ازدیدگاه اسلامی، قوانین بردو گونه است: قوانین ثابت ومتغیّر. قوانین ثابت: (شامل احکام اولی وثانوی) به قوانینی گفته میشود که قید زمان ومکان ندارد وتا ابد ثابت وغیرقابل تغییراست وهیچ کس حق تصرّف درآنها را ندارد. این بخش ازقوانین به دو قسمت تقسیم میگردد: قسمت اوّل مستقیماً ازسوی باری تعالی وضع میشود وقسمت دیگر قوانینی است که بلاواسطه ازسوی خدا تشریع وتعیین نگردیده, بلکه خدای متعال, حق وضع وتشریع آنها را به پیامبرگرامی اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) وسایر معصومان (سلام الله علیهم اجمعین) اعطا کرده است ودرواقع کیفیت تشریع را به آنها الهام کرده است.قوانین متغیّر: به احکام وقوانینی گفته میشود که تابع زمان ومکان است. این قوانین درچارچوب قوانین ثابت وبا رعایت اصول ومبانی ارزشهای اسلامی وبا توجه به ضرورتها ونیازمندیهای جامعه اسلامی ازسوی ولی امروضع میگردد. به این قوانین اصطلاحاً(احکام حکومتی) یا (احکام ولایتی) ویا (احکام سلطانّیه) می گویند. eporsesh.com
ازدیدگاه اسلامی، قوانین بردو گونه است: قوانین ثابت ومتغیّر.
قوانین ثابت: (شامل احکام اولی وثانوی) به قوانینی گفته میشود که قید زمان ومکان ندارد وتا ابد ثابت وغیرقابل تغییراست وهیچ کس حق تصرّف درآنها را ندارد. این بخش ازقوانین به دو قسمت تقسیم میگردد: قسمت اوّل مستقیماً ازسوی باری تعالی وضع میشود وقسمت دیگر قوانینی است که بلاواسطه ازسوی خدا تشریع وتعیین نگردیده, بلکه خدای متعال, حق وضع وتشریع آنها را به پیامبرگرامی اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) وسایر معصومان (سلام الله علیهم اجمعین) اعطا کرده است ودرواقع کیفیت تشریع را به آنها الهام کرده است.قوانین متغیّر: به احکام وقوانینی گفته میشود که تابع زمان ومکان است. این قوانین درچارچوب قوانین ثابت وبا رعایت اصول ومبانی ارزشهای اسلامی وبا توجه به ضرورتها ونیازمندیهای جامعه اسلامی ازسوی ولی امروضع میگردد. به این قوانین اصطلاحاً(احکام حکومتی) یا (احکام ولایتی) ویا (احکام سلطانّیه) می گویند.
eporsesh.com
- [سایر] دنیای متغیر با قوانین ثابت اسلام چگونه سازگار است؟
- [سایر] ارتباط ولی فقیه با دو دسته قوانین ثابت و متغیر دراسلام، چگونه برقرارمی شود؟
- [سایر] با توجه به جاودانگی دین اسلام، قوانین محدود و ثابت آن چگونه پاسخ گوی نیازهای نامحدود و متغیر بشر است؟
- [سایر] عناصر ثابت و متغیّر در حکومت دینی کدام است؟ اوضاع و مقتضیات زمان، کدام بخش از وظایف و یا عملکرد حکومت دینی را متغیّر خواهد کرد؟
- [سایر] چگونه دین ثابت و احکام 1400 سال پیش می تواند پاسخگوی انسان امروز و نیازهای متغیر او باشد؟
- [آیت الله سبحانی] آیا رعایت تمام قوانین نظام جمهوری اسلامی ایران واجب است مثل قوانین راهنمایی و رانندگی؟
- [سایر] چرا ثابت بودن خورشید بر خلاف قوانین علمی در قران نقض شده است؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] آیا تخلّف از قوانین جمهوری اسلامی، مثل قوانین راهنمایی و رانندگی و مانند آن اشکال شرعی دارد؟
- [سایر] منشأ شبهه های برخی روشن فکران در قوانین اسلامی چیست؟
- [سایر] آیا اعتقاد به قوانین ثابت اسلام، مانع هماهنگی مقتضیات زمان ورسیدن به پیش رفت های مادی و حرکت مترقی نیست؟
- [آیت الله خوئی] جایز است بدن مرد کافر را تشریح کردن به تمام انواع تشریح و همین طور است اگر مردهای اسلام او مشکوک باشد و فرق نمیکند تشریح بدن کافر یا مشکوک الاسلام در بلاد اسلامی بوده باشد یا غیر اسلامی.
- [آیت الله جوادی آملی] .اگر آب جاری با شیء نجس برخورد کند و مقداری از آن متغیر شود و سمت متصل به ماده متغیّر نشود، فقط همان مقدارِ متغیّر شده نجس میشود و طرف متصل به ماده که متغیّر نشده, پاک است, هرچند کمتر از کر باشد.
- [آیت الله مظاهری] اگر حفظ جان مسلمانی یا عدهای از مسلمانان بر تشریح انسان متوقف باشد و تشریح غیرمسلمان امکان نداشته باشد تشریح مسلمان جایز است، بنابراین در این زمان که طب متوقّف بر تشریح بدن انسان است باید از تشریح میّت غیر مسلمان استفاده شود و اگر غیر مسلمان نباشد تشریح مسلمان با اذن ولی یا حاکم شرع جایز است و موجب دیه هم نیست.
- [امام خمینی] اگر ممکن باشد تشریح غیر مسلمان، جایز نیست تشریح مسلمان، برای یاد گرفتن مطالب طبی اگر چه متوقف باشد حفظ جان مسلمانی یا عدهای از مسلمانان بر تشریح، و اگر با امکان تشریح غیر مسلمان تشریح مسلمان کنند معصیت کار، و بر آنها دیه است.
- [آیت الله علوی گرگانی] جائز نیست بدن مرده مسلمان را تشریح کردن و اگر تشریح کنند، بر گردن تشریح کننده دیه لازم میشود به طوری که تفصیل آن را در کتاب دیات بیان کردهایم.
- [آیت الله خوئی] جایز نیست بدن مرد مسلمان را تشریح کردن، و اگر تشریح کنند بر گردن تشریح کننده دیه لازم میشود به طوری که تفصیل آن را در کتاب دیات بیان کردهایم.
- [آیت الله وحید خراسانی] تشریح بدن کافر غیر ذمی مرده جایز است و جواز تشریح بدن ذمی و عدم ثبوت دیه جنین ذمی در تشریح ان محل اشکال است مگر ان که در ایین انها جایز باشد که در این صورت مانعی ندارد و اگر مرده ای مسلمان یا ذمی بودن او مشکوک باشد تشریح بدن او جایز است
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر زنده ماندن مسلمان متوقف شود بر تشریح بدن مرده ای و تشریح بدن غیر مسلمان و یا مشکوک الاسلام ممکن نباشد و راه دیگری برای زنده نگه داشتن ان مسلمان نباشد در این صورت جایز است که بدن مسلمان مرده را تشریح کنند و دیه جنین مسلمان به تفصیلی که در باب دیات ذکر شده است بر تشریح کننده لازم می شود
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . تشریح مرده مسلمان حرام است اگر چه برای یاد گرفتن باشد و قطع اعضاء آن دیه دارد ولی تشریح مرده غیر مسلمان جایز است و دیه ندارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] تشریح بدن مسلمان مرده جایز نیست و بر تشریح کننده دیه جنین مسلمان به تفصیلی که در کتاب دیات مذکور است لازم می شود