برای روشن شدن پاسخ، بیان نکات ذیل ضروری است: 1. انبیا و اوصیای الاهی از مقامات شامخه‌ی روحانی و تکوینی در جهان هستی برخوردارند. آنان انوار غیبیّه‌ی الاهیه و مظاهر تامّه و آیات باهره‌ی جلال و جمال حق‌اند. طینت ابدان و خلقت ارواح آنان با دست قدرت جمال و جلال الاهی تخمیر شده و در عالم غیب کسب حقایق اسما و صفات نموده‌اند. در تحت ولایت حق تعالی بوده، همیشه خود را در محضر خداوند می‌دانند. این مقام و منزلت انبیا و اوصیا در عالم وجود، سبب عصمت مطلقه و مانع صدور گناه آنان می‌شود، هرچند امکان و قدرت و اختیار گناه از آنان سلب نگردیده است. 2. در مورد عصمت پیامبران (‌ع) اقوال مختلفی وجود دارد. مثل این که آنها تنها مرتکب گناه کبیره نمی‌شوند، ولی ارتکاب صغیره بر آنها جایز است و یا هم کبیره و هم صغیره بر آنها جایز است و یا هم کبیره و هم صغیره بر آنها جایز است، ولی سهواً و نه عمداً، اما قول شیعه که قول حق است، صدور گناه را مطلقاً بر پیامبران (‌ع) جایز نمی‌دانند به دلایل متعدد. از جمله این که ارتکاب گناه و خطا در مورد پیامبران‌ (ع) باعث نقض غرض می‌شود؛ زیرا با صدور گناه از ایشان، مردم دیگر اطمینانی به آنها پیدا نکرده و از آنها تبعیّت نمی‌کنند و نقض غرض هم بر پروردگار حکیم قبیح است. 3. منشأ عصمت انبیا (و امامان معصوم‌علیهم السلام)، همان علم و شهود تام نسبت به طاعت و گناه و حلال و حرام و زشت و زیبا و پاک و ناپاک می‌باشد (عقل نظری) که آنان را از گناه باز می‌دارد (عقل عملی). 4. نکته دوم راجع به محل زندگی آدم (ع) قبل از هبوط است که به چند دلیل بهشت موعود و آخرت نبوده، مثل این که خروج از بهشت موعود امکان ندارد و یا راه پیدا کردن شیطان به بهشت و یا نهی از خوردن میوه‌ای در بهشت وجود ندارد. 5. نکته آخر در نوع خطای آدم (ع) است که از جمله‌ی توجیهات، ترک اولی بودن است؛ زیرا اوّلاً: گناه بر انبیا جایز نیست و ثانیاً: به علت مقام و منزلت انبیا، مؤاخذه‌ی بر ترک اولی اشکالی ندارد؛ چون "حسنات الابرار سیئات المقربین" و ثالثاً: ترک اولی در بعضی پیامبران وجود داشته است، مثل ترک اولای حضرت یونس (ع). اما در پاسخ به این که چرا بعد از آمدن آدم و حوا (ع) به زمین از آن (شجره و...) نهی نشدند؟ احتمالات زیادی وجود دارد که منظور از شجره را بیان می‌کنند. به طور خلاصه می‌توان گفت: شجره‌ی منهیّه یا درخت ظاهری - و یک نوع گیاه بوده که اثر خوردن آن خروج از بهشت و زندگی بر روی زمین بوده، لذا معنا ندارد که بر روی زمین هم ممنوع باشد. افزون بر این که احکام به تبع مکان و زمان و حالات افراد متفاوت می‌شود.- یا درخت معنوی باشد، در این صورت یا مراد درخت علم است که منافات با آیات و روایات قطعی و متعدد دارد؛ زیرا نه تنها آدم (ع) از علم نهی نشد، بلکه اسما هم به او تعلیم داده شد و حتی معلم ملایکه شد و یا منظور از درخت، حَسَد است که در مورد آدم (ع) به علت نبی بودن، معنای غبطه از آن اراده می‌شود که غبطه به مقام پیامبر و علی و فاطمه و حسن و حسین‌ (علیهم السلام) بوده و از حسد هم در زندگی دنیوی مانند قبل از آمدن به زمین نهی شده است. منبع: http://farsi.islamquest.net
برای روشن شدن پاسخ، بیان نکات ذیل ضروری است:
1. انبیا و اوصیای الاهی از مقامات شامخهی روحانی و تکوینی در جهان هستی برخوردارند. آنان انوار غیبیّهی الاهیه و مظاهر تامّه و آیات باهرهی جلال و جمال حقاند. طینت ابدان و خلقت ارواح آنان با دست قدرت جمال و جلال الاهی تخمیر شده و در عالم غیب کسب حقایق اسما و صفات نمودهاند. در تحت ولایت حق تعالی بوده، همیشه خود را در محضر خداوند میدانند. این مقام و منزلت انبیا و اوصیا در عالم وجود، سبب عصمت مطلقه و مانع صدور گناه آنان میشود، هرچند امکان و قدرت و اختیار گناه از آنان سلب نگردیده است.
2. در مورد عصمت پیامبران (ع) اقوال مختلفی وجود دارد. مثل این که آنها تنها مرتکب گناه کبیره نمیشوند، ولی ارتکاب صغیره بر آنها جایز است و یا هم کبیره و هم صغیره بر آنها جایز است و یا هم کبیره و هم صغیره بر آنها جایز است، ولی سهواً و نه عمداً، اما قول شیعه که قول حق است، صدور گناه را مطلقاً بر پیامبران (ع) جایز نمیدانند به دلایل متعدد. از جمله این که ارتکاب گناه و خطا در مورد پیامبران (ع) باعث نقض غرض میشود؛ زیرا با صدور گناه از ایشان، مردم دیگر اطمینانی به آنها پیدا نکرده و از آنها تبعیّت نمیکنند و نقض غرض هم بر پروردگار حکیم قبیح است.
3. منشأ عصمت انبیا (و امامان معصومعلیهم السلام)، همان علم و شهود تام نسبت به طاعت و گناه و حلال و حرام و زشت و زیبا و پاک و ناپاک میباشد (عقل نظری) که آنان را از گناه باز میدارد (عقل عملی).
4. نکته دوم راجع به محل زندگی آدم (ع) قبل از هبوط است که به چند دلیل بهشت موعود و آخرت نبوده، مثل این که خروج از بهشت موعود امکان ندارد و یا راه پیدا کردن شیطان به بهشت و یا نهی از خوردن میوهای در بهشت وجود ندارد.
5. نکته آخر در نوع خطای آدم (ع) است که از جملهی توجیهات، ترک اولی بودن است؛ زیرا اوّلاً: گناه بر انبیا جایز نیست و ثانیاً: به علت مقام و منزلت انبیا، مؤاخذهی بر ترک اولی اشکالی ندارد؛ چون "حسنات الابرار سیئات المقربین" و ثالثاً: ترک اولی در بعضی پیامبران وجود داشته است، مثل ترک اولای حضرت یونس (ع).
اما در پاسخ به این که چرا بعد از آمدن آدم و حوا (ع) به زمین از آن (شجره و...) نهی نشدند؟ احتمالات زیادی وجود دارد که منظور از شجره را بیان میکنند. به طور خلاصه میتوان گفت: شجرهی منهیّه یا درخت ظاهری - و یک نوع گیاه بوده که اثر خوردن آن خروج از بهشت و زندگی بر روی زمین بوده، لذا معنا ندارد که بر روی زمین هم ممنوع باشد. افزون بر این که احکام به تبع مکان و زمان و حالات افراد متفاوت میشود.- یا درخت معنوی باشد، در این صورت یا مراد درخت علم است که منافات با آیات و روایات قطعی و متعدد دارد؛ زیرا نه تنها آدم (ع) از علم نهی نشد، بلکه اسما هم به او تعلیم داده شد و حتی معلم ملایکه شد و یا منظور از درخت، حَسَد است که در مورد آدم (ع) به علت نبی بودن، معنای غبطه از آن اراده میشود که غبطه به مقام پیامبر و علی و فاطمه و حسن و حسین (علیهم السلام) بوده و از حسد هم در زندگی دنیوی مانند قبل از آمدن به زمین نهی شده است.
منبع: http://farsi.islamquest.net
- [سایر] نبوت حضرت آدم(علیه السلام) چگونه اثبات می شود؟
- [سایر] عصمت از گناه از شرایط پیامبری است با این وجود حضرت آدم چگونه مرتکب گناه گردید با همسرش از بهشت اخراج شد؟
- [سایر] آیا حضرت آدم(علیه السلام) با نزدیک شدن به درخت ممنوعه، گناه کرد؟
- [سایر] اگر خطیئه ی حضرت آدم(علیه السلام) گناه نبود، چرا آن حضرت و فرزندانشان به مشقات زندگی دنیوی گرفتار شدند؟
- [سایر] گناه حضرت آدم(ع) ؟؟
- [سایر] حضرت آدم پس از مرتکب اشتباه و خطا و نزول به زمین آیا اشتباهات و خطاهای دیگری نیز مرتکب شد؟
- [سایر] حضرت آدم با آنکه پیامبر بود چطور مرتکب گناه شد , و از درختی که خدا خوردن ازآن را نهی کرده بود خورد ؟
- [سایر] نظریه شیعه درباره روایت مناظره امام رضا(ع) با علی بن جهم در مورد شخصیت حضرت داود و گناه آدم را بنویسید.
- [سایر] اگر حضرت آدم خطا نمی کرد و به زمین نمی آمد، آیا ذریه او هنوز در بهشت بود؟
- [سایر] اگر حضرت آدم خطا نمی کرد و به زمین نمی آمد، آیا ذریه او هنوز در بهشت بود؟
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه کسی پناه بر خدا به خدا، یا پیامبر(صلی الله علیه وآله) یا یکی از ائمه معصومین(علیهم السلام) یا فاطمه زهرا(علیهم السلام) دشنام و ناسزا گوید یا عداوت داشته باشد، کافراست.
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی ادّعای نبوّت و پیامبری کند یا به پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا حضرت زهرا علیها السلام دشنام دهد، بر هر کس که بشنود واجب است او را بکشد مگر اینکه بر جان یا مال یا ناموس خود یا مسلمان دیگری بترسد.
- [آیت الله اردبیلی] (اَشْهَدُ أنْ لا إلهَ إلاَّ اللّهُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ) یعنی: (شهادت میدهم که هیچ معبودی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد.) (وَأشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ) یعنی: (شهادت میدهم که محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم بنده خدا و فرستاده اوست.) (أللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ) یعنی: (خدایا بر محمد و آل محمد رحمت فرست.) (وَتَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَارْفَعْ دَرَجَتَهُ) یعنی: (و شفاعت پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم را قبول کن و مقام آن حضرت را نزد خود بلند فرما.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکَ أیُّهَا النَّبِیُّ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام بر تو ای پیامبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْنا وَعَلی عِبادِ اللّهِ الصّالِحینَ) یعنی: (سلام خداوند بر ما نمازگزاران و تمام بندگان نیکوکار او باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما باد.)
- [آیت الله اردبیلی] ازدواج موقّت از راههای مناسب جلوگیری از فحشا و انحرافات جنسی است و اولیاء دین به آن سفارش کردهاند. از حضرت امیرالمؤمنین علیهالسلام نقل شده است که: (اگر از ازدواج موقّت منع نشده بود، هیچ مؤمنی تن به زنا نمیداد و جز محروم از سعادت و نیکبختی، کسی زنا نمیکرد.)(1) بنابر این کسی که امکان ازدواج دائم را نداشته باشد و نتواند خود را از گناه بازدارد یا بترسد دچار فحشا گردد، باید با ازدواج موقّت خود را حفظ نماید.
- [آیت الله مظاهری] هرگاه کسی به خدا یا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا فاطمه زهرا علیها السلام ناسزا گوید یا با یکی از اینها دشمنی داشته باشد و یا یکی از ائمه علیهم السلام یا غیر آنها را خدا بداند کافر است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه روزه دار دروغی به خدا و پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) و جانشینان معصوم او(علیهم السلام) نسبت دهد خواه با گفتن باشد، یا نوشتن، یا اشاره و مانند آن، بنابراحتیاط واجب روزه اش باطل می شود، هر چند بلافاصله توبه کند. دروغ بستن به سایر انبیا و فاطمه زهرا(علیها السلام) نیز همین حکم را دارد.
- [آیت الله وحید خراسانی] کافر یعنی کسی که منکر خدا یا رسالت حضرت خاتم الانبیاء صلی الله علیه واله وسلم یا معاد است یا شاک در خدا و رسول است یا برای خدا شریک قرار می دهد یا در و حدانیت خدا شک دارد نجس است و همچنین است خوارج یعنی کسانی که بر امام معصوم علیه السلام خروج کنند و غلات یعنی انهایی که قایل به خدایی یکی از ایمه علیهم السلام می باشند یا بگویند خدا در او حلول کرده است و نواصب یعنی کسانی که دشمن یکی از ایمه علیهم السلام یا حضرت فاطمه زهراء علیها السلام باشند و کسی که یکی از ضروریات دین را مثل نماز و روزه با علم به این که ضروری دین است منکر شود و اما اهل کتاب یعنی یهود و نصاری اقوی طهارت انها است هر چند احوط اجتناب است
- [آیت الله مظاهری] مکروه است که در گریه بر میّت صدا را خیلی بلند کنند. ______ 1) آیا تو بر پیمانی - که با آن ما را ترک کردی - وفاداری؟ پیمان بر شهادت به اینکه نیست خدایی غیر از خداوند متعال، او که یکتاست و شریکی برای او نیست و به اینکه محمد صلی الله علیه وآله وسلم بنده و رسول اوست و سید پیامبران و خاتم آنان است و به اینکه علی علیه السلام امیر مومنان و سید امامان و امامی است که خداوند متعال، فرمانبرداری از او را بر همه عالمیان واجب فرموده است و به اینکه حسن و حسین و علی بن الحسین و محمد بن علی و جعفر بن محمد و موسی بن جعفر و علی بن موسی و محمد بن علی و علی بن محمد و حسن بن علی و قائم آل محمد - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان مومنان و حجّتهای خداوند بر همه خلائق و امامان تو هستند، که پیشروان هدایت و نیکوکاری هستند. 2) هنگامی که دو فرشته نزدیک به خداوند (نکیر و منکر) که فرستادگان از جانب خدای متعالند، به سوی تو آمدند و از تو در مورد خدایت و پیامبرت و دینت و کتابت و قبلهات و امامانت سوال کردند،پس نترس و اندوهگین نشو و در جواب آنان بگو: خداوند، پروردگار من و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، پیامبر من و اسلام، دین من و قرآن، کتاب من و کعبه، قبله من و امیر مومنان علی بن ابی طالب، امام من و حسن بن علی، امام من و حسین بن علی، امام من و زین العابدین، امام من و محمد باقر، امام من و جعفر صادق، امام من، و موسی کاظم، امام من و علی رضا، امام من و محمد جواد امام من و علی هادی، امام من و حسن عسکری، امام من و حجّت منتظَر، امام من میباشند، اینان - که درودهای خداوند بر آنان باد - امامان و سروران و رهبران و شفیعان من میباشند، در دنیا و آخرت به آنان دوستی میورزم و از دشمنان آنان دوری میجویم، سپس بدان ای فلان فرزند فلان. 3) بدرستی که خداوند متعال، بهترین پروردگار و محمد صلی الله علیه وآله وسلم، بهترین پیامبر و امیر مومنان علی بن ابی طالب و فرزندان معصوم او یعنی دوازده امام، بهترین امامان هستند و آنچه را محمد صلی الله علیه وآله وسلم آورده است حقّ است و مرگ حقّ است و سوال منکر و نکیر در قبر حقّ است و برانگیخته شدن (برای روز قیامت)، حقّ است و رستاخیز، حقّ است و صراط، حقّ است و میزان (اعمال)، حقّ است و تطایر کتب، حقّ است و بهشت، حقّ است و جهنم، حقّ است و آن ساعت معهود (روز قیامت)، خواهد آمد و هیچ تردیدی در آن نیست و به تحقیق خداوند متعال کسانی را، که در قبرها هستند، بر خواهد انگیخت. 4) خداوند تو را بر قول ثابت، پایدار فرماید و به راه مستقیم هدایت فرماید و بین تو و امامان تو در جایگاهی از رحمتش، شناخت ایجاد فرماید. 5) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را با برهانی از خودت روبرو گردان، خداوندا (درخواست میکنیم)عفو تو را، عفو تو را. 6) خداوندا زمین را از دو پهلوی او گشاده گردان و روح او را بسوی خودت بالا بر و او را از جانب خودت با رضوان روبرو کن و قبر او را از بخشایش خودت آرام فرما، رحمتی که بوسیله آن از مهربانی هر کس دیگری بی نیاز گردد.
- [آیت الله مظاهری] از گناهان در اسلام فحش دادن به مسلمان است و چون فحش دادن اهانت به مسلمان است، باید گفت از این جهت از گناهان کبیره در اسلام است و آن اقسامی دارد: الف) فحش دادن و استهزاء و توهین و تعریض و لعن و مانند اینها- نعوذ باللَّه- به خداوند متعال یا پیامبر گرامی خاتم الانبیا(صلیاللهعلیهوآلهوسلم) و ائمّه طاهرین(سلاماللهعلیهم) و حضرت زهرا(سلاماللهعلیها) علاوه بر اینکه فحشدهنده را نجس و کافر میکند، او را واجب القتل مینماید. ب) فحش دادن به انبیای عظام و علمای دین، بلکه همه افرادی که منتسب به اسلام میباشند، و گناه این قسم فحش در حدّ کفر است که در روایات آمده است جنگ با خدای متعال است. ج) فحش دادن به افراد معمولی و بچهها و دیوانههایی که متوجّه فحش میشوند، نیز حرام، بلکه چون ظلم و اهانت است از گناهان کبیره است. د) فحش دادن به غیر مسلمان یا به حیوانات، گرچه حرام نیست، ولی مسلمان باید مؤدّب باشد.
- [آیت الله جوادی آملی] ) .االله اکبر) یعنی خدای سبحان بزرگتر از آن است که وصف شود. (أشهد أن لا إله الاّ االله ), یعنی شهادت می دهم که غیر خدای یکتا و یگانه خدای دیگری نیست . (أشهد أنّ محمداً رسول االله ); یعنی شهادت میدهم که حضرت محمدبن عبداالله(ص) پیامبر و فرستاده خداست . (أشهد أنّ علیاً امیرالمؤمنین و ولیّ االله)؛ یعنی شهادت میدهم که حضرت علی(ع)امیر مؤمنان و ولیّ خدا بر همه خلق است . (حیّ علی الصلاة )؛ یعنی بشتاب برای اقامه نماز، (حیّ علی الفلاح)؛ یعنی بشتاب برای رستگاری، (حیّ علی خیر العمل )؛ یعنی بشتاب برای بهترین کار که نماز است، (قد قامت الصلاة)؛ یعنی به تحقیق نماز برپا شد، (لا إله الاّ االله )؛ یعنی خدایی؛ جز خدای یکتا و یگانه, سزاوار پرستش نیست.