد، باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله نوری همدانی] کسی که شغل او حمله داری است و حاجیها را از راه دور به مکه می برد ، چنانچه تمام سال یل بیشتر سال را در راه باشد ، باید نماز را تمام بخواند
- [آیت الله بروجردی] کسی که شغل او حملهداریست و حاجیها را از راه دور به مکه میبرد، چنانچه تمام سال یا بیشتر سال را در راه باشد، باید نماز را تمام بخواند.
- [آیت الله وحید خراسانی] کسی که شغل او حمله داری است و مثلا حاجی ها را از راه دور به مکه می برد چنانچه تمام سال یا قسمت عمده سال را در راه باشد باید نماز را تمام بخواند