نبوت حضرت آدم(علیه السلام) را از دو راه کلی می توان اثبات کرد. 1. دلیل عقلی: بر اساس دلیل هایی که ضرورت وجود نبی (یا وصی نبی) را در هر زمان و مکانی اثبات می کند، نبوت اولین بشر روی زمین، یعنی حضرت آدم(علیه السلام)، نیز اثبات می شود؛ به این معنی که هدف از خلقت انسان ها تحقق نمی یابد، مگر آن که راهنمایانی از جانب پروردگار فرستاده شوند، حتی اگر یک اجتماع کوچک دو نفری روی زمین زندگی کنند، لازم است برای تحقق این هدف، یکی از آن دو دارای مقام نبوت باشد؛ بر این اساس برای خانواده ی حضرت آدم(علیه السلام) و آن جامعه کوچک نیز وجود پیامبر ضروری خواهد بود و او حضرت آدم(علیه السلام) است؛ زیرا شخص دیگری غیر از او برای جامعه آن روز مطرح نیست. 2. دلیل نقلی: پس از آن که حقانیت اسلام و قرآن را با دلایل عقلی و نقلی پذیرفتیم، حجیّت مطالب و معارف اسلامی و قرآنی نیز اثبات می شود و نبوت حضرت آدم(علیه السلام) افزون بر روایات اسلامی[1] در قرآن کریم نیز بیان شده است؛ البته قرآن مجید لفظ (نبی) و (رسول) را برای همه ی پیامبرانی که از آن ها یاد کرده، به کار نبرده است، ولی تعبیرهایی وجود دارد که به خوبی نبوت آن ها را اثبات می کند؛ از جمله: نبوت حضرت آدم(علیه السلام)که در آیات ذیل آمده است: (إِنَّ اللّهَ اصْطَفی آدَمَ وَ نُوحاً وَ آلَ إِبْراهِیمَ وَ آلَ عِمْرانَ عَلَی الْعالَمِینَ)[2]؛ خداوند، آدم و نوح و آل ابراهیم و آل عمران را بر جهانیان برتری داد. برتری آدم در ردیف سایر پیامبران، بیانگر نبوت حضرت آدم(علیه السلام)است. (وَ إِذْ قالَ رَبُّکَ لِلْمَلائِکَةِ إِنِّی جاعِلٌ فِی الْأَرْضِ خَلِیفَةً...)؛ و هنگامی که پروردگارت به فرشتگان می فرمود: من بر روی زمین خلیفه ای -از طرف خود- قرار داده ام. (وَ عَلَّمَ آدَمَ الْأَسْماءَ کُلَّها...)[3]؛ و همه نام ها را به آدم آموخت. بر اساس معارف قرآنی، خلیفه ی خداوند در زمین و کسی که به طور مستقیم، علوم و معارف را از خداوند دریافت کرد و سپس آموزگار ملائکه گردید، دارای مقام نبوت و رسالت از جانب پروردگار نیز هست. منابعی برای آگاهی بیشتر: 1. تاریخ پیامبران از آدم تا خاتم، ص 93. 2. همراه با پیامبران در قرآن، ص 51 به بعد. پی نوشتها: [1]. ر.ک: بحارالانوار، ج 11. [2]. آل عمران، 33. [3]. بقره، 31. منبع: پرسش ها و پاسخ هایی پیرامون نبوت و رسالت، فاضل عرفان، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1383).
نبوت حضرت آدم(علیه السلام) را از دو راه کلی می توان اثبات کرد.
1. دلیل عقلی: بر اساس دلیل هایی که ضرورت وجود نبی (یا وصی نبی) را در هر زمان و مکانی اثبات می کند، نبوت اولین بشر روی زمین، یعنی حضرت آدم(علیه السلام)، نیز اثبات می شود؛ به این معنی که هدف از خلقت انسان ها تحقق نمی یابد، مگر آن که راهنمایانی از جانب پروردگار فرستاده شوند، حتی اگر یک اجتماع کوچک دو نفری روی زمین زندگی کنند، لازم است برای تحقق این هدف، یکی از آن دو دارای مقام نبوت باشد؛ بر این اساس برای خانواده ی حضرت آدم(علیه السلام) و آن جامعه کوچک نیز وجود پیامبر ضروری خواهد بود و او حضرت آدم(علیه السلام) است؛ زیرا شخص دیگری غیر از او برای جامعه آن روز مطرح نیست.
2. دلیل نقلی: پس از آن که حقانیت اسلام و قرآن را با دلایل عقلی و نقلی پذیرفتیم، حجیّت مطالب و معارف اسلامی و قرآنی نیز اثبات می شود و نبوت حضرت آدم(علیه السلام) افزون بر روایات اسلامی[1] در قرآن کریم نیز بیان شده است؛ البته قرآن مجید لفظ (نبی) و (رسول) را برای همه ی پیامبرانی که از آن ها یاد کرده، به کار نبرده است، ولی تعبیرهایی وجود دارد که به خوبی نبوت آن ها را اثبات می کند؛ از جمله: نبوت حضرت آدم(علیه السلام)که در آیات ذیل آمده است:
(إِنَّ اللّهَ اصْطَفی آدَمَ وَ نُوحاً وَ آلَ إِبْراهِیمَ وَ آلَ عِمْرانَ عَلَی الْعالَمِینَ)[2]؛ خداوند، آدم و نوح و آل ابراهیم و آل عمران را بر جهانیان برتری داد.
برتری آدم در ردیف سایر پیامبران، بیانگر نبوت حضرت آدم(علیه السلام)است.
(وَ إِذْ قالَ رَبُّکَ لِلْمَلائِکَةِ إِنِّی جاعِلٌ فِی الْأَرْضِ خَلِیفَةً...)؛ و هنگامی که پروردگارت به فرشتگان می فرمود: من بر روی زمین خلیفه ای -از طرف خود- قرار داده ام.
(وَ عَلَّمَ آدَمَ الْأَسْماءَ کُلَّها...)[3]؛ و همه نام ها را به آدم آموخت.
بر اساس معارف قرآنی، خلیفه ی خداوند در زمین و کسی که به طور مستقیم، علوم و معارف را از خداوند دریافت کرد و سپس آموزگار ملائکه گردید، دارای مقام نبوت و رسالت از جانب پروردگار نیز هست.
منابعی برای آگاهی بیشتر:
1. تاریخ پیامبران از آدم تا خاتم، ص 93.
2. همراه با پیامبران در قرآن، ص 51 به بعد.
پی نوشتها:
[1]. ر.ک: بحارالانوار، ج 11.
[2]. آل عمران، 33.
[3]. بقره، 31.
منبع: پرسش ها و پاسخ هایی پیرامون نبوت و رسالت، فاضل عرفان، انتشارات مرکز مدیریت حوزه علمیه (1383).
- [سایر] آیا حضرت آدم (علیه السلام) دچار گناه و لغزش شد؟ مگر انبیا از خطا و گناه منزه نیستند؟
- [سایر] چطور میشود اثبات کرد که حضرت محمد (ص) پیامبر خداست؟
- [سایر] نیابت چهار سفیر حضرت علیه السلام چگونه اثبات می گردد؟
- [سایر] آیا درست است که حضرت آدم هفت هزار سال قبل از پیامبر ما بودند؟
- [سایر] پسران حضرت آدم(علیه السلام) با چه کسی ازدواج کردند؟
- [سایر] ازدواج فرزندان حضرت آدم(علیه السلام) چگونه بوده است؟
- [سایر] جانشین حضرت آدم(علیه السلام) چه کسی بود؟
- [سایر] حضرت آدم(علیه السلام) در قرآن چگونه توصیف شده است؟
- [سایر] حضرت آدم علیه السّلام و حوا چند فرزند داشتهاند؟
- [سایر] در مورد زیارت وارث توضیح دهید و وجه ارث امام حسین(ع) از حضرت آدم و ابراهیم(ع) چیست؟
- [آیت الله مظاهری] اگر کسی ادّعای نبوّت و پیامبری کند یا به پیغمبراکرم صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا حضرت زهرا علیها السلام دشنام دهد، بر هر کس که بشنود واجب است او را بکشد مگر اینکه بر جان یا مال یا ناموس خود یا مسلمان دیگری بترسد.
- [آیت الله اردبیلی] (اَشْهَدُ أنْ لا إلهَ إلاَّ اللّهُ وَحْدَهُ لا شَریکَ لَهُ) یعنی: (شهادت میدهم که هیچ معبودی سزاوار پرستش نیست مگر خدایی که یگانه است و شریک ندارد.) (وَأشْهَدُ أنَّ مُحَمَّدا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ) یعنی: (شهادت میدهم که محمد صلیاللهعلیهوآلهوسلم بنده خدا و فرستاده اوست.) (أللّهُمَّ صَلِّ عَلی مُحَمَّدٍ وَآلِ مُحَمَّدٍ) یعنی: (خدایا بر محمد و آل محمد رحمت فرست.) (وَتَقَبَّلْ شَفاعَتَهُ وَارْفَعْ دَرَجَتَهُ) یعنی: (و شفاعت پیامبر صلیاللهعلیهوآلهوسلم را قبول کن و مقام آن حضرت را نزد خود بلند فرما.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکَ أیُّهَا النَّبِیُّ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام بر تو ای پیامبر و رحمت و برکات خدا بر تو باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْنا وَعَلی عِبادِ اللّهِ الصّالِحینَ) یعنی: (سلام خداوند بر ما نمازگزاران و تمام بندگان نیکوکار او باد.) (اَلسَّلامُ عَلَیْکُمْ وَرَحْمَةُ اللّهِ وَبَرَکاتُهُ) یعنی: (سلام و رحمت و برکات خداوند بر شما باد.)
- [آیت الله مظاهری] هرگاه کسی به خدا یا پیامبر صلی الله علیه وآله وسلم یا یکی از ائمّه معصومین علیهم السلام یا فاطمه زهرا علیها السلام ناسزا گوید یا با یکی از اینها دشمنی داشته باشد و یا یکی از ائمه علیهم السلام یا غیر آنها را خدا بداند کافر است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] هرگاه روزه دار دروغی به خدا و پیغمبر اکرم(صلی الله علیه وآله) و جانشینان معصوم او(علیهم السلام) نسبت دهد خواه با گفتن باشد، یا نوشتن، یا اشاره و مانند آن، بنابراحتیاط واجب روزه اش باطل می شود، هر چند بلافاصله توبه کند. دروغ بستن به سایر انبیا و فاطمه زهرا(علیها السلام) نیز همین حکم را دارد.
- [آیت الله اردبیلی] بنابر احتیاط حمد و ثنای پروردگار و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام باید به عربی گفته شود و در حمد و ثنای خداوند و صلوات بر پیامبر اکرم و آل پیامبر علیهمالسلام و دعوت مردم به تقوا و خواندن یک سوره کامل در دو خطبه، باید ترتیب مراعات شود.
- [آیت الله سبحانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [آیت الله مکارم شیرازی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب است، بلکه در حدیث آمده نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر با دویست هزار نماز است.
- [آیت الله نوری همدانی] نماز در حرم امامان (علیهم السلام ) مستحب ، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیر المؤمنین (علیه السلام ) برابر دویست هزار نماز است .
- [آیت الله فاضل لنکرانی] نماز در حرم امامان(علیهم السلام) مستحب بلکه بهتر از مسجد است. و نماز در حرم مطهّر حضرت امیرالمؤمنین(علیه السلام) برابر دویست هزار نماز است.
- [امام خمینی] نماز در حرم امامان علیهم السلام مستحب، بلکه بهتر از مسجد است و نماز در حرم مطهر حضرت امیرالمؤمنین علیه السلام برابر دویست هزار نماز است.