اساس تفکر شیعه و مأخذ تمام معارف شیعی قرآن کریم است. قرآن کریم هم ظواهر آیات خود، هم گفتار و کردار، بلکه سکوت و تقریر رسول اکرم را حجت دانستهُ و به تبع آن، گفتار، رفتار و تقریر ائمه (ع) را حجت می داند. علاوه قرآن حجیت استدلال عقلی را بیان نموده و نیز طریق کشف و شهود را مورد تأیید قرار داده است. ره آورد این گونه تفکر در موارد زیر خلاصه می شود: 1. اعتقاد به وحدانیت خداوند متعال و تنزه ذات خداوند از صفات نقص، و آراستگی به صفات کمال 2. اعتقاد به حسن و قبح عقلی و این که عقل درک می کند که ساحت الاهی از انجام افعال قبیح منزه است. 3. اعتقاد به عصمت انبیای الاهی و خاتمیت رسول مکرم اسلام 4. اعتقاد به این که تشخیص و تعیین جانشینی پیامبر اکرم (ص) فقط از طرف خداوند و به واسطه پیامبر (ص) یا امام قبلی ممکن و میسر است و تعداد جانشینان پیامبر دوازده نفر هستند که اول آنها علی بن ابی طالب (ع) و آخرین آنها حضرت مهدی است که الان زنده و منتظر فرمان الاهی هستند. 5. اعتقاد به حیات پس از مرگ و رسیدن انسان به پاداش یا کیفر اعمال خود منبع: http://farsi.islamquest.net
اساس تفکر شیعه و مأخذ تمام معارف شیعی قرآن کریم است.
قرآن کریم هم ظواهر آیات خود، هم گفتار و کردار، بلکه سکوت و تقریر رسول اکرم را حجت دانستهُ و به تبع آن، گفتار، رفتار و تقریر ائمه (ع) را حجت می داند.
علاوه قرآن حجیت استدلال عقلی را بیان نموده و نیز طریق کشف و شهود را مورد تأیید قرار داده است.
ره آورد این گونه تفکر در موارد زیر خلاصه می شود:
1. اعتقاد به وحدانیت خداوند متعال و تنزه ذات خداوند از صفات نقص، و آراستگی به صفات کمال
2. اعتقاد به حسن و قبح عقلی و این که عقل درک می کند که ساحت الاهی از انجام افعال قبیح منزه است.
3. اعتقاد به عصمت انبیای الاهی و خاتمیت رسول مکرم اسلام
4. اعتقاد به این که تشخیص و تعیین جانشینی پیامبر اکرم (ص) فقط از طرف خداوند و به واسطه پیامبر (ص) یا امام قبلی ممکن و میسر است و تعداد جانشینان پیامبر دوازده نفر هستند که اول آنها علی بن ابی طالب (ع) و آخرین آنها حضرت مهدی است که الان زنده و منتظر فرمان الاهی هستند.
5. اعتقاد به حیات پس از مرگ و رسیدن انسان به پاداش یا کیفر اعمال خود
منبع: http://farsi.islamquest.net
- [سایر] لطفاً اساس تفکر شیعه را توضیح داده و ویژگیهای آنرا بیان فرمایید.
- [سایر] کتاب(تشیع صفوی-تشیع علوی) دکتر علی شریعتی( به عنوان نماد تفکر دانشگاه) را با کتاب( شیعه در اسلام) علامه طباطبایی( به عنوان نماد تفکر حوزه) مقایسه تحلیلی بفرمایید.
- [سایر] بر اساس نامه ششم نهج البلاغه، امام علی(ع) در نامه ای به معاویه، خلافت ابوبکر، عمر و عثمان را مورد رضایت پروردگار می داند! آیا این موضوع با تفکر شیعیان در تعارض نیست؟
- [سایر] شیعه چه ویژگی دارد؟
- [سایر] شیعه یعنی چه و شیعه واقعی چه ویژگی هایی دارد؟
- [سایر] اصول و مبانی اقتدار تفکر شیعی چیست؟ و چه خطراتی متوجه آن است؟
- [سایر] شیعیان بر اساس چه دلایلی امامان خود را معصوم می دانند؟
- [سایر] ویژگی های مومن و مسلمان را از نظر قرآن و روایات بیان فرمایید .
- [سایر] مغالطه چیست و انواع آن کدام است؟ لطفا منابعی جهت آشنایی با منطق و تفکر انتقادی معرفی فرمایید.
- [سایر] ویژگی اصلی اهل سنت چیست؟ و تفاوت آنان با شیعه ها در چیست؟
- [آیت الله شبیری زنجانی] در معامله سلف اگر فروشنده جنسی را که قرارداد کرده بدهد، مشتری باید قبول کند، ولی اگر جنس دیگری بدهد لازم نیست مشتری قبول کند، هر چند بهتر از جنسی باشد که قرار گذاشتهاند، البتّه گاه تعیین یک ویژگی برای جنس از باب حدّاقل مقدار لازم است که در این صورت اگر جنسی با ویژگی بهتر تحویل دهد، چون همان جنسیست که قرار گذاشتهاند، بر مشتری لازم است آن را قبول کند.
- [آیت الله نوری همدانی] اگر مسجد خراب هم شود نمی توانند آن را بفروشند ، یا داخل ملک و جاده نمایند . مگر اینکه ولی فقیه بر اساس مصالح مهمتری اجازه بدهد .
- [آیت الله اردبیلی] حیازت هر چیزی بر اساس عرف تعیین میگردد، مثلاً حیازت ماهی صید آن و حیازت بوتههای بیابان، کندن آن به قصد تملّک است.
- [آیت الله صافی گلپایگانی] . حسن سلوک و رفتار مسلمان با بیگانه و مسلمان، باید بر اساس تعالیم اسلام در نهایت اعتدال و خیرخواهی برای همه خلق باشد.
- [آیت الله مظاهری] مرد شیعه میتواند با زن سنّی ازدواج کند و همچنین زن شیعه میتواند به عقد سنّی درآید ولی سزاوار نیست که این کار عملی شود.
- [آیت الله وحید خراسانی] اگر شخصی از عامه بمیرد و از او یک دختر عامی مذهب بماند و برادری داشته باشد اگر برادر شیعه باشد و یا پس از مرگ برادرش شیعه شود بنا به قاعده الزام برادر شیعه می تواند انچه از ترکه میت زیاد می اید از باب تعصیب بگیرد هر چند تعصیب در مذهب شیعه باطل است و همچنین اگر شخصی از عامه یک خواهر عامی مذهب وارث داشته باشد و عموی ابوینی داشته باشد چنانچه عموی او شیعه باشد و یا بعد از مرگ پسر برادرش شیعه شود بنا به قاعده الزام می تواند انچه از باب تعصیب به او می رسد بگیرد و همچنین است حکم در سایر موارد تعصیب
- [آیت الله بروجردی] کسی که زکات میگیرد باید شیعه دوازده امامی باشد و اگر انسان کسی را شیعه بداند و به او زکات بدهد، بعد معلوم شود شیعه نبوده، باید دوباره زکات بدهد.
- [آیت الله بهجت] مسلمانی که مستبصر (شیعه) شد عباداتی که موافق مذهب خودش انجام داده اعاده ندارد، مگر زکات که باید آن را به فقیر شیعه بدهد، ولی اگر از اول آن را به فقیر شیعه و با قصد قربت داده باشد، اعاده ندارد.
- [آیت الله سبحانی] کسی که زکات می گیرد باید شیعه دوازده امامی باشد و اگر با حجت شرعی، شیعه بودن کسی ثابت و به او زکات بدهد، و زکات تلف شود بعد معلوم شود شیعه نبوده لازم نیست دوباره زکات بدهد. و در عین حال در صورتی که مصلحت شرعی ایجاب کند می توان از سهم (سبیل الله) به غیر شیعه امامی زکات داد.
- [آیت الله علوی گرگانی] کسی که زکاْ میگیرد باید شیعه دوازده امامی باشد و اگر انسان کسی را شیعه بداند و به او زکاْ بدهد، بعد معلوم شود شیعه نبوده، باید دوباره زکاْ بدهد با تفصیلی که در )مسأله 1951) گذشت.