رقّت قلب داریم و ضعف قلب، ممکن است کسی بگوید من در مدت عمرم یک ‌گوسفند را سر نبریدهام یا مرغی را ندیدهام که سر ببرند، این رقّت قلب نیست بلکه ‌ضعف نفس است. زیرا همین شخص که میگوید من تحمل دیدن گوسفند ذبح شده را ‌ندارم وقتی کباب گوسفند را میخورد و بوی کباب به مشام فقرا میرسد بیخیال ‌است و قلبش تکان نمیخورد و به فکر آنها نیست. رقّت قلب و عاطفه از فضائل انسانی ‌است در حالی که ضعف نفس فضیلت نیست. راهی که انسان با طیّ آن برابر دستورات ‌الهی خدمتی به خلق خدا انجام میدهد رقّت قلب است و آن راهی که با دستورات ‌الهی برابر نیست، ضعف نفس است.‌ رقیق القلب بودن این است که انسان وقتی فقیری را دید واقعاً متأثر بشود، از ‌قیامت و دوزخ که گفته میشود، از نابسامانی وضع یک عدهای واقعاً متأثر بشود، این را ‌میگویند رقّت قلب. راه رقّت قلب هم گناه نکردن است. از حضرت علی(علیه السّلام) ‌روایت شده است: (ما جَفّتِ الدّمُوع إلاّ لِقَسوَةِ القُلُوب وَ ما قَسّتِ القُلُوبُ إلاّ لِکَثْرَةِ ‌الذّنُوب)(1).‌ چشمها گرفتار خشکی نمیشود مگر در اثر قساوت قلب، و قلب گرفتار قساوت ‌نمیشود مگر در اثر گناه زیاد.‌( آیةالله جوادی آملی) ‌‌ ‌(1) بحار، ج 70، ص 55‌.
رقّت قلب داریم و ضعف قلب، ممکن است کسی بگوید من در مدت عمرم یک گوسفند را سر نبریدهام یا مرغی را ندیدهام که سر ببرند، این رقّت قلب نیست بلکه ضعف نفس است. زیرا همین شخص که میگوید من تحمل دیدن گوسفند ذبح شده را ندارم وقتی کباب گوسفند را میخورد و بوی کباب به مشام فقرا میرسد بیخیال است و قلبش تکان نمیخورد و به فکر آنها نیست. رقّت قلب و عاطفه از فضائل انسانی است در حالی که ضعف نفس فضیلت نیست. راهی که انسان با طیّ آن برابر دستورات الهی خدمتی به خلق خدا انجام میدهد رقّت قلب است و آن راهی که با دستورات الهی برابر نیست، ضعف نفس است.
رقیق القلب بودن این است که انسان وقتی فقیری را دید واقعاً متأثر بشود، از قیامت و دوزخ که گفته میشود، از نابسامانی وضع یک عدهای واقعاً متأثر بشود، این را میگویند رقّت قلب. راه رقّت قلب هم گناه نکردن است. از حضرت علی(علیه السّلام) روایت شده است: (ما جَفّتِ الدّمُوع إلاّ لِقَسوَةِ القُلُوب وَ ما قَسّتِ القُلُوبُ إلاّ لِکَثْرَةِ الذّنُوب)(1).
چشمها گرفتار خشکی نمیشود مگر در اثر قساوت قلب، و قلب گرفتار قساوت نمیشود مگر در اثر گناه زیاد.( آیةالله جوادی آملی)
(1) بحار، ج 70، ص 55.
- [سایر] راههای شناخت خدا چیست؟
- [سایر] راههای رسیدن به حلم و بردباری چیست؟
- [سایر] راههای نجات از غفلت چیست؟
- [سایر] موفقیت و راههای موفقیت در انسان چیست؟
- [سایر] بسترها و راههای گسترش فرهنگ مهدوی چیست؟
- [سایر] راههای تقویت بهداشت روانی فرزندان چیست؟
- [سایر] راههای عملی تقویت خوشبینی و ترک بدبینی چیست؟
- [سایر] راههای کنار گذاشتن بدبینی و تقویت خوشبینی چیست؟
- [سایر] راههای دوستی با امام زمان چیست؟
- [سایر] آیا واقعاً راههای رسیدن به خداوند به عدد نفوس خلایق است؟!
- [آیت الله اردبیلی] اگر حکومت صالح و شرعی احیانا مصلحت جامعه را در مهار جمعیّت و تنظیم خانواده تشخیص دهد، تشویق جامعه نسبت به آن با راهنمایی راههای حلال و منع از راههای حرام از قبیل سقط کردن جنین مانعی ندارد، ولی الزام افراد به محدود نمودن نسل جایز نیست.
- [آیت الله اردبیلی] اگر بیگانگان از راههای مختلف مانند فرستادن امواج رادیویی یا تلویزیونی یا ماهوارهای و مانند آن در صدد ضربه زدن به اعتقادات و فرهنگ مسلمانان باشند، دفاع از فرهنگ و اعتقادات اسلامی بر هر مسلمانی واجب است و شایسته است از راه تقویت فرهنگ و اعتقادات مسلمانان واستفاده از فراوردههای علمی، از ضربه زدن دشمن به آن جلوگیری شود و از راههای دیگر مگر در موارد ضرورت استفاده نشود.
- [آیت الله شبیری زنجانی] لازم نیست انسان نیّت روزه را به زبان آورد یا از قلب خود بگذراند؛ مثلاً در قلب خود بگوید: فردا را روزه میگیرم قربةً الی اللَّه، بلکه همین قدر که با قصد برای خداوند متعال از اذان صبح تا مغرب کاری که روزه را باطل میکند انجام ندهد کافیست
- [آیت الله سیستانی] مراد از میت در مسائل یاد شده کسی است که ریهها و قلب او کاملاً متوقف باشند و بازگشتی نداشته باشد. و اما کسی از نظر مغزی مرده است در حالی که قلب و ریه او هرچند به کمک دستگاه وظیفه خود را انجام میدهند میت شمرده نمیشود و قطع اعضای او برای الحاق به زنده به هیچوجه جایز نیست.
- [آیت الله وحید خراسانی] لازم نیست نیت وضو را به زبان بگوید یا از قلب خود بگذراند بلکه اگر تمام افعال وضو را به داعی الهی به جا اورد کفایت می کند
- [آیت الله اردبیلی] عبارت (برای خدا) به هر زبان که باشد، باید در صیغه نذر گفته شود و اگر در قلب آن را نیّت کند، کافی نیست و نذر واقع نمیشود.
- [آیت الله مکارم شیرازی] لازم نیست نیت را به زبان بگوید یا از قلب خود بگذراند، همین اندازه کافی است که اگر از او بپرسند چه می کنی؟ بداند وضو می گیرد.
- [آیت الله بهجت] انسان باید نماز را به نیّت قُربت، یعنی برای انجام فرمان خداوند عالم بهجا آورد و لازم نیست نیّت را از قلب خود بگذراند یا مثلاً به زبان بگوید که (چهار رکعت نماز ظهر میخوانم قُربةًالیاللّه)، بلکه همینقدر که انگیز? انسان از این کار، نماز خواندن برای خدا باشد در تحقّق نیّت کافی است. ولی بهتر و افضل این است که نیّت نماز را از قلب خود بگذراند، مگر اینکه نزدیک به حدّ وسوسه برسد.
- [آیت الله اردبیلی] وقف بودن هر چیزی به یکی از راههای زیر ثابت میشود: اوّل:شهرت بین مردم، به گونهای که موجب یقین یا اطمینان گردد.دوم: اقرار کسی که ملک در اختیار اوست، یا در صورت نبودن او وارثانش اقرار نمایند.سوم:مردم با آن بهگونه ملک موقوفه عمل نمایند.چهارم:شهادت دو مرد عادل.پنجم:شهادت ثِقه در صورتی که خبر دادن وی موجب اطمینان گردد.
- [آیت الله اردبیلی] در مواردی که صاحب حق قادر به دریافت حقّ خود از راههای متعارف نیست، میتواند به هر شکل که قادر است حقّ خود را از مال مدیون بردارد، ولی بنابر احتیاط واجب باید از حاکم شرع یا نماینده او هرچند به طور اجمال اجازه بگیرد و این نوع احقاق حقّ را در فقه (تَقاص) میگویند.