الکافی عن الحسین بن خالد : قُلتُ لِأَبِی الحَسَنِ علیه‌السلام : إنّا رُوّینا عَنِ النَّبِیِّ صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم أنَّهُ قالَ : مَن شَرِبَ الخَمرَ لَم تُحتَسَب لَهُ صَلاتُهُ أربَعینَ یَوماً . قالَ : فَقالَ : صَدَقوا . قُلتُ : وکَیفَ لا تُحتَسَبُ صَلاتُهُ أربَعینَ صَباحاً لا أقَلَّ مِن ذلِکَ ولا أکثَرَ؟ فَقالَ : إنَّ اللّه‌ عز و جل قَدَّرَ خَلقَ الإِنسانِ فَصَیَّرَهُ نُطفَةً أربَعینَ یَوماً ، ثُمَّ نَقَلَها فَصَیَّرَها عَلَقَةً أربَعینَ یَوماً ، ثُمَّ نَقَلَها فَصَیَّرَها مُضغَةً أربَعینَ یَوماً . فَهُوَ إذا شَرِبَ الخَمرَ بَقِیَت فی مُشاشِهِ أربَعینَ یَوماً عَلی قَدرِ انتِقالِ خِلقَتِهِ . قالَ : ثُمَّ قالَ علیه‌السلام : وکَذلِکَ جَمیعُ غِذائِهِ ، أکلِهِ وشُربِهِ یَبقی فی مُشاشِهِ أربَعینَ یَوماً . الکافی - به نقل از حسین بن خالد: به امام کاظم علیه‌السلام گفتم : از پیامبر صلی‌ الله ‌علیه و ‌آله و سلّم برایمان روایت شده که فرموده است : (هر کس شراب بخورد ، تا چهل روز ، نماز وی برایش حساب نمی‌شود) . امام علیه‌السلام فرمود : (درست گفته‌اند) . گفتم : چگونه تنها چهل روز برای وی نمازی حساب نمی‌شود ، نه کمتر از آن و نه بیشتر؟ فرمود : (خداوند عز و جل ، خلقتِ انسان را تقدیر کرد . [در این تقدیر] چهل روز او را در حالت نطفه بداشت . سپس ، او را از این حالت ، نقل داد و چهل روز عَلَقه گردانید . سپس دیگر بار او را به حالی دیگر نقل داد و چهل روز مُضْغه بداشت . از این رو ، اگر انسان شراب بخورد ، این شراب ، چهل روز ، یعنی به اندازه روزهای نقل خلقت وی [از مرحله‌ای به مرحله دیگر] در نرمه استخوان‌های وی می‌مانَد) . امام علیه‌السلام سپس فرمود : (و همه آنچه می‌خورَد نیز چنین است : خوراک و نوشاب او به مدّت چهل روز در نرمه استخوان‌هایش می‌مانَد) . الکافی ، جلد 6 ، صفحه 402 ، حدیث 12 ، تهذیب الأحکام ، جلد 9 ، صفحه 108 ، حدیث 468 ، علل الشرائع ، صفحه 345 ، حدیث 1 وفیه (مثانته) بدل (مُشاشه) فی کلا الموضعین ، بحار الأنوار ، جلد 60 ، صفحه 357 ، حدیث 41 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 65
الکافی عن الحسین بن خالد :
قُلتُ لِأَبِی الحَسَنِ علیهالسلام : إنّا رُوّینا عَنِ النَّبِیِّ صلی الله علیه و آله و سلّم أنَّهُ قالَ : مَن شَرِبَ الخَمرَ لَم تُحتَسَب لَهُ صَلاتُهُ أربَعینَ یَوماً .
قالَ : فَقالَ : صَدَقوا .
قُلتُ : وکَیفَ لا تُحتَسَبُ صَلاتُهُ أربَعینَ صَباحاً لا أقَلَّ مِن ذلِکَ ولا أکثَرَ؟
فَقالَ : إنَّ اللّه عز و جل قَدَّرَ خَلقَ الإِنسانِ فَصَیَّرَهُ نُطفَةً أربَعینَ یَوماً ، ثُمَّ نَقَلَها فَصَیَّرَها عَلَقَةً أربَعینَ یَوماً ، ثُمَّ نَقَلَها فَصَیَّرَها مُضغَةً أربَعینَ یَوماً . فَهُوَ إذا شَرِبَ الخَمرَ بَقِیَت فی مُشاشِهِ أربَعینَ یَوماً عَلی قَدرِ انتِقالِ خِلقَتِهِ .
قالَ : ثُمَّ قالَ علیهالسلام : وکَذلِکَ جَمیعُ غِذائِهِ ، أکلِهِ وشُربِهِ یَبقی فی مُشاشِهِ أربَعینَ یَوماً .
الکافی - به نقل از حسین بن خالد: به امام کاظم علیهالسلام گفتم : از پیامبر صلی الله علیه و آله و سلّم برایمان روایت شده که فرموده است : (هر کس شراب بخورد ، تا چهل روز ، نماز وی برایش حساب نمیشود) .
امام علیهالسلام فرمود : (درست گفتهاند) .
گفتم : چگونه تنها چهل روز برای وی نمازی حساب نمیشود ، نه کمتر از آن و نه بیشتر؟
فرمود : (خداوند عز و جل ، خلقتِ انسان را تقدیر کرد . [در این تقدیر] چهل روز او را در حالت نطفه بداشت . سپس ، او را از این حالت ، نقل داد و چهل روز عَلَقه گردانید . سپس دیگر بار او را به حالی دیگر نقل داد و چهل روز مُضْغه بداشت . از این رو ، اگر انسان شراب بخورد ، این شراب ، چهل روز ، یعنی به اندازه روزهای نقل خلقت وی [از مرحلهای به مرحله دیگر] در نرمه استخوانهای وی میمانَد) .
امام علیهالسلام سپس فرمود : (و همه آنچه میخورَد نیز چنین است : خوراک و نوشاب او به مدّت چهل روز در نرمه استخوانهایش میمانَد) .
الکافی ، جلد 6 ، صفحه 402 ، حدیث 12 ، تهذیب الأحکام ، جلد 9 ، صفحه 108 ، حدیث 468 ، علل الشرائع ، صفحه 345 ، حدیث 1 وفیه (مثانته) بدل (مُشاشه) فی کلا الموضعین ، بحار الأنوار ، جلد 60 ، صفحه 357 ، حدیث 41 دانش نامه احادیث پزشکی : 1 / 65
- [سایر] چرا می گویند «شرابخوار تا چهل روز نماز ندارد»؟
- [آیت الله سبحانی] نماز شراب خوار تا چهل روز قبول نمی شود آیا می تواند نماز را در این مدت ترک کند؟
- [آیت الله خامنه ای] آیا شخص شرابخوار هم باید نماز و روزه اش را بجا آورد؟
- [سایر] عقوبت شرابخوار چیست؟
- [سایر] با شرابخوار چگونه باید رفتار کنیم؟
- [سایر] خواستگاری دارم که شرابخوار است. آیا شرابخواری میتواند دلیلی بر پاسخ منفی به او باشد؟
- [آیت الله مظاهری] چهل مؤمنی که در قنوت نماز وتر دعا میکنیم، باید چه ویژگیهایی داشته باشند و با چه ملاک و معیاری آن چهل نفر را انتخاب کنیم؟
- [آیت الله فاضل لنکرانی] مشهوراست که در نماز شب به چهل مؤمن دعا می کنند، آیا در این باره حدیثی وارد شده و دلیل شرعی دارد؟ و آیا دعا کردن به چهل مؤمن لازم است یا می توان بدون دعا، نماز شب را بخوانند؟
- [آیت الله بهجت] اگر کسی احیانا مشروبی نوشید، آیا تا چهل روز نماز او صحیح نیست؟
- [سایر] شراب از چه زمانی حرام بوده آیا هیچ پیامبری شراب خورده و آیا شرابخوار در جهنم ماندگار میشود؟
- [آیت الله سیستانی] به کسی که شرابخوار است ، یا نماز نمیخواند ، همچنین به کسی که معصیت کبیره را آشکارا بجا میآورد ، احتیاط واجب آن است که زکات ندهند .
- [آیت الله وحید خراسانی] فقیری که فطره به او می دهند لازم نیست عادل باشد ولی احتیاط واجب ان است که به شرابخوار و تارک نماز و کسی که اشکارا معصیت کبیره می کند فطره ندهند
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] به کسی که معصیت کبیره را آشکارا به جا می آورد یا نماز نمی خواند یا شرابخوار است هر چند آشکارا نباشد؛ احتیاط واجب آن است برای امر او به معروف و نهی از منکر زکاه ندهند.
- [آیت الله سیستانی] فقیری که فطره به او میدهند ، لازم نیست عادل باشد ، ولی احتیاط واجب آن است که به شرابخوار ، و بی نماز ، و کسی که آشکارا معصیت میکند ، فطره ندهند .
- [آیت الله اردبیلی] فقیری که فطره به او میدهند، لازم نیست عادل باشد، ولی احتیاط واجب آن است که به شرابخوار و کسی که آشکارا مرتکب گناه کبیره میشود، فطره ندهند.
- [آیت الله علوی گرگانی] فقیری که به او فطره میدهند، لازم نیست عادل باشد، ولیاحتیاط واجب آن است که به شرابخوار و کسی که آشکار معصیت میکند، فطره ندهند.
- [آیت الله وحید خراسانی] چند چیز در لباس نمازگزار مکروه است و از ان جمله است پوشیدن لباس سیاه و چرک و تنگ و لباس شرابخوار و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمی کند و نیز باز بودن تکمه های لباس و احتیاط واجب ان است که در لباس و انگشتری که نقش صورت دارد نماز نخواند
- [آیت الله مکارم شیرازی] دوم، دادن زکات باید مایه کمک به گناه نشود، بنابراین زکات را به کسی که آن را در معصیت صرف می کند نمی توان داد و احتیاط واجب آن است به شرابخوار نیز زکات ندهند.
- [آیت الله نوری همدانی] چند چیز در لباس نماز گزار مکروه است و از آن جمله است : پوشیدن لباس سیاه و چرک و تنگ و لباس شرابخوار که نجس بودن آن معلوم نباشد و لباس کسی که از نجاست پرهیز نمی کند و لباسی که نقش صورت دارد و نیز باز بودن تکمه های لباس و دست کردن انگشتری که نقش صورت دارد ، مکروه می باشد . مکان نماز گزار مکان نماز گزار چند شرط دارد : شرط اول آنکه مباح باشد .
- [آیت الله میرزا جواد تبریزی] فقیری که فطره به او می دهند؛ لازم نیست عادل باشد؛ ولی احتیاط واجب آن است که به شرابخوار و بی نماز و کسی که آشکارا معصیت می کند برای امر او به معروف و نهی از منکر فطره ندهند.