الإمامُ الصّادقُ علیه‌السلام فی قولِهِ تعالی : (الَّذِینَ آتَیناهُمُ الکِتابَ یَتْلُونَهُ حَقَّ تِلاوَتِهِ ): یُرَتِّلُونَ آیاتِهِ ، ویَتَفَهَّمونَ مَعانِیَهُ ، ویَعمَلُونَ بأحکامِهِ ، ویَرجُونَ وَعدَهُ ، ویَخشَونَ عَذابَهُ ، ویَتَمَثَّلُونَ قصَصَهُ ، ویَعتَبِرُونَ أمثالَهُ ، ویَأتُونَ أوامِرَهُ ، ویَجتَنِبونَ نَواهِیَهُ . ما هُو واللّه بحِفظِ آیاتِهِ وسَردِ حُروفِهِ ، وتِلاوَةِ سُوَرِهِ ودَرسِ أعشارِهِ وأخماسِهِ ، حَفِظُوا حُروفَهُ وأضاعُوا حُدودَهُ ، وإنّما هو تَدَبُّرُ آیاتِهِ ، یقولُ اللّه‌ُ تعالی : (کِتابٌ أنْزَلناهُ إلَیکَ مُبارَکٌ لِیَدَّبَّروا آیاتِهِ ) ؛ امام صادق علیه‌السلام - درباره آیه (کسانی که به آنان کتاب دادیم ، آن را تلاوت می‌کنند آن گونه که حقّ تلاوت آن است) بقره ، آیه 121 .- : آیاتش را روشن و شمرده می‌خوانند ، سعی می‌کنند معانیش را بفهمند ، احکام و فرامینش را به کار می‌بندد ، به وعده‌اش امیدوارند ، از عذابش می‌ترسند ، از داستانهایش سرمشق می‌گیرند ، از مثلهایش پند می‌گیرند ، امرهایش را به جا می‌آورند و از نهی‌هایش دوری می‌کنند . به خدا سوگند که حقّ تلاوت قرآن به حفظ آیات و پشت سر هم خواندن حروف و کلماتش و تلاوت سوره‌هایش و تکرار ده جزو و پنج جزو آن نیست . (برخی) حروف و کلماتش را حفظ کردند و حدود و معانیش را فرو گذاشتند ، بلکه به تدبّر و تأمّل در آیات آن است ؛ خداوند متعال می‌فرماید : (کتابی است خجسته که سوی تو فرو فرستادیم ، تا در آیات آن تدبّر کنند) . ص : 29 .تنبیه الخواطر : 2/236 ، منتخب میزان الحکمة : 460 البقرة : 121 .
تلاوت حقیقی قرآن چیست؟
الإمامُ الصّادقُ علیهالسلام
فی قولِهِ تعالی : (الَّذِینَ آتَیناهُمُ الکِتابَ یَتْلُونَهُ حَقَّ تِلاوَتِهِ ): یُرَتِّلُونَ آیاتِهِ ، ویَتَفَهَّمونَ مَعانِیَهُ ، ویَعمَلُونَ بأحکامِهِ ، ویَرجُونَ وَعدَهُ ، ویَخشَونَ عَذابَهُ ، ویَتَمَثَّلُونَ قصَصَهُ ، ویَعتَبِرُونَ أمثالَهُ ، ویَأتُونَ أوامِرَهُ ، ویَجتَنِبونَ نَواهِیَهُ . ما هُو واللّه بحِفظِ آیاتِهِ وسَردِ حُروفِهِ ، وتِلاوَةِ سُوَرِهِ ودَرسِ أعشارِهِ وأخماسِهِ ، حَفِظُوا حُروفَهُ وأضاعُوا حُدودَهُ ، وإنّما هو تَدَبُّرُ آیاتِهِ ، یقولُ اللّهُ تعالی : (کِتابٌ أنْزَلناهُ إلَیکَ مُبارَکٌ لِیَدَّبَّروا آیاتِهِ ) ؛
امام صادق علیهالسلام
- درباره آیه (کسانی که به آنان کتاب دادیم ، آن را تلاوت میکنند آن گونه که حقّ تلاوت آن است) بقره ، آیه 121 .- : آیاتش را روشن و شمرده میخوانند ، سعی میکنند معانیش را بفهمند ، احکام و فرامینش را به کار میبندد ، به وعدهاش امیدوارند ، از عذابش میترسند ، از داستانهایش سرمشق میگیرند ، از مثلهایش پند میگیرند ، امرهایش را به جا میآورند و از نهیهایش دوری میکنند . به خدا سوگند که حقّ تلاوت قرآن به حفظ آیات و پشت سر هم خواندن حروف و کلماتش و تلاوت سورههایش و تکرار ده جزو و پنج جزو آن نیست . (برخی) حروف و کلماتش را حفظ کردند و حدود و معانیش را فرو گذاشتند ، بلکه به تدبّر و تأمّل در آیات آن است ؛ خداوند متعال میفرماید : (کتابی است خجسته که سوی تو فرو فرستادیم ، تا در آیات آن تدبّر کنند) .
ص : 29 .تنبیه الخواطر : 2/236 ، منتخب میزان الحکمة : 460 البقرة : 121 .
- [سایر] قرآن حقیقی ؟
- [آیت الله بهجت] اگر تلاوت قرآن برای چشم کسی ضرر داشته باشد، آیا جایز است هر روز مقداری از قرآن را تلاوت نماید؟
- [سایر] فوائد تلاوت قرآن چیست؟
- [سایر] آداب تلاوت قرآن چیست؟
- [سایر] آداب تلاوت قرآن چیست؟
- [سایر] چرا در بعضی موارد، تلاوت قرآن امامان معصوم(علیهم السلام) با تلاوت قرآن امروزی ما متفاوت است، آیا در قرآن تحریفی واقع شده است؟
- [سایر] هدف از تلاوت قرآن چیست؟
- [سایر] اهمیت تلاوت قرآن چقدر است؟
- [سایر] تلاوت قرآن چه ثوابی دارد؟
- [سایر] شبهه: تلاوت قرآن، برای انسان خاصیتی ندارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] 44 شخصیتهای حقیقی و حقوقی هر دو مالک می شوند و می توانند طرف معامله واقع گردند، بنابراین هر مؤسسه خیریه یا انتفاعی که تأسیس گردد و دارای شخصیت حقوقی شود، با اشخاص حقیقی از این نظر تفاوت نمی کند.
- [امام خمینی] سفته حقیقی را اگر کسی از بدهکار بگیرد که با دیگری معامله کند به مبلغی کمتر، حرام و باطل است.
- [آیت الله جوادی آملی] .نماز قضا و مس تحب, مانند نماز واجبِ اداست که باید پوشاندن مرد و زن رعایت شود و نماز احتیاط و قضای سجده و قضای تشهد , حکم نماز واجب را دارند ; اما در سجده سهو پوشاندن شرط نیست , هرچند احتیاط در پوشاندن است . سجده تلاوت قرآن و سجده شکر , مشروط به آن نیستند.
- [آیت الله جوادی آملی] .در حال سجده تلاوت, اگر خود آیه سجده را بخواند یا به خواندن دیگری گوش فرا دهد, باید بعد از سر برداشتن از سجده قبلی, دوباره سجده کند.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی با زن شوهرداری (نعوذ بالله) زنا کند برای توبه کردن لازم نیست به آن مرد بگوید، بلکه باید در پیشگاه خدا توبه حقیقی کند.
- [آیت الله بهجت] در موقع اعلان بعضی از اوصاف مال پیدا شده را میگوید که تا حدودی آن را بشناساند و بعضی دیگر را نمیگوید تا مالک حقیقی را بشناسد.
- [آیت الله جوادی آملی] .در نماز واجب , خواندن آیه سجده , نیز یکی از سوره هایی که سجده واجب دارد تا آن آیه معیّ ن جایز نیست و اگر عمداً بخواند و سجده تلاوت را به جا آورد، بنا بر احتیاط واجب , نماز باطل میشود و اگر سجده تلاوت را بر اثر گناه به جا نیاورد, نماز او باطل نمیشود و اگر عمداً آیه سجده را گوش دهد, حکم خواندن عمدی آن را دارد.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هنگام خواندن صیغه معامله باید دو طرف قصد انشاء داشته باشند یعنی مقصودشان از گفتن این دو جمله خرید و فروش باشد، همچنین در جایی که داد و ستد عملی جانشین صیغه لفظی می شود باید قصد انشاء وجود داشته باشد. ضمناً شخصیّتهای حقیقی و حقوقی هر دو مالک می شوند و می توانند طرف معامله واقع گردند، بنابراین هر موسّسه خیریّه یا انتفاعی که تأسیس گردد و دارای شخصیّت حقوقی شود، با اشخاص حقیقی از این نظر تفاوت نمی کند.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر در نماز ایه سجده را گوش دهد نمازش صحیح است و به قصد سجده تلاوت اشاره کند و بنابر احتیاط مستحب بعد از نماز به نحو متعارف هم سجده ان را به جا اورد
- [آیت الله مظاهری] کسی که میخواهد قسمت شریک را از خریدار بگیرد باید قیمت آن را به همان مقداری که او خریده است بپردازد، خواه قیمت حقیقی آن قسمت همان مقدار باشد یا نه.