رابطۀ دین و فرهنگ چیست؟
"دین" در لغت به معنای انقیاد، پیروی ، تسلیم ، جزا است و اصطلاحاً به "مجموعۀ عقاید، اخلاق و قوانین" اطلاق می‌گردد که برای "ادارۀ امور جامعه و پرورش انسان‌ها" است. دین گاهی حق یا باطل گاهی آمیزه‌ای از حق و باطل است. "فرهنگ"، واژۀ فارسی و مرکب از دو جزء (فر - هنگ) است. "فر" به معنای شکوه و عظمت است و اگر به عنوان پیشوند به کار رود به معنای جلو، پیش و بیرون است. "هنگ" از ریشۀ اوستایی سنگ به معنای کشیدن، سنگینی و وقار است. واژۀ مرکب "فرهنگ" به معنای بیرون کشیدن، بالا کشیدن و برکشیدن است. اصطلاح فرهنگ دارای معانی متنوع است به طوری که بررسی دقیق آن، کار بسیار دشواری است و مفهوم فرهنگ در سیر تاریخی‌اش معانی مختلفی را به خود گرفته است از جمله: ادب، تربیت، معرفت، مجموعۀ آداب و رسوم و آموزش و پرورش، مکتب و ایدئولوژی. گروهی از جامعه‌شناسان عقیده دارند: "فرهنگ" تفکر جمعی جامعه است که در پدیده‌ها و رفتارهای اجتماعی تجلی می‌یابد و تمامی امور اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، نظامی، مادی و معنوی را متأثر می‌سازد. با توجه به معنای دین و فرهنگ و نظر به مبانی و اهداف آن دو و نیز عملکرد و نقش دین و فرهنگ و وجه مشترکی که بین آن دو وجود دارد؛ به این نتیجه می‌توان اعتراف نمود که: دین و فرهنگ پیوسته یک رابطۀ ناگسستنی و تنگاتنگ دارند و همانگونه که دین در تمدن و فرهنگ انسان نقش مؤثری را ایفا می‌کند فرهنگ نیز، در بهره‌مندی بایسته و شایسته از فعالیت‌های حیات مادی و معنوی انسان‌ها که مستند به طرز تعقل صحیح و احساسات عالی است، انسان را در حیات معقول کمک می‌کند و عامل تکامل انسان می‌گردد، و نیز دین و فرهنگ با ارایۀ نظام‌های سه گانۀ هدفمندِ خود می‌توانند در صورت بکارگیری آنها، عامل تحول گسترده‌ای در مسیر رشد و تکامل انسان باشند. منبع: http://farsi.islamquest.net
عنوان سوال:

رابطۀ دین و فرهنگ چیست؟


پاسخ:

"دین" در لغت به معنای انقیاد، پیروی ، تسلیم ، جزا است و اصطلاحاً به "مجموعۀ عقاید، اخلاق و قوانین" اطلاق می‌گردد که برای "ادارۀ امور جامعه و پرورش انسان‌ها" است. دین گاهی حق یا باطل گاهی آمیزه‌ای از حق و باطل است.
"فرهنگ"، واژۀ فارسی و مرکب از دو جزء (فر - هنگ) است. "فر" به معنای شکوه و عظمت است و اگر به عنوان پیشوند به کار رود به معنای جلو، پیش و بیرون است. "هنگ" از ریشۀ اوستایی سنگ به معنای کشیدن، سنگینی و وقار است. واژۀ مرکب "فرهنگ" به معنای بیرون کشیدن، بالا کشیدن و برکشیدن است.
اصطلاح فرهنگ دارای معانی متنوع است به طوری که بررسی دقیق آن، کار بسیار دشواری است و مفهوم فرهنگ در سیر تاریخی‌اش معانی مختلفی را به خود گرفته است از جمله: ادب، تربیت، معرفت، مجموعۀ آداب و رسوم و آموزش و پرورش، مکتب و ایدئولوژی.
گروهی از جامعه‌شناسان عقیده دارند: "فرهنگ" تفکر جمعی جامعه است که در پدیده‌ها و رفتارهای اجتماعی تجلی می‌یابد و تمامی امور اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، نظامی، مادی و معنوی را متأثر می‌سازد. با توجه به معنای دین و فرهنگ و نظر به مبانی و اهداف آن دو و نیز عملکرد و نقش دین و فرهنگ و وجه مشترکی که بین آن دو وجود دارد؛ به این نتیجه می‌توان اعتراف نمود که: دین و فرهنگ پیوسته یک رابطۀ ناگسستنی و تنگاتنگ دارند و همانگونه که دین در تمدن و فرهنگ انسان نقش مؤثری را ایفا می‌کند فرهنگ نیز، در بهره‌مندی بایسته و شایسته از فعالیت‌های حیات مادی و معنوی انسان‌ها که مستند به طرز تعقل صحیح و احساسات عالی است، انسان را در حیات معقول کمک می‌کند و عامل تکامل انسان می‌گردد، و نیز دین و فرهنگ با ارایۀ نظام‌های سه گانۀ هدفمندِ خود می‌توانند در صورت بکارگیری آنها، عامل تحول گسترده‌ای در مسیر رشد و تکامل انسان باشند.

منبع: http://farsi.islamquest.net





1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین