امام حسین علیه‌السلام : مَن سَرَّهُ أن یُنسَأ فی أجَلِهِ ، ویُزادَ فی رِزقِهِ ، فَلْیَصِلْ رَحِمَهُ ؛ هر که دوست دارد مرگش به تأخیر افتد و روزیش افزایش یابد ، صله رحم به جای آورَد . بحار الأنوار : 74 / 91 / 15 منتخب میزان الحکمة : 232 ******* امام باقر علیه‌السلام : صِلَةُ الأرحامِ تُزَکِّی الأعمالَ وتُنْمِی الأموالَ ، وتَدفَعُ البَلوی ، وتُیَسِّرُ الحِسابَ وتُنسِئُ فی الأجَلِ؛ صله رحم اعمال را ، داراییها را فزونی می‌بخشد، بلا را می‌گرداند ، حسابرسی (در قیامت) را آسان می‌کند و مرگ را به تأخیر می‌اندازد . الکافی : 2 / 150 / 4 منتخب میزان الحکمة : 232 ******* امام باقر علیه‌السلام : صلةُ الأرحامِ تُحَسِّنُ الخُلُقَ وتُسَمِّحُ الکَفَّ وتُطَیِّبُ النَّفْسَ ، وتَزِیدُ فی الرّزقِ وتُنسِئُ فی الأجَلِ ؛ صله رحم خلق و خوی را نیکو ، دست را بخشنده ، جان را پاکیزه و روزی را زیاد می‌کند و اجل را به تأخیر می‌اندازد . الکافی : 2 / 152 / 12 منتخب میزان الحکمة : 232
امام حسین علیهالسلام :
مَن سَرَّهُ أن یُنسَأ فی أجَلِهِ ، ویُزادَ فی رِزقِهِ ، فَلْیَصِلْ رَحِمَهُ ؛
هر که دوست دارد مرگش به تأخیر افتد و روزیش افزایش یابد ، صله رحم به جای آورَد .
بحار الأنوار : 74 / 91 / 15 منتخب میزان الحکمة : 232
*******
امام باقر علیهالسلام :
صِلَةُ الأرحامِ تُزَکِّی الأعمالَ وتُنْمِی الأموالَ ، وتَدفَعُ البَلوی ، وتُیَسِّرُ الحِسابَ وتُنسِئُ فی الأجَلِ؛
صله رحم اعمال را ، داراییها را فزونی میبخشد، بلا را میگرداند ، حسابرسی (در قیامت) را آسان میکند و مرگ را به تأخیر میاندازد .
الکافی : 2 / 150 / 4 منتخب میزان الحکمة : 232
*******
امام باقر علیهالسلام :
صلةُ الأرحامِ تُحَسِّنُ الخُلُقَ وتُسَمِّحُ الکَفَّ وتُطَیِّبُ النَّفْسَ ، وتَزِیدُ فی الرّزقِ وتُنسِئُ فی الأجَلِ ؛
صله رحم خلق و خوی را نیکو ، دست را بخشنده ، جان را پاکیزه و روزی را زیاد میکند و اجل را به تأخیر میاندازد .
الکافی : 2 / 152 / 12 منتخب میزان الحکمة : 232
- [آیت الله مکارم شیرازی] در خصوص صله رحم، اگر فرد یا افرادی از بستگان اهل گناه باشند تکلیف صله رحم با آنان چیست؟
- [سایر] کمترین صله ی رحم چیست؟
- [سایر] چرا صله ی رحم واجب است؟
- [آیت الله سبحانی] در صله رحم قصد قربت لازم است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] صله رحم چیست؟ و چه کسانی جزء ارحام محسوب می شوند؟ و در چه مواردی اسلام دستور به قطع صله رحم می دهد؟
- [سایر] منظور از صله ارحام در اسلام چیست؟ آیا دید و بازدید که در آن یاد خدا نباشد هم حکم صله ارحام را دارد؟
- [آیت الله بهجت] در صله ی رحم نسبت قُرب و بُعد ارحام بر چه ملاکی استوار است و آیا تلفن کردن برای صله رحم کافی است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] به نظر جنابعالی (حدّاقل) صله رحم و قطع رحم، چه مقدار است؟
- [آیت الله سیستانی] رحم در صله رحم به چه طبقه گفته می شود و حد آن را بیان کنید ؟
- [سایر] چگونه صله رحم باعث افزایش عمر میشود؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی قطع رحم نموده است و بخواهد توبه کند، باید علاوه بر توبه و طلب بخشش از خداوند متعال، در صورت امکان رضایت کسی را که با او قطع رحم نموده است فراهم سازد و از شرائط توبه قطع رحم، صله رحم است. [1]. رعد، 25.
- [آیت الله مظاهری] معنای صله رحم این است که باید کاری نکند که وابستگان و خویشان را ناراحت کند و تا میتواند به آنها خدمت کند، ولی رفت و آمد با آنها مخصوصاً اگر موجب مزاحمت برای خود و آنها باشد لازم نیست.
- [آیت الله سیستانی] نذر زن بدون اذن قبلی ، یا اجازه بعدی شوهر در آنچه با حقّ استمتاع او منافات دارد ، صحیح نیست ، حتی اگر قبل از ازدواج نذر کرده باشد . و صحت نذر زن در اموالش بدون اجازه شوهر محل اشکال است ، پس باید رعایت احتیاط شود ، مگر در حج و زکات و صدقه و احسان به پدر و مادر و صله ارحام .
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر شوهر از نذر کردن زن جلوگیری نماید زن نمی تواند در صورتی که وفاء به نذرش منافی با حق شوهر باشد نذر کند بلکه بدون اذن شوهر در این صورت نذر زن باطل است و صحت نذر زن در مال خودش بدون اذن شوهر در غیر حج یا زکات یا احسان به پدر و مادر یا صله ارحام محل اشکال است
- [آیت الله مظاهری] قرار دادن نطفه منعقد شده زن و شوهر در رحمِ زنِ بیگانه (رحم اجارهای)، در صورت ضرورت جایز است و بهتر است صاحب رحم اجارهای بدون شوهر باشد و به عقدِ صاحبِ نطفه درآید.
- [آیت الله وحید خراسانی] زن وشوهر در لزوم هبه حکم رحم را ندارند
- [آیت الله مظاهری] رحم یک معنای عرفی است که عبارت است از خویشان نزدیک نظیر پدر و مادر، جد و جده، اولاد و نوه، برادر و برادرزاده، خواهر و خواهرزاده، عمه و عمهزاده، عمو و عموزاده، خاله و خالهزاده، دایی و داییزاده، و امّا خویشان سببی نظیر زن و شوهر و داماد و پدر زن و مادر زن و پدر و مادر شوهر گرچه رحم واقعی نیستند و احکام رحم را ندارند، ولی چون عرفاً آنان نیز رحم محسوب میشوند، احکام قطع رحم را شامل آنها نمودن بسیار بهجاست و از این جهت به آنان خویشان سببی میگویند، چنانکه نظیر خواهر و برادر را خویشان نسبی میگویند.
- [آیت الله مظاهری] قطع رحم (یعنی بریدن از خویشان) یکی از گناهان کبیره در اسلام است و قرآن شریف کراراً قاطع رحم را لعن فرموده است: (اولئِکَ لَهُمُ اللَّعْنَةُ وَ لَهُمْ سُوءُ الدَّار)[1] (برای آنان لعنت و بدی سرای آخرت میباشد.)
- [آیت الله مظاهری] لازم نیست که خلقت بچّه تمام باشد، بلکه اگر خون بستهای هم از رحم زن خارج شود و خود زن بداند، یا یک نفر قابله بگوید که اگر در رحم میماند انسان میشد، خونی که میبیند نفاس است.
- [آیت الله اردبیلی] زنی که رَحِمَش را برداشتهاند یا لولههای رحم او را بستهاند نیز باید عدّه نگهدارد.