فتح مبین یک عارف با برپا شدن قیامت او در این نشئه چه ارتباطی دارد؟ مظهر تجلی ذاتی حق شدن یعنی چه؟
1. فتح مبین که ملازم با تجلی صفتی است، از جهاتی به بحث ولایت و فنا و... مربوط است و با تبیین اقسام ولایت و اسفار چهارگانه‌ی عرفا و مراتب فنا و مراحل قیامت شخص، روشن خواهد شد که فتح مبین ملازم با ظهور توحید افعالی و صفاتی است و در این مرحله گر چه قیامت کبرای عارف ظهور نمی‌کند؛ زیرا برپایی چنین قیامتی منوط به حصول مقام خفی و اخفی یا مقام "اوادنی" است که در ولایت خاصه با تجلی ذاتی به منصه‌ی ظهور می‌رسد و فتح مطلق را به همراه دارد، اما مراتب پایین‌تر برپایی قیامت؛ یعنی ظهور وجه اللَّه در قالب توحید افعالی و صفاتی در مراتب پایین‌تر فنا و ولایت در فتح قریب و مبین، قابل تحقق است. 2. تجلی ذاتی عبارت است از: آن نوع از تجلی حق بر بنده، که موجب فنای ذاتی سالک و مشاهده‌ی حصر موجودات در وجود حضرت حق می‌گردد، موطن این تجلیات ذات است و رؤیت این گونه تجلیات، مشاهده نام دارد. اما باید توجه داشت که ذات بما هو ذات نه با چیزی ارتباط دارد و نه بر چیزی ظهور می‌کند و با لحاظ این نکته، عده‌ای تجلی ذاتی را تجلی ذات به اعتبار الوهیت و واحدیت گرفته‌اند و بزرگانی دیگر گفته‌اند منظور از تجلی ذاتی این است که بر قلب سالک مشاهده‌ی حکم صفتی از صفات و اسمی از اسما غالب نیاید و از جمیع تعلقات، حتی تعلق توجه به حق به اسم مخصوص فارغ گردد. منبع: http://farsi.islamquest.net
عنوان سوال:

فتح مبین یک عارف با برپا شدن قیامت او در این نشئه چه ارتباطی دارد؟ مظهر تجلی ذاتی حق شدن یعنی چه؟


پاسخ:

1. فتح مبین که ملازم با تجلی صفتی است، از جهاتی به بحث ولایت و فنا و... مربوط است و با تبیین اقسام ولایت و اسفار چهارگانه‌ی عرفا و مراتب فنا و مراحل قیامت شخص، روشن خواهد شد که فتح مبین ملازم با ظهور توحید افعالی و صفاتی است و در این مرحله گر چه قیامت کبرای عارف ظهور نمی‌کند؛ زیرا برپایی چنین قیامتی منوط به حصول مقام خفی و اخفی یا مقام "اوادنی" است که در ولایت خاصه با تجلی ذاتی به منصه‌ی ظهور می‌رسد و فتح مطلق را به همراه دارد، اما مراتب پایین‌تر برپایی قیامت؛ یعنی ظهور وجه اللَّه در قالب توحید افعالی و صفاتی در مراتب پایین‌تر فنا و ولایت در فتح قریب و مبین، قابل تحقق است.
2. تجلی ذاتی عبارت است از: آن نوع از تجلی حق بر بنده، که موجب فنای ذاتی سالک و مشاهده‌ی حصر موجودات در وجود حضرت حق می‌گردد، موطن این تجلیات ذات است و رؤیت این گونه تجلیات، مشاهده نام دارد.
اما باید توجه داشت که ذات بما هو ذات نه با چیزی ارتباط دارد و نه بر چیزی ظهور می‌کند و با لحاظ این نکته، عده‌ای تجلی ذاتی را تجلی ذات به اعتبار الوهیت و واحدیت گرفته‌اند و بزرگانی دیگر گفته‌اند منظور از تجلی ذاتی این است که بر قلب سالک مشاهده‌ی حکم صفتی از صفات و اسمی از اسما غالب نیاید و از جمیع تعلقات، حتی تعلق توجه به حق به اسم مخصوص فارغ گردد.

منبع: http://farsi.islamquest.net





مسئله مرتبط یافت نشد
1396@ - موتور جستجوی پرسش و پاسخ امین